diga dentara

Diga dentara – TOT ce trebuie sa stii

Utilizată pe scară largă în stomatologie, ca o metodă de izolare a dinților și gingiilor, diga dentară constă într-o folie de formă dreptunghiulară, confecționată din materiale elastice, de regulă din latex sau nitril, plasată în cavitatea bucală cu ajutorul unor cleme și a unui cadru metalic sau din plastic.

Ce este diga dentara (stomatologica)?

Diga dentară (sau diga stomatologică) reprezintă un sistem de izolare dentară temporar, ce utilizează o folie confecționată din materiale elastice pentru protejarea țesuturilor moi și a dinților, controlul umidităţii, prevenirea contaminării câmpului operator și pentru îmbunătățirea vizibilității asupra zonei de lucru în timpul procedurilor stomatologice.

Montare diga dentara – Cum functioneaza?

Tehnica de plasare a digii dentare este influențată de tipul de tratament ce urmează a fi efectuat și de numărul dinților tratați. Astfel, medicul stomatolog poate folosi diga pentru izolarea unuia sau mai multor dinți. Înainte de montarea propriu-zisă a unei digii dentare, medicul stomatolog va perfora diga în locațiile specifice, pentru a crea orificiul prin care va pătrunde dintele. În cazul unui tratament care implică mai mult de un dinte, vor fi realizate mai multe orificii, câte un orificiu pentru fiecare dinte.

Ulterior, diga dentară este plasată pe suprafața dinților (cu ajutorul unui clește de digă) și ancorată în jurul coroanei dentare, folosind cleme pentru digă. Rolul pe care îl are o clemă digă este unul esențial, deoarece stabilizează diga și previne deplasarea acesteia. În general, montarea digii dentare durează mai puțin de trei minute și nu provoacă dureri, ci doar un ușor disconfort.

Este inconfortabila diga dentara?

Plasată în mod corect, diga dentară nu produce niciun disconfort pacienților. Există, însă, câteva excepții, precum pacienții care suferă de claustrofobie sau anxietate generalizată, în cazul cărora diga poate să sporească sentimentul de teamă. În plus, din cauza faptului că nu este utilizată în toate cabinetele stomatologice, în anumite situații, diga dentară poate produce un disconfort psihic pacienților, care nu sunt obișnuiți cu aceasta. În astfel de cazuri, o bună comunicare între pacient și medic, ce presupune explicarea motivului pentru care este utilizată diga dentară și care sunt pașii de montare, este necesară pentru reducerea disconfortului.

Proceduri care necesita diga dentara

Diga dentară este folosită în majoritatea ramurilor medicinei stomatologice, în special în timpul procedurilor endodontice. Tratamentele de restaurare a morfologiei dentare, cât și lucrările de protetică, necesită, de asemenea, plasarea provizorie a unei digi dentare.

Diga dentara & diga lichida – Care este diferenta?

Diga dentară și diga lichidă reprezintă sisteme de izolare a dinților și țesuturilor moi din cavitatea bucală, folosite în mod diferit în stomatologie. Ambele oferă protecție dinților și țesuturilor moi din cavitatea bucală, însă modul de utilizare și frecvența cu care sunt folosite diferă. În prezent, diga lichidă este în general folosită cu o frecvență mai redusă, de regulă în tratamente de albire sau de remineralizare. Diga lichidă constă într-un fluid fotopolimerizat aplicat cu ajutorul unei seringi, în timp ce diga dentară constă într-un material solid, confecționat din materiale plastice.

Avantaje diga stomatologica

Diga dentară prezintă multiple avantaje, atât pentru pacient, cât și pentru medicul stomatolog. Diga dentară este recomandată, deoarece:
– oferă un control crescut al umidității (diga dentară împiedică fluidele eliminate în timpul procedurii stomatologice să ajungă în cavitatea bucală);
– protejează țesuturile orale (diga poate fi considerată o barieră minoră de protecție împotriva instrumentelor ascuțite);
– previne aspirarea materialelor potențial dăunătoare utilizate în timpul procedurii stomatologice;
– sporește vizibilitatea și accesul medicului stomatolog asupra câmpului operator;
– previne contaminarea câmpului operator cu microbi existenți în cavitatea orală.

În plus, diga dentară reduce riscul medicului stomatolog și al asistenților de a fi infectați cu diferiți agenți virali, precum SARS-CoV-2. În cazul în care pacientul tușește, un lucru obișnuit în timpul procedurilor stomatologice, particulele virale eliminate nu ajung în aer, fiind blocate de către diga dentară.

Limitari & dezavantaje diga dentara

Diga stomatologică nu prezintă în general dezavantaje pentru pacient, utilizarea sa fiind benefică în majoritatea cazurilor. Există, însă, situații în care diga poate să amplifice sentimentul de anxietate al pacienților, în special în cazul celor cu claustrofobie. Alte potențiale dezavantaje ale utilizării unei digi dentare includ:
– comunicarea dintre pacient și medic este limitată;
– perioada mare de timp necesară pentru montare diga dentară.

In ce situatii este contraindicata diga dentara?

Există mai multe situații în care folosirea unei digi dentare poate fi contraindicată. Acestea includ:
– inflamația gingiilor sau o infecție orală activă;
– afecțiuni ale gingiilor sau ale dinților care necesită tratament stomatologic;
– alergie la materialele din care este confecționată diga;
– abilitate limitată de a închide gura;
– probleme respiratorii care limitează capacitatea de a respira pe nas;
– probleme psihologice sau de comportament care pot face dificilă plasarea digii dentare.

În cazul pacienților care prezintă alergie la latex, se poate utiliza o digă dentară din nitril, un material cu o elasticitate similară cu cea a latexului, care nu produce însă reacții alergice.

No Comments

Post A Comment