Granulom dentar

Granulom Dentar: Ce este, tipuri de granulom dentar si tratament

O igienă orală consistentă pe care o respecți (sau ar trebui) după fiecare masă nu ar trebui să te pună pe gânduri când auzi de termenul, granulom dentar. Periajul de 2 ori pe zi, dimineața și seara, ața dentară și apa de gură sunt pașii de care trebuie să ții cont privind prevenirea cariilor. Dar uneori se întâmplă ca aceste etape ale igienei orale nu sunt destul de suficiente și ajungi la medicul stomatolog cu dureri de dinți și nu știi cauza. Examinarea de rutină expune toate problemele pe care le poate avea dinții tăi. Durerea este simptomul cel mai des întâlnită atunci când suferi de granulom dentar iar dacă acesta a ajuns deja la rădăcina trebuie sa faci radiografie iar medicul dentist va evalua stadiul la care s-a ajuns. 

Ce este granulomul dentar?

Granulomul dentar este inflamația țesutului parodontal caracterizată de fapt printr-un nod rotund, dens și mic care se află în zona rădăcinii dentare. De la o inflamație a gingiei până la parodontită, urmată de abcese, bacteriile dentare care acționează asupra dinților nu țin cont de vârstă, ci doar de igiena orală.

Granulom dentar

Sursa Foto: iCliniq

Atunci când o afecțiune a dintelui rămâne netratată, aceasta se extinde cuprinzând dentina  dentară până ajunge la pulpa dintelui. Bacteriile care produc granulomul dentar odată ajunse în pulpa dentară vor provoca o infecție (pulpită) care în timp, avansează spre rădăcina dintelui până ce ajunge la vârful acesteia. Reacția corpului nu întârzie și intervine, izolând-o printr-un țesut de granulație, pentru a preveni infecția să se extindă în zonele din apropiere. 

Tipuri de granulom dentar

Granulomul este de mai multe feluri, acesta fiind caracterizat prin nivelul la care a ajuns afecțiunea. Fiecare prezintă simptome diferite și identificarea la timp a granulomului dentar poate preveni alte complicații. Acesta este de 3 feluri, fiind:

  • granulom simplu conjunctiv;
  • granulom epitelial;
  • granulom chistic

Granulom simplu conjunctiv

Simptomele pe care le prezintă această afecțiune sunt în general puține deoarece apare ca un mic discomfort la un dinte și senzația de dinte înalt. În momentul în care palpezi cu degetul pe mucoasa sau în dreptul apexului respectiv se simte o sensibilitate oarecare, aceasta fază fiind cea de aplatizare. Această afecțiune se caracterizează printr-o osteotic apicala cronică în care s-a format o distrucție osoasă periapicală restrictiv în zona foramenelor apicale. O radiografie simplifică lucrurile prin observarea mai ușoară a cauzei apariției granulomului. 

Granulom epitelial

Această afecțiune are aceleași simptome ca și chistul granulomului simplu conjuctiv. În acest stadiu, în imaginea radiologică se observă cât de dezvoltat este de fapt granulomul. Dar atenție mare, acesta este de fapt un focar de infecție în boala de focar și poate da nevralgii de trigemen, deoarece granulom se mărește punând presiune pe nerv. Celulele epiteliale sunt de diferite origini, acestea fiind provenite: din mucoasa sinusală (avansează spre sinusul maxilar), din mucoasa bucală (care crează fistula) și resturile epiteliale Malassez (localizat profund endosos). 

Granulom chistic

Acesta este ultimul stadiu al unui granulom dentar netratat. Cavitatea chistică, fiind deja plină cu lichid, poate provoca hemoragie, în caz de acutizare. Simptomele acestui stadiu sunt: observarea unui proces carios, schimbarea culorii dintelui, testele de vitalitate-negative, canalul dentar nu mai prezintă sensibilitate la atingere și lipsește sângerarea iar în fază avansată se modifica forma și bombează mucoasa. În cazul în care nu se tratează la timp se poate extinde și în zonele vecinate iar dacă acesta crește necontrolat în volum, poate provoca fractura spontana a osului.

Simptomele granulomului dentar

Din nefericire acesta evoluează în tăcere, adesea prezentând unele simptome vagi iar de cele mai multe ori este descoperită din întâmplare. În momentul în care exista pulpita, pacientul poate prezenta unele dureri la dintele respectiv, care cu timpul se pierd deoarece nervul dentar este omorât. Între timp se poate observa cum dintele afectat , devial acum, se înnegrește sau se îngălbenește tocmai pentru ca nu mai are nerv. Acesta devine ușor mobil față de ceilalți dinți pentru că granulomul dentar atacă alveola dentară în care se sprijină radacina dintelui respectiv. Schimbarea liniei dentare se poate observa de asemenea, dintele fiind extrudat (ieșit din linia dentară normală). La palpare dintele poate deveni dureros, în cazul unui abces dentar, gingia se umflă, devine mai sensibilă la atingere și își schimbă culoarea ( mai intensă) față de restul. În acest moment durerea este insuportabila iar pacientul ajunge de urgență la medic.

Simptomele granulomului dentarGranulom dentar: cauze

Granulomul este o afecțiune întâlnită destul de des dar în general se poate trata fără a extrage dintele cu complicații atunci când medicul stomatolog reușește să extirpe toată infecția existentă în rădăcină. Exista mai mulți factori care influențează apariția unui granulom dentar, cum ar fi:

  • carii care nu au fost tratate la timp;
  • fracturi dentare care au dus la infecția pulpei dentare;
  • leziuni ale dintelui (atunci când dintele este slăbit în urma unei intervenții mai vechi);
  • extracția unui dinte infectat fără a curăța în totalitate alveola dentară de resturile de infecție rămase;
  • extinderea parodontitei sau a inflamației în țesutul și osul din jurul dintelui;
  • stresul;
  • presiunea;
  • răcelile, etc.

Fiind influențat de una sau mai multe cauze de mai sus, acesta crește în volum iar durerea se intensifică, sensibilitatea se mărește la stimuli termici iar discomfortul la masticație nu întârzie să apară.

Când este recomandat să mergi la medic?

Faptul ca granulomul evoluează în tăcere, diagnosticarea lui poate fi destul de dificilă. De aceea este indicat să se facă măcar două vizite pe an la medicul stomatolog deoarece granulomul se observă la controlul de rutină sau la radiografie. Iar în caz contrar te prezinti abia atunci când durerea este intensă și insuportabilă.

granulom dentarDiagnosticul granulomului dentar

Diagnosticul granulomului dentar este pus de către medicul stomatolog prin realizarea unei radiografii în care observa modificările de țesut la nivelul vârfului rădăcinii dar și dimensiunea acestuia și din ce cauză a apărut. În cazul în care există complicații este indicat și realizarea analizelor de sânge pentru a observa dacă există deja o infecție în corp.  

Tratamentul granulomului dentar

Tratamentul se poate face dar foarte mult depinde în ce stadiu de gravitate se află granulomul dentar. Cea mai ușoară etapă în care se poate trata este cea în care pacientul nu simte nici o durere pentru ca este prezent unui abces dentar sau a unei fistule și se interveni cu tratament endodontic. În cazul în care pacientul prezintă dureri tratamentul endodontic se realizează pe parcursul a 2 sau 3 ședințe. 

Tratament endodontic

Acest tratament este simplu și constă în curățarea și sterilizarea canalelor dentare, urmată de procesul de obturație și sigilare definitivă a canalelor dentare. Pentru a fi sigur că oferi cea mai bună îngrijire a dinților poți accesa link-ul clinicii DENTAPLUS https://www.clinicadentaplus.ro//servicii/endodontie/ pentru a face vedea detaliile parcurse pentru acest tratament. Dacă nu fă vizită să te convingi singur.

Coroana dentară

Coroana dentară este o structură fixă care este instalată pe un dinte sau chiar implant. Aceasta se face în scop estetic, fisurilor dentare, anomalii de locație și formă dar și în cazul realizării implantului dentar. Aceasta intervenție oferă o protecție față de următoarele acțiuni distructive. Clinica DENTAPLUS are cele mai bune servicii privind realizarea coroanei, accesează https://www.clinicadentaplus.ro//servicii/coroana-dentara/ pentru informații.

coroana dentaraObturația de canal

Acest proces face parte din tratamentul endodontic, fiind etapa de încheiere a tratamentului. Această procedură presupune sigilarea fiecărui canal cu un material inert și omogen,dar înainte s-au realizat pașii de preparare, curățare și dezinfecție ale canalelor radiculare. Pentru a beneficia de cele mai multe detalii și cum decurge acest proces la clinica DENTAPLUS poți accesa următorul link: https://www.clinicadentaplus.ro//servicii/obturatie-de-canal/.

Rezecția apicală

Rezecția apicală este o metodă conservatoare și constă în păstrarea dintelui dar pe arcadă în cazul în care tratamentul endodontic nu a dat rezultate. Aceasta presupune înlăturarea părții afectata a rădăcinii dintelui respectiv împreună cu țesutul care o înconjoară. În cazul apariției unui abces, acesta este tratat prin deschidere și drenaj. Mai multe informații despre ce presupune acesta metodă o găsești pe: https://www.clinicadentaplus.ro//servicii/rezectia-apicala/ 

Extracția dentară

În cazul în care dintele are unele afecțiuni precum carii sau crăpături și nu poate fi tratat acesta trebuie extras. Aceasta metodă este evitată cât se poate și este ultima soluție atunci când dintele este compromis. Hemisectia este de preferat atunci cand se dorește finalizarea extracției dentare într-un efort depus pentru a salva cât se poate din dintele natural. Clinica DENTAPLUS prezintă pe site-ul lor mai multe informații în legătură cu acesta metodă, accesează: https://www.clinicadentaplus.ro//servicii/extractie-dentara/.

extracția dentarăGranulom dentar netratat: complicații și efecte

În timp infecția care este local se poate extinde în alte organe din corp, poate ajunge și la rădăcinilor dinților alăturați, poate distruge osul dentar și pierderea dintelui, contribuie și la apariția sinuzitei maxilare. Pot apărea și mai multe complicații prin suprainfectare și poate fi un punct atiologic în cazul sinuzitei de origine dentară.

Metode de prevenție

Această afecțiune poate fi ușor evitată dacă te prezinți la medicul stomatolog făcând un control de rutină, măcar la fiecare jumătate de an. În acest timp vei știi care este stadiul în care se află dantura ta și evoluția cariei dentare, dacă ai desigur. Medicul stomatolog îți poate recomanda o pastă de dinți care să conțină unele substanțe speciale (fluor) care ajută la prevenirea sau tratarea problemelor gingivale. Dar el îti va recomanda, de asemenea să te speli pe dinți măcar de două ori pe zi cu peria potrivită, să folosești, ață dentară sau apă de gură. O atenție mare trebuie acordată și dietei deoarece consumul de zahăr în mod excesiv dar și de alcool afectează sănătatea dinților provocând apariția cariilor dentare. În cazul în care ești fumător acum este momentul să renunți pentru că un dinte care este afectat de granulomul dentar este mult mai predispus să cadă față de un dinte viu. De asemenea medicul îți poate recomanda o coroana dentara care sa intăreasca „viața” dintelui așezându-se pe arcadă. 

No Comments

Post A Comment