alege coroana dentară potrivită

Alege coroana dentară potrivită

O coroană este o  restaurare dentara care înconjoară complet sau partial un dinte sau un implant dentar. Atunci când o cavitate mare amenință sănătatea dentara, de multe ori trebuie folosita o coroana. Aceasta este de obicei fixata de dinte cu ajutorul unui ciment dentar si poate fi realizata din mai multe materiale.

De asemenea,  coroanele sunt de multe ori utilizate pentru a îmbunătăți duritatea sau aspectul dintilor.

In functie de fiecare situatie si dorinta in parte, coroanele pot fi produse din materiale diferite.

Coroanele din materiale acrilice sunt coroane prefabricate sau realizate pe loc in cabinet ,care sunt utilizate pe dinți în primul rând ca o măsură temporară; ea protejează dintele sau umplutura, in timp ce o coroană permanentă este fabricata din alt material.

Un alt tip de coroane sunt cele metalice. Acestea pot fi din aliaj din aur,  aliaj din paladiu sau un aliaj pe bază de nichel sau crom. Avantajele principale, in comparatie cu alte tipuri de coroane, sunt ca structura dintelui este afectata mai putin, iar dintele opus are o uzura redusa. De asemenea, coroanele metalice rezista mai bine la muscat si mestecat decat alte tipuri de coroane si rareori se rup sau se fisureaza.

Dezavantajul principal insa este culoarea metalica. Din acest motiv, coroanele metalice sunt o alegere buna pentru molari, care nu se vad.

Coroanele dentare metalo-ceramice pot fi adaptale la culoarea dintilor adiacenti (spre deosebire de coroanele metalice). Ele contribuie insa mai mult la uzura dintelui opus decat coroanele metalice, iar partea din portelan se poate rupe sau fisura mai usor. Coroanele dentare metalo-ceramice au aspectul unui dinte normal si natural, dar, in unele cazuri, metalul care stă la baza coroanei se poate vedea ca o linie de culoare închisă, mai ales în cazul în care gingiile se retrag. Aceste coroane pot fi o alegere buna pentru fata sau spatele dintilor.

Coroanele dentare ceramice ofera cea mai buna asemanare cu culoarea naturala a celorlalti dinti și sunt  potrivite pentru persoanele cu alergie de metal. Ele nu sunt insa la fel de dure ca cele metalo-ceramice si pot avea un grad de uzura mai ridicat. Coroanele complet ceramice sunt o alegere buna pentru dintii din fata unde conteaza mult mai mult aspectul.

Pentru a gasi solutia optima, va invitam la consultatie cu specialistii Dentaplus.

No Comments

Post A Comment