11 sept. Abcesul dentar
Ce este abcesul dentar?
Este o colecție de puroi care se acumulează în urma unei infecții și care se manifestă clinic prin apariția unei tumefacții (umflături) de diferite dimensiuni, fiind însoțit frecvent de durere și febră. Dintre cauze, cea mai întâlnită este, fără doar și poate, caria netratată și se poate întâlni atât la adulți, cât și la copii. Problemele parodontale sunt de asemenea factori de risc pentru apariția abceselor. Abcesele dentare nu trec de la sine, aveți nevoie de tratament de specialitate realizat de către medicul stomatolog, parodontolog sau endodont. Lăsată netratată, infecția se poate răspândi dincolo de maxilar, la gât, cap sau alte părți ale corpului.
În unele cazuri, poate fi necesară administrarea de antibiotice. Formele mai puțin agresive îl încurajează pe pacient să se întrebe dacă abcesul dentar trece de la sine, evitând cu șiretenie vizita la stomatolog. Într-adevăr, abcesul poate trece prin faze de remisiune și reactivare, însă ce este important să reținem e faptul că această acumulare de agenți patogeni se poate disemina oriunde în organism, determinând infecții la nivelul altor organe. Așadar, pentru tratament, recomandarea este să va adresați medicului stomatolog.
Tipuri de abces
Punctul de plecare al acestui abces sunt bacteriile din placa dentara de la nivelul marginii gingivale sau resturile alimentare rămase între gingie și dinte. Abcesul periodontal se formează oarecum în partea laterala a dintelui și mai aproape de marginea gingivala. Există mai multe tipuri de abces dentar, în funcție de localizarea infecției:
- Abcesul periapical, localizat la vârful rădăcinii dintelui
- Abcesul periapical este cauzat de o infecție în interiorul dintelui. Punctul de plecare al acestuia sunt microbii din cariile dentare.
- Bacteriile din cariile dentare netratate vor pătrunde în pulpa dintelui și de acolo, prin canalul radicular, pot difuza în tesuturile situate sub dinte (ligamente, os alveolar) producand infectii ale acestora.
- Abcesul parodontal, localizat pe gingia de lângă rădăcina dintelui afectat
- Abcesul gingival sau periodontal este cauzat de o infecție în spațiul dintre gingie și dinte.
Abces dentar: cauze | De la ce se face abces dentar?
Abcesul provine de obicei dintr-o infecție bacteriană ce s-a acumulat în pulpă sau în spațiul parodontal. Bacteriile formează placa bacteriană, ca un produs secundar al alimentelor mestecate și al salivei. Placa bacteriană se acumulează la nivelul dinților, dăunând atât lor, cât și gingiilor. În cazul în care placa bacteriană nu este îndepărtată prin periaj dentar regulat și adecvat, bacteriile se pot răspândi în interiorul pulpei dentare sau la nivelul gingiilor. Acest lucru poate duce, în cele din urmă, la formarea unui abces.
Cum putem ameliora durerile cauzate de un abces dentar?
ATENȚIE: Abcesul dentar este considerat o urgența în stomatologie! Contactați imediat medicul stomatolog.
Un abces dentar care provoacă o durere de dinți constantă este un motiv de îngrijorare. Durerile de dinți dese și de o intensitate ridicată la nivelul gâtului, maxilarului sau urechii reprezintă o problemă majoră. În plus, un abces care provoacă sensibilitate dentară la consumul de alimente reci, calde, dulci sau acide sau la senzația de presiune la masticație trebuie analizat imediat de către un dentist cu experiență. Până ajungeți la medic, puteți apela la analgezice – dar în limita dozei permise și cu permisiunea medicului de familie.
Evitați alimentele sau băuturile calde care va pot agrava durerile. Încercați să consumați alimente cât mai moi și folosiți cealaltă parte a cavitatii bucale pentru masticație. Folosiți o periuță de dinți cu peri moi mai ales în jurul dintelui afectat. Clătiți-va cât mai des cu apă de gură ce conține clorhexidină.
Abcesul dentar: preventie
Se poate preveni apariția unui abces dentar prin prevenirea infecțiilor bacteriene ale cavitatii bucale. Cel mai bun mod de prevenire a infecțiilor bacteriene este îngrijirea adecvată a dentiției și a gingiilor:
- perierea dinților dimineață, seară după ultima masă;
- folosirea zilnică a aței dentare;
- vizite regulate stomatologice care ar putea include efectuarea de radiografii dentare urmarea unei diete sănătoase.
Abces dentar: simptome. Care sunt simptomele unui abces dentar?
Principalul simptom al unui abces dentar este durerea. Aceasta poate avea caracter pulsatil și este, cel mai adesea, intensă. Durerea începe de obicei brusc și crește în intensitate în următoarele ore sau zile. În unele cazuri, durerea poate radia spre ureche, maxilar și gât.
- Durere în zona afectată la mestecare sau la atingere;
- Inflamație;
- Sensibilitate dentară la alimente și lichide reci sau calde;
- Gust neplăcut la nivelul cavității bucale;
- Febră;
- Stare generală alterată;
- Dificultăți la deschiderea gurii;
- Disfagie (dificultăți la înghițire);
- Insomnie.
Cat dureaza un abces dentar? Poate trece de la sine?
NU TRECE DE LA SINE. Un abces dentar se califică ca urgență dentară. Dacă un pacient nu se tratează la timp, această afecțiune dentară are potențialul de a cauza o problemă medicală și mai gravă.
Abces dentar | tratament.
Cum se trateaza un abces dentar?
Tratamentul de urgență constă în drenajul abcesului. Practic se crează o cale prin care colecția purulenta să poată fi eliminată. În funcție de tipul abcesului și în funcție de stadiul în care se află, acest drenaj se poate realiza, fie la nivelul gingiei (prin incizie), fie la nivelul dintelui (prin “frezare”).
Tratamentul de urgență are ca obiectiv eliminarea durerilor și disconfortului și preîntâmpinarea complicațiilor în țesuturile învecinate. Mulți medici vor recomanda un tratament cu antibiotice (pentru minim 7 zile) pentru a ajută organismul să combată infecția și a preîntâmpina complicațiile în țesuturile învecinate (dar acest aspect nu este o regulă generală). Tratamentul de durată al dintelui are ca și obiectiv eliminarea infecției. În funcție de severitatea infecției și gradul de distructie al dintelui afectat, pot există două variante de tratament:
- Tratament endodontic: o succesiune de proceduri terapeutice care are ca scop eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare si sigilarea canalelor radiculare pentru a preintampina alte agresiuni microbiene si a acorda sansa organismului de a elimina infectia din structurile de sustinere. Dupa incheierea tratamentului endodontic, dintele va trebui reconstituit fie cu o obturatie fie cu o coroana dentara.
- Extractia dintelui: Daca dintele este foarte distrus sau infectia prea avansata este necesara extractia dintelui. Este recomandat ca extractia sa se realizeze in sedinta urmatoare, dupa trecerea simptomelor, dar aceasta decizie se ia si in functie de cazul clinic.
Antibiotice recomandate in tratarea abcesului dentar?
Sunt prescrise antibiotice impotriva infectiei, iar pentru a calma durerea si disconfortul asociate cu un abces dentar se recomanda clatiri cu apa sarata si analgezice.
Abces dentar: factori de risc
Cauzele apariției abcesului dentar sunt:
- carii dentare netratate la timp și complicate ulterior;
- leziuni periapicale;
- tratamente de canal incomplet sau incorect realizate;
- fisuri la nivelul rădăcinii dentare;
- parodontoză netratată;
- traumatismele dentare;
- erupția molarilor de minte;
- tartru subgingival;
- igienă precară a cavitătii bucale.
Factorii favorizanți de obicei întrețin cauzele principale și, in majoritatea situațiilor, fie agravează, fie influențează apariția abcesului dentar. Acești factori includ:
- stresul;
- fumatul;
- infecțiile respiratorii superioare recente;
- diabetul zaharat.
Abces dentar copii
Părinții trebuie să recunoască un abces gingival și să conștientizeze gravitatea acestuia. Din fericire, semnele de avertizare, inclusiv dureri orale și umflături faciale, sunt indicatori clari și ușor de observat. De obicei, abcesul pornește de la o carie dentară ca apoi să se extindă din gingie, similar unui coș. De multe ori nu există dureri inițiale sau umflături, dar inflamația cauzată de abcesul dentar din apropierea dinților inferiori are potențialul de a afecta căile respiratorii ale unui copil și de a face dificilă respirația.
Simptome:
- Dureri spontane ale dinților
- Umflarea feței
- Febră
- Durere la mestecat
- Dinți sensibili la cald sau la rece
- Ganglioni limfatici de la nivelul gâtului sau maxilarului umflați
Abcesul dentar in sarcina
Recomandarea dentiștilor este ca toate problemele legate de sănătatea orală să fie adresate și rezolvate, înainte de începerea sarcinii. Asadar, recomandăm femeilor care intenționează să conceapă un copil, să se prezinte la medic pentru tratarea cariilor existente, pentru realizarea lucrărilor dentare, pentru implanturi sau extracții. O infecție dentară nu este de dorit indiferent dacă ești însărcinată sau nu. Aceasta înseamnă puroi – foarte periculos deoarece poate ajunge în sânge, răspândind astfel infecția.
În cazul în care o infecție s-a instalat la nivel dentar se recomandă administrarea de antibiotice. Gravidele pot lua antibiotic, dar numai și numai după ce au aprobarea medicului obstretician. Antibioticele care sunt permise sunt de regulă: amoxicilina, cefalexina, penicilina.
Perioada optimă pentru rezolvarea problemelor dentare în sarcină este al doilea trimestru de sarcină.
În primul trimestru au loc cele mai importante procese de dezvoltare a fătului, iar acesta este foarte sensibil la orice tratament analgezic sau anestezic pe care l-ar putea primi mămica.
In al treilea trimestru, deja burta este foarte mare şi nu este recomandat ca viitoarea mamă să stea mult timp întinsă pe spate pe un scaun într-un cabinet stomatologic.
Abces dentar | complicatii
Lasat netratat duce la:
- Chisturile dentare – o cavitate plină cu lichid se poate dezvolta la baza rădăcinii dintelui. Există un risc semnificativ că acesta să se infecteze.
- Osteomielită – bacteriile din abces pot intră în sânge și pot infectă oasele.
- Tromboză de sinus cavernos – răspândirea bacteriilor poate determina formarea unui cheag de sânge la nivelul sinusului cavernos.
- Angină Ludwig – aceasta reprezintă infecția zonei sublinguale ca urmare a răspândirii bacteriilor de la nivelul abcesului dentar.
- Sinuzita maxilară – bacteriile se pot răspândi în sinusurile maxilare. Această afecțiune nu este gravă, dar poate fi dureroasă.
No Comments