Fractura dentara: dinte rupt sau crapat. Cauze si metode de tratament

 

Dacă ești de părere că un dinte fisurat sau un dinte rupt îți afectează dantura doar la nivel estetic, află că nu e așa – un dinte crapat afectează sănătatea ta orală, motiv pentru care este necesar să intervenim atunci când dinții noștri ajung în această ipostază.

 

De ce se fractureaza dintii?

 

Și totuși, care este motivul pentru care ajungem să avem un dinte fracturat? Cauzele sunt multiple: 

 • consumul regulat de alimente dure
 • obiceiuri nesănătoase: roaderea pixurilor
 • traumatisme faciale 
 • obturații care afectează rezistența dinților 
 • bruxismul.

 

Cand este necesara vizita la medicul stomatolog?

 

Pentru ca dintele să poată fi salvat, este vital să te prezinți la stomatolog chiar atunci când observi o ciobitură, indiferent de dimensiunea acesteia. Cu cât ciobitura dentara este mai severă, cu atât tratamentul va fi mai complex. 

 

 

Tipuri de fracturi dentare

 

Traumatismele dentare pe care le pot suferi dinții noștri sunt de mai multe tipuri:

 

Fracturarea unghiului incizal

 

Fracturarea unghiului incizal se referă la ciobirea unui canin sau incisiv în „colțul” dintelui, adică în unghiul incizal. 

 

Simptome

 

În acest tip de fractură, dintele este ciobit pe diagonală, în colț, iar cauzele pot fi oricare dintre cele menționate la subpunctul anterior – pe lângă ciobitura vizibilă, acest tip de fractură nu este unul dureros, însă fractura se poate extinde dacă nu se intervine la timp. 

 

Metode de tratament

 

Dacă este identificată la timp, fracturarea unghiului incizal are un tratament simplu, care constă în obturația compozită estetică. 

 

Fracturarea cuspizilor

 

Cuspizii sunt „pereții” triunghiulari (piramidali, mai precis) de pe fețele molarilor și premolarilor noștri. De cele mai multe ori, cuspizii se fracturează atunci când obturația efectuată pe dinte este slăbită sau neigienizată corespunzător, în timp fiindu-i afectată rezistența. 

 

Simptome

 

Față de fractura unghiului incizal, e bine de reținut că fracturarea cuspizilor este dureroasă și generează sensibilitate crescută la extremele de temperatură. 

 

Metode de tratament

 

În ce privește tratamentul pentru cuspizii fracturați, în acest caz obturația nu este suficientă, apelându-se la tratamentul cu coroane dentare. În unele cazuri se poate afecta și la onlay dentar. 

 

 

Fisura verticala a dintelui

 

Fisura verticală este una complexă, deoarece pornește de la maginea dintelui, „urcând” spre rădăcina dentară – acest tip de fisură trebuie tratat extrem de timpuriu, pentru că pot duce la pierderea dintelui. 

 

Simptome

 

Fisura verticală generează adesea durere intensă la masticație, dar și sensibilitate dentară la temperaturile extreme. 

 

Metode de tratament

 

Pentru a trata fisura verticală a dintelui, este important să ne prezentăm din timp la stomatolog – acesta va începe tratamentul prin scoaterea nervului, după care va fi aplicată o coroană dentară. În cazurile severe, când fisurile sunt evoluate, dintele nu mai poate fi salvat, fiind necesară extracția. 

 

Fractura verticala totala a dintelui

 

În fractura verticala totala a dintelui, acesta este, practic „tăiat” în două secțiuni. La această fractură se ajunge atunci când nu este tratată o fisură verticcala simplă. 

 

Simptome

 

Acest tip de fractură este dureros – mai mult decât atât, pacienții cu dinții fracturați astfel sunt predispuși la dezvoltarea de infecții și abces dentar. 

 

Metode de tratament

 

Tratamentul endodontic va salva o parte din dintele nostru, însă de cele mai multe ori acest lucru nu e posibil; felul în care arată linia de fractură determină dacă dintele va fi sau nu salvat. 

 

Fractura dentara radiculara verticala

 

O fractura dentara radiculara verticala pornesc de la rădăcină, extinzându-se către coroana dentară; acest tip de fractură ne predispune la multiple complicații, pentru că nu se vindecă în mod complet niciodată. 

 

Simptome

 

Acest tip de fractură este foarte dificil de depistat – fiind descoperit de cele mai multe ori la o simplă radiografie – pentru că nu are o simptomatologie bogată; durerea apare doar rareori. 

 

Metode de tratament

 

De cele mai multe ori, fracturile radiculare impun extracția dintelui; în cazurile depistate timpuriu, rezecția apicală fiind tratamentul care reușește să salveze, măcar pe jumătate, dintele. Salvarea sa completă nu este posibilă. 

 

Avulsia dentara

 

Avulsia dentară presupune detașarea unui dinte din os, inclusiv cu rădăcină – această luxație apare, de cele mai multe ori, în urma traumatisme fizice, fiind o urgență stomatologică. 

 

Simptome

 

Paleta simptomatologică a avulsiei dentare constă în durere intensă și persistentă la nivelul cavității orale, dar și dificultăți în masticație și vorbire. 

 

Metode de tratament

 

În prima fază a tratamentului se încearcă reimplantarea dintelui (care se poate face în primele 30 de minute de la traumatism). Dacă acest pas nu este posibil, se apelează la tratamentul endodontic al canalelor, inclusiv la implant dentar pentru a suplini dintele lipsă. 

 

Care sunt costurile de tratare a fracturilor dentare? Preturi

 

Cu cât repari mai repede un dinte rupt, cu atât procedura va fi mai puțin costisitoare. Prețul tratamentului diferă de tipul acestuia – dacă dintele nostru fracturat are nevoie doar de o obturație, prețul va fi mai mic decât dacă ni se impune și coroana dentară / implantul dentar. 

 

Fracturi dentare: cauze

 

Fractura dentară poate apărea din mai multe cauze:

 • traumatisme, accidente la nivelul feței;
 • bruxismul – „scrâșnitul din dinți” înseamnă aplicarea unei forțe prea mari asupra dinților, ceea ce duce la lezarea lor;
 • activitățile sportive care ne supun la accidente;
 • alimentele mult prea dure;
 • obiceiurile precum roaderea capacelor de pix.

 

 

Efecte si recomandari dupa efectuarea tratamentelor pentru fracturile dentare

 

Este normal ca un tratament pentru fracturile dentare să genereze, imediat după procedură, un anumit disconfort – însă depinde de tratamentul necesar. O obturație nu va avea „cerințe” speciale, însă cu implantul dentar este firesc să te obișnuiești mai greu, fiind prezentă, la început, senzația de „copr străin” în cavitatea orală. 

Este important ca după intervenție să respecți indicațiile specialistului și să pui accent pe igienizarea orală corespunzătoare. La fel de importantă este și corectarea, adaptarea stilului de viață: obiceiurile toxice precum „ronțăirea” pixurilor trebuie eliminate, precum și consumul excesiv de alimente dure. 

 

Fracturi dentare la copii

 

Traumatismele dentare pot apărea și la copii, fie pe dinții de lapte, fie pe cei temporari. Este important să te prezinți cu cel mic la cabinet cât mai repede cu putință, însă iată ce poți face înainte de a ajunge la stomatolog: 

 • nu repoziționa dintele
 • oprește sângerarea, aplicând o compresă rece 
 • păstrează fragmentul de dinte (dacă îl găsești) în ser fiziologic, pentru a-l aduce la cabinet.

Indiferent de cauza lor – de cele mai multe ori, accidentele la joacă sunt cauza traumatismelor pentru cei mici – e important să te prezinți la medicul pedodont cât mai repede, având de-a face cu o urgență stomatologică. 

 

 

Metode de prevenire a fracturilor dentare

 

Pentru că prevenția este și va rămâne cel mai plăcut tratament, iată ce poți face pentru a preveni fracturile dentare:

 • alege să nu consumi alimente foarte dure; în loc să muști dintr-un măr, taie-l în bucățele mici;
 • dacă știi că suferi de bruxism, apelează la stomatolog pentru o gutieră personalizată; 
 • ferește-te de activitățile care pot conduce către traumatisme la nivelul feței
 • protejează-te în timpul jocurilor, tot cu o gutieră personalizată sau cu echipament adecvat
 • nu neglija fracturile dentare, chiar dacă ți se pare că e doar „o ciobitură” – acestea nu se vindecă de la sine și, dimpotrivă, se pot agrava extrem de rapid.

No Comments

Post A Comment