04 mart. Limba alba incarcata (saburala): cauze, afectiuni si tratament
O limbă albicioasă este uneori un motiv de îngrijorare dacă te uiți în oglindă și nu înțelegi care este motivul din spate. De cele mai multe ori ar trebui să știi că nu ai de ce să-ți faci griji. Sintagma de “limbă albicioasă” se referă deseori la limba care s-a colorat în alb parțial sau total. Acest organ din cavitatea bucală pare încărcat sau acoperit cu un strat alb.
De cele mai multe ori culoarea albă nu este un motiv real de îngrijorare, dar există și cazuri rare când acest simptom este un semn al unei afecțiuni serioase cum ar fi o infecție sau cancer în fază incipientă. De aceea, este bine să fii atent și la alte simptome pe care le poți avea și să mergi la medic dacă limba are aceeași culoare albă și după două săptămâni. Tu știi ce culoare are limba ta?
Ce este limba alba/albicioasa (incarcata, saburala)?
Limba albă numită și leucoplazie este o colorare a limbii, o afecțiune care nu este legată de acest organ, ci de alte cauze sau afecțiuni. Limba devine alba datorită unui strat de celule moarte, dar și reziduuri la nivel lingual. Acestea sunt de fapt simptome influențate de infecții, traumatisme sau alte boli periculoase.
Este bine să se facă o distincție între limba alba și candidoza orală, boală ce apare de obicei la persoanele seropozitive. Dacă o persoană experimentează roșeață la nivelul limbii, o febră ridicată, tuse puternică, dificultăți la înghițire sau senzație de leșin, vizita la medic nu ar trebui amânată sub niciun motiv.
Cum fac analiza limbii albe?
Pentru a analiza limba albă cât mai bine, este recomandat ca persoana în cauză să meargă la medic. Medicul dentist este cel care poate depista cancerul oral în doar câteva minute datorită unui procedeu simplu, rapid și neinvaziv: testul oral cu ajutorul aparatului Velcospe.
Acest aparat de ultimă generație poate să depisteze rapid o infecție virală și bacteriană, papiloame scuamoase, tumorile glandei salivare, prezenta cancerului și o anomalie a mucoasei orale. În 2 minute, cancerul oral poate fi depistat chiar din faza incipientă printr-o simplă expunere a lumina puternică generată de aparat.
Cand stii ca trebuie sa mergi la medic?
Dacă în afară de limba albicioasă, mai experimentezi senzație de arsură la nivelul limbii, răni pe suprafața limbii, dificultăți de mestecare și îngrijire, o limba alba si crapata sau gura uscata si limba alba, este momentul să mergi la medicul stomatolog cât mai repede.
Chiar dacă o limbă albă nu pare o afecțiune alarmantă și poate fi tratată prin periaj cu o perie de dinți moale sau un consum corespunzător de apă, cel mai bine ar fi să apelați la un medic dacă modificările la nivel lingual te îngrijorează prea tare, simți durere iar aspectul albicios persistă și după două săptămâni.
Ușor de examinat, anomaliile limbii sunt deseori dificil de diagnosticat și tratat deoarece medicul are nevoie de o istorie completă a pacientului incluzând debutul și durata exactă a anomaliei, simptomele antecedente, consumul de alcool sau tutun. Pentru o limba incarcata tratament este prescris de medicul stomatolog.
Care sunt cauzele limbii albe incarcate
Deși nu este o afecțiune extrem de periculoasă, limba albă aduce cu sine disconfort persoanei în cauză. De regulă, limba devine albă dacă nu au fost curățate resturile alimentare din cavitatea orală. Celulele moarte și bacteriile se vor depune între papilele gustative inflamate. O limba incarcata cauze include următoarele:
- igienă orală neefectuată în mod corespunzător
- fumatul excesiv și consumul de alcool
- deshidratare
- traumatisme
- reacții adverse la anumite medicamente
- infecții bacteriene
- sifilis
Afectiuni asociate limbii albicioase
Limba ia culoarea albă pentru a oferi organismului indicii despre eventuale boli. Cele mai des întâlnite afecțiuni ale limbii albicioase sunt:
Leucoplazia
Această afecțiune reprezintă o boală manifestată prin apariția unor pete de culoare albă dure pe suprafața interioară a obrajilor, pe gingii și pe suprafața limbii. Este important ca pacienții să știe că leucoplazia este o afecțiune care nu pune de regulă viața în pericol, dar dacă nu este tratată poate deveni cancer oral.
Candidoza orala
Candidoza bucală este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni care pot duce la apariția colorațiilor albe în interiorul cavității bucale. În cele mai multe cazuri, persoana poate resimți durere la înghițire sau un gust neplăcut. Această afecțiune a cavității bucale poate fi cauzată de o ciupercă numită candida albicans.
Cauzele acestei afecțiuni includ: igiena orală deficitară, fumatul, tratamentul cu anumite medicamente, stresul. Mai există și alte boli cum ar fi: cancerul, infecția cu virusul HIV, imunitatea scăzută sau dereglările secreției de salivă.
Lichenul plan oral (bucal)
Această afecțiune este una care poate duce la apariția petelor de culoare albă pe suprafața limbii pe lângă gingii dureroase și răni din interiorul gurii. Unii medici consideră lichenul plan o boala autoimună, necontagioasă care nu ar avea nevoie de tratament. Totuși medicii stomatologi ar fi bine să monitorizeze permanent starea pacientului deoarece această afecțiune are potențial de malignizare.
Sifilisul
Această boală cu transmitere sexuală poate să cauzeze răni în cavitatea bucală. Lăsat netratat poate cauza apariția petelor albe pe limbă.
Cel mai bine este ca pacientul să meargă la medic cât mai des și de îndată ce observă schimbări în organismul său pentru a putea preveni bolile și nu a le trata când este prea târziu.
Alte afectiuni asociate
Tot din sfera bolile limbii de culoare albă ar fi:
- cancer oral
- imunitate scăzută
- diverse deficiente
- boli autoimune
Tratamentul limbii incarcate in functie de afectiune
În cazul leucoplaziei tratamentul include:
- reducerea sau înlăturarea factorilor declanșatori
- renunțarea la fumat
- intervenție chirurgicală
- pentru candidoza bucală, lichenul plan tratamentul include: plan de tratament personalizat: medicamente antifungice administrate oral sau local
Cum poti preveni aparitia limbii albe?
Prevenția este cea mai ușoară parte din procesul de tratare a afecțiunilor orale. Pentru a te asigura că riscurile apariției afecțiunilor vor fi minime, este ideal să oferi o atenție sporită igienei orale prin utilizarea unei periuțe dentare cu peri moi pentru a nu răni limba și gingiile.
De asemenea, ar fi bine să eviți consumul de tutun și cel de alcool care poate duce la o limba galbena si crapata. Mai mult, pentru ca toate aceste metode să dea roade ar trebui să ai o dietă echilibrată bogată în fructe și legume.
Mai mult, la fiecare 6 luni ar fi bine să mergi la control la medicul stomatolog pentru a preveni apariția unei afecțiuni mai grave. Controlul regulat este cel care te asigură că afecțiunile orale vor fi depistate la timp și mai ales tratate corespunzător.
Factori de risc si complicatii in cazul limbii albe
Limba albă poate fi un simptom al afecțiunilor precanceroase sau canceroase ale cavității bucale și se manifestă prin pete albe însoțite de pierderi în greutate, simptome dureroase, sângerări frecvente, dificultăți în vorbire, mestecare și înghițire, răgușire. De regulă au drept cauză un consum excesiv de alcool și tutun, dar și un sistem imunitar compromis cu boala HIV.
Linea alba jugală se manifestă ca o linie albă subtire cauzată de îngroșarea epiteliului. Dacă de obicei apare pe suprafața mucoasei bucale unde epiteliul nu are keratină, linea alba jugală poate apărea și pe marginea limbii. Această afecțiune este benignă și nu are nevoie de tratament.
Infecția cu Streptococcus Pyogenes este o altă complicație a limbii albe. Este de fapt o infecție bacteriană care se manifestă prin apariția unor pete roșii pe limbă sau pete albe pe o limbă roșie. Dacă persoana în cauză simte o durere în gât va trebui tratată la timp pentru a evita complicații ccum ar fi febra reumatică sau glomerulonefrită. Această infecție este ușor de identificat prin analizele de cultură bacteriană.
Aceste afectiuni ale limbii pot fi cauzate de factori precum dezvoltarea în exces a țesutului care va acoperi limba sau chiar anumite alimente. Îngroșarea țesutului care acoperă limba și respirația urât mirositoare sunt strâns legate de o limbă albă. Cu cât țesutul se va îngroșa mai mult, cu atât vor crește șansele de acumulare a resturilor alimentare și a bacteriilor.
Limba alba la copii
Copiii care au limba albă sau acoperită cu pete de culoare albă ar trebui hrăniți cu iaurturi neîndulcite bogate în culturi vii pentru a restabili echilibrul natural al bacteriilor în organism. Se mai poate încerca o gargară cu apă sărată și administrarea unui analgezic cum ar fi acetaminofen pentru a calma durerea. Dacă simptomele de limba saburala nu dispar, este bine să mergeți la medicul de familie pentru a primi o rețetă de medicament antifungic.
Limba albă la copii are mai multe cauze cum ar fi:
- acumularea de bacterii și celule moarte
- infecția cu streptococ betahemolitic tip A în gât
- scarlatina
- candidoza
- stomatită aftoasă
- diateză alergică
- gastrită
- colecistită
- pancreatită
- amigdalită
- antibiotice
- deshidratare
Curățare limba alba cu bubite a celui mic se poate face doar dacă te-ai asigurat că nu are o infecție bacteriană sau fungică.
Se poate face folosind o periuță de dinți ori cu partea specială de curățat limba, ori cu perii, prin intermediul gargarei cu apă sărată sau bicarbonatului de sodiu pentru a scăpa de pete pe limba.
De asemenea, dacă simte limba incarcata medicii propun utilizarea glicerinei boraxate.
Părinții mai au la dispoziție pasta de curățare făcută în casă folosind turmeric și lămâie.
Turmericul este cunoscut pentru proprietățile sale antifungice și antibacteriene.
Totuși, nu se recomandă încercarea acestor remedii pe bebeluși.
No Comments