29 sept. Demineralizarea dintilor la copii si adulti: cauze si metode de tratament
Te-ai trezit vreodată având pe canini sau incisivi pete albe, cu aspect de cretă? Dacă da, află că acesta este primul semn al cariilor dentare și apare atât la adulți, cât și la copii. Mai mult decât atât, această afecțiune își are rădăcina și în stilurile de viață pe care le avem, dar și în genetica familiei noastre.
Ce inseamna demineralizarea dintilor?
Concret, demineralizarea dinților constă în apariția unor pete albe pe suprafața dentară, pe „învelișul” superficial de smalț. Odată cu trecerea timpului, aceste pete se vor mări, devenind din ce în ce mai „calcaroase” în ce privește aspectul – dacă suntem consumatori de cafea, acesta va face petele inițial albe să se înnegrească. Petele albicioase de pe smalț sunt date de scăderea nivelului de fluor.
Ce este fluorul?
Un oligoelement pe care îl găsim inclusiv în apă și unele alimente (pește), fluorul păstrează, practic, rezistența dentară, întărindu-ne smalțul, prevenindu-l de la a se descompune. Când avem un nivel optim de fluor, dinții noștri sunt mai rezistenți și mult mai puțini sensibili la factori externi.
Demineralizarea dintilor la copii
Demineralizarea dintilor poate apărea atât la adulți, cât și la copii; atunci când aceștia au o igienă precară, placa bacteriană care se acumulează are un efect extrem de acid asupra danturii. De asemenea, copiii tind să consume mai multe sucuri de citrice ca adulții – acesta este un alt factor al demineralizării dinții lor.
Și deficitele de vitamina D și fosfor contribuie la demineralizarea dinților unui copil, dar și stilul de viață (mai cu seamă alimentația) pe care o are mama în primele două trimestre de sarcină.
Care sunt cauzele demineralizarii dintilor?
Probabil te întrebi: care sunt, totuși, demineralizare dinti cauze? Iată care sunt cauzele acestei afecțiuni:
- igiena precară, care duce la acumularea de placă bacteriană
- citricele și sucurile de citrice (mai ales cele carbogazoase)
- consumul excesiv de alimente acide
- refluxul gastrointestinal
- problemele de digestie
- consumul mare de zahăr
- fluoroza
- hipomineralizarea dintară.
Surse de acizi care pot determina demineralizarea dintilor
Deci, aciditatea crescută crește șansele demineralizării dinților. Concret, acestea sunt sursele de acizi care determină demineralizarea:
- acidul citric, mai ales cel provenit din lămâie
- alimentele acide – consumul excesiv de oțet în salate, de exemplu
- aciditatea stomacală
- refluxul gastrointestinal
- dieta neechilibrată.
Cum se realizeaza diagnosticul de demineralizare a dintilor?
Ca orice altă afecțiune dentară (și nu numai) demineralizarea dentară necesită diagnosticul unui specialist; nu ne putem auto-diagnostica.
Este important să ne prezentăm la stomatolog cât mai timpuriu, pentru a nu permite petelor albe să se extindă – acest lucru se întâmplă atunci când amânăm prezentarea la consultul stomatolog.
Tratamente eficiente in cazul demineralizarii dintilor
Cu cât diagnosticăm mai timpuriu demineralizarea dinților, cu atât tratamentul va fi unul mai ușor și mai puțin costisitor.
Fluorizarea
Fluorizarea este principalul tratament pe care îl avem la dispoziție. O procedură minim invazivă, simplă și eficientă, ea constă în aplicarea unui gel cu fluor pe zona afectată, care va stimula remineralizarea dinților. Fluorizarea are o serie de avantaje pe care nu le putem ignora:
- oferă rezistență smalțului dentar, întărindu-l
- contribuie la remineralizarea smalțului
- procedură sigură, neinvazivă, nedureroasă
- are efect antibacterian.
Periajul profesional
Putem considera că tratamentul demineralizării dentare se desfășoară în mai multe etape, care trebuie menținute în timp. După remineralizarea prin fluorizare, este necesar să ne prezentăm de două ori pe an (cel puțin) în cabinet, pentru efectuarea unei igienizări profesionale.
Pentru că placa bacteriană este una dintre cauzele demineralizării, periajul profesional ne va ajuta să o ținem la distanță.
Detartrajul dentar
Alături de periajul dentar, va fi nevoie să ne împrietenim și cu detartrajul dentar, o operațiune sigură, eficientă și complet neinvazivă care redă strălucirea dinților noștri, eliminând complet placa bacteriană situată în zone greu accesibile.
Albirea dentara realizata in cabinetul stomatologic
Dacă suntem consumatori de cafea și dinții noștri nu mai au doar pete albe, ci și negricioase, tratamentul optim pentru acesta va fi albirea dentară profesională, realizată în cabinet. Un zâmbet alb are puterea de a ne reda încrederea în noi, însă este important să ne ajustăm și stilul de viață, adică să evităm / eliminăm unele alimente și băuturi acide.
Prevenirea demineralizarii dintilor. Este pasta de dinti pentru demineralizare eficienta?
Dacă nu reușim să ne luăm aportul de fluor din alimentație, este vital să suplinim cu un ajutor din exterior: și anume pasta de dinți cu fluor. Prevenția este cel mai plăcut și accesibil tratament pentru demineralizarea dinților și nu numai, așa că ține cont de următoarele:
- îmbunătățește stilul de viață, eliminând (sau consumând moderat) dulciurile, alimentele și băuturile acide
- asigură-te că ai o igienă orală corespunzătoare: periaj dentar realizat dimineața și seara (cu pasta de dinți cu fluor), însoțit de ață dentară și apă de gură, care poate fi și ea cu fluor
- mergi regulat la medicul stomatolog, pentru a descoperi încă dintr-un stadiu eficient orice afecțiune.
No Comments