Maseaua de minte: ce este, simptome. Ce presupune extractia molarului de minte. Recuperare

Adesea se face asocierea între măseaua de minte și maturitatea persoanei căreia îi erupe această măsea. Un lucru este cert. Măseaua de minte nu ne face mai deștepți, însă ne poate cauza multe probleme și necesită o atenție ceva mai specială decât ceilalți 28 de dinți din cauza poziției dificile, lipsei de control a aspectului sau și curățării dificile.

Prin urmare, este esențial să mergi regulat la dentist, ca să previi din timp eventualele complicații din cauza acestui molar, iar dacă ai ajuns, totuși, în faza unei extracții, să ții cont de sfaturile chirurgului ca să te poți recupera cât mai repede.

Ce este maseaua de minte

Măseaua de minte este al treilea molar și erupe de regulă la persoanele cu vârsta între 17 și 25 de ani. Aceasta este localizată în cea mai îndepărtată zona a maxilarului și are nevoie de spațiu unde să crească normal. Tocmai din acest motiv, măselele de minte erup în momentul în care arcadele dentare sunt complet dezvoltate. În mod normal, fiecare persoană are patru măsele de minte, însă există persoane care au doar două sau trei măsele de minte. De actualitate este întrebarea dacă aceşti dinţi trebuie sau nu extraşi de pe arcadă. Deși, numărul pacienţilor ce prezintă molari de minte corect erupţi este mult mai mic faţă de cei care au probleme din cauza acestor molari, nu trebuie generalizată indicaţia de extracţie.

Ce rol are maseaua de minte

În prezent, molarii de minte și-au pierdut din atribuții. În trecut, aceștia erau utilizați pentru a mestecă mâncăruri dure. Pe măsură ce restul dinților se deteriorau sau cădeau, măselele de minte erau înlocuitorii potriviți. Însă, în prezent, acestea și-au pierdut funcționalitatea și nu mai au un rol esențial. Prin urmare, molarii de minte sunt folositori doar în cazul în care erup normal. În caz contrar vor cauza numai probleme.

La ce varsta iese maseaua de minte

În general, măselele de minte erup la vastă de 17-25 de ani. Există însă și excepții. De exemplu, în Cartea Recordurilor a fost înregistrat un caz al unui băiețel de 9 ani căruia i s-a făcut extracție de molar de minte. În același timp, un bărbat în vârstă de 94 de ani a aflat în timpul unui control de rutină că ii erupe măseaua de minte. Prin urmare, măseaua de minte poate erupe la orice vârstă.

Un molar de minte devine o problemă în situaţia în care spaţiul de pe arcadă este insuficient pentru a permite o erupţie corectă sau erupţia sa este împiedicată de gingie, os sau un alt dinte.

Lipsa de spaţiu apare pentru că osul maxilar şi cel mandibular s-au micşorat în evoluţia filogenetică a omului.

Regimul alimentar bazat, preponderent pe o alimentaţie moale, a declanşat această adaptare – nu mai este nevoie de un număr mare de dinţi pentru a asigura masticaţia. Molarii de minte inferiori cauzează în majoritatea situaţiilor cele mai multe probleme. Aceste probleme pot apărea instantaneu sau în cele mai nefavorabile momente.

Studiile de specialitate indică,  drept moment al extracţiei molarilor de minte ce pot cauza probleme, intervalul de vârstă 14 – 22 de ani. Tehnica este relativ simplă şi pacientul se recuperează mult mai repede la aceste vârste. O operaţie la vârsta de 20 de ani implică mult mai puţine riscuri, complicaţii, accidente sau incidente decât la vârste peste 40 de ani. De asemenea procesul de vindecare este mai lung în cazul pacienţilor peste 40 de ani.

 

Cum iti dai seama de eruptia molarului de minte. Simptome

Eruperea maselei de minte poate fi simptomatică în cazul unor persoane, în timp ce alte persoane nu au nicio problemă din cauza acestora. Semne care anunță erupția maselei de minte sunt înroșirea și umflarea gingiilor, disconfort în timpul masticației, durere și, uneori, febră.

Complicaţiile cauzate de erupţia molarului de minte sunt multiple şi pot fi afectate ţesuturile învecinate (locale) sau chiar regionale.

Una dintre primele complicaţii care apare este caria dentară. Aceasta apare ca urmare a deficitului de igienizare a molarului de minte. În majoritatea cazurilor apare şi un proces carios la molarul vecin. Este dificil de tratat o carie la acest nivel din cauza imposibilităţii realizării accesului cu instrumentele uzuale. Astfel, apare durerea şi nu în ultimul rând, infecţia.

În cazul molarilor de minte parţial erupţi, s-a semnalat frecvent infecţia mucoasei adiacente, din cauza acumulării de placă bacteriană şi resturi alimentare. Această infecţie poartă denumirea de pericoronarită.

În apariţia durerii mai poate fi implicat şi un factor mecanic: molarul de minte erupe pe o direcţie oblică, astfel se sprijină pe dintele vecin. Apare o forţă care are o direcţie anormală, împotriva căreia dintele nu se poate opune prin mijloace proprii.

Dacă molarul de minte erupe pe o altă direcţie decât verticală, el poate leza pe lângă dinţii invecinaţi şi părţile moi: obrazul, limba. Există pacienţi care reclamă o rană pe interiorul obrazului care nu se vindecă. Astfel de răni sunt cauzate de înterpunerea mucoasei între molarii de minte ce erup incorect.

O altă complicaţie o constituie tulburările ortodontice: molarul de minte joacă rolul de „primă piesă dintr-un domino”. Dinţii îşi modifică poziţia, axul de înclinare, contactele cu antagoniştii. Apar modificări de ordin masticator – pacientul reclamă disconfort în timpul actului de hrănire. De asemenea, fizionomia şi fonaţia sunt afectate, dinţii (mai precis poziţia lor) joacă un rol important în formarea unor sunete. Aceste anomalii pot duce până la modificarea etajului inferior al feţei – distanţa de la baza nasului până la bărbie.

Din punct de vedere protetic se evită a se realiza lucrări fixe (punţi dentare) în imediata vecinătate a molarilor de minte până ce aceştia nu vor fi extraşi. Un molar de minte ce erupe lângă o coaroană poate chiar să descimenteze respectivă lucrare prin intermediul forţelor pe care le exercită într-o direcţie anormală.

O complicaţie considerată, de unii autori, majoră, este chistul . Acesta este un sac plin cu lichid ce se poate formă din ţesutul din jurul molarului de minte. Acest chist poate cauza distrucţie osoasă, deformări osoase, afectarea dinţilor vecini. În această situaţie se impune în mod obligatoriu extracţia molarului şi îndepărtarea chistului pentru a preveni extinderea lui. Există situaţii în care aceste chisturi se pot transformă în tumori (benigne sau maligne). În situaţia în care chistul creşte în volum poate surveni fractură spontană a osului mandibular.

De ce trebuie sa fie extrasa maseaua de minte. Cauze

Măseaua de minte trebuie extrasă în cazul în care nu are loc suficient să crească sau dacă apar alte probleme. Dacă trebuie sau nu extrasă măseaua de minte, doar medicul stomatolog ne poate spune, în urma unei radiografii și a unui control.

Uneori, măselele de minte pot cauza probleme grave, în special dacă nu au suficient loc pentru a crește. Printre acestea se numără:

 • carii dentare
 • probleme gingivale (gingivită, care poate duce spre parodontita)
 • chisturi, umflaturi în zona molarului;
 • infecții repetate ale țesutului moale din spatele maselei de minte;
 • tumori;
 • deteriorarea dinților din vecinătate;
 • înghesuirea dinților.

Extractia molarului de minte inclus

Molarul de minte inclus poate provoca neplăceri multor persoane: dureri severe, infecții și alte complicații. De multe ori, molarul de minte inclus poate fi depistat doar în urmă unei radiografii. Dacă nu este tratat corespunzător sau extras, molarul de minte inclus duce la apariția chisturilor și, în cele din urmă, a tumorilor. Prin urmare, cu cât tratamentul este amânat mai mult, cu atât va fi mai dificil de tratat, iar probabilitatea de apariție a complicațiilor crește.

 

Molarul de minte semiinclus si erupt

Molarul de minte semiinclus poate fi văzut cu ochiul liber. Acesta erupe doar parțial, o mare parte rămânând sub gingie. În cazul molarului de minte semiinclus, există o singură soluție: extracția. În caz contrat pot apărea numeroase neplăceri deloc de neglijat: carii dentare, infecții, chisturi și, în cele din urmă, tumori.

 

Cand trebuie sa mergi la medic 

De cele mai multe ori, molarii de minte nu prezintă semne supărătoare, de aceea este indicat să mergi periodic la medic pentru un consult de rutină. În caz contrar, dacă apar sângerări, dureri, disconfort, gust ciudat în gură etc., este indicat să mergi de urgență la medic.

 

Cand NU este necesara extractia maselei de minte

Extracția maselei de minte nu este necesară întotdeauna. În unele cazuri, când aceasta are suficient loc pentru a crește, este sănătoasă și nu creează disconfort, nu este necesară extracția. De asemenea, extracția maselelor de minte nu este necesară dacă acestea sunt înglobate în os și nu afectează masticația sau în situaţia în care există spaţiu pe arcadă suficient unei erupţii corecte. De asemenea, în cazul în care lipseşte un molar de minte din imediată vecinătate (molarul 2), molarul de minte poate fi luat în calcul într-un tratament ortodontic de al repoziţiona în locul molarului lipsa sau într-un tratament protetic, situaţie în care este considerat că şi dinte stâlp al unei punţi dentare.

 

Ce complicatii pot aparea daca NU scoti maseaua de minte

Multe persoane cred că, dacă măseaua de minte nu le creează dureri, nu au motive să o scoată. Însă, dacă medicul recomandă scoaterea maselei de minte, iar extracția ei este amânată, pot apărea probleme grave. De la sângerări masive, la dinți rupți, la amorțeala maxilarului și apariția infecțiilor, toate sunt cauzate de măseaua de minte care nu a fost extrasă la timp.

Măseaua de minte nu te doare și îți spui că nu ai niciun motiv să o scoți. Ei bine, s-ar putea să greșești. Dacă medicul îți recomandă extracția și tu îi ignori sfatul, pentru simplul motiv că nu te deranjează fizic, e bine să știi că pot să apară complicații și s-ar putea să ai probleme după operație, de la sângerări masive și dinți rupți, până la amorțeli sau pierderea ușoară a capacității de mișcare a maxilarului. Unele dintre problemele acestea pot să se rezolve în câteva zile, altele, însă, te pot afecta pe termen lung.

Pe lângă faptul că pot să rămână blocate în gingie sau să erupă parțial, măselele de minte sunt poziționate de așa natură încât sunt greu de curățat. Toate aceste lucruri pot duce la câteva probleme pe care nu ar trebui să le ignori atunci când ai de ales să urmezi sfatul medicului de a face extracția sau nu.

 • Infecția gingiilor din jurul molarilor de minte (pericoronarita) – este una dintre cauzele principale pentru care măselele de minte trebuie scoase. Este o infecție care poate deveni gravă și care provoacă durere și umflături. Uneori, însă, manifestările pot fi mai blânde.
 • Carii – pot să apară pe molarul de minte sau pe dintele de lângă el. Cariile pot să nu reprezinte o urgență, dar dacă ajung să afecteze nervul dintelui, atunci se poate forma un abces. Acesta va veni la pachet cu durerea.
 • Boala periodontală – măselele de minte pot fi afectate de o boală periodontală sau pot contribui la dezvoltarea ei pe dintele de lângă. Poți să nu ai niciun simptom, dar în timp, din cauza bacteriilor, pot să apară complicații.
 • Formarea chisturilor – se întâmplă destul de rar, în cazul în care molarul nu a străpuns gingia, ca să erupă. Toți dinții se dezvoltă într-un fel de săculeț și, câteodată, acesta se extinde ca un balon. Cu timpul, el se poate mări și trebuie îndepărtat.

Ce presupune interventia de extractie a molarului de minte

Operația de extracție a molarului de minte este o procedură chirurgicală de îndepărtare a unuia sau mai multor molari de minte, care nu implică riscuri mari, în cele mai multe dintre cazuri. Complicațiile pot apărea în cazuri rare, din cauza bacteriilor și a resturilor alimentare.

Pentru extracția molarilor de minte este necesară anestezia, și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale de incizie sau de îndepărtare a osului.

Extracția chirurgicală

Înainte de operație chirurgul va opta pentru un tip de anestezie, în funcție de complexitatea extracției și nivelul tău de confort. Prin urmare, îți va face anestezie locală ori te va seda intravenos și îți va face și anestezie locală, fie va apela la anestezia generală.

Ca să înțelegi, în mare, ce îți face chirurgul în timpul extracției, iată, pe scurt, care sunt pașii:

 • face o incizie în țesutul gingiei ca să ajungă la dinte sau la os, în cazul molarilor incluși sau semiincluși;
 • îndepărtează osul care blochează accesul la rădăcina dintelui;
 • taie molarul în două secțiuni dacă e mai ușor să-l scoată pe bucăți;
 • îndepărtează măseaua;
 • curăță locul extracției de orice rest de dinte sau os;
 • coase rana, deși asta nu e neapărat necesar;
 • pune pansament steril ca să prevină sângerările și să ajute la formarea cheagurilor de sânge. Acestea sunt foarte importante în procesul de recuperare pentru că previn sângerarea în exces, protejează rana de infecții și osul expus, ajută la creșterea țesuturilor noi.

Pret extractie masea de minte. Cat costa 

Prețurile pentru o extracție a măselei de minte diferă în funcție de tipul de extracție. Astfel, o extracție simplă poate porni de la 275 de lei și poate ajunge la 700 de lei – în cazul unui molar inclus sau semiinclus.

Recuperarea de dupa extractia molarului de minte. Ingrijirea postoperatorie

Durata recuperării după o extracție a molarului de minte poate diferi de la o persoană la altă. În urmă extracției pot apărea răni, umflături, dureri etc. Acestea dispar, de regulă, în maxim două săptămâni. Procesul de recuperare poate arată astfel:

 • primele 24 de ore – se formează cheaguri de sânge;
 • 2-3 zile – se ameliorează umflăturile de la nivelul gurii și al obrajilor;
 • 7 zile –  pot fi scoate firele;
 • 7-10 zile – dipar rigiditatea și durerea de la nivelul maxilarului;
 • 2 săptămâni – se vindecă vânătăile apărute în urmă extracției.

Extractia molarului de minte cu laser 

În clinicile Dentaplus putem apela la ajutorul laserului în procedurile de extracție a molarului de minte.

Avantajele sunt multiple : extracția e mai puțin invazivă, odată cu extracția de realizează o decontaminare și o dezinfecție de grad înalt a  zonei (lucru util mai ales dacă la nivelul molarului de minte a existat o infecție), vindecare mai rapidă și recuperare mai ușoară. Cu ajutorul laserului putem realiza “terapia durerii”,un proces de biostimulare prin care se accelerează procesele microbiologice de vindecare locală și se inhibă inflamația.

Ce ai voie sa bei dupa extractia molarului de minte

După extracția molarului de minte, este recomandat să bei multă apă. În primele 24 de ore nu se vor consuma alcool, băuturi carbogazoase, fierbinți sau cafea. Cel puțin o săptămână de la extracția dentară nu se va folosi paiul pentru a evita distrugerea cheagurilor de sânge.

Ce ai voie sa mananci dupa interventia de extractie a molarului de minte

În primele 24 de ore se vor consumă doar alimente moi, ușoare, precum iaurtul sau sucul de mere. Se vor evita preparatele care necesită masticație, preparatele prea calde sau prea condimentate, deoarece pot pătrunde în locul proaspăt operat, ducând la iritarea rănii.

Poti fuma dupa ce iti scoti maseaua de minte 

Persoanelor fumatoare li se recomanda evitarea tigarilor timp de cel putin 72 de ore dupa operatie. In schimb, in cazul persoanelor care mesteca tutun, se recomanda cel putin o saptamana de pauza.

Alte informatii despre recuperare postoperatorie in cazul unei extractii de masea de minte 

Recuperarea postoperatorie după extracția maselei de minte diferă de la o persoană la altă. De cele mai multe ori această cuprinde mai multe etape:

 • Sângerarea – în prima zi sunt posibile sângerări. Atenție, însă, pansamentul se scoate doar la recomandarea medicului stomatolog.
 • Durerea – după extracția maselei de minte, medicul poate prescrie un analgezic care să facă durerile mai ușor de suportat. Alternativ, se poate pune o pungă cu gheață pe locul inflamat.
 • Firele – De cele mai multe ori, după extracție medicul coase gingia. Firele, dacă nu sunt unele speciale care se resorb singure, trebuie scoase de către medicul stomatolog.

Cat dureaza durerea de dupa extractie si recuperarea

Timpul de recuperare după extracția molarului de minte diferă de la o persoană la altă. Acesta poate varia de la două săptămâni până la câteva luni. În tot acest timp este foarte important să respecți sfaturile medicului stomatolog pentru a preveni eventuale probleme și pentru a ajută gingia să se recupereze mai ușor.

Complicatii 

Cele mai multe intervenții de extracție a molarilor de minte nu prezintă complicații. Există însă cazuri foarte rare în care pot apărea complicații. Acestea sunt fie cauzate de bacterii și resturi alimentare, fie de deteriorarea dinților învecinați, a nervilor sau a osului maxilar.

 

No Comments

Post A Comment