Efectele unui periaj dentar agresiv

Efectele unui periaj dentar agresiv

Periajul dentar este pilonul de bază pentru menținerea sănătății dinților.

Însă, mai important decât timpul alocat acestui obicei este tehnica prin care ne curățăm dinții, pentru că dacă aceasta nu este realizată corect, putem face mai mult rău decât bine.

Mulți pacienți susțin că își periază dinții de două ori pe zi, timp de două minute, și totuși, ajung pe scaunul medicului stomatolog, cu probleme precum sensibilitate dentară, carii sau gingivită.

De ce se întâmplă acest lucru, deși mulți consideră că urmează toți pașii necesari în igiena dentară?

Tehnica prin care ne spălăm dinții face diferența și este mai importantă decât pasta folosită, periuța sau timpul acordat. Din dorința de a face bine și de a avea zâmbetul perfect, multe persoane își periază dinții într-un mod agresiv, ceea ce este total greșit. Un periaj agresiv este cauza principală a numeroase afecțiuni, care, lăsate netratate, pot evolua în boli serioase.

Care sunt principalele efecte asupra sănătății orale ale unui periaj agresiv?

Apare retracția gingivală.

Atunci când periați dinții cu o presiune prea mare, gingia se înroșește, își fac apariția eroziunile mucoasei orale, sângerările, precum și ulcerațiile extinse.

Dacă nu schimbați tehnica de periaj, leziunile se cronicizează iar țesutul ginvival devine fibros, se îngroașă, devenind ferm la atingere. Totodată, gingia se poate retrage, ceea ce vă poate expune la carii de colet sau radiculare, acumulare de placă bacteriană și chiar gingivită.

Apare abraziunea dentară.

Fenomenul de abraziune dentară presupune pierderea de substanță dură dentară prin uzura sau tocirea dinților, cauzată de obiceiuri precum periajul dentar agresiv sau folosirea unei paste de dinți abrazive.

În acest fel apare hipersensibilitatea dentară la masticație, la consumul de alimente reci sau calde și la periaj, deoarece smalțul nu mai protejează dinții și totodată, devenim mai expuși în fața cariilor.

Pentru a preveni apariția afecțiunilor cavității bucale, ce ne pot afecta viața cotidiană, este necesar să adoptăm o tehnică de periaj corectă, cu mișcări circulare, de la baza dintelul către exterior, să utilizăm o periuță cu peri de consistență medie și să fim atenți la presiunea exercitată asupra dinților.

De asemenea, un control stomatologic de două ori pe an, ocazie în care putem ruga medicul să ne arate cum realizăm un periaj ce ne menține sănătatea dinților, este esențial pentru un zâmbet lipsit de probleme.

No Comments

Post A Comment