Bruxismul (scrasnitul dintilor) – tot ce trebuie sa stii: cauze, simptome, tratament

Ce este bruxismul?

Bruxismul este o scrâșnire, frecare sau chiar încleștarea dinților în mod inconștient, obicei care îi aduce drept efecte deteriorarea stării dinților. Bruxismul este cunoscut popular drept “scrâșnit din dinți”. 

De fapt, acesta este o problemă inconștientă pe care o au unii pacienți. Este descoperit doar atunci când pacientul merge la controlul stomatologic de rutină și medicul observă că smalțul dinților este deteriorat. Pacientul își scrâșnește dinții puternic în timp ce doarme, obicei care îi deteriorează smalțul dinților.

În mod eronat oamenii gândesc că uzura dentară este un proces normal ce apare cu vârsta…în realitate viteza normală de tocire a unui smalțului este de 1 mm în 100 de ani!

De aceea tocirea smalțului dentar la vârste tinere este un semn clar de traumă dentară care din păcate, odată inițiată, poate evolua cu urmări multifocale:

  • fracturi dentare,
  • fracturile coroanelor sau a restaurărilor aplicate pe dinții traumatizați,
  • mobilitatea anormală a dinților în trauma,
  • rezorbții osoase, dureri și nu numai.

Tipuri de bruxism 

Există două tipuri de bruxism:

  • Bruxism diurn – persoanele care manifestă bruxism diurn pot să își încleșteze sau scrâșnească dinții fără să conștientizeze; 
  • Bruxism nocturn – această afecțiune este de obicei însoțită de tulburări de somn cum ar fi apnee sau sforăit.

Bruxismul nocturn

Bruxismul nocturn este greu de diagnosticat și mai ales de descoperit, dar din păcate este cel mai frecvent întâlnit. De obicei, persoanele care îl observă sunt, de fapt, partenerii care dorm fix lângă persoana afectată și sunt deranjați de zgomotul produs.

Bruxismul diurn

Bruxismul de tip diurn apare ca o urmare a stimulilor externi. De fapt, episoadele de bruxism diurn apar fără ca persoana în cauză să le conștientizeze, mai ales atunci când se concentrează profund, trece prin stări emoționale intense sau prin situații stresante.

Cauzele bruxismului

Bruxismul poate avea mai multe cauze. În prezent acestea nu sunt foarte clare, dar există mai mulți factori psihologici, fizici sau genetici care pot genera această afecțiune:

  • Anxietate, stres, furie
  • Alinierea incorectă a dinților
  • Odihnă care nu este suficientă
  • Dezvoltarea asimetrică a oaselor maxilare
  • Schimbarea dinților temporari cu cei permanenți
  • Tulburări de somn
  • Tensiuni musculare în sfera oro-facială

Factori de risc si posibile complicatii ale bruxismului 

Există o serie de factori care pot crește riscul apariției acestei afecțiuni și enumerăm:

  • Nivelul ridicat al stresului sau anxietății;
  • Vârsta – cel mai frecvent poate apărea la copii și poate dispărea înainte de adolescență; 
  • Personalitatea – persoanele competitive, hiperactive sau agresive sunt de obicei mai des afectate de această afecțiune; 
  • Tratament medicamentos – bruxismul poate apărea ca efect secundar la acel tratament, în special la antidepresive; 
  • Fumat, consum de cafea/alcool; 
  • Factorul ereditar; 
  • Probleme la nivelul mușchilor și nervilor faciali. 
  • Boala Parkinson, demență, ADHD, epilepsie, reflux gastroesofagian
  • Dezechilibre în ocluzia dentară

 

Cum iti dai seama ca ai bruxism si care sunt simptomele acestuia

Simptomele bruxismului sunt următoarele:

  • Încleștarea și scrâșnitul dinților – sunetul puternic te poate trezi din somn; 
  • Dinții arată slăbiți și sunt ciobiți; 
  • Smalțul este deteriorat; 
  • Dureri puternice și sensibilitate a dinților;
  • Dureri de cap, mai ales în zona tâmplelor;
  • Tulburări de somn;
  • Slăbirea sau uneori încordarea mușchilor mandibulei. 
  • Senzatie de oboseala musculara mai ales dimineata.

 

Diagnosticarea bruxismului 

Această afecțiune poate fi diagnosticată de medicul stomatolog la un control de rutină. De fapt, medicul te poate chema de mai multe ori la cabinet pentru a evalua evoluția dinților, mai ales a smalțului și a decide dacă ai nevoie de un tratament specific. 

În cazul în care medicul va decide că este vorba de bruxism, atunci ar fi bine să găsească o cauză exactă, dacă afecțiunea este un efect advers al medicamentelor sau apare ca o tulburare de somn. Mai mult, medicul va examina dinții pentru a observa dacă pacientul prezintă sensibilitate ridicată la nivelul mușchilor mandibulei sau dacă exista semne ale uzurii smalțului dentar. 

Pe lângă examinarea de către medic, pacientul poate efectua o radiografie dentară sau o tomografie computerizată. Astfel medicul va putea evalua starea rădăcinilor dinților și în special a osului maxilar precum si a articulatiei temporo – mandibulare.

Cum tratam bruxismul? Tratamente si remedii

În ceea ce privește bruxismul la copii, acesta poate trece fără tratament odată cu înaintarea în vârstă. În cazul adulților, lucrurile stau diferit. De multe ori, bruxismul nu este atât de grav încât să necesite tratament. Totuși, dacă problema este gravă, medicul este bine să afle cauza bruxismului pentru a alege cel mai potrivit tratament. 

Medicul are la dispoziție o serie de tratamente pe care le vom menționa în rândurile următoare.

Folosirea gutierei

Gutiera nu este altceva decât un dispozitiv din plastic care se va mula pe dantură și rolul său este de a separa dinții, astfel împiedicând lezarea datorită bruxismului.

În același timp, gutiera realizată corect corectează dezechilibrele de ocluzie dentară (așa numită mușcătura dezechilibrată) ceea ce va favoriza relaxarea musculară. Prin purtarea gutierei bruxismul se poate diminua (atât ca efecte cât și ca fenomen în sine) , însă întrucât gutieră este un dispozitiv mobilizabil, reprezintă doar o solutie intermediara de tratament.

Odată stabilizate, cu ajutorul gutierei, poziția și mușcătura corecte care “convin” musculaturii și articulațiilor, aceastea trebuie transferate de pe gutieră pe dantura pacientului prin coroane, onlayuri, fațete, obturații realizate în mod corect și planificat, astfel încât caracteristicile “mușcăturii” de pe gutieră să se regăsească și în noua dantură reconstruită.

Toate aceste modificări se realizează în corelație cu estetica dentară și facială a fiecărui pacient și reprezintă o adevărată artă în domeniul stomatologic. Procesul nu trebuie grăbit și este unul din cele mai importante, și din păcate trecute cu vederea, aspecte ale stomatologiei.

Coroanele dentare 

Dacă smalțul dinților este deteriorat profund și dinții sunt sensibili, coroanele dentare pot fi folosite pentru a remodela aspectul plăcut al dinților. 

În cazul în care această afecțiune este datorată unui stil de viață nesănătos sau a unui anumit tip de personalitate, tratamentul pot include unele metode de corectare a acelor probleme. 

Controlul anxietății și stresului 

Dacă acestea două sunt cauzele bruxismului, pacientul are la dispoziție strategii de relaxare din cele mai diverse care includ mersul la psihoterapie sau meditația. 

Corectarea ocluziei dentare

Este important ca medicul să controleze ocluzia dentară și să explice pacientului în ce poziție ar trebui să se afle mandibula. 

Alte tratamente care se leagă de sănătatea la nivel general a pacientului includ schimbarea tratamentului medicamentos, tratarea tulburărilor de somn sau a acelor probleme de sănătate care au produs apariția bruxismului.

Utilizarea gutierelor pentru bruxism

Gutierele nocturne sunt piese bucale confecționate din plastic. Acestea împiedică contactul ocluzal și pot fi folosite atât noaptea, cât și în timpul zilei dacă medicul consideră acest lucru necesar. Gutierele  sunt de mai multe tipuri si nu au indicatii universale. Gutierele de albit nu au nicio legatura din punct de vedere functional cu gutierele ATM (uneori denumite si gutiere de bruxism).

  • Gutierele ATM se confecționează după o analiză foarte avansată a întreg sistemului masticator. Diferă de la caz la caz, în funcție de sursă problemelor musculare, articulare, combinații ale acestora).
  • Purtarea lor durează  între câteva săptămâni și ajung uneori și la 6-8 luni, practic până când articulația și musculatura sunt echilibrate și relaxate.
  • În această perioadă pacientul se va fi consultat periodic (aproximativ lunar) cu medicul stomatolog astfel încât acesta să poată realiza modificări ale gutierei în funcție de cum s-a modificat sistemul masticator al pacientului.  Abia după ce sistemul este relaxat se poate trece la următorul pas de tratament (ortodontic, protetic, chirurgical etc).

Corectarea ocluziei cu aparat dentar pentru bruxism

În cazul în care pacientul nu are o ocluzie dentară corespunzătoare, medicul poate echilibra ocluzia prin intermediul unui aparat dentar. Acesta se va monta pentru a realinia dinții în forma corectă astfel încât poziția mandibulei să fie una care să permită o ocluzie dentară normală. 

Coroanele dentare

În cazul în care dinții sunt extrem de slăbiți și afectați la nivel de smalț dentar, medicul poate recomanda aplicarea coroanelor dentare. Acestea nu numai că vor recrea un aspect plăcut al dinților, dar vor fi și funcționale, participând activ la procesul de masticație.

Controlul stresului si al anxietatii 

Dacă pacientul suferă de stres sau anxietate, medicul dentist îi poate recomanda terapia comportamentală cognitivă. Cel mai important este ca pacientul să învețe să se relaxeze pentru a avea un somn odihnitor. De aceea, poate încerca mai multe metode de relaxare cum ar fi: yoga, masaj, o baie lungă, exerciții de respirație, terapia prin muzică. 

  • Alte abordări ale acestei afecțiuni includ schimbarea comportamentală. Odată ce descoperi ca suferi de bruxism, poți încerca să îți schimbi comportamentul prin exersarea unei poziționări corecte a gurii și mandibulei. Medicul dentist te poate îndruma mai bine.
  • Biofeedback-ul este încă o opțiune.

Dacă îți este greu să îți schimbi obiceiurile, biofeedback-ul te poate ajuta deoarece este o metodă prin care sunt monitorizate procedurile și echipamentul pentru a te învăța să îți controlezi activitatea mușchilor mandibulei. 

Tratamentele medicamentoase includ antidepresante sau medicamente anti-anxietate pentru a te elibera de stres și de alte probleme emoționale care îți pot cauza bruxismul.

Cum poti preveni bruxismul

Bruxismul nu are întotdeauna nevoie de un tratament, ci poate trece de la sine, dar există câteva remedii care sunt de un real ajutor în prevenirea sau vindecarea acestei afecțiuni. 

  • Reducerea nivelului de stres – poți asculta muzică în timp ce faci unele activități, face sport sau medita; 
  • Evită consumul excesiv de băuturi pe bază de cafeină sau alcool, mai ales seara deoarece agravează simptomele bruxismului; 
  • Evită mestecarea gumei deoarece acest obicei aduce cu sine încordarea mușchilor maxilarului. 
  • Fii conștient când scrâșnești din dinți și pune vârful limbii între dinți pentru a te opri din acest obicei. Mușchii maxilarului vor învăța treptat să se relaxeze. 
  • Mergi regulat la medicul stomatolog pentru control și astfel poți observa din timp apariția bruxismului. 
  • Nu se folosesc medicamente pentru a trata bruxismul, dar medicul îți poate prescrie antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii și umflăturilor cauzate de măcinarea dintilor. De asemenea, medicul îți poate recomanda un relaxant muscular înainte de culcare.

Bruxismul la copii si bebelusi

Dacă nu știai, și la bebeluși poți întâlni bruxismul. Aceștia scrâșnesc din dinți, obicei nociv care duce la abraziunea dinților devenind din ce în ce mai scurți. Apoi dinții se vor ondula sau masa musculară va crește, iar maxilarul se va prelungi. 

Chiar și în cazul copiilor, stresul poate fi una dintre cauze fiind o modalitate de a trece peste momentele stresante. Dacă un copil este stresat, recomandarea specialiștilor este să descoperi cauza care poate fi legată de viața de familie sau de cea de la școală. Dedicându-i celui mic mai mult timp, atenție și grijă, îl vei ajuta să treacă peste situația stresantă care îl afectează atât de mult. 

O altă cauză a scrâșnirii dinților este următoarea erupție dentară, acea perioadă dificilă pentru cel mic. Mai mult, această afecțiune poate fi un simptom al paraziților intestinali dacă este însoțită de lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale, mâncărimi în jurul anusului. Aici medicul pediatru te poate ajuta cu un tratament potrivit în funcție de cauze bruxism copii. 

Bruxismul din cauza ocluziilor dentare poate fi tratat fie prin corectarea malocluziilor, fie prin montarea unui aparat dentar. Dacă bruxismul apare datorită erupției dentare sau a paraziților, medicul pediatru va găsi tratamentul adecvat, dar dacă bruxismul are cauze psihologice cum ar fi anxietatea, una dintre cele mai bune soluții este să-l duceți la psiholog.

No Comments

Post A Comment