protectia dintilor in timpul somnului

Ce putem face pentru a ne proteja dinții și în timpul în care dormim?

Menținerea sănătății dinților nu este o sarcină simplă ci un job de 24/7. Bacteriile din gurile noastre se înmulțesc la orice oră și în orice condiție.

În timpul zilei înghițim, vorbim etc., ceea ce produce multă salivă. Saliva omoară bacteriile, astfel încât ele se înmulțesc într-un ritm mult mai lent. Aceste bacterii lucrează în continuu la slăbirea smalțului dintelui ceea ce conduce la carii și la așa-zisa putrezire a dintelui care, de obicei, are ca urmare pierderea acestuia.

În timpul zilei avem multiple posibiliăți de a ne proteja dinții: putem să-i periem, să-i clătim cu apa de gură sau să mestecăm guma cu xylol. Dar ce se întâmplă noaptea, atunci când pentru o periadă de 7-8 ore suntem inactivi? Iată niște sfaturi privind modul în care vă puteți proteja dinții și în timp ce dormiți:

Periaj
În fiecare seară dinții trebuie periați! Studii recente din Statele Unite au arătat că este mai indicat să periați dinții după cină sau, dacă este cazul, după ultimul snack și nu abia înainte să vă culcați. Cu cât așteptați mai mult în urma ultimei mese/ultimului snack, cu atât mai mult se înmulțesc bacteriile și au timp să pătrundă în locuri mai puțin accesibile.

Trebuie să acordați atenție deosbită părții dinților cu care mestecați, dar și spațiilor dintre dinți. Mai multe detalii despre periajul corect puteți găsi aici.

Folosirea aței dentare
Deși multă lume nu o consideră importantă, ața dentară este crucială pentru menținerea sănătății dentare. Ața dentară scoate resturile de mâncare care s-au adunat în timpul zilei în spațiile intra-dentare și care reprezintă hrana perfectă pentru bacterii. Astfel nu se scot doar resturile de alimente, ci și plăcile bacteriene care s-au adunat între dinți.

Folosirea apei de gură
Înainte să vă culcați clătiți cu apa de gură. Aceasta omoară bacteriile în toată cavitatea bucală și vă va da un sentiment foarte plăcut de prospețime în gură. Există multe variante, atat cu alcool cât și fără. Trebuie doar să găsiți una cu care să vă simțiți confortabil.

No Comments

Post A Comment