07 iul. Durerea de Masea: Tipuri, Cauze si Tratament
Credem sau nu, durerile de dinți și măsele nu apar din cauza curentului. Durerea de dinți apare din cauza unor inflamații și afecțiuni netratate, durerea fiind felul în care organismul ne atenționează că există o verigă slabă, care nu funcționează corespunzător. Deși tindem adesea să ne mulțumim cu un analgezic, durerea de masea nu este tratată prin calmate, ci doar ținută sub control. Vizita la stomatolog pentru diagnosticare și tratament corect este esențială.
Tipuri de Durerea de masea/dinti in functie de durata, intensitate si localizare
Dinții noștri au o componentă numită pulpă dentară, formată din nerv, țesut conjunctiv și vase de sânge. Atunci când pulpa dentară este inflamată, apare pulpita dentară. În funcție de durată, intensitate și localizare, pulpita dentară se poate clasifica în:
- reversibilă – formă ușoară, pulpa dintelui nu este foarte afectată, dintele este rar inflamat, nu apare febra sau respirația neplăcută;
- ireversibilă – formă agravată, în care pulpa dintelui nu poate fi salvată, durere intensă, dinte inflamat, febră, halenă, durere crescută atunci când ești în poziție întins;
- acută – durere intensă, dar de scurtă durată; febră, dinte inflamat, halenă;
- cronică – dureri slabe, dar de lungă durată; posibil febră, posibil halenă.
Cand este recomandat sa mergi la medic?
Este indicat să mergi la medic încă de la primele dureri, indiferent de intensitatea lor, pentru că durerile dentare nu apar din senin și nici nu dispar de la sine. Atunci când apar următoarele simptome, controlul stomatologic este esențial:
- inflamație;
- sensibilitate la cald, rece, dulce, acru;
- febră;
- noduli umflați;
- halenă – respirație urât mirositoare chiar și după periaj;
- un gust permanent neplăcut în gură.
Diagnosticarea durerilor de masea/dinte
Pulpita dentară este diagnosticată de medicul dentist prin examinare orală și radiografie dentară; pe lângă radiografie, medicul stomatolog poate diagnostica durerea de dinți și prin:
- teste de sensibilitate;
- teste pentru determinarea amploarei;
- teste cu ajutorul testerului electric.
Principalele cauze ale aparitiei durerii de masea
Ce este pulpita dentară și de ce apare? Iată care sunt principalele cauze ale durerii de măsea:
- dinți deteriorați;
- carii;
- dinți fracturați, care expun pulpa dentară;
- alinierea incorectă și bruxismul: ambele sunt traume repetate și constante;
- leziuni dentare;
- igiena orală precară;
- blocajul la creștere;
- retragerea gingivală;
- abces dentar;
- apariția măselelor de minte.
De asemenea, pulpita dentară poate fi provocată și indirect, din cauza:
- aparatului ortodontic;
- migrene;
- ulcer aftos;
- afecțiuni cardiace;
- sinuzite.
Cum se poate trata durerea de masea
Când simțim durere de dinți, tot ce ne interesează este să găsim metode sa treaca durerea de masea si vrem să aflăm cu ce se amelioreaza durerea de masea. În realitate, durerea de măsea poate fi ameliorată cu ajutorul calmantelor, însă aceste nu constituie un tratament pulpita dentara, ci doar o „mascare” a durerii; cauza acesteia nu va dispărea decât după consult și diagnostic corect în cabinetul specialistului.
Tratamente in cabinetul medicului dentist/chirurgicale
În funcție de tipul pulpitei, tratamentul în cabinetul medicului poate varia. Pulpita reversibilă dispare odată cu tratarea inflamației – dacă o carie ne provoacă durere, obturația efectuată va elimina acest simptom.
Dacă pulpita cu care ne confruntăm este ireversibilă, este necesar să consultăm un endodont. Dintele afectat poate fi salvat prin pulpectomie, o procedură prin care pulpa dentară este îndepărtată, iar zona este umplută, sigilată, dintele rămânând neafectat. Dacă dintele nu poate fi salvat, medicul specialist va efectua o extracție.
Tratament pe baza de medicamente – cand se recomanda?
Pentru a gestiona durerea, medicul dentist va recomanda medicamente calmante, anti-inflamatorii, însă este important să ținem cont de doza recomandată; nici să luăm tratamente „după ureche” nu este o soluție, întrucât durerea se poate amplifica. Așadar, medicamentele sunt acceptate pentru ameliorarea durerii, atât timp cât sunt recomandate de medicul stomatolog.
Sunt indicate tratamentele naturiste?
Când vorbim despre remedii durere masea naturiste, Internetul ne oferă o colecție de „sfaturi” pe care însă ar trebui să le receptăm cu un ochi critic. Există tratamente naturiste care pot înrăutăți afecțiunea dentară, însă există și soluții care funcționează pe termen scurt: remediul cu usturoi rămâne valid, iar aplicarea unei felii de usturoi pe dintele afectat va ameliora durerea. Ceaiul de mentă și aplicarea locală a uleiul esențial de arbore de ceai ameliorează și ele durerea de măsea.
Cu toate acestea, nu există pentru pulpita dentara tratament naturist – aceste remedii naturiste sunt o soluție de moment, care ameliorează durerea, o maschează și ne ajută să depășim momentul critic, însă doar tratamentul medicului stomatolog va trata cauza durerii.
Este recomandat tratamentul acasa?
Medicamentele calmante și tratamentele naturiste acasă sunt recomandate doar ca soluție de moment; antiinflamatoriile nu tratează durerea, ci o ameliorează, o țin sub control până ce vei ajunge la medicul stomatolog, care va prescrie un tratament adecvat, menit să se adreseze direct cauzei.
Metode pentru prevenirea durerilor de masea
Prevenția este întotdeauna mai plăcută decât tratamentul; și în cazul pulpitei dentare există o serie de sfaturi pe care le putem aplica pentru a evita durerile de măsea.
Sfaturi pentru prevenirea durerilor de dinti si de masea
- igiena orală corespunzătoare este pilonul de sprijin al unei danturi fără durere, întrucât ține placa bacteriană (și deci cariile, afecțiunile gingivale) la distanță;
- vizita regulată la medicul stomatolog, pentru depistarea timpurie a afecțiunilor;
- o dietă echilibrată, săracă în zaharuri și carbohidrați;
- folosirea unei gutiere personalizate dacă suferi de bruxism;
- protejarea în cazul hobby-urilor care pot afecta dantura, precum boxul.
Complicatii in cazul durerilor netratate de masea
Durerile de măsea nu sunt firești, nu apar din senin și nici nu dispar fără tratament; în cazul durerilor netratate, se pot produce complicații subdentare – parodontită apicală. Printre alte complicații care pot surveni din cauza durerilor de măsea se numără și:
- tumefacții gingivale și faciale;
- dureri la masticație;
- sângerări locale;
- febră, greață, vărsături;
- dureri la deschiderea largă a gurii.
No Comments