Gura uscata (xerostomia): cauze, simptome si tratament

Cu toții am simțit măcar o dată o senzație de uscăciune a gurii în special dimineața. este o consecință a scăderii fluxului salivar și în general este determinată de diverși factori cum ar fi: stresul cotidian, hidratare precară sau o anumită medicamentație. Mai mult, somnul agitat poate fi cauza sindromului de gură uscată. 

Dacă îți persistă această senzație pe o perioadă de timp mai îndelungată este posibil să ai o afecțiune de sine stătătoare care se numește xerostomie. Acest sindrom are nevoie de tratament pentru a dispărea. Dacă este lăsat netratat, poate duce la alte afecțiuni cum ar fi afte, inflamații bucale, afecțiuni ale dinților sau ale gingiilor. Mai poți suferi de afecțiuni ale tractului digestiv. 

De ce se întâmplă acest lucru? Saliva are un rol de lubrifiere a cavității bucale, de protecția a dinților și gingiilor prin intermediul controlului bacterian. Mai mult, facilitează procesul de masticație și de înghițire al alimentelor. Totuși unii oameni se plâng că au prea multă salivă în cavitatea bucală, iar alții se plâng că nu au suficientă salivă și au senzația de gură uscată.  

Care sunt cauzele, simptomele și metodele de tratament? Află în rândurile de mai jos. 

Ce este gura uscata (xerostomia)? 

Gura uscată sau xerostomia reprezintă o afecțiune în care glandele salivare din cavitatea bucală nu sunt capabile să producă suficientă salivă pentru a menține cavitatea bucală umedă. Dacă acestea nu produc suficientă salivă, cavitatea bucală devine uscată, lucru care duce la disconfort. Pe lângă acest lucru, xerostomia poate să aibă un impact negativ asupra digestiei și sănătății orale. 

Gura uscata – cauze

Există mai multe gura uscata cauze pe care le vom dezbate în rândurile de mai jos. Automedicația nu este recomandată, sfatul cel mai bun este să mergi la un medic specialist pentru o consultație riguroasă. 

Unele medicamente 

Gura uscata poate fi un simptom al medicamentelor pe care le iei. De exemplu, cel mai des medicamentele eliberate fără prescripție medicală pot să fie cauza unei guri uscate, drept efect secundar. Aceste medicamente sunt de regulă folosite pentru a trata depresia, hipertensiunea arterială, anxietatea, antihistaminicele, diureticele, codeina, decongestionante, relaxantele musculare sau analgezicele. 

Tratamentul pentru boala de reflux gastroesofagian (BRGE) poate provoca gura uscata? 

BRGE și xerostomia sunt direct legate. De fapt, pacienții care au fost diagnosticați cu reflux gastroesofagian au nevoie de un tratament medicamentos pentru a gestiona cu succes simptomele cu care se confruntă. Medicamentația pot provoca destul de frecvent gura uscată celor care au medicamentație zilnică. Dacă tratamentul este întrerupt, simptomul dispare. 

Chimioterapia si Radioterapia

Chimioterapia și radioterapia sunt două tipuri de tratamente care pot afecta glandele salivare și pot cauza senzația de gură uscată. Ele sunt direct răspunzătoare pentru reducerea fluxului salivar. 

Hidratarea incorecta/insuficienta

De cele mai multe ori, ai gura uscată pentru că nu te hidratezi suficient. Mai mult, poți avea gura uscata dimineata dacă nu bei apă noaptea. Este bine să bei apă cât mai des posibil pentru a evita senzația de gură uscată. 

Consumul de tutun  si de alcool

Fumatul și alcoolul pot cauza senzația de uscăciune a gurii deoarece deshidratează organismul. Este bine să limitezi aceste vicii odată ce simți că îți modifică funcțiile corpului. 

Unele tipuri de leziuni nervoase 

De asemenea, unele leziuni sau intervenții chirurgicale pot provoca leziuni nervoase în zona capului și gâtului pentru a duce la uscăciunea gurii. 

Deviatia de sept

Deviația de sept poate fi unul dintre acei factori declanșatori ai sforăitului și ai respirației cu gura deschisă, obiceiuri ce pot duce la uscarea gurii pe timpul nopții. De asemenea, vei resimți o senzatie de presiune în pasajele nazale, somn tulburat din cauza neplăcerii de a respira confortabil. Astfel, gura uscata noaptea poate fi tratată usor prin rezolvarea deviației de sept, iar senzatia de sete si gura uscata pe timpul nopții va dispărea. 

Consumul de droguri 

Chiar și consumul de droguri recreaționale poate provoca sindromul de gură uscată. Consumul de metamfetamină poate produce uscăciunea gurii și deteriorarea danturii. Consumul de marijuana poate să cauzeze de asemenea gura uscată. 

Imbatranirea si menopauza 

Cele mai multe persoane au gura uscată pe măsură ce înaintează în vârstă. Și aici, factorii care pot contribui la apariția xerostomiei sunt o anumită medicamentație, modificări ale abilităților organismului de procesare a medicamentelor, alimentația necorespunzătoare, probleme cronice de sănătate. 

Persoanele care au ajuns la menopauză sau postmenopauză pot să simtă o lipsă constantă de salivă. Acest fapt se datorează schimbărilor hormonale care au loc în organism și care pot afecta grav randamentul glandelor salivare. Dacă vei controla simptomele produse de menopauză, poți controla și secreția salivară. Astfel vei scăpa de sindromul de gură uscată. 

Alte afectiuni 

Alte afecțiuni sunt diabetul, HIV, Parkinson, accident vascular cerebral, boala Alzheimer, boli autoimune, sindromul Sjogren. 

Care sunt simptomele gurii uscate

 • uscăciunea gurii
 • salivă vâscoasă
 • gura lipicioasă
 • respirație urât mirositoare
 • gura amara si uscata
 • gât uscat și răgușeală
 • limba uscată
 • gura uscată și amețeli
 • dificultate la vorbire, înghițire, mestecat
 • dificultate în simțirea alimentelor
 • dificultate în purtarea protezelor dentare

Ce tratamente exista pentru senzatia de gura uscata?

Pentru a găsi cel mai bun tratament va trebui să identifici și să adresezi cauza care stă la baza senzației de gură uscată. Dacă tratamentul medicamentos cauzează această afecțiune, cel mai bine ar fi sa discuți acest lucru cu medicul tău pentru a schimba schema de tratament sau dozajul medicamentelor. 

Mai mult, dacă glandele salivare sunt disfuncționale, medicul poate prescrie un tratament pentru a echilibra fluxul salivar. Dacă simți gura uscată ocazional și nu ajunge o boală cronică, poți apela la diverse metode cum ar fi: 

 • hidratarea corespunzătoare pe timp de zi și înainte de somn
 • mestecarea frecventă a gumei fără zahăr pentru a stimula secreția de salivă
 • consumul de crudități sub formă de gustări poate favoriza secreția de salivă
 • evitarea consumului excesiv de cafea și dulciuri

Dacă gura uscată nu este provocată de medicamentație poți consulta un medic dentist care va folosi tehnologia avansată pentru diagnosticarea problemelor orale. Dacă ai gură uscată medicul dentist îți poate recomanda o apă de gură specială care te va ajuta să restabilești hidratarea cavității bucale. Dacă ești un caz mai grav, medicul îți poate prescrie medicamente ce pot stimula producția salivei. 

Programează-te acum la medicul dentist! 

Igiena orala corespunzatoare

Pentru a scăpa de o gură uscată, ai nevoie de o igienă orală meticuloasă de două ori pe zi prin intermediul unui periaj cu o pastă de dinți atibacteriană cu fluor și utilizarea aței dentare pentru a înlătura placa bacteriană și resturile de alimente dintre dinți, de pe punți, implanturi dentare, obturații dentare. De asemenea, perierea limbii va ajuta la eliminarea mirosului neplăcut. 

 Hidratarea optima 

De cele mai multe ori, ai gura uscată pentru că nu te hidratezi suficient. Este important să bei des cantități mici de apă sau băuturi fără zahăr. Este recomandat să eviți alimentele condimentate, băuturile cu un conținut ridicat de cofeină și să nu mai consumi tutun sau alcool. 

Dieta 

Ar trebui să știi că alimentele sărate sau condimentate pot să îți amplifice senzația de gură uscată. Dacă vei consuma crudități sub forma unor gustări, poți îmbunătăți gradul de umezire al cavității bucale. Fibrele acestor alimente stimulează glandele salivare. Poți alege morcovi, țelină, mere sau pere. 

Intrebari frecvente: 

De ce am gura uscata desi beau foarte multa apa? 

Da. Dacă te hidratezi optim și încă ai această senzație înseamnă că problema este cauzată de alți factori, nu de lipsa hidratării. De aceea, cel mai bine este sa mergi la medicul dentist și să investighezi problema cât mai profund până afli cauza și o tai din rădăcină. 

Este gura uscata un simptom pentru diabet? 

Da, în unele cazuri un simptom gura uscată este un simptom pentru diabet. Nu îți poți pune un diagnostic singur pentru că nu ai cunoștințe de specialitate. Cel mai bine este să mergi la medic pentru o consultație. Medicul va știi să spună mai clar care sunt cauzele unei guri uscate și îți va oferi cel mai potrivit tratament pentru problemele tale de sănătate. 

Ce complicatii pot aparea in cazul gurii uscate? 

Gura uscată netratată la timp poate duce la apariția cariilor datorită faptului că nu există o protecție sporită a dinților contra culturii de bacterii. Acești acizi vor acționa asupra smalțului dentar, iar acest lucru va favoriza apariția cariilor. 

Cariile netratate pentru o perioadă lungă de timp vor evolua și dintele va avea o suprafață afectată din ce în ce mai mare. Dacă nu acționezi la timp pentru a trata caria apărută și a salva dintele respectiv, extracția va fi ultima soluție pentru a nu lăsa caria să se extindă la alți dinți. 

De asemenea, gura uscata și limba alba se condiționează reciproc. Atât timp cât gura nu este hidratată cu salivă suficient, limba va deveni albicioasă. Orice simptome ai avea, gura uscată poate fi un element ce indică boli mai grave. Este recomandat să mergi la medic din timp pentru a preveni în loc să tratezi. Nu lăsa o gură uscată să îți cauzeze carii care te vor costa dinții naturali și sume mari de bani pentru înlocuirea lor cu punți, plombe, implant dentar. 

 

 

 

1 Comment
 • Andrei Daniela
  Posted at 09:51h, 14 aprilie Răspunde

  Bună ziua. De aproximativ 2 luni am gura uscatä ,saliva lipicioasä și sărată…La ce medic trebuie să merg…? Vă mulțumesc anticipat. Cu stimä Andrei Daniela…

Post A Comment