Consecintele netratarii dintilor de lapte

Consecintele netratarii dintilor de lapte

Conform ultimelor studii desfasurate in Statele Unite ale Americii, elevii pierd anual peste 50 de milioane de ore de scoala din cauza problemelor care apar in urma netratarii la timp a afectiunilor dentare, precum durerea sau necesitatea tratamentului de urgenta. Unul din trei elevi intre 7 si 9 ani pierde anual 20 de ore de scoala din cauza problemelor dentare netratate la timp.

       Acestea trebuie insa tratate diferit, in functie de varsta, avertizeaza medicii stomatologi pediatri. Mai mult, netratarea dintilor de lapte poate avea consecinte pe termen lung atat asupra danturii definitive, cat si asupra intregului organism, infectiile dentare fiind transmise prin fluxul sangvin catre organele vitale. 

       In plus, afectiunile dentare creeaza dificultati in alimentatia zilnica a copiilor. Pot aparea astfel cazuri in care cei mici nu se hranesc adecvat, iar lipsa vitaminelor si nutrientilor necesari poate determina probleme de dezvoltare sanatoasa atat la nivel fizic, cat si la nivel cognitiv si intelectual. Deficientele nutritionale pot avea, de asemenea, efecte negative asupra performantelor scolare, abilitatii de concetrare si indeplinire a sarcinilor, precum si asupra comportamentului. 

       Copiii au adesea probleme in a verbaliza durerea, manifestand de obicei mai vizibil efectele acestea prin anxietate, oboseala, depresie, iritabilitate sau refuzul de a se implica in activitati care in mod normal le fac placere. Este astfel extrem de important ca parintii sa fie permanent atenti la simptomele copiilor, sa nu ignore problemele dentare si sa aleaga metode de tratament adecvate in functie de grupa de vârsta. 

     

Orice dinte netratat la timp sau tratat necorespunzător poate produce abces. 

        Abcesul dintelui temporar: Având în vedere că dinţii temporari sunt “trecători” mulţi părinţi au tendinţa de a trata cu indiferenţă abcesele survenite la nivelul acestor dinţi. Acest mod de a gândi este greşit din două motive : 

  1. sistemul imun al copilului nu este complet “dezvoltat” iar infecţia se poate răspândi mai uşor 
  2. dinţii de lapte prezintă un risc mai ridicat de a forma procese carioase complicate. 

Complicatii pe termen lung: 

  1. O sanatate orala deficitara si un risc carios crescut, care se prelungesc pana in viata adulta.
  2. Afectarea sanatatii generale a copilului, cu dezvoltarea insuficienta a inaltimii si greutatii copilului.
  3. Potentialul de afectare a vorbirii corecte, capacitatii de hranire si a calitatii vietii.

       Un abces dentar netratat poate pune viaţa în pericol :  O infecţie survenită la nivelul cavităţii orale se poate răspândi cu uşurinţă prin intermediul circulaţiei (vase de sânge sau limfatice) în mediastin (spaţiu cuprins între cei doi plămâni). Odată ajunsă la acest nivel infecţia poate afecta toate organele situate în acest spaţiu: inimă , plămâni , esofag , trahee, rinichi dar şi vase mari de sânge precum arteră aortă sau vena cavă superioară. 

Printre complicaţiile generale apărute în urmă unui abces dentar netratat se pot enumera:

Complicatii asupra inimii

       Complicatiile cum ar fi abcesul dentar si infectia la nivelul gingiilor pot provoca bacterinemia care reprezinta un flux de colonii bacteriene ce pot intra in circulatia sangvina. Desi celulele albe ale corpului distrug de obicei bacteriile, infectia inimii numita medical endocardita infectioasa, poate aparea uneori. 

        Endocardita infectioasa reprezinta o infectie a tesutului care incojoara inima si vasele de sange. Desi rara, este o problema medicala grava care necesita spitalizare si tratament cu antiiotice. Copiii cu afectiuni cardiace congenitale prezinta riscul de a dezvolta endocardita infectioasa.

Complicatii asupra rinichilor 

       Atat cariile dentare netratate cat si bolile gingivale pot duce la infectii care pot provoca probleme persoanelor sanatoase, cat si celor cu afectiuni renale preexistente dar si pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat.

Complicatii supra plamanilor

      Fundatia pentru Sanatatea Orala Americana avertizeaza faptul ca igiena orala precara si netratarea afectiunilor carioase ale copiilor ar putea provoca infectii respiratorii dupa ce cercetarile lor au gasit o legatura intre bacteriile din cavitatea bucala si afectiunile pulmonare. 

       Cercetatorii de la Universitatea Yale de Medicina au constatat ca bacteriile din cavitatea bucala ale copiilor cu procese carioase netratate au impact asupra dezvoltarii pneumoniei. Ei au concluzionat ca acest proces joaca un rol important in riscul dezvoltarii pneumoniei. 

       Igiena defectuasa si afectiunile dentare netratate au fost asociate cu boli respiratorii de mai multi ani, deoarece se crede ca infectiile toracice sunt cauzate de aspirarea picaturilor fine incarcate bacterian din cavitatea bucala si gat spre plamani. Aceste lucruri pot provoca infectii, cum ar fi pneumonia, sau pot agrava afectiuni deja existente. 

       Durerea acuta cauzata de afectiuni dentare au un impact puternic asupra copiilor, inclusiv familiilor acestora care adesea au un efect egal sau unori mai mare decat efectele astmului asupra sanatatii si calitatii vietii.  

6 Efecte ale netratării cariilor pe dinţii temporari:

  1. Caria dentară netratată se poate infecta şi poate duce la abces însoţit de durere şi devine astfel o urgenţă medicală. Este necesar tratamentul de canal, pentru a face durerea să dispară şi pentru a trata afecţiunea. În unele cazuri mai grave este necesară folosirea anesteziei generale.
  2. Infecţia dezvoltată în caria dentară se poate extinde către organele interne şi poate afecta organismul copilului.
  3. Un dinte afectat de carie va ajunge să fie tratat sau extras. Tratamentul unei carii complicate necesită resurse financiare şi de timp mai mari decât în cazul tratamentului unei carii simple, incipiente.
  4. Extracţia unui dinte afectat înseamnă prezenţa unui spaţiu liber, care poate duce la dereglări ale poziţionării dinţilor pe arcadă. Erupţia dinţilor permanenţi este afectată şi este necesară folosirea unui mentinator de spaţiu.
  5. Copilul care prezintă carii dentare avansate nu se poate alimenta corect, are un somn deficitar, întârzieri de creştere, uneori prezintă irascibilitate şi atunci când cariile devin complicate, apar şi absenţele de la şcoală şi scăderea puterii de concentrare şi a atenţiei.
  6. Cariile dentare complicate fac ca prima vizită la medicul dentist să fie una care să îi lase copilului amintiri nu tocmai plăcute. Un copil cu dureri va fi cu siguranţă necooperant şi poate dezvolta anxietate faţă de medic, teama ce îl poate însoţi pe tot parcursul vieţii.

 Bibliografie 

  1. Dental Health for children with heart conditions
  2. The dental-Kidney disease
  3. Bad dental health can lead to pneumonia, Yale study

No Comments

Post A Comment