Candidoza bucală/orală la copii și adulți: Cauze, simptome și tratament

Cauze

În mod normal, sistemul dvs. imunitar funcționează pentru a respinge organismele dăunătoare, cum ar fi virușii, bacteriile și ciupercile, menținând în același timp un echilibru între microbii buni și răi care locuiesc în mod normal în corpul dumneavoastră. Dar, uneori, aceste mecanisme de protecție eșuează, crescând numărul de ciuperci și permițând o infecție orală aftoasă să prindă. Cel mai frecvent tip de ciupercă candida este Candida albicans. Mai mulți factori, cum ar fi un sistem imunitar slăbit, vă pot crește riscul de candidoză orală.

 

Simptomele candidozei bucale la copii și adulți:

  • apariția unui gust neplăcut sau a dificultaților de a gusta alimentele;
  • pete albe aderente de mucoasa gurii și a limbii;
  • senzația de usturime la nivelul gurii și a gâtului;
  • sângerări ușoare dacă leziunile sunt atinse;

 

Tratament

La adulți candidoza bucală poate fi tratată la domiciliu cu violet de gentiana 1%. Aceasta se poate procura de la orice farmacie și nu necesită prescripție medicală. În cazul în care nu se cunoaște cauza infecției sau violetul de gentiana nu dă rezultate se recomandă consultul medical.

 

Ce este candidoza bucala (orală)?

Candidoza bucală  este o infecție determinată de anumiți fungi (ciuperci) ce se dezvolta la nivelul gurii, limbii și al gatului. Candidoza bucală apare mai des la nou-nascuti și bătrâni, dar poate să apară la orice vârstă.

 

 

Tipuri de candidoză bucală

  • candidoza bucală- formă ușoară: Aceasta poate fi tratată la domiciliu.Tratamentul implică, de obicei, administrarea antifungicelor în soluții apoase cu aplicare locală. Durata maximă a tratamentului fiind de 14 zile;
  • candidoza bucală – forma moderat – severă: În cazul unei infecții severe, care s-a extins până la nivelul esofagului, se folosește atât medicatia antifungică in administrare orala cat si in administrare locală;
  • candidoza bucală persistentă sau recurentă: În acest caz trebuie tratament de lungă durată.

  

Candidoza orală ușoară

Aceasta poate fi tratată la domiciliu.Tratamentul implică, de obicei, administrarea antifungicelor în soluții apoase cu aplicare locală. Durata maximă a tratamentului fiind de 14 zile.  În cazul sugarilor, se folosesc medicamente cu administrare locală, tratamentul fiind continuat cel puțin 48 de ore după dispariția simptomelor.

 

Candidoza bucală severă

În cazul unei infecții severe, care s-a extins până la nivelul esofagului, se folosește atât medicația antifungică în administrare orală cât și în administrare locală. Antifungicele orale nu sunt recomandate în timpul sarcinii, datorită riscului de afectare a fatului. Totuși, în cazuri grave, în care infecția s-a extins până la nivelul sangelui, aceste medicamente sunt necesare.

 

Candidoza bucală persistentă

În acest caz trebuie tratament de lungă durată și cu administrare orală și locală. Persoanele care au un sistem imunitar mai puțin rezistent pot folosi medicamentele antifungice orale.

 

Simptomele candidozei bucale: cum se manifestă?

  • leziuni albe cremoase pe limbă, obraji interiori și, uneori, pe acoperișul gurii, gingii și amigdalele;
  • leziuni ușor crescute;
  • roșeață, arsură sau durere care pot fi suficient de severe pentru a provoca dificultăți de mâncare sau de înghițire;
  • sângerări ușoare dacă leziunile sunt frecate;
  • crăpături și roșeață la colțurile gurii;
  • o senzație de bumbac în gură;
  • pierderea gustului.

 

Simptomele candidozei orale la bebeluși

Petele albe pot fi un semn care ne duc cu gandul la candidoza orală, dar pot fi cauzate doar de reziduuri de lapte, care este lăsat de obicei pe limba bebelușului după hrănire. Pentru a determina dacă limba albă a bebelușului este cauzată de lapte sau de acest tip de infecție puteți să încercați să ștergeți ușor cu o cârpă moale umedă sau cu degetele acoperite cu tifon. Dacă limba este roz și arată sănătos după ștergere, nu este nevoie de tratament suplimentar. Plângerile și neliniștea în timpul alăptării sau când bebelușul suge suzeta este un alt semn al candidozei.

 

 

Cauzele aparitiei candidozei bucale (orale)

Candida este o ciupercă care provoacă candidoză orală, de obicei în cantități mici în cavitatea bucală și alte membrane mucoase ale corpului. De obicei nu cauzează nimic rău. În condiții nefavorabile, ciuperca invadează țesuturile din jur. Candidoza orală este cel mai frecvent cauzată de Candida albicans, dar poate implica și alte genuri, cum ar fi Candida tropicalis, Candida krusei, Candida parapsilosis sau Candida glabrata.

 

Factori de risc ce favorizează dezvoltarea candidozei orale

  • sistem imunitar mai puțin rezistent;
  • bătrânii au un sistem imunitar slăbit, aceștia fiind predispusi la aparitia candidozei bucale;
  • pacienții HIV pozitivi au risc foarte mare de a dezvolta candidoza bucală. Aproximativ 90% dintre aceștia au dezvoltat candidoza bucala cel puțin o data pe parcursul evolutiei bolii;
  • pacienții cu diabet zaharat sunt de asemenea predispuși la candidoză, deoarece nivelul crescut al glucozei în sânge reprezintă un factor favorizant pentru creșterea în exces a ciupercilor;
  • sarcina: modificările hormonale din timpul sarcinii pot duce la alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul gurii, favorizand aparitia candidozei;
  • igiena orală precară (în special la cei cu proteze dentare).

 

 

Diagnosticul candidozei orale

În majoritatea cazurilor este nevoie de analize făcute la laborator pentru a descoperi problema exacta cu care se confruntă pacientul. În aceste cazuri este nevoie de un studiu de laborator care necesită analiza salivei. Pentru a putea vedea dacă suferiți de această infecție puteți apela la un medic specialist sau la medicul de familie.

 

Cand trebuie sa mergi la medic?

Ar trebui sa mergi la medic cand vezi că apar primele pete albe pe limba, obraji interiori și pe acoperișul gurii, gingii și amigdalele sau când apare o roșeață, arsură sau durere care poate fi suficient de severă pentru a provoca dificultăți de mâncare sau de înghițire

 

 

Investigații necesare in diagnosticarea candidozei orale

Candidoza orală este o infecție cauzată de ciuperci care cresc în gură, limbă și gât. Candidoza orală este mai frecventă la nou-născuți, sugari și vârstnici, dar poate apărea și la orice altă vârstă. La nou-născuții și sugarii sănătoși, candidoza orală nu este o problemă gravă, este ușor de tratat și vindecat. Un istoric medical simplu este suficient pentru a diagnostica această infecție fungică.

 

Tratamentul candidozei bucale

Cu excepția cazurilor mai favorabile, candidoza orală necesită tratament pentru a preveni răspândirea sa la alte organe. Medicamentele antifungice, adică medicamentele care împiedică creșterea ciupercilor, sunt tratamentul standard pentru infecțiile fungice.

Terapia antifungică poate fi administrată pe cale orală  sau topică: metoda de administrare depinde de starea generală de sănătate a pacientului și de severitatea infecției. În general, tratamentul se aplică local bebelusului. La adulți, administrarea topică nu este cea mai adecvată din cauza zonei mucoase mari care trebuie acoperită.

 

Tratamentul ambulatoriu

La nou-născuții și sugarii sănătoși, candidoza orală nu este o problemă gravă și este ușor de tratat și vindecat. Dacă bebelușul are candidoză orală ușoară, tratamentul este să spălați bine mameloanele și să ștergeți gura cu o cârpă moale umedă. Utilizarea iaurtului cu culturi bacteriene vii (verificați eticheta produsului) pentru benzile obrajilor poate ajuta la vindecarea candidozei.

 

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos constă în nistatin si amfotericina B. Nistatinul se recomandă în cazul acestei infecții (candidoza bucală), iar amfotericina B se administrează în cazul infecțiilor care durează mai mult și care rezistă la tratamentul inițial.

 

Complicații ale candidozei bucale netratate

Pentru persoanele cu imunitate redusă, cum ar fi tratamentul cancerului sau HIV / SIDA, aftele pot fi mai grave. Candidoza orală netratată poate duce la infecții sistemice cu candidă mai gravă. Dacă aveți un sistem imunitar slăbit, candidoza se poate răspândi în esofag sau în alte părți ale corpului.

 

Modalități de prevenire ale candidozei bucale 

Aceste măsuri vă pot ajuta să reduceți riscul de a dezvolta infecții cu candida:

  • Clătiți-vă gura. Dacă trebuie să utilizați un inhalator cu corticosteroizi, asigurați-vă că vă clătiți gura cu apă sau vă spălați dinții după ce ați luat medicamentul.
  • Spălați-vă dinții cel puțin de două ori pe zi și folosiți ața dentară zilnic sau de câte ori vă recomandă medicul dentist.
  • Verificați protezele dentare. Îndepărtați protezele dentare noaptea. Asigurați-vă că protezele dentare se potrivesc corect și nu provoacă iritații. Curățați-vă protezele zilnic. Adresați-vă medicului dentist pentru cel mai bun mod de a vă curăța tipul de proteză.
  • Consultați-vă periodic medicul dentist, mai ales dacă aveți diabet sau purtați proteze. Întrebați medicul dentist cât de des trebuie să fiți văzut.
  • Fii atent la ce mănânci. Încercați să limitați cantitatea de alimente care conțin zahăr pe care le consumați. Acestea pot încuraja creșterea candidei.
  • Păstrați un control bun al zahărului din sânge dacă aveți diabet. Glicemia bine controlată poate reduce cantitatea de zahăr din saliva dvs., descurajând creșterea candidei.
  • Tratează gura uscată. Adresați-vă medicului dumneavoastră despre modalități de a evita sau trata gura uscată.

 

 

Recomandări pentru reducerea disconfortului favorizat de candidoza orală

Pentru a reduce disconfortul favorizat de candidoza orala putem consuma:

  • lichide reci, precum apa rece sau ceaiul cu gheață sau sucuri de fructe congelate;
  • consumarea alimentelor ce sunt ușor de înghițit;
  • dacă depozitele bucale sunt dureroase se recomanda folosirea paiului atunci cand se consuma lichide.

 

Candidoza orală la femeile însărcinate

Sarcina: modificările hormonale din timpul sarcinii pot duce la alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul gurii, favorizand aparitia candidozei.

 

Întrebări și răspunsuri

 

Cand trebuie sa mergi la medic? 

Ar trebui sa mergi la medic cand vezi că apar primele pete albe pe limba, obraji interiori și pe acoperișul gurii, gingii și amigdalele sau când apare o roșeață, arsură sau durere care poate fi suficient de severă pentru a provoca dificultăți de mâncare sau de înghițire.

 

Candidoza bucala se transmite?

Modul de transmitere a ciupercii care provoacă candidoza bucală variază în funcție de vârstă;

  • nou-născuți și bebeluși: Sistemul imunitar al nou-născuților și al sugarilor este imatur, iar echilibrul dintre bacterii și ciuperci din mucoasa bucală nu este încă echilibrat. Din aceste motive, candidoza orală este frecventă în primele câteva luni de viață.
  • copii și adolescenți: Candidoza orală nu este de obicei contagioasă. Cu toate acestea, copiii cu sistem imunitar slăbit pot fi infectați cu ciuperci de la colegii lor de joc sau jucăriile obișnuite. Copiii cu candidoză orală pot răspândi ciuperca prin contact direct (cum ar fi orice jucărie din gură);

 

Cine se poate confrunta cu candidoza bucala?

Oamenii în vârstă și bebelușii sunt cei care sunt mai afectați de candidoza bucală, dar toata lumea se poate confruntă cu această infecție.

 

Candidoza bucală este dureroasa?

Candidoza bucală nu este neapărat dureroasă dar este extrem de neplăcută. Petele albe fiind neplăcute și aspre.

No Comments

Post A Comment