17 aug. Caria de biberon: care sunt simptomele și cum se tratează?
Caria de biberon reprezintă o formă severă de carie care apare la copii cu vârsta până la 3 ani, cauzată în general de obiceiurile alimentare nesănătoase: hrănirea cu biberonul pe timpul nopții, cu lapte sau cu alte lichide dulci. Această se mai numește și carie galopantă, fiind destul de des întâlnită în rândul bebelușilor, având o evoluție mai mult decât rapidă. Caria de biberon începe cu demineralizarea dinților.
Care sunt simptomele cariei de biberon?
Caria își face apariția în partea superioară în mod general, foarte aproape de gingie, arătând că o pigmentatie alb-gălbuie. Ulterior se extinde pe toate suprafețele dintelui și evoluează asimptomatic, de aceea părinții se prezintă destul de târziu la medicul stomatolog sau chiar în momentul în care copilul prezintă dureri.
Caria evoluează extrem de rapid, iar coroana dintelui afectat aproape dispare. Bebelușii nu ne pot oferi informații concrete cu privire la durerea pe care o au atunci când apare o astfel de carie de biberon, însă de cele mai multe ori, aceștia acuză o sensibilitate la consumul de dulciuri și alimente foarte reci. De asemenea, se poate că prezența mai multor carii să determine refuzul alimentației.
De la ce varsta se poate manifesta caria de biberon?
Caria de biberon se poate manifestă în general în cazul copiilor cu vârsta până la 3 ani, însă poate fi destul de frecvența chiar și în rândul bebelușilor. Are o evoluție extrem de rapidă și afectează în general dinții superiori din față, însă și ceilalți dinți pot fi afectați.
Cauzele aparitiei cariei de biberon la copii
Dinții de lapte sunt foarte sensibili, având în vedere faptul că stratul de smalț este foarte subțire. De aceea, în momentul în care caria trece de smalț, această ajunge la nerv imediat, prin pătrunderea în dentina. La fel cum îi spune și denumirea, caria de biberon își face apariția în cazul copiilor care beau lapte, sucuri de fructe sau ceaiuri îndulcite înainte de culcare și nu mai sunt curățați ulterior pe dinți. Copilul adoarme iar lichidul prezent în biberon se răspândește în cavitatea bucală.
Tratamente recomandate pentru caria de biberon
Tratamentul este de două tipuri: cel preventiv, care se referă la educarea părinților și cel curativ, tratament efectuat de medicul stomatolog: remineralizarea smalțului, obturația fizionomica, tratamentul de canal sau extracția dentară.
Acestea sunt etapele de tratament potrivite în funcție de stadiul cariei. Medicul stomatolog este cel care stabilește tratamentul în funcție de gravitatea situației și nu numai!
Desigur, pe lângă toate aceste tratamente, să nu uităm despre importantă prevenției. Fiecare părinte ar trebui să se informeze în legătură cu aceste detalii importante care îl pot ajută să evite apariția cariei de biberon!
Remineralizarea smaltului dentar
Atunci când caria de biberon este în stadiul de debut, medicul stomatolog poate opta pentru remineralizarea smalțului dintelui prin aplicarea unei concentrații mici de fluor. Dacă observi o pată alb-gălbuie, trebuie să te prezinți la clinică. În caz contrar, caria va evolua într-un mod extrem de rapid și va fi obligatorie obturația.
Obturatia fizionomica
În situația în care caria de biberon a evoluat, remineralizarea smalțului dentar nu mai este de ajuns. Astfel, medicul stomatolog nu are altă variantă decât să realizeze obturația fizionomică de compozit. Această etapă de tratament presupune curățarea și plombarea dintelui afectat.
Tratamentul de canal
Chiar dacă sunt de lapte, dinții copiilor prezintă nervi și rădăcini, la fel că dinții normali, permanenți. Dacă aștepți până în momentul în care observi o agravare a cariei de biberon, s-ar putea să fie posibil ca medicul specialist să fie nevoit să compromită atât nervul, cât și rădăcina. Pentru a opri evoluția, medicul stomatolog va opta pentru obturație și tratamentul de canal, așa cum este firesc.
Extractia dentara
Extracția dentară se realizează în momentul în care dintele nu mai poate fi stratat prin soluțiile de mai sus, ultima soluție fiind această. Chiar dacă dintele este de lapte, asta nu înseamnă că exractia sau căderea prematură nu presupune consecințe negative în dezvoltarea arcadelor. Vizita la clinică specializa în mod regulat împiedică agravarea problemelor de tipul acesta.
Complicatii pe care le pot determina cariile de biberon
Caria de biberon poate apărea în zonele care nu sunt accesibile din punct de vedere vizual, cum ar fi în spațiile foarte mici dintre dinți. Această afectează dinții frontali superiori, primii molari superiori, inferiori apoi caninii inferiori. De cele mai multe ori, incisivii inferior nu sunt afectați.
- Pulpita dentară reprezintă o complicație a cariei de biberon. Apar durerile spontane sau/și provocate prin atingerea dinților care au fost afectați, precum și evitarea lichidelor reci, alimentelor calde sau de consistentă mare;
- Gangrena simplă sau complicată: Acestea pot influența mineralizarea dinților permanenți, care vor erupe cu diverse pete de culoare. În gangrenele complicate putem observă durerea copilului, starea de agitație, febra și tumefactia părților moi. Acestea sunt momentele în care părinții decid să se prezinte la medicul specialist;
- Pierderea timpurie a dinților: Pe lângă complicațiile prezentate mai sus, copilul poate întâmpină o pierdere timpurie a dinților temporari. Acesta nu se va mai integra cu ușurință în societate, iar părinții vor fi nevoiți să apeleze la tratamente foarte scumpe pentru rezolvarea acestor aspecte atât de importante.
Prevenirea cariei de biberon: Metode eficiente
Pentru a reduce riscul apariției cariei de biberon, părinții ar trebui să afle care sunt factorii care pot declanșa această problemă și cum poate evolua de-a lungul timpului.
Recomandările pe care fiecare părinte ar trebui să le ia în calcul sunt acestea:
- Vizitele periodice în cabinetele stomatologice;
- Periajul zilnic imediat ce primul dinte de lapte își face apariția;
- Reducerea alimentelor dulci;
- Hidratarea înainte de culcare;
- Igienă orală corespunzătoare;
- Renunțarea la biberon/suzeta;
Prezentarea timpurie la clinică de stomatologie reprezintă un pas extrem de important în stoparea evoluției cariei de biberon. Astfel, copilul se obișnuiește mult mai ușor cu atmosfera cabinetului stomatologic, dar și cu medicul specialist. Fiecare părinte trebuie să ia în serios detaliile corecte și să se îngrijească de dentiția de lapte a copilului. În felul acesta poate evita atât riscurile, cât și complicațiile nedorite.
No Comments