15 ian. Bube pe limbă: de ce apar, tratament, posibile complicații
Un aspect foarte important în ceea ce privește sănătatea organismului este igiena corespunzătoare a cavității orale. Chiar dacă acest subiect nu este tratat mereu cu o foarte mare importanță, este bine de știut că fiecare metodă de curățare și întreținere a cavității orale contribuie la prevenirea unor complicatii la nivelul limbii și a dinților. Apariția unor bube pe limbă și netratarea acestora la timp pot genera astfel de complicații destul de grave și neplăcute.
Bube pe limbă: cum arată și de ce apar?
În general, bubele pe limbă sunt de dimensiuni foarte mici. Acestea pot avea o culoare albă sau roșiatică, în funcție de evoluția acestora. Chiar dacă dimensiunile bubelor pe limbă sunt foarte mici, acestea pot crea disconfort în timpul alimentației, fiind dureroase sau usturătoare. Motivul apariției unor astfel de bube este inflamarea papilelor fungiforme care intră în structura țesuturilor de pe suprafața limbii.
Cum ar trebui să arate o limbă normală și sănătoasă?
În mod normal, o limbă sănătoasă este umedă și are culoarea roz, putând varia în nuanțe mai deschise sau mai închise. Pe suprafața limbii se poate observa uneori o peliculă albă, care include mici formațiuni similare unor bube de dimensiuni mici. Acestea sunt, de fapt, papilele gustative, formațiuni din structura limbii care au rol în identificarea și distingerea gusturilor în cadrul alimentatiei și nu numai. Fiecare grup de papile gustative recepționează gusturi diferite, în funcție de poziționarea acestora pe suprafața limbii.
Tipuri de bube pe limbă
În ceea ce privește bubele la nivelul limbii, acestea pot fi de mai multe tipuri, în funcție de localizarea, culoarea și forma acestora. Complicațiile la nivelul limbii includ anumite bube localizate în zona posterioară a limbii, spre gât. De asemenea, pot apărea bube sub forma de pete roșii pe suprafața limbii sau unele bube sub formă de coșuri, cauzate de creșterea papilelor.
Bube pe limbă în spate, spre gât
Bubele localizate în zona posterioară a limbii, spre gât se definesc ca și leziuni de culoare albă și dimensiuni mici, înconjurate de o zonă roșie. Acestea se mai numesc și afte, iar dimensiunea lor poate varia, în funcție de caz. Există, de asemenea, și o altă formă de bube de acest tip, și anume cele grupate sub formă de ciorchine pe suprafața limbii. Printre factorii care sporesc apariția acestor tipuri de leziuni se includ fumatul, stresul, traumele sau unele tipuri de alergii.
Bube tip coșuri pe limbă
În general, existența unor bubițe pe limbă spre gât sub formă de coșuri, nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare. De cele mai multe ori, aceste formațiuni își fac apariția datorită procesului de creștere a papilelor. Cu toate acestea, atunci când aceste bube devin dureroase și inconfortabile, este indicat consultul imediat la un medic specializat, pentru a se preveni astfel complicațiile ulterioare.
Bube (Pete) roșii pe limbă
Principala cauză a apariției petelor roșii pe limbă este consumul de alimente picante, tutun sau alcool în exces. Pe de altă parte, aceste tipuri de bubițe roșii pe limbă pot indica una dintre următoarele afecțiuni: inflamarea papilelor gustative, limba geografică, o afecțiune benignă, sau boala Kawasaki, care afectează în general copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. În momentul apariției acestor bube, este indicat un consult imediat, astfel încât medicul să poată stabili un diagnostic corect.
Când trebuie să mergi la medic?
În majoritatea cazurilor, apariția bubelor pe limbă nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Însă, în momentul în care acestea creează disconfort în respirație sau alimentație, este absolut necesară asistența medicală. Dacă simptomele provocate de bubele pe limbă persistă o perioadă mai îndelungată (mai mult de o săptămână), se recomandă un consult la un medic specializat pe acest domeniu. Acesta va stabili diagnosticul în funcție de caz și va elabora un plan de tratament.
Cauze posibile pentru apariția bubelor pe limbă
O primă cauză care generează apariția bubelor pe limbă o reprezintă alergiile alimentare. Acestea se manifesteaza prin apariția unor umflaturi pe suprafața limbii, moment în care organismul elimină substanțele străine din organism. Trauma poate fi o altă cauză în acest sens. În momentul în care limba suferă anumite leziuni, acestea pot sa evolueze sub formă de pete sau bube. Pe lângă acestea, se includ și consumul exagerat de grăsimi, cancerul oral sau candidoza bucală.
Stomatita aftoasă
Stomatita aftoasă reprezintă o afecțiune care cauzează apariția ulcerului bucal. De regulă, stomatita aftoasă se manifestă prin bube de culoare roșie, galbenă sau albă, care pot apărea pe buze sau pe limbă. În majoritatea cazurilor, ele sunt foarte dureroase și sensibile. La momentul actual, motivele apariției acestei afecțiuni nu sunt cunoscute cu exactitate. Stomatita aftoasă nu necesită un tratament, de cele mai multe ori vindecându-se de la sine. Se recomandă, însă un consult medical atunci când apar dureri foarte mari.
Deteriorarea limbii
Deteriorarea limbii apare în cazul unor accidente din timpul masticației și determină apariția unor leziuni la nivelul țesuturilor din structura limbii. În momentul în care o persoană își mușcă limba, acest organ reacționează specific, iar în acest mod apar umflaturi și bube pe suprafața limbii. O altă cauză comună a leziunilor la nivelul limbii sunt arsurile în urma ingerării unor alimente sau lichide foarte fierbinți.
Herpesul oral
Herpesul oral reprezintă o infecție virală, care se manifesta prin apariția unor bube în jurul nasului sau a gurii. În unele cazuri, aceste bube specifice pot apărea și la nivelul limbii sau a gingiilor. Durata de manifestare a acestor simptome poate fi de o săptămână sau poate depăși această perioadă de timp. În unele cazuri, aceste bube pot fi destul de dureroase. Principala cale de răspândire a herpesului oral este prin salivă, dar acest virus se poate contacta și prin atingerea membranei mucoase a cavității orale.
Alergii
Reacțiile alergice, dar și intoleranțele alimentare pot determina de foarte multe ori apariția bubelor pe limbă sau umflarea acesteia. Aceasta ultimă reactie poate reprezenta factorul principal în cazul unui șoc anafilactic, o afecțiune care poate pune în pericol viața. Printre principalele simptome care apar în urma unei reacții alergice sunt incluse și apariția unei erupții bruște sau a urticariei, dar și dificultăți în respirație. Fiecare persoană care dezvoltă astfel de simptome ar trebui să solicite imediat asistență medicală.
Cancerul oral
Deși această afecțiune este destul de rară, apariția unei umflături la nivelul limbii poate poate reprezenta în unele cazuri debutul unui cancer oral. De regulă, aceste umflături au o structură fermă și sunt nedureroase. Ele sunt mai susceptibile de a fi canceroase atunci când sunt localizate pe suprafețele laterale ale limbii. Atunci când se observă umflaturi la nivelul limbii, iar acestea durează mai mult de o săptămână sau două, se recomandă un consult imediat la medicul specialist, pentru a se stabili un diagnostic corect.
Alte infecții
Infectiile de la nivelul limbii se manifestează prin bube și dureri locale. Dacă aceste simptome se asociază cu febră, este indicat ca persoana în cauză să se prezinte imediat la un medic, deoarece ar putea fi vorba despre o infecție foarte gravă. Spre exemplu, stadiul incipient de dezvoltare al sifilisului presupune apariția ulcerelor pe limbă, atunci când boala se transmite prin intermediul sexului oral. Pe de altă parte, tuberculoza este o boală infecțioasă care se poate manifesta, în unele cazuri, prin apariția unor ulcere, inclusiv la nivelul limbii.
Factori de risc
Există o mulțime de factori care pot determina apariția bubelor pe suprafața limbii. Printre aceștia, se enumeră fumatul, igiena precară, dar și consumul exagerat a alimentelor bogate în grăsimi. Fumatul sensibilizează gingiile și irită țesuturile limbii, ducând la apariția unor leziuni la acest nivel. Pe de altă parte, o igienă precară și un periaj necorespunzător poate duce la blocarea porilor de pe suprafața limbii și acumularea bacteriilor la nivelul țesuturilor. Astfel, apar bube pe limbă, motiv pentru care este foarte important ca, pe lângă igienizarea dintilor să se realizeze și un periaj al limbii.
Bube pe limbă: tratament
Tratamentul este diferit, în funcție de cauza și natura bubelor de la nivelul limbii. În general, medicamentele antifungice tratează aftele orale, iar pentru infecțiile bacteriene se administrează antibiotice. Cu toate acestea, exista și tratamente naturiste în cazul bubelor de la nivelul limbii. Acestea includ evitarea alimentelor care conțin prea multe grăsimi sau condimente, dar și cele care au o consistență foarte dură. De asemenea, o igienă orală corespunzătoare a dinților și a limbii poate combate sau preveni apariția bubelor pe limbă. Consumul mare de apa, precum și gargara cu sare și bicarbonat de sodiu sunt, de asemenea, metode de tratament în cazul bubelor pe limbă.
Bube pe limbă la copii
În majoritatea cazurilor, bubele pe limbă la copii sunt leziuni minore și necontagioase, care se vindecă de va sine într-o perioadă scurtă. Cu toate acestea, aceste afecțiuni pot deveni inconfortabile, în special în momentul alimentației. Copilul poate experimenta dificultăți în timpul masticatiei sau deglutiției, iar alimentele foarte sărate sau cu aciditate crescută pot spori aceste dificultăți. Bubele pe limbă la copii se manifestă sub forma unor leziuni de culoare galbenă, albă sau roșie pe suprafața limbii. În timpul consultului, medicul pediatru va examina cavitatea bucală a copilului și va stabili un diagnostic în acest sens. Deși aceste afectiuni se vindecă de la sine, se recomandă o igienă corectă, o alimentație echilibrată care nu include alimente foarte picante, sarate sau foarte crocante. În acest mod, se evită agravarea leziunilor și se sporește vindecarea acestora.
No Comments