glosita

Glosita: ce este, care sunt simptomele si cum poate fi tratata?

Glosita reprezintă o afecțiune medicală ce se descrie adesea prin modificarea aspectului limbii, aceasta devenind roșie, inflamată și cu un aspect neuniform, provocând dificultăți în alimentație, vorbire, iar în cazuri mai grave, chiar simptome de sufocare. Cauzele sunt diverse, deficienţa de vitamina B, infecţii, traume, alergii, şi ceea mai întâlnită fiind anemia provocată de către deficienţa de fier. 

Aceasta poate fi provocată de bacterii, viruşi, sau speciile Candida, care produc o glosită generalizată cu eritem, arsură și atrofie. Deși este o afecțiune medicală invazivă, atunci când simptomele persistă mai multe de zece zile sau se agravează brusc, este necesară apelarea la medicul specialist.

Ce este glosita?

Glosita este o afecțiune medicală caracterizată prin inflamaţia limbii în dimensiune, schimbarea culorii și dezvoltarea unui aspect neuniform la suprafața limbii. Se produce o inflamaţie severă, care duce la umflarea și înroșirea acesteia, producând durere persoanei în cauză. Glosita mai este cunoscută și sub termenul de „sindrom al limbii arzătoare”.

glosita

Sursa Foto: HealthJade

Aceasta determină, din cauza inflamației limbii, dispariția papilelor gustative. Papilele gustative au un rol foarte important la mâncat, conţinând mii de senzori numiţi şi muguri gustativi. Uneori poate apărea și pierderea gustului, însă acesta este un simptom mai rar. Glosita este o inflamație incomodă cu siguranță, dar nu poate perturba funcționalitatea normală a organismului.

Tipuri de glosită

Există mai multe tipuri sau forme de glosită în funcție de simptomele și cauze specifice, declanșatoare, pe care trebuie să le avem în vedere, şi anume:

  •  glosită acută;
  •  glosită cronică;
  •  glosită atrofică;
  •  glosita romboidă mediană.

Glosită acută

Glosită acută este o inflamatie a limbii cu simptome severe şi o apariţie bruscă. Această formă de glosită se dezvoltă de regulă în urma unei reacții alergice la anumite substanțe, alergeni sau produse consumate.

Glosită cronică

Glosită cronică este un alt tip de inflamatie a limbii, fiind un simptom al unei alte afecţiuni de sănătate. Glosita cronică este printre cele mai frecvente tipuri de glosită manifestate.

Glosită atrofică

Glosită atrofică mai poartă denumirea de glosită Hunter și apare atunci cand se pierd un număr mare de papile gustative. Ca și manifestări, se întâlnesc modificarea  culorii şi a texturii limbii, aceasta căpătând un aspect lucios și o culoare caracterizată prin roșu închis.

Glosită romboida mediană

Glosită romboida mediană, reprezintă tot o inflamatie cronica a limbii, fiind cauzată de o infecție fungică Candida. Aceasta prezintă o  pierdere a  papilelor gustative ale  limbii, din zona posterior mediană, ducând la o schimbare a culorii şi texturii.

Glosita: simptome

Simptomele glositei variază în funcție de cauzele care determină acest tip de afecțiune medicală. Printre acestea regăsim:

  • durere la nivelul limbii;
  • umflarea limbii;
  • schimbarea culorii limbii;
  • incapacitatea de a vorbi, mânca sau înghiți;
  • pierderea papilelor gustative de pe suprafaţa limbii.

durere glositaCauzele glositei

Inflamația limbii poate fi declanșată dintr-o serie de cauze stabilite de către medicii specialiști. Anumite reacții alergice, afecțiuni medicale, chiar și vătămarea limbii prin mușcare în timpul consumului de alimente, pot provoca apariția glositei.

 Principalele cauze declanșatoare sunt:

  •  reacţiile alergice – reacțiile alergice la medicamente pot determina agravarea inflamației papilelor gustative și a țesuturilor musculare ale limbii. Anumite alimente picante și agenții iritanți din pasta de dinți, apa de gură sau din anumite medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale pot provoca reacții alergice de asemenea.
  • bolile sistemului imunitar – bolile ce provoacă atacarea mușchilor şi ale papilelor gustative ale limbii, au un efect negativ asupra sistemului imunitar. O cauză principală care contribuie la infecţia facială, o are Herpesul simplex, determinând erupţii bucale şi cutanate, leziuni şi vezicule în jurul gurii, leziuni ale tractului genital şi herpes neonatal. Contaminarea se face de regulă prin contactul cu persoanele infectate, de obicei, în perioada copilăriei sau adolescenţei, care, după o perioadă de incubaţie de câteva zile se manifestă prin gingivo-stomatită herpetică primară. Virusul poate pătrunde în ganglionul rădăcinii senzitive a nervilor şi care poate determina infecţii recurente.
  • niveluri scăzute de fier – organismul nostru este format din 70% fier, neexistând suficient fier în sânge, ceea ce poate declanşa glosita. Fierul este o proteină benefică pentru transportarea oxigenului, cu rolul de a menţine multe funcţii în organism. Produce reglarea şi creşterea celulelor, ajutând corpul să producă celule roşii din sânge, care la rândul lor transportă oxigenul către organe, țesuturi şi muşchi. Scăderea nivelului de fier în sânge, poate duce la un nivel scăzut de mioglobină. Mioglobina este prezentă în fibrele musculare scheletice și cardiace, cu rol de legare a oxigenului, în urma unei leziunii musculare eliberate. Când mioglobina este insuficientă, mușchiul limbii are la rândul său de suferit.
  •  traumatism bucal – sănătatea limbii, este cauzată de anumite traumatisme ce provoacă afecţiuni ale leziunii gurii. Tăieturile, arsurile sau aparatele dentare plasate pe dinţi, produc afecţiunii inflamatori. Odată cu alimentele, pot pătrunde microorganisme străine care au ca mecanism de apărare saliva, integritatea mucoasei bucale, ţesuturile limfoide bucale (amigdalele palatine şi linguale) şi mecanismele imune din mucoasă.

consulatieFactori de risc

Predispoziția pentru această afecțiune medicală, apare atunci când un pacient prezintă o serie de factori de risc cu potențial inflamator: 

  • leziuni la nivelul gurii;
  • consumul de alimente picante;
  • purtarea aparatelor dentare sau proteze care pot duce la iritarea limbii;
  • herpes gingival;
  • deficit de fier;
  • diverse alergii alimentare;
  • tulburări ale sistemului imunitar.

 

Diagnosticarea glositei

Pentru diagnosticarea glositei, este recomandat un examen clinic efectuat de un medic specialist, pentru punerea în evidenţă a umflării limbii, gingiilor sau a țesuturilor moi din cavitatea bucală. Evaluarea constă în probele de salivă şi sânge, pentru excluderea altor probleme medicale, de asemenea prelevate apoi trimise la un laborator pentru examinare ulterioară. 

Pentru a descoperi cauza inflamației, medicul va solicita întrebări legate de stilul de viață, stilul alimentar și existența altor afecțiuni și tratamente medicamentoase administrate. Medicul stomatolog poate diagnostica glosita în urma unui consult, examinând cavitatea bucală cu scopul identificării umflăturilor și vezicilor de la nivelul limbii, gingiilor și al țesuturilor moi. Dacă papilele gustative lipsesc de pe suprafața limbii, acesta este un semn clar al apariției glositei.

glosita simptome

Sursa Foto: Facty

Tratamentul glositei

Scopul tratamentului glositei este acela de a reduce simptomele și de a preveni apariția altora. În urma evaluării clinice, se poate stabili un tratament non-medicamentos, descris printr-o îngrijire orală corespunzătoare sau medicamentos, prin administrarea de antibiotice, antifungice, antiinflamatorii, în funcţie de gravitatea acestuia. 

Dacă se urmează un stil de viaţă sănătos, se pot preveni multe infecţii nedorite. Evitarea alimentelor calde sau picante, alcool şi tutun, precum şi perierea corectă a dințiilor de cel puțin de două ori pe zi, este esenţială. Majoritatea persoanelor care suferă de glosită nu necesită internare în spital, de multe ori simptomele trecând de la sine sau în urma tratamentului efectuat.

Tratamente medicamentoase

Tratamentul medicamentos pentru glosită are rolul de a ameliora simptomele și se prescrie în funcție de afecțiuni și fiecare persoană în cauză. De menționat faptul că pe toată durata tratamentului, pe lângă medicamentele prescrise de medicul specialist, este necesară o bună igienă bucală și evitarea alimentelor inflamatorii.

Printre medicamentele prescrise de medicul specialist se regăsesc:

  • antibiotice, antifungice sau antivirale – acestea se prescriu atunci când glosita este cauzată de un potențial agent microbian, fungic sau viral;
  • suplimente alimentare – recomandate atunci când glosita este cauzată de un deficit nutrițional;
  • medicamente pentru reducerea inflamației – corticosteroizi pe cale orală sau aplicații topice;
  • medicamente pentru reducerea durerii – antiinflamatoare

Igiena orală corespunzătoare

Igiena orală face parte din obiceiurile de rutină esențiale pentru prevenirea apariției glositei. O igienă corespunzătoare constă într-o rutină zilnică, efectuată regulat, de cel puțin două ori pe zi, după fiecare masă prin:

  • folosirea produselor pentru curățare dentară ce nu irită gingiile și limba;
  • periajul dinților după fiecare masă;
  • evitarea folosirii pastelor de dinții ce conțin substanțe abravize;
  • folosirea unei periuțe cu perii moi;
  • curățarea limbii cu un instrument special sau cu ajutorul unei periuțe de dinți moale;
  • vizite regulate la medicul stomatolog pentru păstrarea unei igiene orale optime.

igiena orala - periuteCând este recomandat să mergi la medic?

Atunci când apar primele manifestări la nivelul limbii, manifestări ce creează disconfort, este indicată apelarea la un medic specialist, pentru a trata din timp eventualele complicații. Când limba devine umflată, colorată în diverse nuanțe de roșu, cu aspect neuniform, cand își face apariția durerea și apar dificultăți în vorbire și hrănire, este necesară prezentarea de urgență la medic.  

Pierderea papilelor gustative de pe suprafața pielii alături de disconfortul sporit, ce persistă mai mult de zece zile, sunt principalele semne ce îndeamnă la apelarea medicului specialist. În momentul în care apare blocajul căilor respiratorii, este indicată asistența medicală de urgență.

Recomandări pentru prevenirea glositei

Glosita este o afecțiune a limbii ce poate fi prevenită în condițiile menținerii unei bune igiene, efectuarea unui control stomatologic anual, recomandat chiar o dată la șase luni. Prin curățarea regulată a dinților, efectuată în mod corespunzător, se pot evita infecții ce pot duce la inflamația limbii. Adoptarea unui regim alimentar echilibrat, evitarea alimentelor acide și foarte picante, precum și evitarea anumitor alergeni care creează sensibilitate sunt de asemenea metode ce pot ajuta la prevenirea și tratarea glositei. 

De asemenea, este necesară o hidratare corespunzătoare și evitarea adicțiilor, precum fumatul. Hidratarea organismului este importantă nu doar pentru o producție optimă de salivă, evitând apariția glositei, ci și pentru funcționarea corespunzătoare a întregului organism.

Glosita reprezintă o afecțiune medicală ce se descrie adesea prin modificarea aspectului limbii, aceasta devenind roșie, inflamată și cu un aspect neuniform, provocând dificultăți în alimentație, vorbire, iar în cazuri mai grave, chiar simptome de sufocare. Cauzele sunt diverse, deficienţa de vitamina B, infecţii, traume, alergii, şi ceea mai întâlnită fiind anemia provocată de către deficienţa de fier. 

Aceasta poate fi provocată de bacterii, viruşi, sau speciile Candida, care produc o glosită generalizată cu eritem, arsură și atrofie. Deși este o afecțiune medicală invazivă, atunci când simptomele persistă mai multe de zece zile sau se agravează brusc, este necesară apelarea la medicul specialist.

No Comments

Post A Comment