caderea dintilor de lapte si eruptia dintilor la copii

Caderea dintilor de lapte la copii si eruptia primilor dinti

Prima dentitie este alcatuita din asa-zisii “dinti de lapte” care sunt inlocuiti mai apoi de dintii permanenti.

Din cauza prezentei lor temporare pe arcada, nu li se acorda intotdeauna atentia cuvenita si degradarea precoce prin carie duce la consecinte destul de grave.
Cat dureaza eruptia dentara? Eruptia dintilor de lapte incepe la varsta de 6 luni cu incisivii, urmeaza eruptia caninilor, procesul incheindu-se in jurul varstei de 2 ani si jumatate, cand apar si molarii.

“Cand cad dintii de lapte?” este o intrebare pe care parintii o adreseaza frecvent. Ei bine, in mod fiziologic, schimbarea dintilor de lapte incepe la varsta de 6 ani si se incheie in jurul varstei de 12 ani, insa in cazul unor situatii patologice, copilul poate pierde dintii de lapte mai devreme decat perioada in care dintii permanenti sunt pregatiti sa erupa.

Orice abatere de la ritmul firesc de dezvoltare al dintilor temporari poate genera urmari negative asupra dintilor definitivi. Asadar, nu ar trebui sa fim indiferenti atunci cand un dinte de lapte se cariaza, in ideea ca oricum va fi schimbat. Netratata, caria distruge tesuturile dure, iar infectia de la nivelul dintelui de lapte poate difuza prin os pana la dintele permanent. Mai mult, atunci cand dintele de lapte se pierde inainte de vreme, dintele permanent nu va fi suficient dezvoltat pentru a erupe si astfel modul de distributie al spatiului pe arcada dentara va fi modificat, ceea ce inseamna ca dintii vor creste stramb sau vor ramane cantonati in os.

Cum se trateaza dintii de lapte care au carii? Cand caria nu a ajuns inca la “nerv”, o simpla plomba rezolva problema. Atunci cand pulpa dintelui s-a inflamat ireversibil, cand apare bine-cunoscutul “abces dentar la dintii de lapte”, pe langa plomba, este necesar si tratamentul de canal. Si da! Si dintii de lapte au nerv, si dintii de lapte au radacini, si dintii de lapte au canale. Pentru cazurile de carii atipice, cu evolutie agresiva, cum sunt, de exemplu, cariile de biberon care dau aspectul de “dinti de lapte macinati”, sunt recomandate coroanele dentare.

caderea dintilor de lapte si eruptia la copii

In procesul firesc de aparitie a unei noi dentitii, dintele nou “topeste” radacina dintelui de lapte pe parcurs ce se apropie de locul de eruptie. Acest fenomen poarta denumirea de “resorbtie radiculara”. Atunci cand resorbtia nu se realizeaza corespunzator, este necesara extractia dintelui de lapte pentru a ajuta dintele permanent sa erupa corect.

Revenind la eruptia dintilor definitivi, este important sa stiti ca nu toti dintii definitivi inlocuiesc cate un dinte de lapte. Aici ne referim la dinti permanenti crescuti in spatele celor de lapte. Primul molar permanent erupe in aceasta zona in jurul varstei de 6 ani, cand sunt prezenti si molarii de lapte, motiv pentru care poate fi usor confundat cu un dinte temporar.

Controlul stomatologic periodic ajuta la monitorizarea acestor etape importante in dezvoltarea copilului tau, prevenind aparitia complicatiilor, asa ca nu ezita sa ne faci o vizita.

2 Comentarii
  • Ioni
    Postat la 17:50h, 28 mai Răspunde

    Buna seara fetiței mele i se hâțâna 2 dinți de jos și au început să îi crească alți dinți după dinți care trebuie sa îi cadă problema este că nu-i cad acei doi dinți de lapte se batanta dar degeaba este vreo problema sau trebuie sa merg la medic cu ea mulțumesc frumos pentru răspunsuri

  • Vancea Ramona
    Postat la 22:54h, 07 aprilie Răspunde

    Buna seara. am o intrebare la dumneavoastră fetita mea face 7 ani luna iunie, ei nu ia picat nici un dinte pana acum ii vreo problema? Menționez fapti ca ei iau aparut primi dințisori pe la 11 luni. Mulțumesc!

Postează un comentariu