18 mai Aftele bucale: cauze, tratament si preventie – Tot ce trebuie sa stii
Ce sunt aftele bucale?
Aftele sunt leziuni localizate predominant la nivelul cavitații bucale și au o incidență ridicată în rândul populației. Sunt cauzate de consumarea de substanțe iritante, toxice, avitaminoze, surmenaj, boli infecțioase. De multe ori sursa, unei afte bucale este infecțioasă, iar afecțiunea apare de obicei când organismul devine stresat, iar sistemul de apărare slăbit.
Aftele bucale sunt o problemă dentară destul de serioasă care necesită ajutor urgent deoarece provoacă pacientului disconfort. Se mai numesc și stomatită aftoasă reprezentând formațiuni dureroase de mici dimensiuni de culoarea albă care sunt de obicei înconjurate de o zonă roșiatică. De obicei, aftele bucale apar în cerul gurii, pe limbă, pe gingii, pe partea internă a buzelor sau obrajilor. Se prezinta sub forma unor ulceratii dureroase. Apar individual sau într-un număr ridicat și provoacă un disconfort care poate dura mai multe zile.
Care sunt simptomele aftelor bucale?
Stomatita aftoasă apare sub forma unor pete de culoare albă care sunt înconjurate de o zonă de culoare roșie. Simptomele includ dureri sau usturimi în timpul vorbirii și/sau al masticației în majoritatea cazurilor. Majoritatea aftelor bucale au forma ovală sau circulară, o culoare albă sau galbenă, cu un contur roșu.
Stomatită aftoasă poate apărea în general prin exacerbarea florei obișnuite favorizată de tartrul dentar, de iritații cauzate de consumul de alcool, de substanțe chimice, condimente, de fumat, sau de o igienă dentară necorespunzătoare. Există situații când aftele bucale se pot asocia cu afte genitale, cu manifestări cutanate, oculare, digestive sau respiratorii sau alte semne generale, care completează tabloul clinic al aftozelor.
Care sunt tipurile de afte bucale?
Aftele bucale se manifestă de obicei sub forme diverse, dar cele mai comune sunt aftele bucale minore, alături de cele majore sau herpetiforme. Perioada de vindecare depinde în funcție de tipul lor. Poate dura câteva zile sau câteva luni.
Afte bucale minore
Aftele bucale minore se prezintă sub forma unor leziuni de dimensiuni reduse care pot avea suprafața de un centimetru, dețin formă ovală, au un contur roșu și se pot vindeca mai repede de 2 săptămâni. Ele nu lasă în urmă cicatrici, reprezentand aproximativ 80-85% din toate cazurile de stomatita aftoasa.
De obicei, aceste leziuni pot apărea atât prin muşcarea accidentală, însă frecvent sunt datorate micro-leziunilor cauzate de aparatele dentare sau ale altor dispozitive de îndreptare a dinților și a protezelor dentare.
Aftele bucale majore
Aftele bucale majore se prezintă sub o dimensiune mare, au o adâncime mai mare decât cele minore, au o formă de cerc și un contur bine definit. Ocazional pot avea forme neregulate dacă sunt de dimensiuni mari. Durerile pe care le provoacă sunt mari și lasă cicatrici. Timpul lor de vindecare poate fi și de o lună. Acest subtip reprezintă aproximativ 10% din toate cazurile de stomatită aftoasă; afectează în general suprafețele mucoaselor nekeratinizate, dar poate fi implicată și o mucoasa keratinizata mai puțin frecventă, cum ar fi dorsumul (suprafața superioară) a limbii sau gingiva (gingiile). Se poate implica și palatul moale sau fracțiunile (partea din spate a gâtului), acesta din urmă făcând parte mai degrabă din orofaringe decât din cavitatea orală.
Afte bucale herpetiforme
Aftele bucale herpetiforme sunt cele mai rare apărând la persoane cu vârste înaintate, femeile fiind mai puțin afectate decât bărbații. Ele nu sunt provocate de virusul herpetic, au doar o similaritate în ceea ce privește denumirea și nu sunt precedate de vezicule (blistere mici, umplute cu lichid). De regulă apar în grupuri de 10-100 leziuni care se pot uni în timp pentru a forma o ulcerație mai mare. Conturul este neregulat și timpul de vindecare este de 7 maxim 15 zile, partea bună fiind că nu lasă cicatrici. Ulceratia este adesea extrem de dureroasă și leziunile recurente mai frecvente decât ulceratiile minore sau majore aftoase. Ca și în cazul tuturor tipurilor de stomatită aftoasă, aceasta nu este contagioasă.
Care sunt cauzele aparitiei aftelor bucale?
Deși unele afte bucale cauze la anumite persoane nu sunt complet descoperite, studiile au relevat faptul că unii factori favorizează apariția lor repetată la aceeași persoană.
Cauze externe ale aparitiei aftelor
Cauzele apariției aftelor bucale sunt următoarele:
- Periaj energic
- Mușcarea obrazului
- Leziune obținută în timpul unei lucrări dentare
- Purtarea unui aparat dentar
Diverse tipuri de bacterii
- Bacteriile prezente în cavitatea bucală pot produce o reacție alergică. Helicobacter Pylori este un tip de bacterie care duce la ulcer gastric.
Alimentatie deficitara
- Sensibilitatea la anumite alimente ce includ: cafeaua, ciocolata, căpșunile, ouălele, brânza, nucile, alimentele acide și picante.
- Deficit de vitamina B12, fier, zinc, acid folic.
- Pasta de dinți, apa de gură bogate în lauril sulfat de sodiu
Dereglari hormonale
- Reacția organismului la modificările hormonale din timpul menstruației.
Stresul
Stresul poate fi un factor determinant al apariției aftelor bucale. Acesta poate modifica PH-ul salivei și astfel bacteriile au un mediu favorizant unde pot să se dezvolte și să determine apariția aftelor bucale. Cel puțin 40% dintre persoanele cu stomatită aftoasă au o istorie familială pozitivă, sugerând că unii oameni sunt predispuși genetic la suferință cu ulcerații orale. Persoanele care au un istoric familial pozitiv de stomatită aftoasă tind să dezvolte o formă mai severă a afecțiunii și la o vârstă mai mică decât este tipică.
Alte afectiuni si factori care pot favoriza aparitia stomatitei aftoase
- Potențiale probleme ale sistemului imunitar
- HIV/SIDA
- Boala Crohn
- Boala celiacă
Cum stim ca suferim de stomatita aftoasa? Diagnostic
Diagnosticarea aftei bucale se face de către medicul stomatolog în urma unui consult. În urma examinării cavității bucale medicul poate spune cu exactitate daca este vorba de o aftă bucală sau nu. Pentru a spune cu cea mai mare precizie dacă pacientul are o aftă sau nu, poate efectua o biopsie a zonei afectate, apoi poate confirma diagnosticul.
Tratamentul aftelor bucale
De regulă, aftele bucale se vindecă de la sine în cel mult două săptămâni, fără să fie necesar un tratament. În cazul în care este vorba de afte bucale persistente și extrem de dureroase, acestea pot fi vindecate cu ajutorul unui tratament corespunzător.
Afte bucale – tratament rapid: include o medicamentație care va diminua disconfortul cauzat pacientului. Există un tratament medicamentos, dar și unul chirurgical. Evident un tratament afte bucale adulți este diferit de cel pentru copii.
Desi în multe cazuri aftele bucale evoluează spre vindecare fără tratament, la unii pacienți mai sensibili reapar chiar și pe o perioadă de câțiva ani.
Tratament clasic
O solutie pentru afte bucale este tratamentul clasic, care include medicamentație, adică topice corticosteroidice și antimicrobiene. Tratamentul aftelor se bazează pe soluții dezinfectante, preparate imuno-stimulatoare, vitaminizante, întreținerea igienei gurii și evitarea substanțelor iritante.
Tratamentul cu topice include uleiuri, geluri, paste, creme, apă de gură sau spray-uri. Topicele pot reduce rapid simptomele, dar nu afectează rata reapariției aftelor bucale la același pacient. Gravitatea afecțiunii este de regulă redusă doar de tetraciclinele topic, dar acestea nu sunt recomandate copiilor cu vârste mai mici de 12 ani.
Ca tratament putem aminti tratamentele locale, care influențează favorabil evoluția leziunilor, dar nu împiedică recidivele. Se pot aplica badijonări cu violet de gențiană 1%, xilină 2%, gargară de 3-4 ori pe zi cu soluții slab antiseptice, cu infuzie de mușețel.
Se mai pot face băi bucale cu soluții alcaline (o linguriță de bicarbonat de sodiu la un pahar de apă călduță), cu aspirină efervescentă sau soluții care conțin glicerină boraxata ori glicerină cu hidrocortizon acetat.
Tratament in cabinetul medicului dentist – chirurgical sau cu laser
Dacă pacientul nu poate scăpa de afte după administrarea tratamentului clasic, medicul stomatolog poate îndepărta aftele cu ajutorul tratamentului chirurgical sau laser. Aceste două metode accelerează vindecarea, reduc durerea și reduc rapid recurența unor afte bucale dese.
Aftele bucale – metode de preventie
Dacă un pacient poartă o proteză dentară cel mai important lucru este să o curețe foarte bine pentru ca bacteriile să dispară. Pe timpul nopții este recomandat ca protezele să fie scoase. Igiena orală este cel mai important lucru pentru a reduce aftele bucale, de aceea dinții vor fi periați după fiecare masă, iar ața dentară va fi folosită în fiecare zi. Periuța este bine să fie soft sau super soft, delicată cu dinții pentru a nu irita gingiile și restul zonelor din cavitatea bucală.
Pentru a preveni apariția aftelor bucale se vor evita alimentele picante, foarte reci, foarte fierbinți, acide. Se vor elimina factorii iritativi locali adică lucrări dentare iritante, muchiile tăioase din cavitatea bucală, obturații nefinisate.
Cum se manifesta aftele la copii si bebelusi
Deși pare incredibil, afte bucale copii chiar există, apărând chiar și la bebeluși. Din cauza durerilor, copilul poate refuză să mănânce. Sănătatea celui mici este afectată de alimentele sărate, crocante, acide. Factorii care determină apariția aftelor bucale la copii includ următoarele:
- Un sistem imunitar deficitar
- Stres
- Alergii la alimente
- Rănirea cavității bucale cu anumite alimente sau prin mușcare
- Infecții bacteriene sau virale
Un diagnostic corect este pus doar de medicul pediatru după examinarea cavității bucale a copilului. El poate recomanda biopsia zonei afectate sau unele analize de sânge în cazurile în care suspectează o afecțiune mai gravă.
Intrebari frecvente
Pot face cancer de la afta bucala?
Da, uneori este posibil. Există cazuri în care o simplă aftă bucală recurentă este semnul cancerului oral. Medicul stomatolog este cel care poate diagnostica o aftă bucală.
Ce mananc daca am afta?
Dacă ai o aftă bucală nu ai voie să mănânci alimente picante, foarte reci sau foarte fierbinți, chipsuri, covrigei, mâncăruri sărate, condimente picante, citrice, alimente alergene.
Afta bucala se ia?
Nu, nu se ia.
Sursa foto: Hepta.ro
No Comments