02 mart. Hiperplazia Gingivala (gingivita hipertrofica) – Simptome, Cauze & Tratament
Hiperplazia gingivală reprezintă o creștere excesivă a țesutului gingival, deseori asimptomatică, facilitată de acumularea exagerată a plăcii bacteriene și a tartrului dentar pe suprafața dinților și gingiilor. Deși este mai frecventă la persoanele cu o igienă orală deficitară, hiperplazia gingivală poate avea numeroase alte cauze, condiția fiind raportată inclusiv la persoane cu o bună igienă orală. În anumite situații, hiperplazia gingivală poate produce dureri ascuțite și sângerări gingivale, iar tratamentul presupune în general îndepărtarea chirurgicală a unei părți din gingie.
Ce este hiperplazia gingivala?
Hiperplazia gingivală, numită și gingivită hiperplazică, este o afecțiune orală caracterizată prin creșterea anormală și necontrolată a numărului de celule gingivale și implicit a mucoasei gingivale, care poate ajunge să acopere suprafața vizibilă a dinților și să afecteze astfel procesul masticator sau chiar vorbirea. Mai frecventă în rândul tinerilor, creșterea mucoasei gingivale determină modificarea semnificativă a aspectului estetic, sporind riscul persoanei afectate de a dezvolta tulburări de sănătate psihică.
Simptome – Hiperplazie gingivala
În funcție de cauzele care au dus la creșterea excesivă a țesutului gingival și de porțiunea dentară acoperită de gingii, simptomele pot include:
– modificarea formei și poziției dinților;
– modificarea aspectului și dimensiunilor gingiilor (gingiile pot deveni mai voluminoase și de culoarea roșie);
– sensibilitate gingivală;
– halitoză (mirosul gurii poate deveni neplăcut, din cauza faptului că hiperplazia gingivală poate face dificil periajul dentar);
– sângerări gingivale, în urma periajului dentar;
– disconfort în timpul periajului dentar, al mestecatului sau al vorbirii (în situația în care surplusul gingival acoperă în totalitate coroanele dentare, disconfortul resimțit este major).
Cauze pentru cresterea anormala a gingiilor
Igiena orală deficitară, cât și anumite boli sistemice sau anumite tratamente medicamentoase, pot reprezenta cauza creșterii anormale a țesutului gingival. Cauzele potențiale ale hiperplaziei gingivale includ:
– inflamația cronică a gingiilor;
– administrarea anumitor medicamente (precum a anticonvulsivantelor sau imunosupresoarelor);
– factorul genetic;
– anumite cauze sistemice.
Hiperplazia gingivala inflamatorie
O gingie crescută peste dinte poate fi o consecință a inflamației gingivale cronice, asociată în general cu acumularea excesivă de placă bacteriană pe dinți, din cauza unor practici de igienă necorespunzătoare. Hiperplazia gingivală inflamatorie reprezintă cea mai frecventă cauză a creșterii necontrolate a țesutului gingival și totodată cea mai puțin severă formă de hiperplazie gingivală, tratamentul fiind în general unul non-invaziv.
Cauze sistemice ale cresterii gingivale
Unele afecțiuni, precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, anemia sau leucemia, cât și dezechilibrele hormonale, pot provoca modificări în circulația sanguină de la nivelul gingiilor, ceea ce poate duce la creșterea necontrolată și în exces a țesutului gingival.
Cresterea excesiva a gingiilor de la medicamente
Administrarea unor anumite clase de medicamente, în special a medicamentelor anticonvulsivante, antihipertensive, blocante ale canalelor de calciu, antianginoase sau imunosupresoare, crește riscul unei persoane de a dezvolta gingivită hiperplazică. Medicamentele menționate produc o serie de modificări ale proceselor de creștere celulară din țesutul gingival și pot reduce capacitatea sistemului imun de a controla creșterea celulară, consecința fiind un surplus de celule gingivale.
Fibromatoza gingivala ereditara
În cazuri extrem de rare (n.r. o incidență de aproximativ un caz la peste 300.000 de nașteri), creșterea excesivă a gingiilor poate fi transmisă genetic, condiția fiind cunoscută sub denumirea de fibromatoză gingivală ereditară. În cazul în care creșterea excesivă a țesutului gingival este asociată cu ereditatea, aspectul gingiilor este unul normal, creșterea anormală a numărului de celule gingivale fiind o consecință a producției excesive de colagen.
Studiile efectuate în familiile în care există cazuri raportate de hiperplazie gingivală au evidențiat o tendință mai mare de apariție a condiției în rândul urmașilor. Cu toate acestea, rezultatele studiilor au fost unele mixte, factorii genetici nefiind singurii implicați. Fumatul sau alimentația au influențat, de asemenea, riscul de hiperplazie gingivală.
Tratament pentru cresterea gingiilor in exces
Tratamentele pentru creșterea în exces a gingiilor sunt variate și depind de cauza problemei. În majoritatea cazurilor, îmbunătățirea igienei orale și începerea efectuării controalelor regulate la stomatolog sunt măsuri suficiente pentru reducerea simptomelor.
Cu toate acestea, în situația în care hiperplazia gingivală nu este determinată de inflamații, ci de anumite medicamente sau afecțiuni sistemice, tratamentul poate presupune:
– schimbarea medicamentației;
– îmbunătățirea igienei orale (în cazurile minore, în care gingia crescută peste dinte nu afectează capacitatea de masticație, iar cauza hiperplaziei o reprezintă placa bacteriană sau tartrul, se puse în exces pe suprafața dinților sau a gingiilor);
– intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului gingival – gingivectomie (recomandată în cazurile severe, când țesutul gingival acoperă într-o proporție mare coroanele dentare sau când gingiile crescute constituie o problemă recurentă);
– excizia cu laser (procedură mai puțin invazivă decât gingivectomia, care își propune, în mod similar, îndepărtarea țesutului gingival inflamat);
– tratament hormonal (administrarea de hormoni este indicată în situația în care hiperplazia gingivală este cauzată de modificările hormonale, în general femeilor gravide).
Preventie – Hipertrofie gingivala
Adoptarea unor practici de igienă orală adecvate, efectuarea de detartraje și igienizări profesionale regulate și reducerea aportului de carbohidrați din alimentație sunt principalele măsuri care pot fi luate pentru a preveni apariția hipertrofiei gingivale.
Cum procedez daca observ ca am gingia crescuta peste dinte?
Creșterile anormale ale țesutului gingival (gingie crescută peste dinte) necesită întotdeauna o evaluare medicală de specialitate. Din acest motiv, la observarea unei astfel de probleme, este necesară consultarea unui medic stomatolog, de preferat specializat în parodontologie.
Este contagioasa hiperplazia gingivala?
Hiperplazia gingivală poate fi cauzată de igiena orală deficitară, de anumite boli orale sau sistemice, cât și de administrarea anumitor medicamente, însă nu reprezintă o afecțiune contagioasă, ea nefiind transmisă de la o persoană la o alta.
No Comments