12 ian. Mucocel & Ranula – Ce inseamna? Tipuri & Tratament
Chistul mucos, denumit și mucocel, reprezintă o afecțiune benignă a glandelor salivare, în general inofensivă, determinată de ruptura unui duct salivar. Chistul mucos se prezintă sub forma unei umflături pline cu lichid, de diferite dimensiuni, cu o evoluție lentă și care tind să se vindece singure.
Ranula, pe de altă parte, reprezintă un tip de mucocel al glandei sublinguale, apărut sub buză, pe regiunea în care se regăsesc papilele sublinguale.
Mucocelul și ranula sunt considerate unele dintre cele mai frecvente tulburări ale glandelor salivare, fiind comune în special în rândul persoanelor tinere.
Ce este un mucocel / chist mucos?
Mucocelul este o formațiune benignă comună, care apare în principal la nivelul mucoasei buzei inferioare, în general pe fondul unor traumatisme minore, precum cele determinate de mușcatul buzei sau obrazului. Deși în general este temporar și asimptomatic, în lipsa unui tratament, un mucocel poate deveni permanent sau își poate mari dimensiunile, situație în care devine simptomatic și poate interfera cu vorbirea sau mestecatul.
Tipuri de mucocel
Mucocelul se poate clasifica, în funcție de caracteristicile peretelui chistic, în:
– chist mucos de extravazare (determinat de traume la nivelul ductului salivar, reprezintă principalul tip de mucocel întâlnit);
– chist mucos de retenție (tip de mucocel mai puțin frecvent, determinat de obstrucția ductului salivar).
Cauze – De ce apare mucocelul?
Microtraumatismele de la nivelul cavității bucale, precum cele determinate de ticuri (mușcatul buzelor sau a obrazului) sau de mușcatul limbii în timpul masticației, determină leziuni ale glandelor salivare din cavitatea bucală și implicit apariția chisturilor mucoase. Dinții cu fracturi sau dinții rupți, care zgârie obrazul, expun, de asemenea, la un risc mai mare de a dezvolta chisturi mucoase. În cazuri mai rare, un mucocel bucal poate fi cauzat de obstrucția ductului excretor al glandelor salivare, din cauza unui calcul salivar sau a unei tumori orale.
Simptome – Chist Mucos
Mucocelul este de regulă asimptomatic, singurul indiciu care ajută la identificarea sa fiind întocmai prezența în cavitatea bucală a unor formațiuni nedureroase, de culoare albastră sau galbenă, care provoacă un ușor disconfort. Variabil în dimensiuni, un mucocel poate provoca uneori și simptome, cele mai comune fiind sângerările și durerile.
Cand este necesara vizita la medicul stomatolog?
Deoarece mucocelul poate fi ușor confundat cu alte condiții orale, este recomandată întotdeauna vizitarea medicului stomatolog încă de la identificarea formațiunii în cavitatea bucală, în scop preventiv. Medicul stomatolog poate ajuta la îndepărtarea mucocelului fără dureri, într-o singură ședință. Controalele regulate la stomatolog, la intervale de 6-9 luni, sunt recomandate pentru prevenirea oricăror alte afecțiuni orale.
Mucocel & ranula – Care este diferenta?
Mucocelul și ranula constituie tumori benigne apărute la nivelul cavității bucale, în urma întreruperii temporare a fluxului de secreții ale glandelor salivare. Principala diferență dintre cele două este aceea că ranula este un tip de mucocel, în general de dimensiuni mai mari, cu o localizare specifică, mult mai puțin frecvent.
Diagnostic chist mucos
Diagnosticului unui chist mucos se pune pe baza simptomelor, în urma unui examen clinic. Pentru a exclude diferite diagnostice diferențiale, dar și pentru a evalua mucocelul, pot fi necesare evaluări radiologice sau teste de laborator. Metodele radiologice de diagnostic includ:
– ecografia de înaltă rezoluție (poate face distincția dintre tumorile benigne și cele maligne, cu o precizie de aproximativ 90%);
– examen CT sau RMN (necesare în extrem de puține situații, recomandate în general înaintea unei proceduri chirurgicale de extirpare a glandei salivare).
Metoda de laborator utilizată pentru diagnosticarea unui mucocel și pentru a exclude diferite patologii maligne este biopsia, ce presupune prelevarea unei probe de țesut, care ulterior va fi examinată la microscop.
Mucocel – Tratament
În mai mult de jumătate dintre cazuri, mucocelele dispar de la sine, în decurs de câteva săptămâni, după spargerea și scurgerea conținutului său în cavitatea bucală. În situația în care acest lucru nu se întâmplă, iar mucocelele devin simptomatice, pot fi luate în calcul mai multe abordări de tratament.
Excizia chirurgicală
Considerată cea mai eficientă modalitate de tratament, excizia chirurgicală presupune îndepărtarea mucocelului prin tehnici minim invazive, uneori împreună cu glandă salivară adiacentă, cu scopul prevenirii recurențelor.
Marsupializarea
Tehnică chirurgicală ce presupune crearea unei fante în chistul mucos și realizarea unor suturi a marginilor acestei fante, pentru a permite păstrarea deschisă a sitului unde se regăsește chistul, cu scopul drenării continue a lichidului ce formează chistul. Marsupializarea este realizată asupra leziunilor extinse, la pacienții cu mucocel recidivant.
Alte modalități de tratament mucocel includ și ablația cu laser, electrocauterizarea sau criochirurgia, efectuate în principal pentru mucocelele superficiale, de dimensiuni reduse.
Mucocel & ranula la copii
Deoarece prevalența mucocelului este mai ridicată la copii și persoanele tinere, probabilitatea de apariție a acestor formațiuni benigne în copilărie este semnificativ mai mare decât la vârsta adultă. Din acest motiv, prezența unui mucocel la copil nu ar trebui să provoace îngrijorare pentru părinte. Cu toate acestea, pentru a reduce riscul de complicații și pentru a cunoaște proveniența formațiunii, se recomandă vizita la stomatolog la apariția oricăror semne de mucocel.
Complicatii mucocel
În cazuri rare, pot exista complicații determinate de neglijarea unui mucocel. În lipsa tratamentului, mucocelele poate determina infecții orale (în special când acesta se sparge, iar mucusul se scurge în gură) sau probleme de masticație (precum dificultăți apărute la înghițire), atunci când mucocelul este unul de dimensiuni mari.
Sunt recomandate remediile naturiste pentru mucocel?
Diferite preparate pe bază de plante, precum tinctura de propolis sau de gălbenele, pot ajuta la tratarea leziunilor orale. Cu toate acestea, datorită numărului limitat de studii care evidențiază efectele pozitive ale acestor remedii asupra mucocelului, este întotdeauna recomandată utilizarea lor doar la recomandarea medicului stomatolog.
No Comments