07 iul. Diastema (Strungareata): Tipuri, cauze si tratamente eficiente
În pofida faptului că multă lume consideră strungăreața ca fiind un atuu cu care se pot mândri, diastema rămâne o anomalie dento-maxilară, deoarece dinții nu sunt poziționați corect pe arcada maxilarului. De asemenea, diastema poate produce tulburări la nivel fonetic, dar și estetic.
Ce este diastema?
Diastema sau strugăreața, așa cum este numită în popor, reprezintă un spațiu între dinți ce se poate forma în oricare parte a danturii, însă de cele mai multe ori, acesta se formează între cei doi incisivi frontali. Diastema este întâlnită atât în rândul copiilor, cât și al adulților. În cazul copiilor, strugăreața poate să dispară odată cu apariția danturii permanente.
Cate tipuri de diastema (strungareata) exista?
Diastema poate fi de mai multe feluri, aceasta fiind numită după locul în care este prezentă. Spre exemplu, există diastemă mandibulară, care este prezentă între dinții inferiori, diastema mediană, între incisivii frontali, iar spațiul între alți dinți se numește tremă.
Diastema interincisiva
Diastema interincisivă reprezintă spațiul prezent între incisivii centrali. Aceasta apare frecvent la nivelul arcadei maxilare și mai rar la nivelul celei mandibulare. Diastema interincisivă necesită o atenție deosebită, deoarece se poate agrava, astfel ajungându-se la complicații.
Diastema patologica
Diastema patologică se caracterizează prin separarea a doi dinți. Această imperfecțiune orală esre asociată cu alte probleme dentare, precum inserția scăzută a frenului labial sau malocluzia dentară.
Diastema vera (primara)
Diastema vera sau primară, așa cum mai este numită, reprezintă cauza dezvoltării exagerate a frenului buzei superioare sau inserția joasă a la nivelul incisivilor. Diastema vera este cea mai des întâlnită la transmiterea ereditară în condiții de recesivitate.
Diastema falsa
Diastema falsă sau secundară poate varia în ceea ce privește dimensiunea. Incisivii pot fi rotați, cu coroanele dentare convergente sau divergente. Diastema falsă poate fi baza altor anomalii dentare, cum ar fi: dizarmonia dento-alveolară cu înghesuire, anodonții de incisivi laterali, dar și migrări dentare postextracționale sau migrări dentare în parodontopatii.
Diastema premolara
Diastema premolară se caracterizează printr-un spațiu interdentar la premolarii inferiori, la nivel coronar și radicular. Această anomalie dentară prezintă o multitudine de simptome , în cadrul acestora, cel mai afectat se prezintă premolarul doi inferior, acesta prezentând anomalii reprezentative.
Diastema fiziologica
Diastema fiziologică își face apariția în perioada în care dantura se prezintă într-o dezvoltare armonioasă, de obicei la vârsta de 4-5 ani, când dentiția se pregătește de premutare. Aceasta se caracterizează printr-un spațiu între incisivii centrali temporari, iar mai apoi se poate transforma într-o diastemă severă.
Care sunt cauzele aparitiei diastemei?
Principala cauză a diastemei este o nepotrivire a dimensiunii dinților cu maxilarul. În cazul în care maxilarul este prea mare, iar dinții prea mici, aceștia nu se vor alinia corespunzător, determinând spații interdentare, la fel se întâmplă și când dinții sunt prea mari, aceștia se suprapun și se creează aglomerația dengară.
Ce reactii determina diastema?
Diastema apărută la o vârstă fragedă poate influența negativ debitul verbal, dar și pronunțarea anumitor sunete sau litere. Această anomalie poate afecta și vorbirea adulților sau a adolescenților. Acest defect de vorbire trebuie să fie corectat timpuriu prin tratament recomandat de medicul stomatolog în funcție de nevoile persoanei și tipul diastemei.
Diagnosticul diastemei
Diagnosticul diastemei se realizează prin examinarea cavității bucale de către medicul ortodont. Deși, în unele cazuri mai complexe, medicul este nevoit să apeleze la proceduri precum definiția mușcăturii pentru a da un diagnostic corect în ceea ce privește patologia diastemei.
Cum se trateaza diastema (strungareata)?
Aspectul fizic poate fi principalul motiv pentru care unele persoane apelează la un tratament stomatologic, de cele mai multe ori, aparatul dentar. Cel mai recomandat tratament pentru diastemă este aparatul dentar. Cu ajutorul acestuia, dinții se apropie, iar spațiul interdentar dispare. Alte metode de tratament în ceea ce privește diastema sunt: tratamentele paradontologice, tratamentele prin frenectonomie, tratamentele cu lucrări protetice.
Tratarea diastemei cu ajutorul aparatului dentar
Diastemele pot fi tratate și cu aparate dentare invizibile sau mobile. În ceea ce privește aparatul dentar clasic, brekeții vor pune presiune pe dinții care nu se potrivesc în poziție și dimensiune cu maxilarul, iar în timp decalajul dintre aceștia va dispărea. Tratarea diastemei nu poate să survină decât cu sfatul și recomandarea medicului ortodont. Mai multe detalii găsești aici.
Tratamentul prin fatetele dentare
Aparatele ortodontice nu sunt singura soluție pentru tratarea diastemei. Golurile interdentare mici, pot fi ascunse cu fațete dentare. Fațetele dentare sunt folosite pentru a schimba culoarea sau forma danturii. În cazul diastemei, fațetele se vor realiza puțin mai mari față de dintele natural pentru a acoperi spațiul. Acest tratament este recomandat adulților, și mai multe detalii poți găsi aici.
Tratamentul diastemei prin frenectomie
În cazul unei diasteme cu un fren labial supradimensionat, este recomandată și chiar necesară o intervenție chirurgicală, numită frenectonomie. Astfel, această procedură implică tăierea chirurgicală a frenului și repoziționarea lui pentru a permite flexibilitatea. În urma acestei proceduri, în cazul adolescenților sau a adulților, va fi nevoie de un aparat dentar pentru a închide spațiul rămas.
Tratament parodontologic
Bolile parodontale pot fi cauza diastemei. În cazul unei astfel de anomalii provocate în urma unei boli parodontale, pacientului îi este recomandat să urmeze tratamentul recomandat de medicul ortodont pentru a putea restabili sănătatea gingiilor și a dinților, iar apoi pentru corectarea strugăreței.
Diastema (strungareata) la copii
Diastema este des întâlnită în rândul copiilor cu dantura de lapte. Strugăreața apărută la dantura de lapte este cel mai ușor reparabilă, deoarece în cele mai multe cazuri, diastema dispare odată cu apariția dentiția definitivă. Mai multe detalii despre strugareata la copii găsești aici.
No Comments