29 sept. Anestezia dentara: tipuri, avantaje și recomandări
Anestezia dentară constituie o procedură de rutină efectuată în cabinetele de stomatologie cu scopul gestionării potențialelor dureri care pot apărea în timpul tratamentelor stomatologice. Progresele înregistrate în ultimii ani în domeniul medical au permis apariția mai multor tipuri de anestezii, care pot simplifica într-un mod substanțial intervențiile medicului stomatolog și pot face ca experiența dintr-un cabinet stomatologic să fie una cât mai plăcută, lipsită de dureri.
Anestezia dentară: tipuri
La momentul actual, medicii stomatologi au la dispoziție mai multe opțiuni pentru anestezia dentară, cele mai multe dintre procedurile stomatologice fiind efectuate sub anestezie locală. Tipurile de anestezie dentară includ:
Anestezia dentară locală
Anestezia locală este utilizată pentru procedurile comune din stomatologie, deoarece implică cele mai puține riscuri și are o eficacitate ridicată. Anestezia locală are de regulă un efect de scurtă durată, de până la 60 de minute, dar și un timp mai redus până la eliminarea anestezicul din corp. Anestezicele locale folosite în prezent, precum lidocaina, artcaina sau prilocaina, sunt aplicate fie direct asupra zonei afectate, fie sunt injectate în regiunea care urmează să fie supusă unei proceduri stomatologice.
Anestezia topică
Un tip de anestezie dentară superficială ce presupune aplicarea, de regulă anterior efectuării anesteziei locale injectabile, a unui medicament anestezic (disponibil sub formă de spray, cremă, unguent sau gel) pe regiunea gingivală. Anestezice topice pot amorții regiunea care urmează să fie anesteziată pe cale injectabilă, cu scopul limitării disconfortului asociat cu penetrarea țesutul gingival de către ac.
Anestezia prin injectare
Anestezia locală prin injectare (infiltrație) se folosește în majoritatea procedurilor stomatologice minore, precum în tratamentul cariilor dentare, a afecțiunilor gingivale sau pentru extracții dentare. Cu ajutorul unui seringi cu ac, medicul stomatolog introduce soluția anestezică în regiunea afectată.
Anestezia prin sedare
Considerată o opțiune terapeutică în procedurile de lungă durată, sedarea poate fi recomandată inclusiv persoanelor cu anxietate sau cu diferite probleme de sănătate care i-ar putea determina să se miște în mod involuntar în timpul procedurii stomatologice. Medicamentele sedative au efect amnezic, producând o stare de relaxare, însă nu influențează rețelele nervoase, durerea fiind în continuare prezentă. Din acest motiv, în timpul procedurilor dureroase, sedativele se administrează doar împreună cu un anestezic.
Sedarea este clasificată, în funcție de starea de conștiință a pacientului, în sedare ușoară (pacientul este conștient), moderată (pacientul este semiconștient) sau profundă (situație în care pacientul nu răspunde la comenzi). Există diferite tipuri de sedative care pot fi folosite de către medicul stomatolog, dar și mai multe moduri în care medicamentele sedative pot fi administrate. În funcție de modul de administrare, sedarea dentară se clasifică în:
Sedarea prin inhalare de protoxid de azot
Protoxidul de azot medicinal, un gaz ușor cu efect sedativ, este administrat cu ajutorul unei măști în timpul procedurilor stomatologice, fiind preferat în detrimentul celorlalte metode sedative datorită efectului său sedativ minimal, pacientul fiind conștient pe toată durata procedurii.
Sedarea intravenoasa
Sedarea intravenoasă, folosită aproape în mod exclusiv la pacienții cu fobie severă de dentist, oferă avantajul posibilității de ajustare a nivelului de sedativ folosit în timpul procedurii. Utilizată rar în stomatologie, sedarea intravenoasă oferă o sedare moderată sau profundă, în funcție de dozele utilizate.
Anestezia generala
Anestezia generală este efectuată cu precădere înaintea unei proceduri stomatologice complexe, de lungă durată, cât și înaintea unor proceduri chirurgicale efectuate de către un chirurg maxilo-facial. Anestezia generală, administrată fie printr-o mască facială, fie pe cale intravenoasă, determină pierderea stării de conștiință pe tot parcursul procedurii. Costurile ridicate și riscul mai mare de efecte adverse post-anestezice reprezintă principalele dezavantaje ale anesteziei dentare generale. Aici puteți consulta lista de prețuri pentru diverse tipuri de anestezie.
Anestezia dentară în sarcină
Sarcina reprezintă o perioadă în care riscul de probleme dentare crește semnificativ, pe fondul creșterii secreției anumitor hormoni, care favorizează acumularea bacteriană și implicit apariția bolilor gingivale. Anestezia dentară, cât și radiografiile dentare, pot fi efectuate în timpul sarcinii, fără riscuri pentru mamă sau pentru copil. Anestezicele locale cu epinefrină sunt cel mai frecvent utilizate în timpul sarcinii.
Anestezia dentară la copii
Comparativ cu adulții, copii pot avea mai frecvent nevoie de sedare în timpul unei proceduri stomatologice, deoarece sunt mai predispuși să se miște în mod involuntar, iar majoritatea procedurilor necesită ca pacientul să stea complet nemișcat. Anestezia sau sedarea în timpul unei proceduri dentare este sigură pentru majoritatea copiilor, riscuri mai mari de complicații prezentând copiii cu diferite tulburări de sănătate. O discuție în prealabil cu stomatologul pediatru este necesară pentru a determina dacă aceasta este cea mai bună opțiune pentru copil.
Anestezie dentară fără adrenalină pentru cardiaci
Persoanele cu afecțiuni cardiace pot prezenta riscuri de complicații cardiace în urma unei anestezii, atunci când se utilizează un anestezic care conține epinefrină. Din acest motiv, anestezia dentară fără adrenalină (epinefrină), folosind un anestezic precum mepivicaina, este recomandată pacienților cu astfel de afecțiuni. Anestezicele fără epinefrină, deși au un efect mai redus, nu provoacă efecte secundare și nu determină creșterea tensiunii arteriale.
Cum te pregătești pentru anestezia dentară?
Pregătirea în vederea anesteziei dentare presupune evitarea consumului de produse cu cofeină, a alcoolului sau a produselor pe bază de tutun, inclusiv a țigărilor, pentru un interval de cel puțin 12 ore înainte de anestezie. Fumatul de țigări este contraindicat nu doar înainte de anestezie, ci și pentru minimum 24 de ore după tratament.
Contraindicații pentru anestezia dentară
Anestezia dentară este contraindicată în general persoanelor cu antecedente de alergie severă, cu hipersensibilitate la anestezice. În funcție de anestezicul utilizat, pot exista contraindicații inclusiv pentru persoanele cu diferite patologii cardiace sau metabolice. Astfel, este contraindicată utilizarea anestezicelor cu adrenalină persoanelor cu boli cardiovasculare, hipertiroidism sau diabet necontrolat.
Riscurile anesteziei dentare
Anestezia dentară este considerată o procedură sigură și cu o eficiență ridicată, riscurile de complicații fiind în mod general unele reduse. În anumite situații, în special la pacienții care au primit anestezie cu mepivacaină sau articaină în asociere cu adrenalină, pot apărea efecte adverse, care variază de la amețeli, agitație sau tremor până la bronhospasm sau convulsii. Riscurile anesteziei dentare sunt mai mari la pacienții cu diferite comorbidități, în special cu boli cardiovasculare, cât și la femeile gravide sau la persoanele cu alergii. Rata de complicații variază de la 0% în cazul lidocainei cu epinefrină, până la 7.2%, în cazul mepivacainei.
Întrebări și răspunsuri
Cât timp durează anestezia dentară?
În funcție de tipul anestezicului utilizat și implicit de procedura stomatologică, efectul anesteziei poate dura de la una până la trei ore. Senzația de amorțeală resimțită la nivelul limbii și a buzelor poate dura, în schimb, până la cinci ore.
Este permisă anestezia dentară în timpul alăptării?
Anestezicele utilizate în stomatologie sunt sigure și nu afectează laptele matern, astfel că procedurile dentare pot fi efectuate fără restricții în timpul alăptării. În unele cazuri, însă, medicii pot recomanda evitarea alăptării pentru un interval de până la 24 de ore de la anestezie.
Anestezia dentară este dureroasă?
Anestezia dentară, efectuată pentru a elimina orice potențiale dureri din timpul procedurilor stomatologice, poate produce dureri de intensitate crescută sau moderată, care apar la momentul injectării anestezicului. Acest lucru este cauzat fie de administrarea prea rapidă a anestezicului intravenos, neutilizării unui anestezic topic înaintea efectuării injecției, utilizării unor ace nepotrivite sau injectării anestezicului într-o regiune cu sensibilitate crescută, precum o zonă cu o infecție.
Există restricții de vârstă pentru anestezia dentară?
Anestezia dentară locală poate fi efectuată la orice vârstă, în timp ce anestezia generală în doze mari sau sedarea profundă pot fi contraindicate în cazul pacienților cu vârsta de sub 3 ani. De asemenea, un anestezic specific (mepivacaină) este contraindicat la pacienții cu vârsta de sub patru ani.
Anestezia dentară îmi poate afecta anumiți nervi?
Deși rare, leziunile nervilor sau ale țesuturilor moi din cavitatea bucală pot fi o consecință a injecțiilor anestezice efectuate eronat. Leziunile nervoase produse de anestezia dentară sunt adesea reversibile, dacă tratamentul este inițiat imediat. Incidența leziunilor nervoase permanente (care nu mai pot fi tratate) apărute în urma anesteziei locale, prin blocarea nervului alveolar inferior, este una redusă, de sub un caz la peste 25.000 de pacienți.
Anestezia dentară îmi poate afecta anumiți mușchi ai feței?
În unele cazuri, substanța anestezică poate determina blocarea mușchilor ridicători ai mandibulei sau paralizia temporară a feței. Anestezia temporară a mușchilor faciali este asociată de regulă cu afectarea nervilor.
No Comments