Implant dentar vs pivot

Implant dentar vs. Pivot Dentar – Care este diferenta?

In multe situatii, notiunile de implant dentar si pivot dentar sunt folosite cu acelasi sens sau confundate, dar in realitate cele doua sunt diferite. Ambele sunt utilizate in cazul afectarii dentare, insa implantul este folosit pentru inlocuirea radacinii dentare dupa extractie, in timp ce pivotul doar sustine coroana dentara, pastrandu-se radacina dintelui. Implantul fuzioneaza perfect cu tesutul osos si se comporta ca radacina unui dinte natural. Un pivot este un stift fixat in radacina unui dinte care este suficient de sanatos pentru a-l sustine – astfel, radacina dintelui natural este pastrata, iar coroana dentara este fixata pe pivot.

Ce este un implant dentar? 

Un implant dentar are rolul de a restabili aspectul si functionalitatea dintelui. Corpul implantului dentar este introdus chirurgical in osul maxilarului in locul radacinii dintelui – pentru a fuziona cu osul si efect de osteointegrare. Se folosesc materiale biocompatibile si cu proprietati osteointegrative, incat sa fie bine tolerate de organism fara a fi respinse. 

Implantul este format din segmentul osos si segmentul supraosos numit bont protetic. Peste acesta se va fixa coroana, puntea sau proteza. Bontul implantului dentar este atasat de corpul implantului prin surubul de fixare si se extinde prin gingii pentru a sustine dintele artificial. Exista mai multe tipuri de implant dentar, in functie de materiale, complexitate etc.

Ce inseamna pivot dentar? 

In unele cazuri, dupa tratamentul de canal, structura dintelui pacientului poate fi grav deteriorata, dar recuperabila. In astfel de situatii, de obicei se ia in considerare un pivot dentar. Un pivot dentar se numeste si pivot corono-radicular sau stift. Are rolul de a consolida ce a mai ramas din structura unui dinte devitalizat, fixandu-se in interiorul radacinii si ofera un punct de sustinere pentru o viitoare coroana dentara. Insa, trebuie ca radacina sa fie completa, intacta si suficient de stabil ancorata in maxilar. 

Pivotul are doua componente – partea radiculara si coroana dentara. De asemenea, sunt mai multe tipuri de pivoti – pivoti dentari turnati (metalici sau de zirconiu) si pivoti dentari prefabricati, de obicei pivot din fibra de sticla.

Care este diferenta dintre pivot si implant dentar? 

Un implant dentar si un pivot au rolul de a restabili functionalitatea dentara si aspectul. Insa, in afara de acest lucru, exista diferente majore intre cele doua variante. Pivotul poate intari un dinte slabit, in timp ce implantul se foloseste pentru a inlocui complet un dinte lipsa si este introdus in os. In cazul unui pivot, radacina naturala este pastrata. Un implant dentar trebuie mai intai sa fuzioneze cu osul. Prin urmare, tratamentul dureaza mai mult decat in cazul unui pivot, iar costurile sunt mai mari.

Diferente de aplicare dintre implant dentar & pivot dentar

Metoda de aplicare a unui implant difera de a unui pivot. Implantul se foloseste pentru a inlocui radacina unui dinte lipsa, astfel ca procedura de inserare este mai complexa – fixare intraosoasa. De cealalta parte, pivotul se fixeaza in radacina dintelui. Daca radacina dintelui este afectata, pivotul nu poate fi fixat. Procedura de reconstructie corono-radiculara se face dupa tratamentul endodontic pentru a preveni orice infectii viitoare.

Diferenta de material dintre implant dentar & pivot dentar

Un implant dentar are forma unui surub ce se introduce in osul maxilar, fiind din titan sau alte metale, materiale 100% biocompatibile. Un pivot dentar se numeste si reconstructie corono-radiculara – o parte a pivotului se fixeaza in radacina, in timp ce partea coronara va ramane deasupra nivelului gingival. Pivotul dentar poate fi din materiale metalice, fibra de sticla, zirconiu etc.

Pivot vs. implant: Rezultate procedura

Un implant si un pivot dentar au rolul de a imbunatati si restabili functionalitatea unui dinte si aspectul. In ambele cazuri, ultima etapa este reprezentata de aplicarea coroanei dentare care poate fi din diferite tipuri de materiale. Implantul si pivotul ofera ambele un aspect natural. Aspectul si rezultatele dupa un implant sau pivot variaza in functie de situatia specifica. In general, un implant este o varianta mai durabila si mai stabila fata de un pivot, in timp ce un pivot permite utilizarea radacinii naturale a dintelui ca suport, fiind uneori mai fragil si mai putin stabil.

Pivot dentar: Inainte si dupa

Pentru fixarea unui pivot este esential ca radacina dentara sa fie prezenta si neafectata. Dupa inserarea pivotului, coroana dentara este atasata, fiind personalizata pentru un aspect natural. Rezultatele pot varia in functie de starea initiala a radacinii si a dintilor, insa pivotul poate fi o solutie eficienta si destul de durabila pentru imbunatatirea functiei dentare si a aspectului estetic.

Implanturi dentare: Inainte si dupa

Implantul dentar este o solutie durabila pentru inlocuirea unui dinte lipsa. Dupa fixarea surubului in oxul maxilar urmeaza atasarea coroanei dentare personalizate. La fel ca in cazul unui pivot dentar, rezultatele pot varia, insa implantul poate imbunatati considerabil aspectul estetic si ofera o functie dentara completa si confortabila. In general, este o durata mai mare recuperare dupa implant dentar fata de pivot.

Pivot dentar vs. Implant dentar: Pret

In general, procedura implant dentar este mai complexa si mai laborioasa, fiind necesare materiale mai scumpe. Din acest motiv, pretul unui implant dentar poate fi mai mare decat pret pivot dentar.

Cat costa un implant dentar?

Principalele costuri implant dentar variaza in functie de multi factori precum:

  • tipul implantului si caracteristici – de exemplu cele din titan sunt mai durabile si mai utilizate, dar exista si optiuni mai ieftine, ca cele din zirconiu;
  • costul materialelor – depinde de calitatea lor;
  • costurile asociate interventiei.

Procedura asociata unui implant dentar este de durata mai lunga, cateva luni, fiind implicate mai multe etape. De asemenea, este pretul implantului in sine, dar la acesta se adauga si pretul celorlalte componente sau servicii – pretul intregului tratament.

Cat costa un pivot dentar?

Pretul unui pivot dentar variaza in functie de unii factori, cum ar fi:

  • tipul pivotului – monoradicular sau pluriradicular, dar si materiale folosite, precum fibra de sticla, metal sau ceramica, fiecare material avand caracteristici si costuri diferite;
  • complexitatea procedurii – exista mai multe tipuri de inserare a pivotului;
  • costurile asociate interventiei.

Retineti ca, la fel ca in primul caz, si aici exista mai multe costuri asociate pe langa pretul pivotului in sine – pretul interventiilor inainte de inserare pivot si alte materiale folosite.

Diferenta de rezistenta dintre implant dentar si pivot dentar

Atat implanturile dentare, cat si pivotii dentari, sunt optiuni eficiente de restabilire a functionalitatii dentare si a aspectului. Fiecare are propriile avantaje si dezavantaje. In general, un implant dentar este mai durabil fata de un pivot, deoarece este introdus in oxul maxilar, incat sa functioneze ca o radacina dentara. Astfel, are o rezistenta mai mare. Pivotul dentar are nevoie ca radacina dentara naturala sa fie sanatoasa, incat sa fie ancorat in canalul sau.

Cat dureaza un implant dentar?

Durata medie de viata a unui implant dentar este de 10-15 ani, dar o serie de studii arata ca poate fi de pana la 25 ani. Cu toate acestea, un implant dentar bine ingrijit, daca se recpecta recomandarile ce tin de igiena dentara si controalele stomatologice periodice, poate dura o viata intreaga. Factorii ce pot influenta durata de viata a unui implant pot include igiena orala, starea oaselor maxilarului, materialele utilizate pentru implant, complexitatea procedurii si obiceiurile alimentare (alimentele dure pot afecta rezistenta implantului).

Cat rezista un pivot dentar?

Durata de viata medie a unui pivot este intre 5-10 ani sau mai mult, dar daca se respecta masurile de igiena dentara, controalele stomatologice periodice si daca tratamentul efectuat a fost facut corect, fara spatii libere ce pot permite patrunderea bacteriilor, pivotul poate dura o viata intreaga. Exista si factori ce pot influenta durata de viata, ca igiena orala, starea dintilor naturali (cariile dentare sau bolile parodontale pot afecta rezistenta pivotului), materialul pivotului, complexitatea procedurii si obiceiurile alimentare (alimentele dure pot afecta rezistenta pivotului).

Contraindicatii & Riscuri

Un implant dentar si un pivot pot avea o serie de contraindicatii si chiar unele riscuri asociate. Acestea sunt de obicei identificate sau estimate inainte de interventie, pe baza evaluarii si a investigatiilor efectuate.

Contraindicatii implanturi dentare

Exista si situatii cand nu se poate face implant dentar. Unele posibile contraindicatii pentru implanturile dentare pot include boli sistemice care pot duce la o rata mai mare de esec, boli parodontale, fumatul (incetineste procesul de vindecare), varsta (implanturile sunt de obicei recomandate doar adultilor pentru ca oasele maxilarului la copii si adolescenti se afla in curs de dezvoltare), administrarea anumitor medicamente.

Chiar si cel mai bun implant dentar poate avea efecte adverse uneori. Unele efecte adverse posibile ale unui implant dentar pot include riscul de infectie, afectarea osoasa, durere si disconfort, probleme la vorbire sau mestecat si esecul implantului. Este important sa discutati cu medicul despre implant, contraindicatii, reactii dupa implant dentar, riscurile asociate in functie de starea voastra specifica.

Contraindicatii pivot dentar

Unele posibile contraindicatii pentru un pivot dentar includ pierderea osoasa, ce poate ingreuna sau afecta complet inserarea pivotului, infectii dentare sau gingivale, canal radicular ingust, dinte slab sau deteriorat ce afecteaza inserarea.

Unele riscuri posibile asociate unui pivot includ ruperea pivotului, esecul inserarii pivotului din cauza deteriorarii structurale a dintelui, risc de infectie, durere si disconfort. La fel ca in cazul unui implant, este important sa discutati cu medicul despre orice posibile contraindicatii si efecte adverse ale unui pivot dentar.

Igiena dentara cu implanturi dentare sau pivot dentar 

Igiena dentara adecvata este extrem de importanta pentru mentinerea longevitatii unui implant dentar sau pivot dentar si poate dicta cat rezista acestea. Periati dintii de doua ori pe zi folosind o perie de dinti cu peri moi si pasta de dinti non-abraziva. Nu uitati de curatarea interdentara cu un irigator bucal si folositi apa de gura. Mergeti periodic la medicul stomatolog pentru controale de rutina, dar si daca apar probleme ca semne de inflamatie, durere sau sangerare, simptome respingere implant dentar etc.

Ce alegem dintre implant dentar sau pivot? Concluzia:

Cand vine vorba despre alegerea potrivita intre un implant dentar si un pivot dentar, nu exista raspuns universal valabil. Depinde de fiecare persoana in parte si de nevoile sale. Discutati cu medicul dentist care este cea mai potrivita optiune pentru voi, in functie de nevoi si de conditiile individuale – mai ales in functie de structura dintelui, pentru ca pivotul presupune salvarea radacinii naturale a dintelui, in timp ce in cazul unui implant se inlocuieste intregul dinte pierdut.

Medicul va face o evaluare a sanatatii dentare, a densitatii osoase si a altor factori pentru a va recomanda cea mai buna varianta. In general, implantul este o optiune mai durabila si se foloseste pentru a inlocui un dinte lipsa, oferind o structura mai stabila si cu durata mai lunga de viata. Insa, pivotul este o varianta mai putin costisitoare si mai putin invaziva, destul de durabila la randul sau, conditia principala fiind ca radacina dentara sa fie prezenta si neafectata. Urmati intotdeauna sfatul medicului si puneti in balanta avantajele si dezavantajele fiecarei metode, pentru a face alegerea cea mai buna intre implant dentar vs pivot dentar.

No Comments

Post A Comment