Implant dentar vs. Punte dentara – Procedura, durata si pret

Implantul dentar și puntea dentară sunt două modalități des utilizate pentru a corecta lipsa dinților și a reda zâmbetul pacienților. Însă, aceste două lucrări dentare diferă destul de mult și prezintă avantajele și dezavantajele proprii. De aceea, este extrem de important a consulta medicul stomatolog și a găsi împreună cea mai optimă soluție pentru corectarea defectelor danturii. 

  • Ce este implantul dentar?
  • Ce înseamnă punte dentară?
  • Care este diferența dintre punte dentară și implant dentar?
  • Punte vs. Implant: Rezultate procedură
  • Punte dentară vs. Implant dentar: Preț
  • Diferența de rezistență dintre implant dentar și punte dentară
  • Contraindicații și Riscuri
  • Igiena dentară cu implanturi dentare sau punte dentară
  • Ce alegem dintre implant dentar sau punte? Concluzia

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este o lucrare protetică care are ca principal rol acela de a înlocui dinți lipsă. Acesta este alcătuit din 3 componente:

  • șurub – înlocuiește rădăcina dintelui;
  • bont protetic – fixează coroana sau puntea la șurub;
  • coroană sau punte – are aspectul dintelui natural.

Este important de menționat că există mai multe tipuri de implanturi dentare, fiecare cu specificații diferite. Alegerea implantului potrivit se face împreună cu medicul stomatolog, deoarece acesta poate determina cu exactitate care sunt nevoile pacientului. Însă, toate implanturile au ca și element comun fabricarea acestora din materiale biocompatibile. În acest mod, riscul ca implantul să fie respins de sistemul imunitar al organismului este extrem de scăzut. Acest fapt le conferă siguranță în utilizare. 

Simptome respingere implant dentar

Respingerea unui implant dentar apar destul de rar. Însă, când se manifestă poate fi însoțită de simptome, precum:

  • mobilitate crescută a implantului;
  • durere;
  • tumefacție;
  • senzație de amorțeală;
  • febră;
  • frison.

Ce înseamnă punte dentară?

Puntea dentara este o lucrare protetică utilizată cu scopul de a oferi un aspect estetic plăcut celor care prezintă dinți lipsă. O punte dentară are în componența sa 3 elemente principale:

  • coroanele de sprijin – se aplică pe dinții sănătoși învecinați și asigură suport punții;
  • corpul de punte – formată din coroanele ce înlocuiesc dinți lipsă;
  • elemente de conexiune între coroanele de sprijin și punte

O punte dentară poate exista sub mai multe forme, însă alegerea variantei potrivite se face împreună cu medicul stomatolog. La fel ca și implantul dentar, puntea este confecționată din materiale ușor de tolerat de către organism. Astfel, reacțiile de respingere sunt aproape inexistente. 

Care este diferența dintre punte dentară și implant dentar?

Deși rolul celor două lucrări dentare este destul de similar, acestea prezintă destul de multe diferențe, atât ca și componente, dar și ca procedură de aplicare. Puntea dentară este o lucrare ce are o vechime mai mare, fiind utilizată de mai mult timp, comparativ cu implantul dentar. Însă, când vine vorba de avantaje, implantul dentar prezintă mult mai multe comparativ cu aceasta. 

Implant dentar Punte dentară
Număr maxim de dinți ce pot fi înlocuiți O arcadă completă  4 dinți lipsă consecutiv
Zonele unde se poate aplica În orice zonă Zonele cu maximum 4 dinți lipsă, care au dinți învecinați sănătoși pentru susținere
Afectarea dinților învecinați Nu există Sunt afectați dinții învecinați utilizați ca suport pentru punte (sunt șlefuiți)
Forțele de masticație Forța este distribuită uniform la nivelul osului Forța este distribuită doar la nivelul dinților cu rol de suport
Impactul asupra osului Osul nu se resoarbe Osul se resoarbe în timp
Estetic Asemănare foarte mare cu dinții naturali Asemănare relativă cu dinții naturali (lipsesc spațiile interdentare – dintre dinți)
Rezistența în timp 10-15 ani 7-10 ani
Cost Mai crescut Mai scăzut

Diferențele de aplicare dintre implant dentar și punte dentară

Procedura de realizare a implantului dentar este mai complexă și mai lungă comparativ cu cea a unei punți dentare. În ambele situații este important a discuta cu medicul stomatolog și a stabili care sunt etapele de urmat în ambele situații.

În cadrul primei consultații la medicul stomatolog, acesta va realiza o examinare completă a cavității bucale și a danturii. De asemenea, înainte de realizarea procedurii, va recomanda efectuarea unor investigații imagistice pentru a observa structura osoasă. Aceste investigații sunt utile mai ales în cazul unui implant dentar. În situația în care osul este resorbit și nu poate susține implantul dentar, se va recomanda implantul osos. Astfel, cel mai frecvent este indicată radiografia panoramică, dar poate fi utilizată și tomografia computerizată, care oferă mai multe informații. 

În cazul realizării unui implant se urmează următoarele etape:

  • extracția dinților (în cazul dinților foarte cariați);
  • inserarea șurubului implantului;
  • aplicarea bontului;
  • atașarea coroanei sau a punții dentare (când se folosește un implant pentru a înlocui mai mulți dinți). 

Infographic of human in implant installation process illustration

Însă, este important de menționat că între extracția dinților, inserarea șurubului și aplicarea coroanei dentar este necesară o perioadă de aproximativ 6 luni. Aceasta este necesară pentru a permite gingiei să se refacă și să se vindece. Chiar și așa, există opțiunea unui implant FAST&FIXED. Acesta are proprietatea de a oferi pacientului un aspect estetic plăcut încă de la prima ședință. Astfel, după inserarea șuruburilor și a bontului se aplică o lucrare protetică fixă provizorie. Astfel, pacientul poate zâmbi și mânca imediat după procedură. Această lucrare se va înlocui după 6 luni cu lucrarea definitivă. 

Pentru aplicarea unei punți dentare sunt necesare minimum 2 vizite la medicul stomatolog. În cadrul primei consultații, se vor șlefui dinți care vor avea rolul de suport pentru montarea punții. În unele situații, acești dinți vor trece și printr-un tratament de canal adică vor fi eliminate fibrele nervoase. La finalul, se vor amplasa coroane provizorii la nivelul acestor dinți pentru a fi protejați, ca urmare a faptului că stratul de smalț a fost îndepărtat. Ulterior, în cadrul următoarei consultații, se aplică puntea dentară.

Diferența de material dintre implant dentar și punte dentară

Materialele utilizate pentru fabricarea acestor lucrări dentare sunt alese în așa fel încât să asigure rezistență și durabilitate în timp, dar și să fie ușor de acceptat de către organism. Prin urmare, implanturile dentare sunt realizate preponderent din titan sau zirconiu. Însă, pot exista implanturi care au în componența lor și următoarele tipuri de materiale:

  • aur;
  • cobalt;
  • fier;
  • ceramică;
  • polimeri.

Spre deosebire de acestea, cele mai multe punți prezintă un suport metalic (titan, paladiu, aur, crom, nichel). La nivelul suportului sunt atașați dinții artificiali realizați din:

  • ceramică sau porțelan – are durabilitate crescută și proprietăți estetice bune;
  • acrilat – rezistența este scăzută și nu imită la fel de bine dintele natural precum alte materiale;
  • compozit – conferă rezistență crescută și aspect estetic plăcut.

Punte vs. Implant: Rezultate procedură

În cazul ambelor proceduri, rezultatul final constă în eliminarea defectului cauzat de dinții lipsă. De asemenea, funcție masticatorie este redată complet. Însă, există unele mici diferențe în ceea ce privește partea estetică între cele două lucrări dentare. 

Punte dentară: înainte și după

Puntea dentară este amplasată peste gingie. De aceea, în unele situații poate fi observat suportul metalic. Un alt dezavantaj al acestor lucrări este reprezentat de faptul că nu imită foarte bine dinții naturali. Astfel, dinții naturali prezintă spații între ei, însă puntea dentară nu are aceste spații interdentare. 

La început, pacientul poate necesita o scurtă perioadă de acomodare, însă se va obișnui treptat cu puntea. De asemenea, puntea dentară îi va permite să zâmbească din nou cu încredere. 

Implant dentar: Înainte și după

Implantul dentar se apropie foarte mult de aspectul estetic al dinților naturali. Ca urmare a faptului ca șurubul este introdus la nivel gingival, la suprafața gingiei se pot vedea doar coroanele, ca în cazul dinților naturali. În plus, funcția masticatorie este redată în totalitate. De asemenea, impactul pe termen lung asupra osului este pozitiv, distribuția uniformă a forțelor de masticație făcând ca osul să își păstreze vascularizația și structura intactă. 

Punte dentară vs. Implant dentar: Preț

Costurile acestor lucrări diferă foarte mult de la un pacient la altul. Printre principalii factori care influențează prețul se află:

  • numărul dinților lipsă;
  • materialele utilizate;
  • proceduri necesare înainte de realizarea lucrării.

Pentru a afla un preț estimativ al acestor lucrări dentare, puteți consulta lista de preturi a Clinicii DentaPlus.

Cât costă implantul dentar?

Se cunoaște faptul că implanturile dentare prezintă un cost mai ridicat decât punțile dentare. Însă, este important de menționat că implanturile dentare au o durată de viață considerabil mai ridicată decât punțile dentare și prezintă și avantajul menținerii integrității osoase. 

De asemenea, amploarea lucrării și experiența medicul stomatolog contribuie la creșterea costurilor. Este important a consulta medicul stomatolog și a stabili împreună care este cea mai potrivită opțiune terapeutică.

Cât costă puntea dentară?

Puntea dentară prezintă costuri mai scăzute comparativ cu implantul dentar. Însă, este important de menționat că pentru realizarea acesteia sunt necesare și alte proceduri stomatologice, precum:

  • șlefuirea dinților;
  • denervarea acestora.

De asemenea, materialele utilizate contribuie și ele la prețul final. 

Diferența de rezistență dintre implant dentar și punte dentară

Durabilitatea în timp a celor două lucrări dentare depinde de foarte mulți factori, printre care:

  • modalitatea de execuție;
  • materialele utilizate;
  • îngrijirea lucrării (igienă corespunzătoare).

Cât poate să dureze un implant dentar?

Un implant ar o durată de viață foarte lungă, putând fi utilizat până la 10-15 ani. Însă, după 15 ani, este indicat ca implantul dentar să fie înlocuit. Însă, această decizie se ia împreună cu medicul stomatolog.

Cât rezistă puntea dentară?

Puntea dentară are o durabilitate mai redusă comparativ cu implantul dentar. În medie, o punte dentară poate fi utilizată pentru aproximativ 7 ani. Însă, dacă este întreținută corespunzător, aceasta poate dura și 10 ani. 

Contraindicații și Riscuri

Pot exista situații când implanturile și punțile dentare nu sunt indicate. Printre cele mai frecvente cauze se află:

  • alergie la unele materiale;
  • alergie la anestezic;
  • patologii gingivale;
  • sarcina;
  • anemia;
  • boli cardiovasculare (stimulator cardiac, risc crescut de stop cardiac);
  • afecțiuni infecțioase (hepatită activă);
  • tulburări psihiatrice.

De asemenea, aceste lucrări nu sunt indicate la copii. Se preferă realizarea acestora după finalizarea procesului de creștere. În ceea ce privește vârstnicii, atât implanturile, cât și punțile dentare se pot realiza dacă persoana nu prezintă afecțiuni care se pot agrava în urma procedurii. 

Contraindicații implanturi dentare

Prima cerință pentru realizarea unui implant este dată de prezența osului la nivelul arcadei dentar. Acesta este important, deoarece permite fixarea implantului. În cazul în care osul este insuficient se poate face adiție osoasă (materiale sintetice sau grefă de os din cadrul unor structuri proprii pacientului).

Alte contraindicații ale implantului sunt:

  • bolile tiroidiene netratate corespunzător – regenerarea osoasă este încetinită;
  • cancer;
  • afecțiuni osoase (poliartrita reumatoidă).

Contraindicații punte dentară

Puntea dentară poate fi contraindicată în situații, precum:

  • mai mult de 4 dinți lipsă;
  • dinții sănătoși nu pot susține lucrarea;
  • zona dinților lipsă nu se potrivește unei astfel de lucrări.

Igiena dentară cu implanturi dentare sau punte dentară

Chiar și în cazul unor lucrări dentare, igiena este absolut necesară. Menținerea unei igiene adecvate prezintă următoarele avantaje:

  • lucrarea are o durată de viață mai mare;
  • riscul de a dezvolta afecțiuni gingivale este mai scăzut;
  • menținerea unei respirații plăcute.

Astfel, atât în cazul implanturilor, cât și a punților dentare sunt recomandate următoarele:

  • spălarea dinților de 2 ori pe zi;
  • alegerea unei periuțe de dinți electrice (elimină mai multă placă bacteriană comparativ cu o periuță de dinți manuală); 
  • utilizarea dușului bucal;
  • folosirea apei de gură cu proprietăți antibacteriene;
  • consultul stomatologic periodic;
  • efectuarea unei igienizări profesionale (detartraj) la 6 luni.

Ce alegem dintre implant dentar sau punte? Concluzia

Alegerea uneia dintre cele două lucrări dentare se face împreună cu medicul stomatolog. Acesta va analiza care sunt nevoile pacientului și va recomanda cea mai potrivită opțiune. Însă, este important de menționat că un implant este adesea indicat în situații, precum:

  • lipsa a mai mult de 4 dinți;
  • edentație completă (lipsa tuturor dinților);
  • malocluzie (mușcătură incorectă);
  • nu se dorește șlefuire altor dinți.

Puntea dentară este utilizată când:

  • țesutul osos nu permite realizarea unui implant;
  • dinții învecinați zonei libere și-au modificat poziția;
  • avantajele unei punți dentare sunt mai mari comparativ cu cele ale unui implant.

Implantul dentar și puntea dentară sunt lucrări protetice care contribuie la redarea zâmbetului, în cazul dinților lipsă. Ambele au o durabilitate crescută în timp, însă implantul contribuie la menținerea integrității osoase, în timp ce osul are un risc mai crescut de resorbție în cazul unei punți dentare. Acestea prezintă multiple avantaje și beneficii pentru pacient. Cu toate acestea, este important ca alegerea opțiunii de tratament să se facă împreună cu medicul stomatolog. 

Sursa foto: Dreamstime, Freepik

Bibliografie:

  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10921-dental-bridges, accesat la data 26.05.2023;
  • balharbourdentist.com, https://balharbourdentist.com/blog/how-a-dental-bridge-is-made/, accesat la data 26.05.2023;
  • www.fda.gov, https://www.fda.gov/medical-devices/dental-devices/dental-implants-what-you-should-know, accesat la data 26.05.2023;
  • www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/implant-vs-bridge, accesat la data 26.05.2023;
  • www.bupa.co.uk, https://www.bupa.co.uk/dental/dental-care/treatments/dental-implants/alternative-treatments/implants-vs-bridges, accesat la data 26.05.2023.

No Comments

Post A Comment