Cancerul bucal (oral). Ce este, care sunt simptomele si CUM se trateaza

Tumora malignă orală sau cancerul bucal apare ca o leziune asupra mucoasei bucale, fiind provocată de divizarea și dezvoltarea haotică a celulelor; acesta se poate dezvolta în orice zonă oro-maxilo-facială, însă apare cel mai adesea în zona limbii și a planșeului bucal. 

Cum poate fi depistat? În cele mai multe cazuri, tumora malignă orală apare prin dezvoltarea unor celule scuamoase care acoperă limbra, obrajii, faringere, sinusurile, buza superioară, dar cu toate acestea, simptomele nu sunt vizibile cu ochiul liber încă de la început. Dacă nu este identificat și tratat la timp, acest tip de cancer poate pune viața în pericol, însă dacă este diagnosticat la timp, șansele ca afecțiunea să fie tratată sunt foarte mari. Vizita la medicul specialist va clarifica diagnosticul, iar consultul se realizează la nivelul întregii cavități bucale. 

 

aparat dentar invizibil detalii

 

Ce zone pot fi afectate de cancerul oral

Cel mai întâlnit cancer oral este cel dezvoltat la nivelul limbii, însă acesta poate apărea în toate zonele cavității orale: pe interiorul obrajilor, pe buza superioară, pe palatul dur sau palatul moale al gurii, dar și pe gingii.

Limba

La nivelul limbii, cancerul poate apărea la baza acesteia, în partea din spate sau în treimea sa inferioară; în ultimul caz, în care se extinde spre gât, cancerul este orofaringian. Printre simptomele cancerului la nivelul limbii se numără apariția unor pete roșiatice (asemenea unor leziuni), care nu dispar, dureri sau sângerări la masticație, senzația de amorțeală, durere persistentă în gât, dificultate la masticație, înghițire și mișcarea limbii. 

Studiile arată că tumora malignă orală la nivelul limbii este mai frecventă la bărbații în vârstă decât la tineri sau femei, iar tratamentul poate fi singular sau complex (o combinație de mai multe tratamente). Dacă este diagnosticat în fazele incipiente, tratamentul cel mai frecvent este îndepărtarea chirurgicală a zonei afectate, urmată de intervenții prin care se elimină ganglionii limfatici din zona gâtului. Cu cât cancerul oral la nivelul limbii e depistat din timp, cu atât tratamentul are șanse mai mari de reușită.

Cavitatea bucala (gingii, cerul gurii, interiorul obrajilor, zona de sub limba)

În ceea ce privește restul cavității bucale – gingii, cerul gurii, obraji, zona inferioară a limbii, înspre gât – acesta se manifestă prin colorații roșiatice intense, pete albe, sângerări orale fără motiv, dificultate și disconfort la înghițire. Când apar leziuni la nivelul gâtului, inflamații, sensibilitate acută sau îngroșare a mucoasei bucale, vizita la medicul stomatolog este imperios necesară; consultul efectuat sau biopsia vor asigura un diagnostic precis; cu cât tumora este identificată mai repede, cu atât tratamentul va fi mai eficient și sigur.

Cine poate fi afectat de cancerul bucal?

Studiile realizate de Societatea Americană de Cancer arată că bărbații sunt de două ori mai predispuși la a dezvolta cancer bucal în comparație cu femeile; îndeosebi bărbații adulți, care au peste 50 de ani, au cel mai mare risc de cancer oral. Femeile și tinerii sunt mai puțin predispuși la tumora malignă bucală, iar cercetătorii susțin că acest lucru se întâmplă din pricina obiceiurilor de viață mai puțin nocive.

 

Sursa: https://cytecare.com/

 

Simptomele cancerului oral

Printre simptomele cancerului oral se numără: 

  • leziuni ale mucoasei bucale care nu dau semne de vindecare după 14 zile; 
  • sângerări la nivelul cavității bucale fără niciun motiv;
  • dureri inexplicabile, care persistă; 
  • noduli la nivelul gâtului, senzația constantă de durere în gât;
  • respirație urât mirositoare;
  • dificultăți de vorbire, masticație și înghițire; 
  • răgușeală persistentă; 
  • durere la nivelul urechilor;
  • scădere bruscă în greutate;
  • căderea dinților;
  • zone aspre pe mucoasa orală, care nu se diminuează în timp. 

Când apar una sau mai multe dintre aceste simptome, un consult la medicul stomatolog timpuriu va fi bine-venit, pentru a se diagnostica precis problema și a începe un tratament eficient; cancerul oral depistat în primele stadii se poate vindeca complet.

 

 

Afla care sunt cauzele aparitiei cancerului oral

Când compușii chimici alterează ADN-ul celular, celulele devin canceroase, iar principalele cauze ale acestui lucru sunt obiceiurile nocive, precum fumatul și consumul de alcool. Majoritatea cauzelor care duc la cancerul bucal sunt în strânsă corelație cu stilul de viață adoptat, dar și legate de moștenirea ereditară.

Fumatul

Nicotina, trabucul, tutunul de pipă sunt nocive atât pentru plămâni, cât și pentru cavitatea orală; fumatul conduce către scăderea imunității, favorizând dezvoltarea cancerului bucal. Specialiștii arată că șansele de a dobândi cancer oral sunt duble în cazul persoanelor fumătoare, obicei nociv care favorizează și apariția tumorii maligne și la nivelul altor zone – ficat, esofag, dar mai ales plămâni.

Consumul de bauturi alcoolice

Consumul excesiv de alcool țintesc direct apariția cancerului bucal, afectând dezvoltarea celulelor din cavitatea bucală. Acetaldehida și etanolul din alcool cresc riscul de cancer bucal, iar în combinație cu tutunul, efectele asupra sănătății orale, dar și generale, sunt nefaste. Conform studiilor, cancerul oral apare de 6 ori mai mult în rândul persoanelor care consumă cantități generoase de alcool.

Dieta

Nutriția influențează și poate preveni cancerul oral, dacă apelăm la o dietă sănătoasă și echilibrată. Alimentele procesate favorizează apariția cancerului bucal, în timp ce o dietă bogată în proteine, vitaminte, fructe și leguminoase reprezintă un mod prin care putem reduce riscul de apariție a acestui tip de cancer.

Expunerea excesiva la soare

Expunerea excesivă la soare nu favorizează doar apariția cancerului de piele, ci și apariția cancerului bucal. Această cauză conduce către un cancer oral dezvoltat la nivelul buzelor, fiind mai prezent în cazul persoanelor tinere, iar prevenirea constă în aplicarea cremelor cu protecție solară, în cantitatea corectă (1.25 ml pentru întreaga față), pe întreg parcursul anului.

Virusul HPV

Papiloma virus este o altă cauză a cancerului oral; HPV afectează pielea umedă care îmbracă organele și cavitatea bucală și poate duce la cancer oral. Infecția cu virusul uman Papiloma se transmite atât prin contact sexual normal, cât și prin contact sexual cutanat sau oral.

Cum poate fi depistat cancerul bucal?

Examinare orala (Screening)

Examinările orale din timpul controalelor regulate la medicul specialist poartă denumirea de screening, iar aceste examinări permit investigarea în detaliu a întregii cavități bucale. Un astfel de consult stomatologic poate depista posibili noduli, leziuni care au potențial canceros. În momentul în care medicul specialist identifică apariția unor leziuni suspecte, se demarează efectuarea unei biopsii.

Biopsia

Pentru a identifica dacă leziunea are sau nu potențial canceros, probele prelevate sunt trimise către laborator, unde se realizează biopsia. Acest procedeu constă în analizarea la microscop a celulelor suspecte, pentru a vedea dacă sunt maligne; în eventualitatea în care se detectează prezența celulelor maligne, se efectuează multiple teste înspre a întocmi o schemă de tratament.

Analize de sange

Testele de sânge pentru markerii canceroși pot identifica prezența unei tumori maligne orale; nu sunt întocmai cea mai precisă modalitate prin care poate fi identificat cancerul oral, întrucât au o eficiență variabilă, care depinde de starea curentă de sănătate a pacientului, dieta, starea organismului etc.

Teste imagistice

Celulele canceroase pot fi identificate și cu ajutorul RMN-urilor, computerului tomograf, radiografiilor clasice; cu ajutorul acestora, medicul specialist poate determina dacă există celule cu potențial canceros, dar și care este gradul de răspândire al acestora. Cu cât celulele canceroase sunt identificate mai repede, cu atât șansa de vindecare este mai mare.

 

 

Descopera cate tipuri de cancer oral exista

Carcinomul

Carcinomul este cel mai frecvent tip de cancer bucal, și, mai mult de atât, unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer. Poate fi identificat prin aspectul diferit, anormal, roșiatic al cavității bucale, formându-se celule scuamoase la nivelul buzelor, limbii, gingiilor, bolții palatine etc. Carcinomul cu celule scuamoase are o incidență de aproximativ 90% dintre cazuri.

Adenocarcinomul

Adencarcinomul este dezvoltat în glandele salivare, îndeosebi în glandele salivare minore (cele care acoperă zona gurii, buzelor și gâtul). Din categoria carcinomului glandelor salivare minore fac parte și carcinomul adenoid chistic și carcinomul mucoepidermoid.

Sarcomul

Sarcomul se formează în celulele din interiorul articulațiilor, mușchilor, oaselor; cunoscută și sub numele de sarcom kaposi, acest tip de tumoră malignă este întâlnit îndeosebi la vârstnici, având o evoluție deosebit de lentă – se poate întindă până la 15 ani. Acest tip de cancer apare, printre altele, și din pricina prezenței virusului HIV.

Melanomul

Celulele răspunzătoare de coloristica pielii se numesc melanocite, iar în cazul unei tumori maligne la nivel oral, melanocitele sunt umflate, roșiatice, au un aspect anormal și prezintă disconfort sau sângerare.

Limfomul

Acest tip de cancer apare în zonele cu țesut limfoid din cavitatea orală, precum baza limbii și zona amigdalelor; aceste cancere orale se dezvoltă în țesutul limfatic, parte integrantă a sistemului imunitar. Acesta poate fi agresiv sau indolent, iar tratamentul limfomului depinde de stadiul cancerului.

Care sunt tipurile de tratament pentru cancerul oral

Interventie chirurgicala

Intervenția chirurgicală este un proces prin care sunt îndepărtate focarele tumorii maligne; sunt înlăturate toate țesuturile afectate, dar structurile neafectate ale cavității bucale rămân intacte.

Radioterapia

Prin radiografie se folosesc raze X, încărcate energetic, care ucid celulele canceroase; în ceea ce privește cancerul oral, radioterapia vine ca o completare a intervenției chirurgicale, pentru că previne o posibilă recidivare. Este un procedeu de durată, desfășurându-se zilnic, timp de o lună și jumătate sau mai mult, în funcție de gravitatea problemei. Cu toate acestea, ea vine cu mai multe efecte secundare, precum hipoacuzia, hipotiroidismul și dificultăți la vorbire.

Chimioterapia

La fel ca radioterapia, chimioterapia este un proces de durată, desfășurat în decursul a mai multor luni, înainte de intervenția chirurgicală; sunt administrate medicamente (oral sau prin tratament injectabil), care încetinesc dezvoltarea celulelor maligne, afectându-le structura ADN. Când există un risc mare de recidivare, chimioterapia este combinată cu radioterapia.

 

 

Prevenirea cancerului bucal: metode pe care le poti aplica

Cancerul oral poate fi prevenit, iar prevenția și depistarea timpurie sunt cele mai eficiente metode prin care se poate trece peste această afecțiune, pentru că prevenția întotdeauna e mai ușoară decât tratamentul. Principalele lucruri pe care le poți face pentru a preveni apariția cancerului bucal sunt: 

  • renunțarea la obiceiuri nocive, cum sunt fumatul și băuturile alcoolice; 
  • limitarea timpului petrecut la soare, iar când totuși expunerea la soare e inevitabilă, crema cu factor de protecție solară (SPF 30 pe parcursul iernii și SPF 50 în restul anului) este obligatorie; 
  • atenție sporită pentru nutriție și stil de viață sănătos; e indicată consumarea alimentelor bogate în vitamina A, C, E, dar și adoptarea unor obiceiuri sănătoase pe termen lung (hidratare eficientă, mișcare, diminuarea stresului);
  • protecție în relațiile sexuale, dar și limitarea numărului de parteneri/partenere; 
  • controalele periodice la medicul specialist sunt cea mai bună formă de prevenție, pentru că te asigură constant că la nivelul cavității bucale nu există nicio anormalitate.

 

Cancerul oral – factori de risc

Factorii de risc sunt aspectele care contribuie la creșterea riscului de a dezvolta cancer. În ce privește cancerul oral, alcoolul și tutunul reprezintă cei mai întâlniți factori de risc, alături de: 

  • cancerul anterior: persoanele care au suferit de un alt tip de cancer sunt mai predispuse la a dezvolta cancer bucal; 
  • istoricul genetic: dacă în familie au existat cazuri de carcinom cu celule scuamoase (SCC), cel mai frecvent tip de cancer oral, sunt șanse ca rudele de gradul I să dezvolte aceiași afecțiune;
  • afecțiunea grefă-contra-gazdă: o afecțiune mai frecventă la persoanele care au suferit un transplant de celule stem, ea distruge celulele corpului, considerându-le corp străin; astfel, crește riscul dezvoltării cancerului oral;
  • igiena orală precară: o igienizare incompletă duce la o sănătate orală deficitară (dinți lipsă, gingii sângerânde, infecții etc), iar persoanele care sunt predispuse la o astfel de sănătate deficitară au un risc mai mare de a dezvolta celule maligne. 

Tehnologiile moderne vin în ajutorul omului, iar specialiștii tratează și ajută la vindecarea cancerului bucal, însă contribuția pacientului trebuie să vină în faza de prevenție și depistare timpurie; cu cât controalele la medicul stomatolog sunt mai dese, cu atât șansele de a dezvolta cancer bucal sunt mai mici.

No Comments

Post A Comment