Disgeuzia (alterarea/pierderea gustului): Cauze, Tratament, Diagnosticare

Disgeuzia este o percepție alterată a gustului, adesea neplăcută, care se manifestă prin senzația de gust persistent metalic, acru sau sărat în gură.

Cu toate că disgeuzia nu este o afecțiune gravă, din cauza faptului ca se manifestă pe o perioadă prelungită de timp, poate avea un impact negativ în viața de zi cu zi. Bucuria de a nu mai simți gustul alimentelor poate duce inclusiv la alte probleme precum malnutriția, pierderea în greutate și chiar probleme de natură psihologică, cum ar fi depresia.

Există o serie de medicamente și afecțiuni care pot provoca disgeuzie, inclusiv anumite tratamente pentru cancer, suplimente cu zinc, diabet nediagnosticat, igiena orală deficitară sau modificări care apar odată cu vârsta si care țin de pierderea acuității gustului.

Alterarea gustului este frecventă la adulți și se manifestă prin modificari ale calităților gustative, care pot lua mai multe forme, inclusiv:

  •       Hipogeuzia, care este un simț al gustului redus sau diminuat
  •       Ageuzia, care este o pierdere completă a gustului

Care este diferența dintre disgeuzie, ageuzie și anosmie?

Disgeuzia este adesea asociată cu ageuzia, care este lipsa completă a gustului, și hipogeuzia, care constă în scăderea sensibilității gustative.

În timp ce ageuzia si disgeuzia sunt ambele afecțiuni care produc schimbări asupra percepției gustative, acestea se manifestă, însă, în grade diferite de intensitate. Pe de o parte, disgeuzia face referire la un gust modificat al alimentelor, iar, pe de altă parte, ageuzia se referă la pierderea totală a gustului. Disgeuzia este adesea corelată cu anosmia sau pierderea parțială sau totală a mirosului. Toate aceste afecțiuni sunt posibile simptome ale COVID-19, dar pot apărea și din cauza unui număr de alte probleme de sănătate.

Ageuzia

Ageuzia este relativ rară; mai frecvent, cei diagnosticați cu această afecțiune se vor plânge de scăderea capacității de a percepe sau de a distinge calitatea gustului. Ageuzia sau lipsa completă a gustului poate fi cauzată de infecții, anumite medicamente, deficiențe nutriționale sau alți factori.

Cu toate acestea, ageuzia apare cel mai frecvent la adulții cu vârsta peste 50 de ani. De asemenea, pierderea gustului este rară. Din 1.000 de oameni, unul sau doi vor dezvolta această afecțiune.

Persoanele diagnosticate cu ageuzie ca urmare a infecției cu COVID-19, de obicei, se recuperează în una până la trei săptămâni și vor prezenta simptome precum pierderea și lipsa gustului, precum și gust sau miros alterat. Precizăm că această afecțiune este de regulă diagnosticată în cadrul unui consult la medicul ORL.

Anosmia

Abilitatea de a mirosi ne afectează și capacitatea de a gusta. Fără simțul mirosului, papilele gustative pot detecta doar câteva arome, iar acest lucru poate afecta calitatea vieții.

Anosmia poate fi cauzată de o răceală, alergie, infecție a sinusurilor sau calitatea proastă a aerului. Primul semn că suferi de anosmiei este lipsa mirosului.

Pentru a determina cauzele care au dus la pierderea mirosului, medicul poate adresa pacientului întrebări despre alte boli recente sau posibile leziuni la nivelul capului sau al feței. Examinarea poate include, de asemenea, endoscopie nazală pentru a căuta cauze obstructive, cum ar fi polipi sau umflături, sau imagistică, cum ar fi tomografia computerizată sau imagistica prin rezonanță magnetică.

In contextul pandemic actual, în care infecția cu virusul Sars Cov-2 poate duce la pierderea gustului și a mirosului, este important ca simptomele să fie identificate și tratate în mod corect, de aceea persoanele care se plâng că au miros și gust modificat sunt sfătuite să apeleze la medicul specialist.

O cercetare bazată pe revizuirea a 24 de articole actuale privind disfuncțiile olfactive și gustative cauzate de COVID-19 a confirmat simptomele anosmiei la pacienții cu infecție SARSCoV2. Astfel, studiile arată că simptomatologia aferentă infecției cu Covid-19 poate fi corelată cu alte două afecțiuni medicale – ageuzia, atunci cand experimentăm pierderea gustului și anosmie sau pierderea mirosului.

În situațiile în care nu ne confruntăm cu pierderea totală a gustului, ci prezentăm doar modificări ale calităților gustative sau senzația de gust ciudat în gură, acestea sunt printre cele mai frecvente simptome ale disgeuziei. Persoanele cu această afecțiune ar putea dezvolta, în paralel, sindromul gurii arzătoare, în care la nivelul cavității bucale apare senzația de arsură care provoacă durere.

Simptomele disegeuziei

  •       Alimentele care înainte aveau gust bun acum au un gust neplăcut sau, cel mai adesea, metalic.
  •       Alimentele care sunt în mod normal dulci sau sărate nu mai au același gust.
  •       Toate alimentele au gust metalic sau amar.
  •       Ai un gust ciudat în gură, chiar dacă nu ai mâncat nimic.

De cele mai multe ori, disgeuzia este un efect secundar al anumitor tratamente sau medicamente, sau poate fi cauzată de lipsa de vitamine sau minerale. Persoanele care sunt însărcinate pot dezvolta, de asemenea, un gust alterat. În cazuri rare, totuși, disgeuzia poate fi un simptom al bolii hepatice, al hipotiroidismului sau al altor afecțiuni de sănătate.

Ce cauzează disgeuzia?

Alterarea gustului poate apărea atunci când papilele gustative nu mai funcționeză corect, când semnalele trimise către creier prin intermediul nervilor gustativi sunt întrerupte sau când creierul întâmpină dificultăți în a procesa semnalele gustative. Există multe lucruri care pot cauza cele deja menționate, inclusiv:

  •       Înaintarea in varsta (simțul gustului poate scădea odată cu vârsta)
  •       Răceli și gripă
  •       Rinită alergică, care poate cauza probleme cu mirosul si care apare din cauza cailor nazale inflamate sau blocate
  •       Inflamația limbii, care poate bloca papilele gustative
  •       Deficiențe nutriționale, în special vitaminele B (B12) și zinc
  •       Gură uscată (xerostomie)
  •       Sindromul gurii arzătoare
  •       Leziuni ale nervilor gustativi cauzate de leziuni ale capului sau urechii
  •       Unele tulburări neurologice, cum ar fi scleroza multiplă, boala Parkinson și boala Alzheimer
  •       Tiroidă subactivă (hipotiroidism)
  •       Diabet
  •       Probleme cu rinichii
  •       Accident vascular cerebral
  •       Reflux de acid
  •       Sindromul Sjogren
  •       Tumoare pe creier
  •       Menopauza (posibil din cauza nivelurilor mai scăzute de estrogen din organism)
  •       Stres și anxietate
  •       Fumat

Infecții cu simptome similare disgeuziei

Persoanele care dezvoltă o infecție bacteriană, virală sau fungică a gingiilor, gurii sau gâtului, glandelor salivare, urechii sau sinusurilor pot prezenta inflamații, care pot reduce fluxul de sânge către papilele gustative, modificând gustul.

Tratament pentru disgeuzie

Tratamentul disgeuziei poate include diverse abordări și este posibil ca, eficient în acest caz, să fie și o combinație a acestor strategii. Există câteva tratamente care pot ajuta la reducarea senzației de alterare a gustului.  Opțiunile de tratament depind de cauza exactă a disgeuziei. Dacă este provocată de anumite medicamente, atunci trecerea la un alt medicament poate ajuta la restabilirea simțului normal al gustului. Gestionarea altor boli care pot declanșa pierderea gustului, cum ar fi diabetul, tulburările tiroidiene sau problemele cu rinichii poate duce, de asemenea, la o îmbunătățire a gustului.

Renunțarea la fumat este, de asemenea, recomandată în aceste cazuri.

Medicamente

O serie de medicamente eliberate pe bază de rețetă pot duce la alterarea gustului, inclusiv aspirina și unele tipuri de antibiotice, antidepresive, antihistaminice, decongestionante, cele prntru tensiune arterială și alte medicamente pentru inimă, medicamente antiinflamatoare sau chiar medicamente antivirale. Medicamentele utilizate în tratamentul cancerului, inclusiv chimioterapia și radioterapia, sunt, de asemenea, cunoscute in a duce la modificari temporare ale gustului. De aceea este indicat să monitorizați cu atenție perioada de tratament și în cazul în care sesizați manifestarea unor efecte secundare, sa vă adresați medicului.

Diagnosticarea disgeuziei

Diagnosticul de disgeuzie poate consta într-o evaluare medicală, în care pacientului i se cere să raspundă la o serie de întrebari care țin de procesele de la nivelul cavității bucale și nu numai, inclusiv procesul de secreție a salivei, înghițire, mestecat, anumite dureri bucale recente, infecții anterioare de la nivelul urechii, modul in care pacientul practică igiena orală și dacă există un istoric de probleme de stomac. Evaluarea inițială ia în considerare și posibilitatea apariției unor boli însoțitoare, cum ar fi diabetul zaharat, hipotiroidismul sau cancerul. De asemenea, medicul va efectua un examen clinic, care va și include o inspecție a limbii și a cavității bucale.

Pot fi recomandate inclusiv analizele de sânge pentru a identifica un posibil deficit nutrițional cauzat de modificări în dietă, în cazul în care disgeuzia a dus la pierderea poftei de mâncare sau chiar malnutriție. 

Cand trebuie sa mergem la doctor?

Dacă ați experimentat simptome de disgeuzie pentru mai mult de câteva săptămâni, o idee bună ar fi să programați o vizită la medicul de familie. Astfel, în urma unui consult, medicul poate determina cauza modificării simțului gustului și poate propune un  plan personalizat de tratament.

Simptome care ar putea indica ceva mai grav

În unele cazuri, alterarea gustului poate fi însoțită de alte simptome care ar putea indica o afecțiune gravă care ar trebui evaluată imediat de către medicul specialist. Astfel, printre simptomele care ar putea indica o boală mai gravă se numără:

  •       Respirație îngreunată
  •       Febră mare (mai mare de 38 grade Celsius)
  •       Pierderea în greutate
  •       Alte pierderi senzoriale, cum ar fi vederea, auzul sau mirosul

Prevenție

Pentru a preveni riscul de a dezvolta senzația de gust ciudat în gura sau disgeuzie, specialiștii recomandă renunțarea la fumat și practicarea unei bune igiene orale. De asemenea, în contextul pandemic actual, se recomandă evitarea pe cât posibil a infecției COVID-19, care ar putea duce, de asemenea, la modificarea sau pierderea gustului și a mirosului. In cazul în care disgeuzia apare ca un efect secundar al unor medicamente este indicat să ne adresăm medicului de familie și să solicităm schimbarea tratamentului.

Complicații

Modificarea gustului poate afecta alimentația și poate duce la pierderea severă în greutate și la malnutriție. De asemenea, poate dăuna sistemului imunitar și poate agrava alte afecțiuni medicale.

 

 

Referințe:

https://www.enthealth.org/conditions/dysgeusia/

https://www.nidcd.nih.gov/health/taste-disorders

https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/symptoms/main-symptoms/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22047-dysgeusia#:~:text=Dysgeusia%20is%20a%20taste%20disorder,the%20underlying%20cause%20of%20dysgeusia.

Boscolo-Rizzo P et al. Self-reported smell and taste recovery in COVID-19 patients: a one-year prospective study.Eur Arch Otorhinolaryngol 2021 May 7;1-6. Available online: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.18.21253862v1

Mehraeen, E., Behnezhad, F., Salehi, M.A. et al. Olfactory and gustatory dysfunctions due to the coronavirus disease (COVID-19): a review of current evidence. Eur Arch Otorhinolaryngol 278, 307–312 (2021). https://doi.org/10.1007/s00405-020-06120-6

No Comments

Post A Comment