17 aug. Aditia de os (Augmentarea osoasa): ce este, care sunt etapele și cât durează
Adiția osoasă reprezintă un proces prin care medicul specialist reface cantitatea de os maxilar distrus sau topit. Acesta este cea mai sigură soluție pentru toți cei care au pierdut unul sau mai mulți dinți. Implantul dentar arată și se comportă la fel că un dinte natural. Totuși, este necesar să iei în calcul diverse aspecte pentru a afla dacă ai nevoie de o adiție osoasă!
Ce inseamna aditie de os?
Aditia de os presupune manopera chirurgicală prin care medicul specialist mărește volumul osos din zona în care urmează să fie inserat implantul dentar. Această poate fi realizată prin adăugarea osului recoltat direct de la pacient sau cu ajutorul substitutului artificial.
Cand devine necesara aditia osoasa?
Adiția osoasă este necesară atât pentru salvarea unui dinte, cât și pentru inserarea unui implant dentar. De exemplu, în cazul bolilor parodontale avansate, pacienții se pot confruntă cu riscul pierderii dinților. Pentru salvarea dinților, este necesară adiția de os.
Rata de succes a aditiei osoase
În momentul în care medicul specialist are experiență în domeniu și se utilizează atât biomateriale de calitate, cât și certificate, aparatură avansată și nu numai, rată de succes a aditiei osoase este foarte mare. De fapt, tratamentul în sine este sigur și nu prezintă complicații atât de ușor precum crezi. O bună comunicare cu medicul specialist în domeniu îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie!
Cat costa o aditie de os? Prețuri:
Prețul adiției de os este format din manoperă și materialul de adiție osoasă. Acestea costă în funcție de caz, de aceea nu există un răspuns general valabil. Dacă ai nevoie de mai multe detalii cu privire la prețul aditiei de os, contactează echipa specializată în acest domeniu și vei obține toate informațiile de care ai nevoie, fii sigur de acest lucru.
Firește, fiecare tratament este personalizat în funcție de nevoile pacientului. Tocmai de aceea, pacienții noștri se bucură de cele mai adecvate intervenții. Decizia finală cu privire la intervenția potrivită se realizează atât în funcție părerea medicului specialist în acest domeniu, cât și în funcție de părerea pacientului.
Comunicarea este extrem de importantă, indiferent de domeniu! Pentru mai multe detalii suplimentare poți verifică lista cu prețurile tratamentelor de care ai nevoie în viitorul apropiat.
Care sunt cauzele atrofiei osoase?
Cauzele principale care duc la pierderea volumului oaselor maxilare sunt următoarele:
- Boala parodontală ( inflamarea gingiilor, infectarea osului), produsă de bacterii;
- Traumatisme;
- Extracții dentare – Din momentul în care rădăcina dispare, precum și stimulii mecanici, osul pierde atât din înălțime, cât și din lățime. Volumul normal de os este esențial pentru menținerea dinților naturali pe termen lung. În plus, acesta este un factor important în estetică dentară;
- Chisturi și tumori maxilare;
- Infecții;
Consecintele extractiei dentare
Osul și gingia se pot atrofia dacă nu se iau măsurile corecte după extracția dinților. Astfel, își vor micșora volumul și vor determina apariția unui spațiu inestetic.
Cum se reabsoarbe osul maxilar?
Putem să ne pierdem dinții naturali din diverse motive, fie că discutăm despre afecțiunile dentare care nu au fost tratată la timp sau în mod corespunzător, fie că discutăm despre accidente.
În momentul în care pierdem dinții, osul care a susținut rădăcinile nu mai poate să servească scopului propus și începe să-și micșoreze din volum. Dintele natural ajută la menținerea volumului și a densității osoase potrivite. O altă cauză a reabsorbtiei osoase se referă la purtarea protezelor dentare pe termen îndelungat.
De ce este necesara regenerarea osoasa?
Regenerarea osoasă este necesară pentru ancorarea fermă a implanturilor dentare, pentru păstrarea dinților naturali, refacerea osului distrus, corectarea defectelor de os, regenerarea osului în defectele osoase și conservarea alveolei dentare după extracție.
Cum se realizeaza procedura de aditie osoasa?
Aditia osoasa se realizează de medicii specialiști în domeniu. Această procedura presupune adăugarea unei cantități de os (artificial, uman sau animal), pentru obținerea rezultatului dorit implantării.
Conservarea alveolei postextractionale
În cazul în care nu se poate insera implantul dentar exact după extracție, ideal ar fi că alveolă să fie umplută cu substitut osos pentru că osul să își păstreze formă intactă și să nu se deformeze.
Aditia osoasa orizontală
Adiția osoasă orizontală se face în momentul în care osul maxilar nu poate suporta implantul dentar deoarece este mult prea subțire. O soluție ar fi inserarea implantului cu diametru mic, însă această soluție nu este potrivită pentru termen lung.
Aditia osoasa verticala
Adiția osoasă verticală se efectuează în momentul în care osul maxilar nu poate suporta implantul dentar deoarece este mult prea scurt. O soluția ar fi inserarea implantului scurt în locul celui recomandat, însă această soluție nu este în regulă pentru termen lung.
Augmentarea sinuzală
Extracția dinților posteriori proveniți de la maxilarul superior aprobă că sinusul maxilar să-și mărească volumul. În felul acesta va ocupă osul. Implanturile nu se pot insera în sinus, de aceea, procesul se referă la refacerea volumului osos din această zonă.
Pe ce se bazează tipul de aditie osoasa?
Tipul de adiție osoasă se bazează pe lățimea și înălțimea osului existent, pe localizarea implanturilor, funcția estetică și necesitatea augmentarii sau conservării. Toate acestea includ grefări cu bloc osos, cu os particular sau multe altele de acest tip.
Factori de creștere biologici
Este recomandată utilizarea produselor biologice avansate tehnologic și realizate în vederea vindecării și augmentarii osului. Folosind factorii de creștere natural, fără chimicale sau alte adaosuri, se reușește regenerarea rapidă a unei cantități mari de țesuturi, mai exact de os.
Ce sunt biomaterialele?
Biomaterialele reprezintă materiale non-vitale care pot fi implantate pentru înlocuirea sau repararea țesutului lipsa. Originea acestora poate fi naturală sau sintetizată în laborator.
Acestea sunt utilizate des în stomatologie, fiind potrivite pentru formarea de os nou și în vindecarea țesuturilor moi.
Augmentarea osului
Substitutul osos este similar cu osul uman, derivat și sterilizat din oasele bovine. Se obține doar partea minerală și dura.
Augmentarea de țesut moale
Țesutul moale provine din colagenul porcin de înaltă puritate. Membranele au rolul de protecție, contribuind la regenerarea osoasă, precum și la vindecarea țesuturilor.
Ce materiale și tehnologii utilizăm în realizarea procedurii de aditie osoasa?
Echipa specializată în acest domeniu utilizează o tehnologie modernă, precum și materiale de înaltă calitate, ideale pentru toți cei care au nevoie de această procedura de adiție osoasă. Medicii specialiști au o experiență vastă în domeniu!
Cat de importantă este sanatatea gingivala? Recomandări
Sănătatea gingivală este extrem de importantă, de aceea trebuie să îi acorzi o atenție mare. Dacă gingia se retrage de pe dinte, rădăcina dentară are de suferit, la fel și periajul dentar, urmând pierderea de gingie în cazul complicațiilor.
Este recomandată o bună igienă orală, vizită regulată la medicul stomatolog și renunțarea la tutun.
Ce se intampla dacă nu exista suficientă gingie?
Atunci când nu există suficientă gingie, poți experimente dificultate în menținerea igienei orale, inflamarea acesteia, resorbție osoasă și gingivală, precum și alte tratamente costisitoare pentru refacere.
Indicații după procedura de aditie osoasa
Specialiștii recomandă evitarea activităților care pot pune presiune la nivelul sinusurilor, cum ar fi: efort fizic intens, utilizarea instrumentelor de suflat, etc.
Întrebări și răspunsuri utile
De ce apar pierderi osoase?
Cele mai frecvente motive sunt următoarele: boală parodontală, extracția traumatică a dinților, infecții, pierderea dinților.
Ce tip de material se utilizează pentru adiția osoasă?
Pentru adiții se utilizează autogrefă, alogrefa, xenogrefa, aloplastică, membrane speciale.
Cât durează procedura de aditie de os?
Procedura de adiție de os este influențată de tratamentul necesar, în funcție de tipul de abordare. Se realizează resinda și o anestezie pentru că pacientul să nu simtă nicio durere. Mai întâi se pregătește materialul necesar pentru această procedura.
Este dureroasa aditia osoasa?
Adiția osoasă nu este dureroasă, însă pacientul poate simți disconfort, la fel că în timpul oricărei manopere dentare, așa cum este firesc.
Exista restrictii post-operatorii?
Dacă vei respectă cu strictețe indicațiile post-operatorii oferite de medicii specialiști, vei influența în mod clar succesul vindecării!
- Este necesar să aplici comprese reci în primele 24 h după adiția osoasă pentru reducerea umflăturii.
- Utilizarea medicamentelor indicate de medici;
- Evitarea periajului în zona afectată;
- Evitarea alcoolului, tutunului, băuturilor carbogazoase, alimentelor condimentate;
- Respectarea tuturor acestor indicații duc la vindecarea rapidă a adiției osoase!
Exista reacții adverse după procedura de aditie osoasa?
De cele mai multe ori, există o posibilitate destul de mare să apară dureri de scurtă durata în zona în care a fost realizată complicația. Acestea sunt fenomene naturale, precum și sângerarea ușoară sau creșterea temperaturii corporale. Totuși, acestea nu trebuie să persiste mai mult de 2 sau 3 zile.
Adiția osoasă nu este o procedura periculoasă, această având un risc destul de scăzut pentru complicații sau reacții adverse, însă pot există anumite riscuri, precum:
- Infectarea plăgii și a țesuturilor înconjurătoare
- Sângerări abundente
- Complicații în urma anesteziei
- Respingerea grefei
- Sinuzita acută
- Sinuzita purulenta
- Expunerea membranelor
Se poate realiza aditie de os și implant în aceeași zi?
Adiția osoasă poate fi realizată în aceeași zi cu inserarea implantului dentar. În felul acesta timpul necesar pentru tratament va fi scurtat în mod cert.
No Comments