18 oct. HPV în cavitatea Bucală – Simptome, Cauze și Tratament
HPV cunoscut și ca virusul Human Papilloma este unul dintre principalii agenți infecțioși care determină boli cu transmitere sexuală. Există peste 100 de tipuri ale acestui virus, dintre care aproximativ 40 pot genera infecții ale tractului genital. Adesea, infecțiile au localizare la nivelul aparatului genital. Cu toate acestea, poate avea și localizare bucală, în cazul practicării sexului oral.
Ce este HPV (Human Papilloma Virus)
Virusul HPV sau virusul Human Papilloma este un virus pe care o proporție crescută din populație îl contactează de-a lungul vieții. Unele forme pot fi asimptomatice. Însă, unele genotipuri sunt frecvent asociate cu diferite tipuri de cancer:
- cancer de col uterin;
- cancer vaginal;
- cancer vulval;
- cancer anal,
- cancer penian;
- cancer laringian;
- cancerul amigdalian;
- cancerul bazei limbii;
- diferite forme de cancer cu localizare în cavitatea bucală.
O persoană infectată cu HPV va prezenta simptome numai în cazul anumitor genotipuri. Spre exemplu, există genotipuri care determină formarea unor leziuni genitale inestetice. Printre acestea se află tipul 6 și tipul 11. În timp ce alte genotipuri, sunt frecvent asociate cu dezvoltarea proceselor neoplazice. Tipurile considerate a fi cancerigene sunt tipul 16 și tipul 18.
Transmiterea HPV
Este important de menționat că virusul poate fi obținut prin:
- contact sexual;
- contact cutanat.
Virusul HPV poate fi transmis în timpul actului sexual prin contact:
- vaginal;
- anal;
- oral.
Transmiterea virusului HPV se poate face chiar și de la o persoană infectată, dar care nu prezintă simptome.
HPV Bucal – Simptome
Infecția cu virusul HPV la nivelul cavității bucale este frecvent asimptomatică. Ca urmare, persoanele infectate nu știu că poartă infecția și nu merg la medic, iar boala avansează. În unele situații, pot apărea unele simptome, precum:
- leziuni la nivelul cavității bucale;
- leziuni ale buzelor;
- tulburări de deglutiție (înghițire);
- durere în gât;
- creșterea în dimensiuni a ganglionilor limfatici aflați adiacent cavității bucale și a gâtului;
- hematemeză (expectorație cu sânge);
- tuse;
- faringită;
- durere la nivelul urechilor;
- pierdere în greutate (fără a reduce cantitatea de alimente consumate).
Simptomele apar după câteva luni de la propagarea infecției. Aceasta se întâmplă deoarece virusul are o perioadă de incubare cu o durată între 3 – 6 luni. În unele situații, și după această perioadă de timp, persoanele pot fi asimptomatice.
În funcție de tulpina virusului HPV, pot apărea mai multe tipuri de leziuni la nivelul cavității bucale:
- leziuni benigne;
- leziuni precanceroase;
- leziuni canceroase.
Determinarea tipului de leziuni se face doar prin biopsie și examinarea țesutului la microscopul optic.
Prezența simptomelor asociate virusului HPV este considerată a fi un semnal de alarmă. Ca urmare, dacă observi aceste manifestări, consultă medicul cât mai curând.
HPV Bucal – Cauze
Infecția cu HPV la nivelul cavității bucale se dezvoltă în urma sexului oral. În timpul actului sexual, virusul aflat pe tegumentele partenerului infectat ia contact cu mucoasa bucală. Dacă sunt prezente leziuni (răni deschise) în cavitatea bucală, cel mai probabil virusul intră în organism, dezvoltându-se infecția.
Este important de precizat că infecția cu HPV nu se transmite prin salivă, sărut sau spermă, dacă în cavitatea bucală nu sunt prezente răni deschise. În cazul infecției genitale cu HPV, este necesar contactul cu tegumentele infectate, pentru ca infecția să se propage.
HPV bucal – Factori de risc
Riscul de a dezvolta HPV bucal este mai ridicat în următoarele situații:
- parteneri sexuali multipli;
- fumatul;
- consumul frecvent de alcool;
- sistemul imunitar scăzut;
- infecția cu HPV în trecut;
- folosirea obiectelor de igienă la comun.
Statisticile au evidențiat că bărbații dezvoltă în proporție de 11% HPV bucal. Riscul este mai crescut la bărbații cu penis necircumscris. Spre deosebire de aceștia, 7% dintre femei au infecția. De asemenea, tulpina 16 este frecvent asociată cu un risc crescut de a dezvolta cancer oral determinat de virusul HPV.
Diagnosticul infecției cu HPV în cavitatea bucală
Pentru a diagnostic infecția cu HPV bucal este esențial a efectua unele investigații. Ca urmare a faptului că simptomele nu sunt uneori prezente, mai ales în stadiile incipiente, investigațiile sunt cele care vor confirma infecția.
Endoscopie nazo-faringo-laringiană
Prima etapă a stabilirii diagnosticului constă în examinarea clinică. Astfel, medicul va inspecta cu atenția mucoasele bucală, nazală și faringiană. Pentru a putea observa cu ușurință aceste zone, realizează o endoscopie nazo-faringo-laringiană.
Prin intermediul acestei investigații, medicul va detecta prezența eventualelor leziuni. Acestea nu confirmă diagnosticul de HPV bucal. Pentru aceasta este necesar a realiza o biopsie de țesut, ce va fi supusă ulterior altor proceduri pentru a determina dacă are caractere canceroase și dacă este prezent virusul HPV.
Determinare HPV din salivă
Un test ușor de realizat pentru pacient este detectarea virusului HPV din proba de salivă. Această investigație permite evidențierea tulpinii de HPV. În acest mod, se elaborează și un prognostic al evoluției acestei patologii.
Acest test poate fi utilizat și în scop de screening al infecției cu virusul HPV.
Alte investigații
Alte investigații care aduc informații importante sunt:
- radiografia;
- tomografia computerizată;
- tomografie cu emisie de pozitroni (PET);
- rezonanța magnetică nucleară;
- biopsie ganglionară.
Este important a merge la medic dacă apar semne sau simptome deranjante. Un consult medical de la primele simptome, poate detecta o infecție bucală HPV încă din stadiile incipiente. În acest mod, complicațiile sunt mai reduse, iar șansele de vindecare sunt mai mari.
HPV Bucal (Oral) – Tratament
În prezent, nu există un tratament țintit pentru virusul HPV. Însă, cele mai multe dintre tulpinile de HPV sunt eliminate din organism de către sistemul imunitar în decurs de câțiva ani.
Chiar dacă nu se oferă un tratament țintit pentru virusul HPV, în cazul în care sunt prezente leziuni la nivelul cavității bucale, acestea se tratează. Metodele de tratament diferă în funcție de pacient și de caracteristicile leziunilor. Printre principalele variante de tratament se află:
Excizia chirurgicală – Această metodă este una invazivă, care permite eliminarea celulelor ce formează leziunea de la nivelul mucoasei bucale.
Crioterapia – Crioterapia este o metodă terapeutică care utilizează azotul lichid, ce ajunge la o temperatură de -196 de grade Celsius. La această temperatură, apa din interiorul celulelor asupra cărora se aplică crioterapie formează cristale de gheață, iar acestea se sparg. Apare răspunsul inflamator prin activarea limfocitelor T.
Injecții cu interferon – Interferonul este o substanță antivirală. Prezența acesteia stimulează și celulele sănătoase învecinate să activeze celulele sistemului imunitar. Astfel, răspunsul imun generat împotriva virusului HPV este mai amplu. Vindecarea este mai rapidă și mai facilă.
Cei mai mulți dintre pacienți nu primesc tratament special, mai ales dacă simptomele nu sunt prezente. Cu toate acestea, este important ca pacientul diagnosticat cu infecție cu virusul HPV să meargă periodic la consult. În acest mod, sunt evidențiate simptomele apărute (uneori, acestea pot fi discrete și să nu fie observate de către pacient).
Este important de menționat că în cazul tulpinilor care nu sunt oncogene, eliminarea virusului HPV din organism se face în decurs de câțiva ani. Acest aspect este influențat de mulți factori, printre care cel mai important este starea sistemului imunitar.
Prevenția Infecției cu HPV în Cavitatea Bucală
Infecția bucală cu virusul HPV poate fi prevenită prin adoptarea unor măsuri, precum:
- limitarea numărului partenerilor sexuali;
- realizarea actelor sexuale protejate (folosirea prezervativului);
- evitarea sexului oral, mai ales dacă ai mai mulți parteneri sexuali;
- examinarea mucoasei cavității bucale;
- vaccinarea;
- efectuarea analizelor pentru determinarea bolilor cu transmitere sexuală (pentru ambii parteneri);
- comunicarea deschisă cu partenerul;
- efectuarea consultului stomatologic periodic.
Consultul medicului stomatolog periodic este important nu doar pentru a menține sănătatea danturii, ci și pentru a determinarea manifestărilor specifice unor patologii complexe, precum infecția cu virusul HPV. Indicat, este să mergi la cabinetul stomatologic la intervale de 6 luni sau de fiecare dată când îți recomandă medicul dentist.
Vaccin HPV
Vaccinul creat pentru HPV este un vaccinat sigur de utilizat și cu o eficacitate ridicată. Vaccinarea se recomandă începând cu vârsta de 9 ani. Vârsta până la care se poate realiza vaccinarea este de 45 de ani.
Inițial, vârsta maximă de vaccinare era de 26 de ani. Însă, studiile au demonstrat că vaccinul este eficient și la persoanele de peste 26 de ani. Se presupune că până la vârsta de 26 de ani s-a produs deja contactul cu virusul HPV. Ca urmare, vaccinarea este indicată până la o anumită vârstă, în funcție de istoricul medical al pacientului.
În cazul în care vaccinul se face până la 14 ani sunt necesare două doze. Cele două rapeluri vor fi la un an distanță una față de cealaltă, pentru o eficiență ridicată. Peste vârsta de 15 ani, sunt necesare 3 rapeluri. Acestea vor fi făcute la un interval de 6 luni. Vaccinul este recomandat ambelor sexe. Studiile au demonstrat că incidența infecțiilor bucale și genitale cu HPV este mai scăzută la persoanele care s-au vaccinat. Suplimentar, cazurile de cancer determinat de acest virus s-au diminua considerabil.
Infecția bucală cu HPV este întâlnită în special la persoanele active sexual. Acesta poate fi asimptomatică sau poate prezenta unele simptome, precum leziuni, inflamația ganglionilor cervicali, durere în gât, pierdere inexplicabilă în greutate. Aceste simptome necesită a fi luate în considerare, iar vizita la medicul specialist să fie efectuată cât mai repede. De asemenea, inspectarea cavității bucale acasă, dar și consultul periodic la medicul stomatolog sunt esențiale pentru depistarea infecției încă din stadiile incipiente. Pentru a preveni infecția bucală cu HPV, evită contactul sexual neprotejat și vaccinează-te conform schemei.
Sursa foto: Pexels
Bibliografie:
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15010-oropharyngeal-human-papilloma-virus-hpv-infection,accesat la data 25.08.2022;
- www.cdc.gov, https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv-and-men.htm,accesat la data 25.08.2022;
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/hpv-test#takeaway,accesat la data 25.08.2022;
- www.ucsfhealth.org, https://www.ucsfhealth.org/medical-tests/oral-human-papillomavirus-infection,accesat la data 25.08.2022;
- www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/symptoms-causes/syc-20351596,accesat la data 25.08.2022;
- www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/human-papilloma-virus-hpv/,accesat la data 25.08.2022.
No Comments