Blog

Home » Blog

In primul rand, ce este abcesul dentar? Este o colectie de puroi care se acumuleaza in urma unei infectii si care se manifesta clinic prin aparitia unei tumefactii (umflaturi) de diferite dimensiuni, fiind insotit frecvent de durere si febra. Dintre cauze, cea mai intalnita este, fara doar si poate, caria netratata si se poate intalni atat la adulti, cat si la copii.

Ce se intampla in cabinet? Cum se tratateaza acest abces dentar?

Tratamentul de urgenta consta in drenajul abcesului. Practic se creaza o cale prin care colectia purulenta sa poata fi eliminata. In functie de tipul abcesului si in functie de stadiul in care se afla, acest pasaj se poate realiza, fie la nivelul gingiei (prin incizie), fie la nivelul dintelui (prin “frezare”).

In unele cazuri, poate fi necesara administrarea de antibiotice.

Formele mai putin agresive il incurajeaza pe pacient sa se intrebe daca abcesul dentar trece de la sine, evitand cu siretenie vizita la stomatolog. Intr-adevar, abcesul poate trece prin faze de remisiune si reactivare, insa ce este important sa retinem e faptul ca aceasta acumulare de agenti patogeni se poate disemina oriunde in organism, determinand infectii la nivelul altor organe. Asadar, pentru tratament, recomandarea este sa va adresati medicului stomatolog.

*Sursa poza: Google Images

Cand vine vorba de indreptarea dintilor, toti pacientii viseaza la un aparat dentar invizibil.

Ei bine, daca in urma cu ceva timp, asa ceva era imposibil, astazi putem accesa varianta “Invisialign”, un sistem ortodontic de ultima generatie, fara brackets sau sarme.

Acest sistem este compus dintr-un set de elemente de plastic transparent, numite “gutiere”, care, purtate succesiv, indreapta dintii din aproape in aproape. Gutierele sunt proiectate cu ajutorul unui program de imagistica computerizata, se poarta zilnic si se schimba aproximativ o data la 2 saptamani. Lipsind avantajul aparatelor fixe care nu lasa purtatorul sa ia “o mica pauza de la aparat”, este foarte importanta respectarea indicatiilor de purtare, recomandandu-se scoaterea gutierelor doar in timpul meselor.

Este potrivit atat pentru adolescenti, cat si pentru adulti, asigurand intr-un mod eficient si confortabil, mult-doritul zambet natural.

Cu toate ca acest sistem revolutionar infrumuseteaza , prin caracterul invizibil, viata multor pacienti ce fugeau de alte tipuri de aparate dentare, Invisalign nu se adreseaza oricarui caz ce necesita tratament ortodontic, asa ca te asteptam la o consultatie sa descoperim impreuna daca esti candidatul ideal pentru un aparat dentar invizibil!

Prima dentitie este alcatuita din asa-zisii “dinti de lapte” care sunt inlocuiti mai apoi de dintii permanenti.

Din cauza prezentei lor temporare pe arcada, nu li se acorda intotdeauna atentia cuvenita si degradarea precoce prin carie duce la consecinte destul de grave.
Cat dureaza eruptia dentara? Eruptia dintilor de lapte incepe la varsta de 6 luni cu incisivii, urmeaza eruptia caninilor, procesul incheindu-se in jurul varstei de 2 ani si jumatate, cand apar si molarii.

“Cand cad dintii de lapte?” este o intrebare pe care parintii o adreseaza frecvent. Ei bine, in mod fiziologic, schimbarea dintilor de lapte incepe la varsta de 6 ani si se incheie in jurul varstei de 12 ani, insa in cazul unor situatii patologice, copilul poate pierde dintii de lapte mai devreme decat perioada in care dintii permanenti sunt pregatiti sa erupa.

Orice abatere de la ritmul firesc de dezvoltare al dintilor temporari poate genera urmari negative asupra dintilor definitivi. Asadar, nu ar trebui sa fim indiferenti atunci cand un dinte de lapte se cariaza, in ideea ca oricum va fi schimbat. Netratata, caria distruge tesuturile dure, iar infectia de la nivelul dintelui de lapte poate difuza prin os pana la dintele permanent. Mai mult, atunci cand dintele de lapte se pierde inainte de vreme, dintele permanent nu va fi suficient dezvoltat pentru a erupe si astfel modul de distributie al spatiului pe arcada dentara va fi modificat, ceea ce inseamna ca dintii vor creste stramb sau vor ramane cantonati in os.

Cum se trateaza dintii de lapte care au carii? Cand caria nu a ajuns inca la “nerv”, o simpla plomba rezolva problema. Atunci cand pulpa dintelui s-a inflamat ireversibil, cand apare bine-cunoscutul “abces dentar la dintii de lapte”, pe langa plomba, este necesar si tratamentul de canal. Si da! Si dintii de lapte au nerv, si dintii de lapte au radacini, si dintii de lapte au canale. Pentru cazurile de carii atipice, cu evolutie agresiva, cum sunt, de exemplu, cariile de biberon care dau aspectul de “dinti de lapte macinati”, sunt recomandate coroanele dentare.

caderea dintilor de lapte si eruptia la copii

In procesul firesc de aparitie a unei noi dentitii, dintele nou “topeste” radacina dintelui de lapte pe parcurs ce se apropie de locul de eruptie. Acest fenomen poarta denumirea de “resorbtie radiculara”. Atunci cand resorbtia nu se realizeaza corespunzator, este necesara extractia dintelui de lapte pentru a ajuta dintele permanent sa erupa corect.

Revenind la eruptia dintilor definitivi, este important sa stiti ca nu toti dintii definitivi inlocuiesc cate un dinte de lapte. Aici ne referim la dinti permanenti crescuti in spatele celor de lapte. Primul molar permanent erupe in aceasta zona in jurul varstei de 6 ani, cand sunt prezenti si molarii de lapte, motiv pentru care poate fi usor confundat cu un dinte temporar.

Controlul stomatologic periodic ajuta la monitorizarea acestor etape importante in dezvoltarea copilului tau, prevenind aparitia complicatiilor, asa ca nu ezita sa ne faci o vizita.

Un prim salt important in stomatologie a fost momentul in care medicii dentisti au inceput sa se focuseze pe implantologie .Astfel absenta unui dinte a putut fi rezolvata printr-un implant dentar unitar, si o restaurare separata, independenta de dintii vecini, fara sa mai fie nevoie sa se slefuiasca dinti adiacenti sanatosi . Terapia clasica prin implant implica de cele mai multe ori un timp de asteptare de pana la 6 luni intre momentul inserarii implantului si momentul aplicarii coroanelor pe implant.

Modernizarea continua in implantologie a dus la aparitia conceptului de implant imediat si anume a posibilitatii de a aplica o coroana pe un implant imediat dupa inserarea acestuia. Un urmator pas important a fost acela de a sprijini proteze dentare de mari dimensiuni pe implanturi dentare imediate, renuntandu-se astfel la clasica proteza in pahar a bunicii” de care toata lumea doreste sa fuga.

In ziua de azi, pacientii cu edentatie totala (care si-au pierdut toti dintii) sau care sunt in pragul acestei situatii clinice pot beneficia de lucrari dentare fixe, sprijinite pe un minim de 4 sau 6 implanturi ( all on four sau all on six). Vestea buna nu se incheie aici: Intrucat acestea sunt implanturi rapide, ele permit realizarea unei proteze practic imediat dupa aplicare implanturilor. Astfel in 24 ore, pacientii primesc: evenuala extractie dintilor irecuperabili, aplicarea implanturilor dentare, precum si o prima proteza provizorie fixa. Aceasta proteza este perfect functionala si pacientul poate fara nicio problema vorbi, zambi, consuma alimente moi etc. Integrarea sociala este imediata. Pacientul poate merge inapoi la birou sau poate iesi in oras cu prietenii chiar de a doua zi, fara sa prezinte urme de trauma, bucurandu-se de un zambet nou si foarte important, fix!

radiografie fast fixed dinti ficsi

Dupa aproximativ 2 luni in care alimentatia va fi predominant moale, pacientii vor putea creste gradual consistenta alimentelor, iar dupa 6 luni, cand integrarea osoasa a implanturilor va fi completa, proteza provizorie se poate inlocui cu una de lunga durata, cofectionata din materiale superioare de tip ceramica.

Acest tratament prin implant dentar intr-o zi poarta multiple denumiri : implant dentar Fast and Fixed, all on 4 sau all on 6 , insa principiile sunt aceleasi.

Dincolo de rapiditate si confortul obtinut imediat, un alt avantaj al sistemului il reprezinta ca acest tip de implanturi dentare fac posibilia evitarea unor proceduri cu un grad superior de dificultate si risc chirurgical precum aditia de os sau sinus lift -ul. Pacientii isi revin extrem de repede dupa interventia chirurgicala de inserare a acestor implanturi rapide si gradul de satisfactie este maxim.

Cand vine vorba despre cat costa un implant dentar in toata gura, terapia prin fast and fixed este mai economica fata de cea conventionala intrucat, asa cum am mai mentionat, se evita intervetii suplimentare complexe precum augmentari oasoase, grefe de os, sinus liftt etc.

Multi pacienti au curiozitati privind cate implanturi dentare se pot face odata : raspunsul este unul favorabil. In fazele initiale ale implatologiei se urmarea aplicarea unui numar cat mai mare de implanturi – practica cate un implant pentru fiecare radacina lipsa. Tehnicile moderne reusesc sa asigure o dantura completa la ambele arcade ( atat cea superioara cat si cea inferioara) , fixa, sustinuta de 10-12 implanturi . Interventia se realizeaza cu anestezie locala si este nedureroasa. Acum, cu ajutorul stomatologiei digitale, planificarea implaturilor poate fi realizata cu ajutorul unor sisteme computerizate speciale si astfel inteventia chirurgicala devina mult mai simpla, minim invaziva .

Avem cea mai mare grijă pentru pacienţii noştri

Instrumentarul reutilizabil este sterilizat urmând un ciclu strict de curăţire mecanică automatizată cu ultrasunete şi în maşini de spălat speciale, dezinfectare, presterilizare şi sterilizare în autoclav, respectându-se parametrii naţionali şi internaţionali;
» Instrumentarul va fi depozitat în pungi speciale, de unică folosinţă, care se vor desigilă în prezenţa fiecărui pacient;
» Suprafeţele din cabinete vor fi curăţate şi dezinfectate cu substanţe special destinate acestui scop. Întreg personalul clinicii este supus periodic la controale şi analize medicale;
» Personalul medical va purta întotdeauna echipament de protecţie special (halat, mănuşi de unică folosinţă, măşti de unică folosinţă etc.);
» Personalul medical va folosi substanţe speciale dezinfectante pentru a se spală pe mâini înainte, în timpul şi după intervenţii;
» Uniturile dentare sunt prevăzute cu circuite proprii de autosterilizare internă;
» Instrumentarul utilizat este în mare parte de unică folosinţă: pahare, aspiratoare, mănuşi, măşti, aplicatoare, matrici, benzi de celuloid, etc.

Iti lipsesc unul sau mai multi dinti? Atunci trebuie sa stii ca implanturile dentare sunt cea mai buna solutie pentru tine.

In mod clasic, un implant dentar este comparat cu o varianta artificiala a unei radacini dentare. Dupa ce implantul s-a integrat corespunzator in maxilare, el poate fi folosit ca suport pentru coroane sau proteze dentare de diferite tipuri.

Aplicarea unui implant dentar presupune realizarea unui mic orificiu in osul maxilar, in locul de unde lipseste un dinte sau o masea si ulterior, in acest orificiu, se insurubeaza implantul. Procedura este complet nedureroasa intrucat se realizeaza sub anestezie, de cele mai multe ori locala, insa pacientii mai tematori pot beneficia chiar si de sedare.

La un anumit timp dupa faza chirurgicala, implantul trebuie protezat – mai exact, implantul primeste coroana sau proteza ce va permite restaurarea tuturor functiilor dento-maxilare.

Frecvent suntem intrebati care sunt cele mai bune implanturi dentare. Din experienta noastra, indraznim sa spunem ca, intrucat pe piata exista peste 1700 de marci de implanturi dentare, este foarte greu sa indicam exact care este implantul cel mai bun. In realitate, atata timp cat un implant dentar respecta normele necesare autorizarii de catre organizatiile mondiale de sanatate, atunci acela este un implant dentar bun. Importanta cea mai mare in reusita unui implant dentar il reprezinta tehnica de implantare, diagnosticul corect pus, abordarea terapeutica aleasa si nu in ultimul rand, iscusinta medicului.

In ziua de astazi, tehnologia a patruns adanc in actul medical, in general si in stomatologie, in particular. Ne bucuram astazi de posibilitatea de a efectua implanturi dentare ghidate digital, computerizat. Ce inseamna acest lucru? Medicul efectueaza inainte de interventie un diagnostic complex, solicitand pacientului analize suplimentare de tipul computerului tomograf (CT) si a modelelor digitale. Cu ajutorul acestora, medicul dentist poate crea un plan de tratament digital si un ghid chirurgical care va permite un procedeu rapid de inserare a implantului, cu mult mai putine riscuri si o trauma postoperatorie minima. Pana nu demult aceasta tehnologie aproape ca dubla costurile procedurii de inserare a implanturilor dentare. Insa, in ziua de azi, diferenta de pret intre un implant inserat clasic si unul ghidat computerizat este nesemnificativa, tinand cont si de numeroasele avantaje pe care le prezinta.

Tot cu ajutorul tehnologiei digitale sunt posibile tratamente de tipul One Day Implant ce s-ar traduce printr-o porcedura extrem de non-invaziva, exacta si rapida prin care, in mai putin de o ora, pacientul primeste nu numai un implant, ci si o coroana dentara imediata.

Datorita faptului ca pacientii beneficiaza de anestezie de calitate ridicata, iar inserarea unui implant dentar este un procedeu minim invaziv, relativ usor suportabil de catre pacient, practic nu exista o limita pentru cate implanturi dentare se pot face o data. Un procedeu modern si popular in ultima vreme este cunoscut sub numele de “ Fast & Fixed ” prin care un pacient care soseste dimineata in cabinetul dentar fara niciun dinte , primeste in aceeasi zi un numar total de 10 implanturi ( distribuite de obicei astfel: 6 la maxilarul superior si 4 la maxilarul inferior), dar si un set de proteze dentare fixe, imediate, cu ajutorul carora pacientul poate vorbi, zambi si manca.

Esti interesat cat costa un implant dentar in clincile Dentaplus? Consulta aici lista noastra de preturi sau programeaza-te pentru o consultatie si un plan de tratament personalizat.

Probabil unul din cele mai solicitate tratamente in clinicile noastre este acela de albire dentara. Din ce in ce mai multi pacienti isi doresc un zambet estetic, iar datoria noastra, la Dentaplus, este sa ne asiguram ca putem acorda pacientilor nostri tratamente cosmetice eficiente si in acelasi timp non-invazive. Estetica dentara trebuie realizata intr-un context de siguranta: este obiectivul nostru continuu sa studiem si sa adoptam cele mai eficiente tehnici de albire dentara, dar si cele mai blande si nedureroase, astfel incat sa oferim pacientilor nu numai un zambet alb, ci si o experienta placuta.

Am observat o confuzie a pacientilor privind tehnicile de albire dentara, acest lucru provenind probabil din varietatea mare de metode de albire lansate pe piata. Cand cauti pe Google “ albire dinti “, primesti o sumedenie de informatii, din pacate nu in intregime corecte. Nu toate variantele sunt eficiente…ba mai mult, unele din ele pot fi chiar periculoase. De aceea, este foarte bine sa va consultati medicul dentist pentru a identifica varianta optima pentru albirea dintilor si pentru a alege o solutie personalizata.

Despre albirea dentara se pot povesti foarte multe: exista produse si metode de albire dentara la domiciliu comercializate in mod curent in farmacii sau supermarketuri ( paste de dinti,apa de gura etc), produse profesionale pentru albirea acasa ( pe care vi le ofera doar medicul dentist), precum si produse destinate procesului de albire profesionala in cabinetul dentar.

Albirea “over the counter”, oferita in afara cabinetului stomatologic (pastele de dinti “ minune” care promit un zambet de Holliwood ) nu realizaeaza din pacate decat cel mult o depigmentare a dintilor prin indepartarea petelor de cafea sau de ceai, spre exemplu, insa nu albesc efectiv dintii. Acestea atrag de multe ori printr-un pret mai scazut insa eficienta este minima. Pe de alta parte, un tratament profesional pentru albirea dintilor, condus de un medic dentist, este mult mai eficient.

In clinicile Dentaplus din Bucuresti folosim cu rezulate exceptionale sistemul Philips Zoom! Dupa un consult initial de specialitate in care observam caracteristicile danturii fiecarui pacient, urmeaza realizarea unei proceduri de igienizare care curata dintii de placa bacteriana si tartru asigurand astfel un contact maxim intre produsele de albire si suprafata dentara . Pacientii nostri beneficiaza astfel de rezultate exceptionale de albire , fara sensibiitate dentara si fara sa riste afectarea smaltului sau a gingiilor.

Te asteptam si pe tine sa incerci. Daca vrei sa afli cat costa albirea dentara, apasa aici. Iar daca doresti o programare, apasa aici.

Te asteptam sa zambim impreuna! Let’s #wowyoursmile !
Echipa DENTAPLS!

lampa pentru albire dinti philips