16 iun. Coroane dentare vs Fațete dentare – Care este diferența?
Lucrările estetice ale dinților cuprind o multitudine de tehnici, menite să îți confere un zâmbet alb și strălucitor. În funcție de starea danturii tale, medicul îți poate recomanda purtarea coroanelor dentare sau a fațetelor dentare. Acestea sunt restaurări protetice care contribuie la îmbunătățirea semnificativă a zâmbetului, dar au și rol funcțional, iar tu te vei simți ca și când ai avea dinți naturali.
Fațete dentare vs. coroane – Ce este fiecare?
Atât fațetele dentare, cât și coroanele dentare se aplică pe suprafața dintelui. Ambele sunt realizate din materiale rezistente, dar care reușesc să imite foarte bine aspectul natural al dinților. Alegerea tipului de lucrare dentară necesară se face de către medicul stomatolog. Acesta va examina cavitatea bucală și leziunile de la nivelul dinților, pentru a determina care este cea mai potrivită variantă pentru tine.
Ce sunt fațetele dentare?
Fațetele dentare reprezintă lucrări protetice care se aplică pe dinte pentru a îmbunătăți aspectul estetic. Acestea sunt asemănătoare unor foițe subțiri, ceea ce face să nu prezinte disconfort. Este important de menționat că alegerea fatetelor dentare este definitivă. În urma prelucrării dintelui înainte de aplicarea fațetelor, dintele suferă unele modificări care îl fac vulnerabil la factorii din mediu. Prin urmare, dintele va necesita protecție, un material care să îl acopere. De aceea, este important a vorbi deschis cu medicul stomatolog pentru a opta pentru cea mai potrivită metodă terapeutică.
Când ai nevoie de fațete dentare?
Fațetele dentare sunt potrivite pentru a masca defecte minore ale dinților. Astfel, pot fi recomandate în următoarele situații:
- pete pe suprafața dinților;
- dinți tociți;
- fisuri dentare;
- dinți strâmbi;
- dinți cu formă inestetică;
- spații interdentare mari.
De asemenea, fațetele dentare sunt utile persoanelor care nu au obținut rezultatele dorite în urma tratamentelor stomatologice, precum:
- albirea dinților;
- purtarea aparatului dentar;
- alte tratamente ortodontice.
Ce sunt coroanele dentare?
Coroanele dentare sunt lucrări protetice care acoperă dintele în întregime. Acestea prezintă multiple beneficii, printre care:
- îmbunătățesc aspectul fizic;
- asigură rezistența dintelui;
- refac mărimea optimă a dintelui;
- permit realizarea masticației.
Când e nevoie de coroane dentare?
Coroanele dentare sunt utilizate când dintele se află într-o stare de degradare avansată, iar fațetele dentare nu pot reface aspectul estetic. Coroanele pot fi utile în următoarele cazuri:
- rupturi dentare;
- dinți strâmbi;
- pete dentare;
- carii avansate care presupun înlăturarea unei porțiuni semnificative din dinte;
- după efectuarea unui tratament al rădăcinii dentare;
- acoperirea unui implant dentar.
Diferențe de aplicare dintre fațete dentare și coroane
Aplicarea fațetelor și a coroanelor dentare se face de către medicul stomatolog în cabinet. Procedura este realizată după ce medicul consultă cu atenție pacientul și stabilește care sunt opțiunile potrivite. Pentru a preveni apariția complicațiilor, în funcție de fiecare pacient, medicul poate recomanda unele investigații. Acestea sunt utile în special pentru pacienții care prezintă și unele patologii, precum cele cardiace.
Cum se aplică coroanele dentare?
De cele mai multe ori sunt necesare investigații imagistice, precum radiografia. Aceasta permite o evaluare obiectivă a structurii dinților și a osului. De asemenea, poate fi necesară efectuarea unor lucrări pentru extragerea rădăcinii dentare.
Aplicarea coroanelor dentare implică o pregătire specială a dintelui. Pentru aceasta, medicul stomatolog șlefuiește suprafața exterioară a dintelui. Această etapă este necesară pentru a elibera spațiu, astfel încât coroana dentară să aibe loc pe arcadă. Șlefuirea dintelui se face atât circular, de jur împrejurul dintelui, cât și la nivelul suprafeței ocluzale, cea la nivelul căreia se realizează masticația. Prelucrarea dintelui se face până la 2 milimetri grosime.
Următoarea etapă constă în realizarea unei amprente dentare. După modelul acesteia se va realiza coroana dentară ce va fi definitiv poziționată la nivelul dintelui. Însă, până la finalizarea lucrării protetice, pacientului îi vor fi aplicate coroane provizorii. Acestea au rolul de a asigura un aspect estetic plăcut.
Cum se aplică fațetele?
Fațetele dentare necesită pregătire minimă înainte de aplicare. În unele situații, precum cele în care dintele este sănătos, nu prezintă fisuri sau carii, medicul stomatolog poate alege să nu realizeze șlefuirea dintelui. Însă, dacă la nivelul dintelui există unele leziuni (carii, obturații, fisuri), atunci se va realiza o șlefuire foarte fină, de maximum 0,5 milimetri.
De asemenea, este important de menționat că dintele va fi șlefuit numai la nivelul zonei unde se aplică fațeta dentară. Astfel, spre deosebire de coroanele dentare, fațetele presupun o pregătire mai puțin invazivă.
Ca și în cazul coroanelor, și pentru fațete se realizează o amprentă. Aceasta va fi ulterior transmisă laborului, unde tehnicienii dentari vor realiza fațeta conform dimensiunilor necesare pentru fiecare pacient. Până la finalizarea fațetelor definitive, medicul va aplica pe suprafața dintelui fațete provizorii, care au rolul de a proteja dintele. Acestea pot fi purtate până la două săptămâni. Ulterior, fațetele definitive vor fi aplicate pe suprafața dentară, iar pentru stabilitatea, acestea vor fi fixate cu un ciment special.
Din ce materiale sunt făcute coroanele dentare?
Coroanele dentare sunt alcătuite din materiale rezistente, dar care imită destul de fidel aspectul natural al dintelui. Principalele materiale utilizate pentru fabricarea coroanelor dentare includ:
- ceramica;
- zirconiu;
- ceramica pe suport metalic;
- ceramica pe suport din zirconiu;
- metal (aur, crom, nichel);
- disilicat de litiu.
Materialele mai dure, precum metalele sau zirconiul sunt preferate pentru a realiza suprafața ocluzală a coroanei dentare. Acestea sunt rezistente și asigură durabilitatea în timp, chiar și în cazul masticației unor alimente mai dure.
Alegerea tipului de materiale se face în funcție de mai mulți factori, printre care:
- starea în care se află dantura pacientului;
- patologiile asociate;
- prezența sau absența diferitelor alergii;
- bugetul pacientului.
Coroane din ceramică
Coroanele din ceramică sau porțelan sunt foarte asemănătoare ca aspect cu dinții naturali. Însă, au o rezistență mai scăzută comparativ cu cele realizate din metal.
Coroane din metal
Coroanele confecționate din metal sunt rezistente și au o durabilitate crescută. Însă, aspectul estetic nu este spectaculos, ca urmare a culorii gălbui a metalului. Drept urmare, acestea sunt foarte rar utilizate în prezent.
Coroanele din ceramică pe suport metalic
Aceste tipuri de coroane îmbină armonios avantajele ceramicii cu ale metalului. Sunt rezistente, dar asigură și un aspect estetic plăcut. Cu toate acestea, la baza gingiei se poate observa o linie gri, cauzată de prezența metalului.
Coroanele din zirconiu
Zirconiul este un material care asigură atât durabilitate, cât și un aspect plăcut. Coroanele din zirconiu prezintă cele mai multe avantaje, comparativ cu cele din ceramică sau metal. Dezavantajul acestora este reprezentat de faptul că ajustarea coroanelor în funcție de dantura pacientului se face cu dificultate.
Coroanele din disilicat de litiu
Disilicatul de litiu este un material rezistent, dar care poate reda cu fidelitate aspectul natural al dinților. Dezavantajul acestui material este reprezentat de costul ridicat.
Din ce materiale sunt făcute fațetele dentare?
Fațetele dentare sunt confecționate din materiale, precum:
- ceramică;
- compozit.
Indiferent de materialul ales, fațetele dentare sunt concepute pentru a se potrivi cu forma și dimensiunea dinților naturali. Culoarea fațetelor este aleasă în funcție de culoarea dinților naturali. În acest mod, aplicarea acestora nu va fi observată, iar zâmbetul va avea un aspect natural.
Fațetele din ceramică
Fațetele din ceramic au o durabilitate crescută în timp. Acestea se pătează greu, mai ales dacă sunt curățate adecvat, iar perierea se realizează de cel puțin 2 ori pe zi.
Fațetele din compozit
Compozitul este un material cu o duritatea mai redusă comparativ cu ceramică. Însă, prețul acestuia este mai accesibil. Fațetele din compozit sunt potrivite pentru construirea unui zâmbet plăcut, dar tind să se păteze mai repede.
Coroana dentară vs. fațetă dentară – Rezultate
Coroanele și fațetele dentare prezintă o multitudine de beneficii pentru pacient. Printre acestea se află:
- restabilirea unui aspect estetic plăcut;
- redarea unui zâmbet strălucitor;
- restaurarea funcției dentare;
- mascarea defectelor dentare;
- protejarea dinților naturali;
- creșterea încrederii în sine.
Chiar dacă aspectul final este asemănător în cazul ambelor lucrări protetice, există și unele diferențe între cele două, precum:
- gradul de acoperire – fațetele acoperă doar partea anterioară a dinților, în timp ce coroanele acoperă întregul dinte;
- durabilitatea – coroanele dentare sunt mai rezistente în timp față de fațetele dentare, ca urmare a materialelor utilizate.
Coroana dentară: Înainte și după
Scopul principal al coroanei dentare este de a restabili dinții deteriorați sau slăbiți. În acest mod, nu doar aspectul estetic este îmbunătățit, dar și structura și funcția dinților. Pacientul poate consuma alimente, procesul de masticație nefiind afectat. Bineînțeles, pentru a crește durabilitatea coroanelor dentare este recomandat a evita alimentele tari, crocante sau lipicioase, în special în primele zile de la aplicare.
Fațete dentare: Înainte și după
Fațetele dentare sunt utilizate majoritar pentru mascarea defectelor estetice și mai puțin pentru restabilirea funcției dentiției. De asemenea, persoanele care optează pentru fațetele dentare pot preveni deteriorarea dinților, ca urmare a efectului protector al acestor lucrări. Este important de menționat că aplicarea fațetelor dentare nu necesită modificări ale alimentației, aceasta realizându-se normal.
Cost fațete dentare vs. coroane dentare
Costurile coroanelor și al fațetelor dentare poate diferi în funcție de mai mulți factori, precum:
- materialele din care sunt realizate;
- numărul de coroane sau fațete;
- starea de sănătate a dinților pacienților;
- experiența medicului stomatolog.
Este important a întreba medicul stomatolog care este costul lucrărilor ce necesită a fi efectuate. De asemenea, pentru mai multe informații despre prețurile serviciilor oferite de Clinica DentaPlus, vei găsi aici.
Preț fațete dentare
Prețul exact al unei fațete dentare îl poți afla în cabinetul stomatologic. În cele mai multe dintre situații, fațetele dentare au un preț mai crescut față de coroanele dentare. Însă, costul total al intervenției depinde de numărul fațetelor, dar și de materialul utilizat.
Preț coroane dentare
Costul total al aplicării coroanelor dentare poate varia în funcție de materialul ales, dar și de amploarea lucrării. De asemenea, este important de luat în calcul și intervențiile suplimentare ce necesită a fi efectuate înainte de aplicarea coroanelor. Astfel, pot fi utile realizarea obturațiilor sau îndepărtarea fibrelor nervoase ale dintelui.
Ce alte variante mai există pe lângă coroane dentare și fațete?
În prezent, există și alte opțiuni ce pot fi implementate în cabinetul stomatologic. Optarea pentru acestea se face doar împreună cu medicul dentist, după efectuarea unui consult amănunțit al danturii. Printre opțiunile terapeutice care îți pot reda zâmbetul pe buze se află:
- Onlay – constă în aplicarea unui material biocompatibil pe suprafața dintelui, la nivelul zonei ocluzale, pentru a estompa defecte estetice minore;
- Inlay – presupune utilizarea unui porțiuni de material care este utilizat pentru a umple o cavitatea de la nivelul dintelui;
- Overlay – procedura presupune aplicarea unui material la nivelul marginilor molarilor.
Aceste opțiuni sunt utile atât pentru a proteja dintele și a evita deteriorarea acestuia, dar și pentru asigurarea unui aspect estetic plăcut. Realizarea unor astfel de proceduri în cabinetul stomatologic este puțin invazivă. Și în cazul acestora pot fi necesare tratamente suplimentare, în funcție de gradul de deteriorare a danturii.
Contraindicații și Riscuri
Deși coroanele și fațetele dentare aduc o multitudine de beneficii, acestea nu sunt întotdeauna indicate. Situațiile în care acestea sunt contraindicate sunt următoarele:
- alergia la materialele utilizate pentru confecționarea lucrării protetice;
- cariile dentare – acestea necesită tratament, înainte de aplicarea coroanelor sau a fațetelor;
- bruxismul – scade durabilitatea lucrării.
Este important a comunica dentistului toate afecțiunile diagnosticate și tratamentele urmate. Unele dintre acestea pot interfera cu procedurile medicale efectuate.
Contraindicații coroane dentare
Medicii stomatologi evită aplicarea coroanelor dentare în situații, precum:
- afecțiunile gingivale;
- deteriorare severă a dinților;
- infecții la nivelul gingiei sau al dinților.
În aceste situații, medicul va elabora un plan terapeutic pentru ameliorarea simptomelor și vindecarea acestor afecțiuni. Aplicarea coroanelor în aceste condiții poate duce la apariția complicațiilor și la necesitatea îndepărtării lucrării pentru implementarea tratamentului adecvat.
Contraindicații fațete dentare
Fațetele dentare sunt contraindicate dacă sunt prezente următoarele:
- carii netratate;
- fisuri dentare prea mari sau adânci;
- rupturi dentare.
O deteriorare avansată a dinților necesită o abordare terapeutică diferită. Pot fi utile fațetele dentare sau chiar implanturile dentare, în funcție de gravitatea semnelor și a simptomelor.
Igiena dentară cu fațete dentare sau cu coroane
Igiena dentară este esențială pentru păstrarea aspectului plăcut și a structurii fațetelor sau a coroane dentare. Astfel, sunt indicate următoarele:
- periajul de cel puțin două ori pe zi;
- alegerea unei perii electrice sau manuale cu peri moi;
- utilizarea dușului bucal sau a aței dentare pentru a eliminarea resturilor alimentare;
- folosirea apei de gură antibacteriene, scopul de a împiedica formarea plăcii bacteriene.
De asemenea, este important a face și unele modificări la nivelul dietei, precum:
- evitarea alimentelor dure, acide sau lipicioase;
- consumarea cu moderație a alimentelor sau a băuturilor care pot păta dinții (fructele de pădure, sfecla roșie, vinul, cafeaua, ceaiul) sau consumarea băuturilor cu paiul.
Consultul periodic, la un interval de 6 luni este util pentru a verifica starea de sănătate a dinților tăi, dar și evoluția în timp a lucrărilor protetice. Igienizarea profesională a danturii (detartrajul) este important pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului, dar și pentru păstrarea pentru o perioadă mai lungă de timp a coroanelor sau a fațetelor.
Ce alegem dintre coroane dentare sau fațete? Concluzia
Alegerea coroanelor dentare sau a fațetelor depinde de amploarea deteriorării danturii, de complexitatea defectelor estetice, dar și de alte afecțiuni care se pot manifesta la nivelul cavității bucale (bruxism, boala parodontală). Pentru a te asigura că iei decizia corectă consultă medicul stomatolog. Acesta te poate îndruma spre cea mai potrivită metodă terapeutică pentru tine, în funcție de starea de sănătate a dinților tăi.
Defectele minore ale dinților vor fi corectate cu fațete dentare, în timp ce o deteriorarea severă poate necesita coroane dentare. Indiferent de metoda aleasă, cu siguranță la sfârșitul tratamentului vei putea zâmbi cu încredere.
Bibliografie:
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10923-dental-crowns, accesat la data 24.03.2023;
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23522-dental-veneers, accesat la data 24.03.2023;
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-crowns, accesat la data 24.03.2023;
- oceanbreezeprosthodontics.com, https://oceanbreezeprosthodontics.com/blog/types-of-dental-crowns-and-cost-a-complete-guide-2023/, accesat la data 24.03.2023;
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/dental-veneers#which-veneers-are-best, accesat la data 24.03.2023;
- www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/dental-veneers#types, accesat la data 24.03.2023.
No Comments