indulcitori si carii

Îndulcitorii te pot feri de kilograme în plus, dar nu și de carii

Stiati ca produsele fara zahar pot duce la fel de usor la aparitia cariilor dentare ca si cele cu zahar? Supermarket-urile sunt pline de produse care nu contin zahar ci un substituent, ceea ce pe unii i-ar putea face sa creada ca nu ajuta doar la silueta, ci si protejeaza dinti.

„Doar e fara zahar, nu?”…

Aici multa lume greseste! Cele mai multe bauturi si dulciuri fara zahar contin unul sau mai multi din acesti trei inlocuitori: sorbitol, manitol, zaharina.

Acesti substituenti ai zaharului se pot transforma insa in acizi care ataca dintii. Cum se produc acesti acizi? Foarte simplu. Intai carbohidratii si zaharurile adera la smalțul dintilor si raman acolo daca dantura nu este periata.

Apoi, bacteriile le recunosc ca o sursa  de hrana si incep sa se hraneasca din ea si sa se inmulteasca foarte repede; deseurile pe care le elimina sunt acide, astfel atacand smaltul dintelui, ceea ce duce la aparitia cariilor.

Acest proces are loc atat  in ceea ce priveste zaharul obisnuit, cat si cu inlocuitorii de zahar.

O posibilitate de a evita acest proces este – in afara de periatul dintilor dupa fiecare masa – folosirea indulcitorului Xilitol, care este diferit de alti inlocuitori de zahar, în sensul că nu poate fi transformat de bacterii in acizi asa cum se intampla cu  sorbitolul, manitolul si zaharina.

No Comments

Post A Comment