02 mart. Chiuretaj gingival & subgingival – Procedura, tipuri & vindecare
Chiuretajul gingival reprezintă o procedură stomatologică în timpul căreia se realizează îndepărtarea țesuturilor deteriorate și a depunerilor de tartru și placă bacteriană din spațiile superficiale formate între un dinte și țesutul gingival, cu scopul reducerii inflamației gingivale și pentru prevenirea progresiei afecțiunilor parodontale. Procedura se realizează sub anestezie locală și este mai complexă decât detartrajul dentar, care își propune eliminarea depunerilor de tartru și placă bacteriană de pe suprafața dinților și din jurul gingiei.
Ce este chiuretajul gingival
Termenul de chiuretaj este utilizat în stomatologie pentru a descrie curățarea profundă a peretelui gingival al unui buzunar parodontal, pentru îndepărtarea depunerilor de tartru și placă bacteriană, cât și a țesutului inflamat format în pungile parodontale. Chiuretajul gingival reprezintă una dintre procedurile recomandate în tratamentul parodontozei, pentru ținerea sub control a afecțiunii.
Eficacitatea unui chiuretaj gingival poate fi ridicată la pacienții cu gingivită cronică sau parodontită marginală superficială sau moderată. În schimb, în cazul unei parodontite marginale avansate, când adâncimea pungilor parodontale depășește 7 milimetri, există mobilitate dentară și pierdere importantă de țesut osos, procedura de chiuretaj gingival ar putea să nu ajute la refacerea ligamentului parodontal și la salvarea dintelui. În astfel de situații, pacienții pot necesita o operație cu lambou sau chiar extracția dintelui sau a dinților afectați, pentru a preveni alte complicații.
Ulterior, dacă există necesitatea efectuării unor extracții dentare, pacientul va fi informat cu privire la opțiunile sale terapeutice, un implant dentar fiind recomandat pentru recăpătarea aspectului normal al danturii.
Chiuretajul gingival vs chiuretajul subgingival
În funcție de locația asupra căreia se intervine, chiuretajul se clasifică în:
– chiuretaj gingival (se acționează lateral de peretele pungilor gingivale, de unde se îndepărtează țesutul deteriorat);
– chiuretaj subgingival (se acționează în profunzime, în șanțul subgingival, până la rădăcina dinților).
Diferenta dintre detartraj si chiuretaj
În general, termenii de detartraj și chiuretaj gingival produc confuzie în rândul pacienților, chiuretajul fiind în mod impropriu numit detartraj. Cu toate acestea, este necesar să se facă diferența dintre cele două proceduri, ambele efectuate pentru igienizarea profundă a danturii. Detartrajul, comparativ cu chiuretajul, presupune curățarea dinților și a suprafețelor interdentare, însă fără a se pătrunde în zona gingiilor.
Tipuri de chiuretaj gingival
În funcție de adâncimea pungilor parodontale, complexitatea procedurii și modul de realizare, chiuretajul subgingival se clasifică în chiuretaj subgingival în câmp închis și chiuretaj subgingival în câmp deschis.
Chiuretaj gingival in camp deschis
Chiuretajul în câmp deschis presupune accesarea spațiului subgingival printr-o procedură chirurgicală minoră în timpul căreia se va detașa gingia de pe osul maxilar, pentru a permite o curățare mai în profunzime. După efectuarea curățării, gingia se reatașează de osul maxilar, cu ajutorul unor suturi. Un chiuretaj subgingival în câmp deschis este în general recomandat în situația în care chiuretajul subgingival în câmp închis nu reușește să determine micșorarea pungilor parodontale.
Chiuretaj gingival in camp inchis
Procedură mecanică în timpul căreia sunt îndepărtate depunerile de tartru și placă bacteriană din spațiul subgingival, fără a efectua însă incizii asupra gingiei. Chiuretajul gingival în câmp închis este efectuat pentru reducerea sau eliminarea pungilor parodontale mici și medii, fiind o terapie inițială a parodontitelor severe. În anumite cazuri, un chiuretaj subgingival în câmp închis este asociat cu transplantul osos, ca metodă de chirurgie regenerativă.
Procedura de chiuretaj gingival
Curățarea profundă a danturii prin chiuretaj gingival este precedată de un detartraj, efectuat într-o ședință anterioară, pentru îndepărtarea depunerilor mari de tartru de pe dinți. Procedura de chiuretaj se realizează în general printr-o combinație a tehnicii manuale cu tehnica laser.
Razuire mecanica
Presupune utilizarea unor dispozitive speciale, numite chiurete, care sunt introduse în spațiile gingivale pentru îndepărtarea resturilor și a țesuturilor deteriorate. Răzuirea mecanică se realizează după efectuarea anesteziei locale, cu instrumente de diferite dimensiuni, în funcție de particularitățile pacientului.
Laser
Considerat la fel de eficient ca instrumentele manuale, laserul are efect antimicrobian și biostimulator, astfel că poate elimina complet placa bacteriană, reducând totodată adâncimea pungilor parodontale, fără a modifica structura sau funcționalitatea țesuturilor asupra căruia acționează.
Cat dureaza un chiuretaj gingival?
Durata unui chiuretaj gingival este influențată de complexitatea fiecărui caz în parte, cât și de cantitatea de tartru și placă bacteriană existentă în spațiile gingivale. De asemenea, modul de abordare al medicului influențează durata unui chiuretaj gingival.
Chiuretajul gingival doare?
Procedura de chiuretaj gingival se realizează sub anestezie locală, astfel că pacientul nu va simți nicio durere. Cu toate acestea, în timpul procedurii poate exista un ușor disconfort. De asemenea, după anularea efectului anestezicului, pacientul poate simți o sensibilitate crescută sau chiar dureri ușoare, care pot fi gestionate cu ajutorul medicamentelor analgezice eliberate fără prescripție medicală.
Ce faci dupa chiuretajul gingival
În urma unui chiuretaj, este esențial să fie respectate cu strictețe sfaturile medicului stomatolog. Pentru prevenirea unor probleme de sănătate orală, după un chiuretaj gingival parodontoză se impune:
– evitarea consumului de alimente și băuturi pentru minimum 4 ore de la momentul intervenției;
– evitarea consumului de alimente și băuturi prea reci sau prea calde pentru 48 de ore de la momentul intervenției;
– evitarea utilizării țigărilor de orice fel pentru un interval de 72 de ore de la momentul intervenției;
– evitarea utilizării aței dentare în prima zi după procedură;
– evitarea realizării de exerciții fizice în primele ore după chiuretajul subgingival.
Chiuretajul gingival determină o sensibilitate a regiunii asupra căreia s-a acționat, dar și sângerări gingivale minore. După tratament, pacientul va reveni la stomatolog pentru evaluarea gingiilor, în cadrul vizitei următoare fiind stabilit și dacă mai este necesară o nouă intervenție. De asemenea, se impun efectuarea unor vizite de întreținere, pentru examinarea adâncimii buzunarelor gingivale și a progresului afecțiunii parodontale.
Pret chiuretaj subgingival & gingival – Cat costa procedura?
Prețul pentru un chiuretaj dentar depinde de tipul și complexitatea procedurii, de numărul dinților asupra căruia se acționează, precum și de tipul de dispozitiv utilizat, cele mai costisitoare fiind intervențiile în câmp deschis.
Cand NU se recomanda chiuretajul gingival?
Există câteva situații în care chiuretajul gingival poate fi contraindicat, precum:
– existența unui abces dentar sau a unei infecții gingivale;
– dinții prezintă un grad de mobilitate ridicat, iar riscul de avulsie (smulgerea dintelui) în timpul procedurii este unul ridicat.
Controalele stomatologice efectuate în mod regulat sunt esențiale pentru păstrarea unei bune sănătăți orale și generale. Procedura de chiuretaj gingival, necesară pentru prevenirea progresiei bolii parodontale, va diminua semnificativ riscul de complicații severe, impactul său asupra sănătății orale și generale fiind unul semnificativ. În consecință, rolul chiuretajului gingival în păstrarea unei bune sănătăți orale și implicit a unei bune sănătăți generale, nu poate fi neglijat.
No Comments