11 ian. Gangrena dentară: cauze, simptome și metode de tratament
Gangrena dentară constă în mortificarea țesutului pulpei dentare, adică în pierderea vitalității acestuia. Gangrena și necroza prezintă aceleași manifestări, însă cauza principală a unei gangrene este dată de o infecție bacteriană. Spre deosebire de aceasta, necroza nu apare ca urmare a prezenței vreunui agent patogen. Tratamentul gangrenei dentare este stabilit în funcție de gradul afectării țesutului.
Ce este gangrena pulpară / dentară?
Gangrena dentară reprezintă pierderea vitalității pulpei dentare. Pulpa dentară reprezintă stratul cel mai profund al dintelui și care are o vascularizație bogată. Există mai multe etape în care gangrena pulpară se instalează și anume:
- prezența unei carii sau a unei leziuni la nivelul dintelui;
- agravarea cariei sau a leziunii dentare;
- bacteriile din cavitatea bucală vor coloniza dintele și pătrund în structura interioară a acestuia prin leziunea formată la acest nivel;
- se instalează un proces inflamator la nivelul pulpei dentare (sistemul imunitar încearcă să elimine bacteriile);
- apare tumefacția și durerea;
- fluxul de sânge alocat pulpei dentare este din ce în ce mai diminuat;
- fibrele nervoase nu mai pot primi necesarul de oxigen și nutrienți;
- apare necroza pulpei dentare.
Tipuri de gangrenă dentară
Gangrena poate afecta pulpa dentară în totalitate sau doar o porțiune a acesteia. În funcție de amplitudinea zonei afectate, gangrena dentară se poate clasifica astfel:
- gangrenă dentară parțială;
- gangrenă dentară totală.
Gangrena dentară parțială
În cadrul gangrenei totale parțiale este afectată doar pulpa dentară coronară. Pulpa coronară este porțiunea de pulpă situată cel mai superior, aflată imediat sub stratul de dentină. Acest segment de pulpă corespunde coroanei dintelui (porțiunii de dinte care se vede la suprafața gingiei), până la rădăcina acestuia.
Gangrena totală
Gangrena totală este cel cea mai avansată formă. Este afectată întreagă pulpă dentară, atât porțiunea coronară, cât și cea radiculară. Porțiunea radiculară corespunde rădăcinii dintelui.
Simptomele gangrenei dentare
Gangrena dentară propriu-zisă nu prezintă simptome. Lipsa simptomelor apare ca urmare a pierderii vitalității fibrelor nervoase, care sunt responsabile de percepția sensibilității. Însă, unele dintre simptome pot fi prezente în stadiile de dinainte de instalarea gangrenei. Printre acestea se află:
- durerea;
- tumefacția locală (umflarea gingiei);
- sângerări gingivale;
- gingie de culoare violacee;
- scurgeri purulente;
- miros fetid;
- gust neplăcut în cavitatea bucală.
Persoanele care prezintă gangrenă dentară pot prezenta și următoarele semne:
- Mobilitate dentară accentuată – Mobilitatea dentară este comună tuturor formelor de gangrenă dentară.
- Colorație gri spre negru a dintelui – Inițial, culoare dintelui se schimbă în gălbui. Modificarea spre gri-negru a colorației dentare este un semn al pierderii vitalității fibrelor nervoase dentare.
- Retracție gingivală – Retracția gingivală se manifestă în formele de gangrenă asociate cu parodontită (inflamarea gingiei).
- Abces dentar – Abcesul se formează în asociere cu parodontita. Conținutul acestuia poate fi eliminat spontan, cu scurgerea lichidului purulent în cavitatea bucală. Este de preferat ca drenarea acestuia să fie realizată de către medicul stomatolog.
- Absența sensibilității – Lipsa sensibilității este un semn care indică lipsa funcționalității fibrelor nervoase, ca urmare a pierderii vitalității.
Cauzele gangrenei dentare
Gangrena dentară poate avea mai multe cauze. Însă, cea mai frecventă este dată de cariile dentare. Netratate corespunzător, acestea avansează și ajung la dentină și la pulpă. De aceea, este important a merge la medicul stomatolog de la primele semne ale unei carii dentare. Un tratament corect previne instalarea gangrenei dentare.
Alte cauze care pot determina formarea gangrenei dentare sunt următoarele:
- traumatismele;
Gangrena dentară este favorizată de traumatismele care formează o cale de comunicare între pulpa dentară și restul cavității bucale. Această cale de comunicare permite migrarea bacteriilor și generarea infecției.
- parodontită netratată;
Parodontita netratată va determina complicații precum formarea pungilor parodontale. Aceste pungi sunt spații care se creează între gingie și dinte. Prezența acestora favorizează ajungerea agenților patogeni la nivelul pulpei dentare.
- tratamente stomatologice efectuate necorespunzător;
Gangrena dentară poate apărea și în urma unor intervenții stomatologice. Această situație este destul de rar întâlnită. Cu toate acestea, este important a alege un medic stomatolog cu experiență.
Diagnosticul gangrenei dentare
Diagnosticul de gangrenă dentară necesită o metodă imagistică pentru a evalua gradul de severitate al afecțiunii. Astfel, medicul stomatolog va recomanda efectuarea unei radiografii. Prin intermediul acesteia, se poate evalua viabilitatea pulpei dentare.
Ulterior, medicul stomatolog mai poate efectua unele teste de sensibilitate. Însă, acestea se utilizează rar, deoarece radiografia are o precizie de diagnosticare mai mare.
Gangrena dentară: metode de tratament
Tratamentul este stabilit de către medicul stomatolog, după o evaluare atentă a cavității bucale și a zonei afectate. Astfel, tipul de tratament este ales în funcție de:
- starea generală a pacientului;
- complianța pacientului;
- gradul de afectare al structurii dintelui;
- prezența complicațiilor dentare;
- tipul de gangrenă dentară.
Principiile terapeutice în cazul gangrenei dentare constau în:
- îndepărtarea țesutului neviabil sau care prezintă urme ale infecției bacteriene;
- curățarea și sterilizarea cavităților de la nivelul dintelui;
- obturarea canalului și refacerea coroanei dentare.
În cazuri severe, este necesară extracția dintelui. Această opțiune de tratament este aleasă de către medicul stomatolog numai în situațiile în care alte opțiuni terapeutice nu sunt eficiente.
Complicațiile gangrenei dentare
Gangrena dentară poate determina și apariția unor complicații, mai ales dacă este lăsată netratată sau nu este tratată corespunzător. De cele mai multe ori, complicațiile apar când procesul infecțios trece dincolo de vârful rădăcinii dentare, adică ajunge în spațiul periodontal.
Printre cele mai frecvente complicații se află:
- abcesul dentar;
Abcesul dentar reprezintă o colecție purulentă, care apar ca urmare a unui amplu proces infecțios.
- formarea granuloamelor;
Granulomul este o formațiune rotundă, de dimensiuni reduse și cu o consistență densă. Apare la baza rădăcinii dentare, la nivel gingival și constă în inflamația țesutului parodontal.
- migrarea infecției la zonele învecinate dintelui afectat;
- apariția fracturilor la nivelul dintelui afectat.
Gangrena dentară: metode de prevenție
Gangrena dentară poate fi prevenită prin adoptarea unor măsuri de igienă dentară. Astfel, sunt indicate următoarele:
- perierea dinților de ce puțin două ori pe zi, dimineața și seara;
- alegerei unei periuțe adecvate (de preferat, o periuță electrică);
- folosirea aței dentare sau a dușului bucal;
- alegerea unei ape de gură cu proprietăți antibacteriene;
- efectuarea controlului stomatologic la interval de 6 luni;
- optarea pentru detartraj și periaj profesional la recomandarea medicului stomatolog.
De asemenea, dieta este foarte importantă în ceea ce privește sănătatea dinților. Este recomandat a evita:
- băuturile dulci și acidulate;
- alimentele dulci;
- fumatul;
- alcoolul.
În cazul în care observi unele modificări ale aspectului dinților sau al gingiei, consultă cât mai repede medicul stomatolog. Stabilirea diagnosticului din primele stadii de evoluție implică o durată de tratament mai scurtă, o recuperare mai rapidă și un risc mai redus de a dezvolta complicații.
Gangrena dentară reprezintă o patologie care constă în pierderea viabilității pulpei dentare. Aceasta poate fi afectată parțial sau în totalitate. Gangrena pulpară este determinată de o infecție care ia amploare la acest nivel. Tratamentul este stabilit de către medicul stomatolog, în funcție de gradul de afectare al pulpei dentare. Este important de menționat că gangrena dentară poate fi prevenită prin respectarea regulilor de igienă dentară și prin efectuarea controalelor periodice la medicul stomatolog.
Sursa foto: Pixabay, Pexels
Bibliografie:
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/what-is-pulp-necrosis, accesat la data 23.10.2022;
- www.ordinacijavukovic.rs, https://www.ordinacijavukovic.rs/en/page/teeth-gangrene/, accesat la data 23.10.2022;
- www.homeopathic-dentistry.com, https://www.homeopathic-dentistry.com/612/tooth-gangrene-root-canals-and-dental-granulomas/, accesat la data 23.10.2022;
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/pulp-necrosis, accesat la data 23.10.2022;
- iabdm.org, https://iabdm.org/root-canaled-teeth-gangrene-what-do-they-have-in-common/, accesat la data 23.10.2022.
No Comments