18 oct. Pete pe dinți: Alimente care pătează dantura
Menținerea dinților albi poate constitui o provocare, mai ales că există în jurul nostru o multitudine de factori care contribuie la îngălbenirea acestora. Inclusiv o mare parte dintre alimente și băuturi cauzează pete la nivelul danturii. De aceea, este util a cunoaște factorii care îngălbenesc dinții și cum poate fi menținut un zâmbet alb și strălucitor.
Colorații dentare – De ce apar pete pe dinți?
Colorațiile dentare apar ca urmare a compușilor colorați din alimente și băuturi. Aceștia sunt cunoscuți sub denumirea de cromofori. Ca urmare a structurii poroase a smalțului dentar, moleculele colorate se impregnează în structura dintelui puțin câte puțin, până la apariția petelor.
Cu cât smalțul este mai deteriorat, cu atât riscul de îngălbenire al dinților este mai mare. Aceasta apare ca urmare a unei aderențe mai crescute a cromoforilor la smalțul dentar.
Ce cauzează pătarea dinților?
Petele dentare apar ca urmare a contactului dintre moleculele colorate și dinți. O altă substanță care determină pătarea dinților este reprezentată de tanin. Aceasta intră în compoziția ceaiurilor cu cofeină (ceai verde, ceai negru) și a cafelei.
Aciditatea
Unele alimente și băuturi nu determină în mod direct apariția petelor dentare, dar pot favoriza îngălbenirea dinților. Astfel, alimentele acide deteriorează structura smalțului dentar, ceea ce favorizează aderența compușilor colorați la dinte.
Temperatura
Un alt factor important care contribuie la formarea petelor dentare este temperatura alimentelor și a băuturilor ce intră în contact cu dinții. Consumarea alimentelor foarte fierbinți sau tranziția bruscă de la alimente și băuturi fierbinți la cele foarte reci determină o dilatare și apoi, o contracție bruscă a smalțului dentar.
În timp, aceste schimbări bruște cauzează apariția fisurilor smalțului dentar. Fisurile nu doar că grăbesc îngălbenirea dinților, dar favorizează și apariția sensibilității dentare și a cariilor.
Tipuri de pete pe dinți
În funcție de factorii care interacționează cu suprafața dentară, apar diferite colorații dentare. Culoarea petelor dentare indică medicului stomatolog care este cauza acestora. De aceea, consultul stomatologic este util nu doar pentru aplicarea unui tratament de albire al dinților, și pentru a determina care este cauza și a evita-o.
Pete albe pe dinți
Petele albe pe dinți sunt cauzate de:
Demineralizare – Demineralizarea dinților apare preponderent ca urmare a formării plăcii bacteriene. Aceasta alterează structura smalțului dentar, cu pierderea substanței minerale.
Fluoroză – Fluoroza constă în expunerea în exces la fluor. Aceasta se manifestă în majoritatea cazurilor la copii.
Hipoplazia smalțului dentar – Această afecțiune se caracterizează prin formarea inadecvată a smalțului dentar. Stratul de smalț este mai subțire, iar calitatea acestuia este redusă.
Pete galbene pe dinți
Îngălbenirea dinților poate fi determinată de mai mulți factori. Unul dintre aceștia este înaintarea în vârstă, când smalțul dentar devine în mod fiziologic mai galben. Alți factori sunt cei alimentari, printre care și băuturile acide care deteriorează smalțul dentar.
Petele violet pe dinți
Acestea sunt cauzate în special de consumul frecvent al vinului roșu. Compușii colorați din vin se depun la nivelul smalțului dentar, conferind dinților un aspect ce poate varia de la roșu până la violet.
Pete maro pe dinți
Petele maro sunt specifice persoanelor care fumează sau care consumă cafea frecvent. Taninul din cafea și ceai aderă cu ușurință la smalțul dentar. Iar dacă, igiena dentară este deficitară, apariția petelor maro se produce mai rapid.
Pete negre pe dinți
Petele negre pot fi generate de dezvoltarea cariilor dentare sau de necroza pulpei dentare. Inițial, pot avea nuanțe de gri, iar ulterior devin mai închise la culoare.
Expunerea excesivă la unele substanțe poate determina apariția unor linii negre la nivelul dinților. Printre aceste substanțe se află:
- fier;
- argint;
- mangan.
Alimente care pătează dinții
Există o multitudine de alimente care generează petele dentare. Pentru a evita modificarea aspectului dinților consumă-le cu moderație sau împreună cu alimente ce nu colorează dinții.
Alimentele dulci
Consumul alimentelor dulci favorizează multiplicarea bacteriană, ceea ce conduce la formarea plăci bacteriene. Produșii de metabolism ai bacteriilor sunt de natură acidă. Aceștia degradează structura smalțului dentar, iar aspectul dinților are de suferit.
Citricele
Citricele sunt alimente bogate în vitamina C, dar și în acid citric. Ca orice acid, acesta degradează suprafața dentară, iar în timp contribuie la formarea petelor dentare.
Pentru a reduce efectul acestora, după consumarea lor este indicat a mesteca unele alimente neutre sau bazice ca pH (precum brânza, laptele). În acest fel, pH-ul din cavitatea bucală este restabilit, iar degradarea dentară este redusă.
Fructele
Fructele de pădure sunt cel mai frecvent implicate în deteriorarea smalțului dentar. Printre acestea se află:
- murele;
- zmeura;
- afinele;
- coacăzele negre.
Pentru a proteja smalțul dentar, bea un pahar cu lapte sau mestecă câteva bucățele de brânză după ce ai consumat fructe de pădure. În acest fel, vei contribui la echilibrarea pH-ului din cavitatea bucală, iar concentrația compușilor colorați va scădea.
Alte fructe care pot produce pete dentare sunt:
- vișinele;
- cireșele;
- rodiile;
- strugurii;
- merișoarele.
Sosul de roșii
Roșiile sunt alimente foarte acide. Ca urmare, consumul acestora, mai ales sub forma concentrată de sos afectează semnificativ dinții. Pentru a neutraliza pH-ul acid al acestora, combină sosul de roșii cu legume verzi (salată verde, broccoli).
Sosul de soia
Acesta are o nuanță închisă, ceea ce face ca moleculele colorate să se atașeze de smalțul dentar. Așadar, este indicat a fi consumat cu moderație și a urma o igienă dentară adecvată.
Sfecla roșie
Această legumă, cu multiple beneficii pentru sănătate are un conținut ridicat de coloranți. Consumarea chiar și a unei cantități reduse modifică nuanța dinților.
Optează pentru a o consuma împreună cu alte alimente. În așa fel, concentrația substanțelor colorate scade, iar pătarea dinților este diminuată.
Băuturi care pătează dinții
Nu doar alimentele pătează dinții, ci și băuturile. În cazul acestora, contactul cu dinți poate fi limitat în funcție de modul în care sunt consumate. Pentru a proteja cât mai mult dinții:
- bea cu înghițituri mici;
- folosește paiul astfel încât lichidul să nu se atingă de dinți;
- consumă rar băuturile cu un conținut ridicat de coloranți;
- respectă regulile de igienă dentară.
Cafeaua
Această băutură bogată în cofeină conține tanin. Acesta determină modificări ale colorației dentare atât prin impregnarea smalțului dentar, dar și prin deteriorarea acestuia. Alterarea structurii smalțului dentar se produce ca urmare a pH-ului acid al taninului.
O recomandare pentru a încetini colorarea dentară este consumul cafelei cu înghițituri mici, astfel încât contactul cu dinții să fie evitat. De asemenea, este o idee bună la a renunța la pai sau a-l utiliza astfel încât să eviți contactul dintre lichd și dinții frontali.
Sucurile carbogazoase
Sucurile carbogazoase acționează prin două mecanisme asupra dinților:
- prin conținutul de zahăr determină formarea plăcii bacteriene, cu apariția metaboliților acizi ce degradează smalțul dentar;
- prin conținutul de substanțe acide, smalțul dentar este deteriorat.
Chiar dacă optezi pentru varianta sucurilor carbogazoase fără zahăr, conținutul ridicat de acizi tot va altera structura dinților. Optează pentru apă, apă fructată (realizată de tine), lapte.
Ceaiurile
Ceaiurile, în special cele bogate în cofeină (ceaiul verde, ceaiul negru) cauzează pete dentare, frecvent de culoare maro. Aceasta este determinată de conținutul bogat în tanin. Studiile au demonstrat că adăugarea unei cantități mici de lapte în ceai diminuează pătarea dinților. De asemenea, optarea pentru un ceai de calitate superioară scade incidența apariției petelor dentare.
În ceea ce privește ceaiul din alte plante, și acesta conține unii compuși colorați. Cu toate acestea, incidența formării petelor dentare este mai redusă comparativ cu ceaiurile bogat în cofeină. În cazul persoanelor care iubesc ceaiul, este important a adopta o igienă riguroasă a cavității bucale.
Vinul
Consumare frecventă a vinului roșu contribuie semnificativ la apariția petelor dentare. Inițial, dinții vor avea nuanțe de gri, ulterior, vor avea o nuanță roșu-violet.
În ceea ce privește vinul alb, prin conținutul său în acizi, determină deteriorarea smalțului dentar. Așadar, indiferent de tipul de vin ales, este bine a-l consuma cu moderație.
Alimente sănătoase pentru dinți
Fructele bogate în fibre
Dintre acestea fac parte merele și perele. Prin conținutul bogat de fibre, acestea stimulează secreția salivară, dar au și un efect de lustruire al suprafețelor dentare.
Bineînțeles, nu vor albi dinții, dar nici nu favorizează apariția petelor. Și acestea conțin zahăr, deci este important a clăti cavitatea bucală cu apă după consumul acestora.
Căpșunile
Aceste fructe au o concentrație crescută de acid malic, care are efect de albire al dinților. Pentru un efect semnificativ de albire pe termen lung, apelează tot la metode profesionale.
Produsele lactate
Brânza, datorită pH-ului său crescut, previne deteriorarea smalțului dentar și apariția carilor. O poți consuma ca și gustare sau după alimentele acide și dulci, pentru echilibrarea pH-ului bucal.
Fructele oleaginoase
Fructele oleaginoase constituie o variantă optimă de gustare, în locul alimentelor dulci. Dintre acestea fac parte: nucile, alunele, migdalele, caju. Acestea au un conținut crescut de proteine și de lipide și o concentrație redusă de zahăr.
În plus, prin faptul că nu sunt hidratate, stimulează secreția salivară pentru o masticație mai ușoară. Este important a nu alege semințe foarte tari, pentru că pot deteriora smalțul dentar.
Obiceiuri care pot păta dinții
Menținerea unor dinți albi și strălucitori necesită adoptarea unor obiceiuri sănătoase, care să protejeze dantura și implicit, smalțul dentar. Acestea sunt importante și pentru evitarea unor afecțiuni mai severe, precum sensibilitatea dentară, cariile dentare, bolile parodontale.
Fumatul
Fumatul este un factor important al apariției petelor dentare. Acestea sunt cauzate de conținutul de gudron și nicotină din țigări. Ca urmare a prezenței acestora, la nivelul dinților se formează petele de culoare maro.
Consumarea frecventă a unor băuturi
Băuturile dulci și acidulate, cafeaua, ceaiurile cu conținut crescut de cofeină sau vinul contribuie semnificativ la generarea petelor dentare. Consumă-le moderat sau înlocuiește-le cu alte băuturi mai sănătoase. Poți alege să bei:
- apă;
- apă fructată;
- lapte;
- ceai alb;
- ceai de rooibos.
Iar băuturile alcoolice pot fi înlocuite cu:
- apă tonică;
- gin;
- vodcă.
Aceste băuturi nu alterează la fel de mult smalțul dentar, dar necesită a fi consumate în cantitate moderată și destul de rar. În plus, un consum frecvent afectează și alte aspecte ale sănătății.
Igiena deficitară
Nerespectarea regulilor de igienă determină formarea plăcii bacterine. Aceasta deteriorează smalțul dentar, ceea ce contribuie atât la aderarea substanțelor colorate, cât și la apariția cariilor.
Suplimentar, dacă placa bacteriană nu este îndepărtată se dezvoltă tartrul. Acesta are o nuanță gri spre negru, iar pentru îndepărtare este necesară efectuarea unui detartraj în cabinetul medicului stomatolog.
Alte cauze pentru colorarea dinților
Factorii genetici
Unele persoane prezintă o nuanță mai gălbuie a dinților din naștere. Aceasta este determinată de factorii genetici. În acest caz, pentru albirea dinților este important a utiliza produse profesionale recomandate de către medicul stomatolog, pentru un efect maximal.
Vârsta
Odată cu înaintarea în vârstă, smalțul dentar capătă o colorație gălbuie. Aceasta face parte dintr-un proces fiziologic normal. Pe lângă această modificare, la îngălbenirea dinților contribuie și impregnarea dinților cu tanin și alte substanțe colorate.
Medicamentele
Unele medicamente pot avea ca efecte adverse apariția petelor dentare. Spre exemplu, antibioticele, precum tetraciclina și doxiciclina administrate la copii determină decolorarea dinților, care capătă nuanțe de gri deschis.
Alte medicamente care pot păta dinții sunt:
- antihipertensivele;
- antihistaminicele;
- antipsihoticele.
Pete galbene pe dinți la copii
Petele galbene pot fi fiziologice la copii. Acestea apar preponderent la dantura permanentă, ca urmare a formării progresive a smalțului dentar. Acest aspect este doar temporară, până la definitivarea dezvoltării dentiției.
Alte cauze al apariției petelor galbene la copii sunt:
- administrarea antibioticelor în timpul sarcinii sau înaintea vârstei de 8 ani;
- factori genetici;
- formare plăcii bacterine;
- apariția tartrului.
Vizita la medicul stomatolog este esențială pentru a determina cauza care a condus la apariția petelor dentare. În acest mod, sunt evitate posibile complicații ale afecțiunilor dentare.
Ce poți face în privința pătării dentare?
Petele dentare pot fi prevenite prin adoptarea unor măsuri, precum:
- evitarea sau reducerea consumului alimentelor și a băuturilor acide sau cu un conținut crescut de coloranți;
- înlocuirea alimentelor dulci și acide cu alimente mai sănătoase pentru dinți;
- spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi dimineața și seara;
- evitarea perierii dinților imediat după consumul alimentelor acide sau dulci (se recomandă clătirea cu apă și spălarea pe dinți după aproximativ o jumătate de oră);
- renunțarea la fumat;
- evitarea utilizării produselor de albire acasă (acestea pot conține o cantitate crescută de substanțe abrazive, ce pot deteriora smalțul dentar);
- apelează la tehnici profesionale de albire dentara (întreabă medicul stomatolog care sunt cele mai bune metode pentru albirea dinților);
- folosirea doar a produselor aprobate (cere sfatul medicului stomatolog);
- efectuarea periodică a vizitelor la medicul stomatolog.
În cazul copiilor este important a alege pasta de dinți cu un conținut optim de fluor. O cantitate prea mare de fluor poate determina fluoroză, mai ales în cazul în care sunt administrate suplimente cu fluor. Întreabă medicul stomatolog care sunt pastele de dinți potrivite pentru copilul tău.
Unele alimente pot reprezenta o cauză importantă a apariției petelor dentare. De aceea, este bine a le cunoaște și a reduce sau chiar evita consumul unora dintre acestea. Bineînțeles, renunțarea la unele obiceiuri, precum fumatul, consumul frecvent de băuturi dulci și acide, alcool, aduce avantaje și pentru sănătatea întregului organism. Consultă medicul stomatolog și află care sunt cele mai bune metode pentru albirea și îngrijirea dinților.
Sursa foto: Pexels
Bibliografie:
- thedentistsdorridge.co.uk, https://thedentistsdorridge.co.uk/which-foods-actually-stain-your-teeth-and-which-dont/, accesat la data 22.07.2022;
- greensquaredental.co.uk, https://greensquaredental.co.uk/the-different-types-of-teeth-stains-how-to-remove-teeth-stains/, accesat la data 22.07.2022;
- www.alliancedental.ca, https://www.alliancedental.ca/oral-health-tips/5-foods-that-will-stain-your-teeth/, accesat la data 22.07.2022;
- www.hospitalitydental.com, https://www.hospitalitydental.com/blog/top-foods-that-actually-stain-teeth, accesat la data 22.07.2022;
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/foods-that-stain-teeth#prevention, accesat la data 22.07.2022;
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/ss/slideshow-foods-stain-teeth, accesat la data 22.07.2022;
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/guide/tooth-discoloration, accesat la data 22.07.2022;
- www.bupa.co.uk, https://www.bupa.co.uk/newsroom/ourviews/teeth-staining-foods, accesat la data 22.07.2022;
- www.thelittleroyalsdentistry.com, https://www.thelittleroyalsdentistry.com/post/why-are-my-kids-teeth-yellow-potential-causes-of-tooth-discoloration-in-children, accesat la data 22.07.2022;
- www.goldenstatedentistry.com, https://www.goldenstatedentistry.com/blog/white-spots-on-teeth-causes-treatment-and-prevention, accesat la data 22.07.2022;
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/foods-that-stain-teeth#prevention, accesat la data 22.07.2022.
No Comments