19 oct. Fistula dentară – Simptome, Cauze și Tratament
Fistula dentara este una dintre complicațiile unei infecții a cavității bucale. Aceasta apare în cazul în care infecția nu este tratată corespunzător, iar regulile de igienă dentară nu sunt respectate. Fistula dentară este o afecțiune ce apare rar. Însă, este important ca încă de la primele semne și simptome să fie administrat tratamentul corespunzător. În acest mod, alte complicații sunt evitate.
Ce este fistula dentara?
Fistula face referire la realizarea unui canal prin care conținutul purulent din zona infectată este eliminat la suprafață. Aceasta se formează ca urmare a presiunii create la locul infecției de către:
- celulele sistemului imunitar (care degradează structurile celulare ale agentului patogen);
- resturile celulare;
- edemului format.
Astfel, aceste elemente determină distrugerea țesuturilor moi din jur, dar și a celor mai dure, în timp. Aceasta apare deoarece masa care se formează atinge un volum mult prea mare pentru zona respectivă. Așadar, se formează fistula, care are rolul de a drena conținutul purulent.
Simptome Fistula dentară
Simptomele unei fistule dentare sunt evidente și deranjante pentru pacient. Printre acestea se află:
- durere;
- tumefacție gingivală;
- eritem gingival;
- inflamarea gingiei.
Pentru a nu confunda fistula dentară cu alte afecțiuni ale cavității bucale, este esențial a consulta medicul stomatolog.
Durerea este principalul simptom al fistulei dentare. Aceasta este specifică infecției, având un caracter pulsatil. De asemenea, cedează greu la administrarea analgezicelor și poate determina următoarele:
- dificultăți la mestecarea alimentelor;
- disconfort în timpul perierii dentiției;
- apare frecvent noaptea.
Dacă se exercită presiune la nivelul gingiei, se poate observa eliminarea conținutului purulent al fistulei (un lichid gălbui, de consistență vâscoasă). De cele mai multe ori, după eliminarea acestuia, simptomele scad în intensitate. Însă, infecția nu este vindecată și necesită în continuare tratament medicamentos.
Abcesul dentar și Fistula Dentară – Care este diferența?
Abcesul dentar și fistula dentară sunt două patologii diferite. Însă, un abces dentar poate conduce la formarea unei fistule. Abcesul dentar constă în formarea unei cavități cu conținut purulent. Acesta se formează la nivelul gingiei sau al rădăcinii dintelui. Spre deosebire de acesta, fistula este un canal ce realizează o conexiune între zona infectată și suprafață.
Cauza principală a formării abcesului este de natură bacteriană. Aceasta poate apărea în următoarele situații:
- carii dentare;
- afecțiuni gingivale;
- fisuri ale smalțului dentar;
- reguli precare de igienă a cavității bucale.
Simptomele celor două afecțiuni sunt relativ asemănătoare. Astfel, în cazul unui abces dentar apar următoarele:
- durere intensă;
- sensibilitate la alimente sau băuturi fierbinți sau reci;
- dificultate la masticație;
- tulburări de deglutiție;
- prezența unui gust neplăcut în gură;
- febră.
Fistula Dentară – Cauze
Printre principalele cauze ale apariției fistulei dentare se află:
- Intervențiile chirurgicale la nivelul cavității bucale;
- Extracții dentare – Riscul de infectare a zonelor afectate crește dacă nu sunt respectate regulile de igienă în timpul procedurii sau după aceasta, în timpul perioadei de recuperare.
- Afecțiuni gingivale care se infectează – Afecțiunile gingivale necesită tratament încă din primele stadii de evoluție. Dacă nu sunt tratate, apar complicații severe, precum: pierderea dinților, infecții severe, formarea de abcese dentare și chiar fistule.
- Traumatisme;
- Anomalii congenitale;
- Carii dentare netratate adecvat;
În cadrul evoluției unei carii dentare, aceasta poate determina afectarea pulpei dentare, cu dezvoltarea unei infecții severe.
- Erupția molarilor (măselelor) de minte – Acești molari nu determină apariția unei fistule dentare în mod direct. Însă, ca urmare a localizării greu accesibile, curățarea acestora se face cu dificultate. În timp, pot apărea inflamația și infecția gingiei, cariile dentare și alte complicații ale acestora, precum fistula dentară.
Fistula Dentară – Diagnostic
Diagnosticul de fistulă dentară este stabilit de către medicul stomatolog. În timpul consultației, medicul observă zona afectată și încearcă să stabilească care este sursa infecției. Pentru confirmarea diagnosticului, pot fi recomandate investigații suplimentare, precum:
- radiografia;
- analize de sânge.
De cele mai multe ori, pentru stabilirea diagnosticului sunt necesare:
- anamneza detaliată a pacientului;
- examinarea cu atenție a cavității bucale.
Vizita la medicul stomatolog este necesară încă de la primele simptome. Însă, consultul periodic poate contribuie la reducerea factorilor de risc care determină fistula dentară. Pentru a afla mai multe detalii despre serviciile oferite de Clinica DentaPlus, consultă lista cu procedurile și preturile adiacente.
Tratament – Fistula Dentară
Tratamentul este recomandat de către medicul stomatolog, în funcție de severitatea afecțiunii și de starea medicală a pacientului. Inițial, este examinată cavitatea bucală și identificată zona ce prezintă infecția. Ulterior, sunt stabilite cele mai optime proceduri pentru a trata această patologie.
Astfel, printre principalele opțiuni de tratament se află:
Drenarea colecției purulente – Această procedură are scopul de a elimina colecția purulentă formată la nivelul fistulei și a zonei infectate. Este important a se realiza într-un mediu curat și prin metode care să nu creeze leziuni extinse. De aceea, este recomandat a nu încerca drenarea puroiului acasă.
Intervenții la nivelul canalului dentar sau extracții dentare – Aceste intervenții pot fi recomandate în unele situații, în funcție de starea medicală a pacientului.
Prescrierea tratamentului antibiotic – Antibioticele sunt substanțe medicamentoase ce au efect bactericid. Acestea permit vindecarea infecției.
Fistula pe gingie la copii – Ce este de făcut?
Fistula dentară este o patologie destul de rar întâlnită la copii. Adesea, apare ca urmare a cariilor dentare netratate sau a extracțiilor dentare. Pentru alegerea tratamentului optim, se ține cont de următoarele aspecte:
- locația zonei afectate;
- dimensiunea fistulei;
- severitatea afecțiunii;
- gradul de inflamare;
- starea medicală a celui mic.
Tratamentul fistulei pe gingie la copii are ca scop:
- eliminarea sursei primare de infecție (exemplu: extracția dintelui);
- îndepărtarea traseului format de fistulă, prin metode chirurgicale;
- drenarea colecției purulente.
Fistula pe gingie în sarcină
Pe durata sarcinii este important a acorda o atenție specială îngrijirii cavități bucale. Spre exemplu, se cunoaște faptul că infecțiile dezvoltate la nivelul danturii mamei pot fi transmise copilului. De aceea, regulile de igienă și tratarea infecțiilor existente sunt foarte importante.
Consultul medical la intervale regulate în timpul sarcinii este extrem de important. Medicul stomatolog poate face diferența între modificările fiziologice care apar în sarcină și diferite patologii. Astfel, vei avea siguranța că vei primi tratamentul adecvat. De aceea, este recomandat a merge la o consultație stomatologică la un interval de 3 luni.
Sarcina poate determina următoarele modificări la nivelul cavității bucale:
- sensibilitate dentară accentuată;
- inflamarea gingiei;
- formarea granuloamelor;
Granuloamele sunt formațiuni ce apar la aproximativ 5% dintre femeile însărcinate. Acestea sunt fiziologice și regresează după finalizarea sarcinii. Au aspectul asemănător zmeurei, dar sunt de dimensiuni reduse și se formează în spațiile interdentare.
Riscul de a dezvolta afecțiuni gingivale este mai ridicat la femeile însărcinate. Aceasta apare ca urmare a:
- modificărilor hormonale;
- refluxului gastroesofagian accentuat;
- igienizării dentare mai dificile.
Este important a trata orice simptom încă din stadiile incipiente. Astfel, și riscul de formare a fistulelor dentare crește. Dacă fistula se formează, este important a merge cât mai repede la medicul stomatolog, pentru a stabili care este cel mai optim tratament. Este util a cunoaște faptul că sarcina nu împiedică efectuarea intervențiilor stomatologice.
Complicații – Fistula Dentară Netratată
Principala complicație a fistulei dentare netratată constă în degradarea excesivă a țesuturilor învecinate. Astfel, nu doar țesuturile moi se distrug, ci și țesutul osos. Aceasta apare ca urmare a expansiunii canalului format de fistulă. Acest canal continuă să se formeze dacă infecția inițială nu este tratată, deoarece procesul infecțios și inflamator ia amploare.
Consecințele pe termen lung sunt date de cicatrici ample, care adesea, nu pot fi ameliorate. Bineînțeles, în cazuri severe, infecția de la nivelul cavității bucale poate ajunge și în sânge, generând septicemie. În astfel de situații, riscul de deces este foarte crescut.
Fistula Dentară se vindecă cu tratament naturist?
Tratamentul naturist nu asigură vindecarea fistulei dentare. Pentru a trata fistula este necesară vizita la medicul stomatolog și administrarea tratamentului antibiotic și aplicarea intervențiilor ce drenează conținutul purulent.
Este important de precizat că unele remedii naturiste pot preveni sau ameliora simptomele fistulei dentare, dar NU înlocuiesc consultul stomatologic.
Printre remediile naturiste ce pot fi utilizate se află:
Clătirea gurii cu apă cu sare – Sarea are proprietăți antibacteriene, iar utilizarea apei călduțe stimulează fluxul sanguin.
Clătirea gurii cu alcool sau cu tincturi pe bază de plante – Alcoolul are efect antibacterian.
Ulei de oregano – Acest ulei este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene. Se utilizează împreună cu un alt ulei vegetal (ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui), la 30 mililitri de ulei vegetal, adăugându-se câteva picături de ulei esențial de oregano. Se pune amestecul pe un tampon și se aplică la nivelul zonei afectate, pentru câteva minute.
Peroxid de hidrogen – Se amestecă o soluție de concentrație 3% de peroxid de hidrogen în proporții egale cu apa. Amestecul se utilizează pentru a clăti gura.
Ce poți face pentru a preveni fistula dentară?
Fistula dentară este o afecțiune ce poate fi prevenită. Pentru aceasta este important a cunoaște regulile de igienă a cavității bucale și a le respecta. Astfel, sunt recomandate următoarele:
- spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi;
- utilizarea unei paste de dinți cu fluor;
- folosirea aței dentare sau a dușului bucal înainte de perierea dinților;
- optarea pentru o apă de gură cu proprietăți antibacteriene;
- consultul stomatologic periodic (la interval de 6 luni).
De asemenea, este important ca imediat ce apar simptome deranjante la nivelul cavității bucale, să mergi un control stomatologic. În acest mod, poți preveni multe afecțiuni ce prezintă complicații severe.
Fistula dentară este o afecțiune ce constă în formarea unui canal, cu rol de a drena conținutul purulent de la nivelul unei zone infecțioase. Principalele manifestări constau în durere, inflamarea gingiei, febră, eliminarea puroiului la nivel gingival. Aceasta necesită tratament medicamentos și stomatologic încă din stadiile incipiente, pentru a preveni complicațiile.
Sursa foto: Pexels
Bibliografie:
- Tocaciu S. et al., 2016, Severe odontogenic infection in pregnancy: a timely reminder, Australian Dental Journal, 62(1):98-101;
- Pucci R. et al., 2021, Severe odontogenic infections during pregnancy and related adverse outcomes. Case report and systematic literature review, Trop. Med. Infect. Dis., 6(2):106;
- www.ncbi.nlm.nih.gov, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539822/, accesat la data 17.09.2022;
- www.ncbi.nlm.nih.gov, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493149/, accesat la data 17.09.2022;
- smile.hr, https://smile.hr/en/how-to-treat-fistula-on-the-gums/, accesat la data 17.09.2022;
- www.silbermandentalgroup.com, https://www.silbermandentalgroup.com/blog/dental-care-during-pregnancy/, accesat la data 17.09.2022;
- www.adeslasdental.es, https://www.adeslasdental.es/en/dental-fistula-causes-treatment/, accesat la data 17.09.2022;
- suburbanessexdental.com, https://suburbanessexdental.com/what-is-a-parulis-dental-fistula-causes-treatment/, accesat la data 17.09.2022;
- sherwoodparkdental.ca, https://sherwoodparkdental.ca/dental-fistula-identify-treat-and-prevent/, accesat la data 17.09.2022;
- www.intechopen.com, https://www.intechopen.com/chapters/50217, accesat la data 17.09.2022;
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/guide/abscessed-tooth, accesat la data 17.09.2022;
www.colgate.com, https://www.colgate.com/en-us/oral-health/dental-emergencies-and-sports-safety/dental-fistula-what-is-it#, accesat la data 17.09.2022.
No Comments