caria de colet

Caria de colet (Dinti cariati la baza) – Cauze, Tratament & Preventie

Caria de colet reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni stomatologice, caracterizată prin apariția unei carii la baza unui dinte, în apropierea gingiei. O consecință a unei igiene orale deficitare sau a unei tehnici de periaj superficiale sau agresive, caria de colet este adesea mai agresivă decât alte tipuri de carii dentare, deoarece poate afecta și cementul radicular, o structură cu o duritate mai redusă decât alte țesuturi dentare. De asemenea, din cauza durității mai reduse a cementului radicular, cariile de colet au o evoluție mai rapidă.

Ce este caria de colet? 

Caria de colet este o afecțiune de origine bacteriană, care apare la nivelul coletului dentar (joncțiunea dintre smalţul dentar și cementul dentar), în general la persoanele cu o igienă orală deficitară. Din cauza localizării sale, caria de colet poate fi adesea dificil de identificat fără prezența la stomatolog, deoarece poate fi acoperită de depunerile de tartru.

 

caria de colet

Simptome – Cum arata caria de colet?

Dinții cariați la rădăcina sau la nivelul coletului dentar pot cauza multiple simptome, care pot afecta calitatea vieții pacientului. Din acest motiv, identificarea la timp a unei carii de colet este esențială pentru creșterea șanselor de reușită a tratamentului și pentru păstrarea dintelui natural.

Semnele și simptomele care pot indica prezența unei carii de colet sunt:

– durerile dentare apărute în timpul periajului dentar sau în urma consumului unor alimente sau băuturi prea reci sau prea calde (în prima fază de evoluție a cariei dentare) sau a durerilor persistente, care nu sunt influențate de obiceiurile de periaj dentar sau de alte obiceiuri, precum cele alimentare (când caria ajunge în profunzime și afectează nervul dentar);

– prezența petelor de culoare brun-maronie pe suprafața dinților, în imediata apropiere a gingiei;

– respirație urât mirositoare;

– retracția sau inflamația marginii gingivale (gingia se retrage și își modifică aspectul).

durere carie de colet

Caria de colet – Primul stadiu

În primul stadiu de evoluției, caria de colet se prezintă sub forma unor pete albe, o consecință a demineralizării smalțului. Deoarece cariile de colet aflate în primul stadiu de evoluție nu produc durere, ele nu poate fi identificate fără o vizită la medicul stomatolog.

Caria de colet – Al doilea stadiu

În cel de-al doilea stadiu, în zona coletului dentar apar petele brun-maronii, iar caria ajunge să intereseze smalțul dentar și ulterior dentina. În general, în faza a doua încep să apară durerile dentare la rece sau cald.

Caria de colet – Al treilea stadiu

Al treilea stadiu de evoluție a cariei de colet este cel în care caria ajunge în profunzime, până la pulpa dentară (nervul dintelui). Odată ce ajunge la pulpa dentară, caria de colet determină inflamarea acesteia, caracterizată în principal prin dureri severe și persistente.

Cauze – De ce apare caria de colet? 

O igienă orală deficitară, ce favorizează apariția tartrului dentar, reprezintă principala cauză a cariei de colet. De asemenea, neglijarea vizitelor la stomatolog, pentru efectuarea procedurilor stomatologice de profilaxie dentară, precum cele de igienizare profesională și detartraj dentar, sporesc semnificativ riscul de a avea carii de colet. Alți factori de risc pentru caria de colet sunt:

– bruxismul (tulburare caracterizată prin scrâșnitul dinților, în general pe timpul nopții);

– consumul de băuturi sau alimente bogate în carbohidrați;

– utilizarea medicamentelor care scad secreția de salivă.

Carie de colet – Diagnostic 

Diagnosticul cariei de colet se face de către medicul stomatolog, în general în cadrul controalelor de rutină, prin metode radiologice sau prin examen clinic (în fazele avansate, când caria poate fi evidențiată la inspecție). Există și alte metode de diagnostic a cariei de colet, precum diagnodent sau metodele electrice, care sunt însă mai puțin utilizate.

Carie de colet – Tratament

Tratamentul depinde de stadiul de evoluție a cariei de colet. În fazele incipiente, tratamentul este în general unul non-invaziv, constând într-o reminalizare a smalțului. În fazele avansate, însă, poate fi necesară o obturație de canal, procedură efectuată pentru salvarea dintelui, ce presupune îndepărtarea țesutului afectat de carie și obturarea canalului radicular (umplerea cavității cu pastă, urmată de sigilarea prin cimentare). Obturația de canal este o procedură realizată sub anestezie, așadar nedureroasă.

Pret tratament carie de colet

Costurile pentru tratamentul unei carii de colet depind de stadiul de evoluție al cariei, materialele utilizate și de vârsta pacientului. Prețul este unul variabil, în primele două stadii de evoluție a bolii costurile fiind mai reduse decât în ultimul stadiu.

Carie de colet – Preventie 

Prevenirea apariției cariilor de colet este întotdeauna de dorit și presupune, în general, menținerea unei bune igiene orale, prin periajul dentar de două ori pe zi și vizite la medicul stomatolog. Bunele practici de igienă orală pot ajuta la reducerea semnificativă a riscului de apariție a cariilor. Dintre aceste practici, amintim:

– spălarea dinților de două ori pe zi, timp de două minute, cu mișcări ușoare, folosind o periuță cu peri moi sau de duritate medie;

– utilizarea zilnică a apei de gură și a aței dentare;

– vizitarea medicului stomatolog la intervale de 6-9 luni.

Carie de colet – Complicatii

Neglijarea unei carii de colet poate duce la diferite complicații orale, iar într-un final la pierderea definitivă a dintelui. Durerea severă și persistentă, apărută în urma pătrunderii cariei în dentină, reprezintă principala complicație a cariei de colet, care determină în general vizita la medicul stomatolog. Din cauza riscului de extindere a cariei către dinții alăturați, neglijarea unei carii de colet poate afecta semnificativ sănătatea orală.

Carie de colet la copii & bebelusi 

Dinții temporari, în mod similar cu cei permanenți, pot fi afectați de carii, care pot să apară inclusiv la nivelul coletului dentar. Caria de colet la bebeluși sau la copiii cu dentiție temporară este în general cauzată de consumul de lapte bogat în glucide. Cariile dentare la copii au în general o evoluție rapidă și pot duce la pierderea dinților temporari mai repede decât în mod normal, ceea ce poate afecta dezvoltarea normală a dentiției copilului. Vizitele regulate la medicul pedodont, începând cu apariția primilor dinți temporari, ajută la identificarea din timp a oricăror probleme de sănătate orală la copii și sugari.

Intrebari frecvente 

Daca am carie de colet inseamna ca trebuie extras dintele?

În stadiile incipiente, tratamentul unei carii de colet presupune extrem de rar extracția dintelui. În general, majoritatea cariilor de colet pot fi tratate în timpul unei singure ședințe la medicul stomatolog, prin curățarea zonei afectate de carie și plombarea dintelui cu un material compozit. Există, însă, situații în care extracția dentară reprezintă singura modalitate de tratare a unei carii dentare de canal.

Am nevoie de obturatie de canal daca am o carie de colet?

Obturația de canal constituie o ultimă etapă de tratament endodontic, ce poate fi realizată pentru reconstrucția dintelui afectat de carii. În general, obturația de canal se realizează în cazul cariilor de colet profunde.

Ce se intampla daca nu tratez caria de colet?

De cele mai multe ori, neglijarea unei carii de colet duce la pierderea dinților. Anterior, însă, caria de colet va produce dureri intense, care pot să nu cedeze întotdeauna la administrarea medicamentelor analgezice și care pot persista pentru perioade lungi de timp. În plus, neglijarea cariei de colet poate duce la infecții orale sau chiar generalizate, la nivelul întregului corp.

No Comments

Post A Comment