Coroană dentară din zirconiu VS ceramică – Cum trebuie să alegi, care este cea mai potrivită pentru tine?

Coroanele dentare sunt dispozitive protetice fixe plasate peste dinții existenți sau peste implanturile dentare, pentru a restabili structura și funcționalitatea danturii. Considerate parte a tratamentului de restaurare dentară, coroanele dentare au scopul de a reface aspectul dinților și de a menține o bună sănătate orală, fiind recomandate în special în cazul în care un dinte prezintă o carie avansată, a suferit o fractură sau a fost slăbit din cauza altor probleme dentare.

Coroană dentară din zirconiu versus ceramică

 

Alegerea între coroana dentară din zirconiu și cea din ceramică poate pune pacienții în fața unor decizii importante. Ambele materiale au avantaje distincte, iar cunoașterea diferențelor poate ajuta pacienții să ia decizia potrivită pentru nevoile și preferințele lor. În timp ce coroana dentară din zirconiu se remarcă prin rezistență și biocompatibilitate, cea din ceramică se evidențiază prin aspectul său estetic natural și versatilitate.

 

Coroană dentară din zirconiu

Coroana dentară din zirconiu reprezintă o soluție inovatoare pentru a restabili aspectul și funcționalitatea dinților afectați de carii dentare extinse sau alte afecțiuni dentare grave. Deosebit de potrivite pentru dinții din zona posterioară a gurii, unde forțele de mestecare sunt mai mari, coroanele din zirconiu sunt recomandate în cazul în care aspectul natural și estetica sunt prioritare.

 

Avantajele coroanei din zirconiu

Coroana de zirconiu prezintă numeroase avantaje, atât din punct de vedere al funcționalității, cât și al aspectului său. Printre altele, coroana de zirconiu prezintă un risc redus de reacții adverse, este capabilă să reziste cu succes forțelor exercitate în timpul mestecării și poate rezista fără probleme la temperaturi ridicate sau scăzute, fără a provoca dureri sau disconfort purtătorului.

 

Rezistența

Zirconiul este un material ceramic foarte dur și rezistent, ceea ce le conferă coroanelor dentare din zirconiu o durabilitate și o rezistență crescută la presiune și uzură. Din acest motiv, coroanele din zirconiu sunt o alegere populară în special pentru dinții posteriori, care sunt supuși unei presiuni mai mari în timpul mestecării alimentelor. Totodată, coroanele din zirconiu pot oferi și o bună stabilitate structurală, contribuind la prevenirea eventualelor fracturi sau crăpături.

 

Biocompatibilitatea

Biocompatibilitatea înaltă a coroanelor dentare din zirconiu le conferă capacitatea de a se integra armonios în cavitatea orală, fără a provoca reacții adverse sau sensibilități gingivale. Compatibilitatea biologică face ca toleranța coroanei din zirconiu să fie una superioară, cazurile în care coroanele din zirconiu sunt respinse de către organism fiind extrem de rare.

 

Aspectul natural 

Aspectul translucid al zirconiului permite coroanei dentare să se integreze perfect în cavitatea orală, imitând strălucirea și culoarea dinților naturali. Aspectul zirconiului conferă un avantaj estetic semnificativ, coroanele din zirconiu fiind o alegere preferată pentru pacienții care doresc o soluție de înlocuire a dinților care să fie estetică și funcțională în același timp.

 

Rezistența la temperaturi

Coroanele din zirconiu se evidențiază printr-o conductivitate termică redusă, ceea ce înseamnă că nu transferă fluctuațiile extreme de temperatură la fel de mult ca alte tipuri de coroane. Din acest motiv, există o probabilitate mai mică de a provoca disconfort în cavitatea bucală în urma consumului de băuturi sau gustări reci sau fierbinți.

 

Dezavantajele coroane din zirconiu

Există câteva aspecte care pot fi considerate dezavantaje ale coroanelor din zirconiu, iar un medic specialist este cel mai în măsură să le prezinte pacientului. Un dezavantaj major al coroanelor din zirconiu poate fi reprezentat de necesitatea unei reduceri mai agresive a dintelui pentru a obține atât rezistență, cât și un rezultat estetic. De asemenea, în funcție de materialele folosite, coroanele din zirconiu nu se potrivesc întotdeauna cu culorile dinților. În prezent, însă, generațiile noi de materiale din zirconiu sunt precolorate și pot fi fabricate pentru a oferi restaurări estetice cu proprietăți translucide, refractive și reflective.

 

Prețul coroanei din zirconiu

Prețul coroanei din zirconiu poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tehnologia utilizată și materialele folosite în procesul de fabricație. Pentru detalii precise cu privire la costurile unui tratament cu coroană din zirconiu, puteți accesa secțiunea servicii. Pentru a obține o estimare adecvată a costurilor în funcție de propria situație este necesară o consultație medicală în cabinetul stomatologic.

 

Coroană dentară din ceramică

Coroana dentară din ceramică, cunoscută și sub denumirea  de „coroană din porțelan”, este una dintre opțiunile de restaurare dentară preferate de pacienți datorită aspectului său natural și a versatilității pe care o oferă. Comparativ cu coroanele din zirconiu, cele ceramice se evidențiază prin capacitatea lor de a reda cu precizie estetica naturală a dinților.

 

Avantajele coroanei din ceramică

Coroanele dentare din ceramică nu numai că reușesc să se potrivească armonios cu dinții înconjurători și să ofere o estetică naturală, dar ele oferă totodată o barieră eficientă împotriva factorilor de risc care pot afecta sănătatea dentară.

 

Rezistența și durabilitatea coroanei din ceramică

Coroanele din ceramică oferă calități de stabilizare unice care abordează multiple patologii orale, inclusiv cariile dentare extinse. Astfel, dacă un dinte este afectat de carii sau alte probleme, o coroană din ceramică poate restaura nu doar aspectul său estetic, ci și integritatea structurală. Coroanele ceramice contribuie la prevenirea degradării ulterioare și oferă o soluție solidă pentru păstrarea sănătății dentare pe termen lung. În plus, datorită durabilității lor, coroanele din ceramică sunt ideale pentru stabilizarea structurilor complexe, precum implanturile, contribuind la menținerea funcționalității danturii.

 

Aspect natural

Coroanele din ceramică sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a se asemăna cu dinții naturali, reușind să imite nu doar culoarea dinților, ci și textura și translucența lor. Tocmai datorită capacității lor de a se asemăna cu dinții naturali, coroanele ceramice sunt preferate în special pentru dinții din zona frontală a gurii.

 

Fără mercur sau absorbție de metal

Comparativ cu alte tipuri de restaurări metalice, care pot conține o cantitate semnificativă de mercur, o substanță toxică cunoscută, coroanele din ceramică sunt în totalitate lipsite de mercur. În plus, în timp ce coroanele metalice pot elibera cantități infime de metal care apoi sunt absorbite în fluxul sanguin, acest lucru nu este o preocupare în cazul coroanelor din ceramică.

 

Calitate protectoare

Datorită ajustării precise a coroanei din ceramică, dintele natural nu este expus la resturi alimentare sau lichide. În consecință, coroana ceramică oferă protecție dintelui împotriva bacteriilor și a deteriorării ulterioare, fiind ca o barieră solidă împotriva factorilor de risc care ar putea afecta structura dintelui.

 

Dezavantajele coroanei din ceramică 

Coroanele din ceramică sunt mai puțin durabile în comparație cu alte tipuri de coroane dentare, fiind astfel mai susceptibile la rupere sau crăpare. De asemenea, coroanele din ceramică au o durată de viață mai scurtă în comparație cu coroanele metalice sau cele de zirconiu. Alte dezavantaje ale coroanelor din ceramică:

– imposibilitatea reparațiilor (dacă o coroană din ceramică s-a crăpat în întregime, nu este posibilă repararea ei, fiind necesară înlocuirea sa completă);

– necesitatea unei șlefuiri mai intense (uneori, pentru a fixa coroanele ceramice, poate fi necesară îndepărtarea unei cantități mai mari din țesutul dentar sănătos decât în cazul altor tipuri de coroane);

– aspect mai puțin natural (coroanele ceramice frezate cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM nu au aceeași transluciditate ca și coroanele create manual de un tehnician dentar).

 

Prețul coroanei din ceramică

Prețul unei coroane din ceramică poate varia în funcție de necesitățile individuale ale fiecărui pacient și de complexitatea procedurii. Deoarece fiecare caz este unic, prețul unei coroane dentare din ceramică nu este unul standard. Pentru a obține o estimare mai precisă a prețurilor, se recomandă efectuarea unei vizite în cabinetul stomatologic.

 

Cum alegi coroana potrivită pentru tine 

Alegerea în mod adecvat a unei coroane dentare depinde de nevoile și condițiile dentare individuale. Deoarece fiecare pacient este diferit, este esențial ca alegerea coroanei dentare să se realizeze în urma unei evaluări efectuate de către un medic stomatolog. Evaluarea stării dinților și ulterior a opțiunilor disponibile în ceea ce privește tipul de coroană dentară potrivită se poate realiza în urma unei singure consultații la stomatolog.

No Comments

Post A Comment