operatia cu lambou

Operatia cu lambou

Boala parodontală, pe lângă faptul că, de cele mai multe ori compromite estetica unui zâmbet frumos, afectează și aparatul de susținere a dinților adică legătura rădăcinii cu osul alveolar. La început se manifestă prin inflamarea gingiilor, apoi vorbim de așa-numitele buzunare sau pungi parodontale care se formează atunci când se creează un spațiu între dinte, gingii și os. Acest spațiu este expus tartrului și plăcii bacteriene care, odată absorbite de os, duc la slăbirea dintelui și ulterior la pierderea acestuia. În cazul în care adâncimea buzunarului parodontal depășește 4 milimetri este necesar să se intervină.

O soluție utilizată în stadiile avansate ale bolii parodontale este operația cu lambou. Procedura constă în corectarea defectelor gingivale și a tuturor țesuturilor moi care acoperă sau înconjoară dintele.

Această intervenție presupune oferirea unei căi de acces direct, prin care se ridică țesutul gingival și se curăță pungile parodontale, pași care ajută la descompunerea bacteriilor și la restabilirea sănătății gurii și gingiilor.

Ce este operatia cu lambou?

Operația cu lambou presupune reconstrucția țesutului gingival pierdut cu un dublu scop; atât de a proteja sănătatea dentară, cât și de a restabili estetica zâmbetului.

Netratată, boala parodontală duce la retragerea treptată a gingiei și, în consecință, la expunerea progresivă a rădăcinilor dentare. Pentru pacient, acest lucru presupune diverse neplăceri precum sensibilitate la rece sau cald, durere, sângerare sau inflamații.

Mai multe despre boala parodontală, găsesti și pe vlogul nostru:

Când se dezvoltă pungile parodontale, primul pas în curățarea lor este prin detartraj. O altă metodă care presupune o curățare profundă a dinților pentru cei care au recesiune gingivală, inflamație a țesuturilor moi care înconjoară dinții sau mult tartru sub linia gingiei este chiuretajul gingival.

Dacă aceste intervenții nu sunt eficiente, atunci se ia în considerare chirurgia parodontală.

Pentru a restabili sănătatea și frumusețea zâmbetului, operația cu lambou își propune eliminarea sau reducerea buzunarului parodontal. În timp ce zona este anesteziată se face o incizie la nivelul țesutului gingival. Astfel, gingia este separată de dinți, iar țesutul bolnav este îndepărtat din interiorul buzunarului. Această metodă oferă acces la suprafețele rădăcinilor dinților pentru o curățare profundă. Un ultim pas este reatașarea gingiilor cu ajutorul firelor de sutură și închiderea zonei. 

Operația cu lambou este o intervenție care permite acoperirea treptată a rădăcinilor expuse.

Indicatii – Cand se recomanda operatia cu lambou?

Operația cu lambou este recomandată în a doua fază a tratamentului bolii parodontale. Mai exact, dacă în prima fază bazată pe aplicarea procedurilor nechirurgicale, cum ar fi detartrajul și chiuretajul subgingival nu se obțin rezultate satisfăcătoare se are în vedere posibilitatea efectuării de intervenții chirurgicale și lambouri pentru accesarea zonelor compromise de boală.

Operația cu lambou este recomandată în cazurile de recesiune gingivală, resorbții rezultate în urma extracțiilor dentare, retracția gingiei în jurul implanturilor dentare și când există o diferență de înălțime gingivală.

De asemenea, această procedură este utilă în special pentru persoanele care au depuneri de tartru în buzunarele parodontale. Procedura presupune ridicarea gingiilor pentru a îndepărta depunerile de tartru și pentru a curăța zona.

Pe lângă creșterea adâncimii pungilor parodontale, alte motive care justifică necesitatea unei astfel de intervenții chirurgicale sunt:

  • Motive estetice: în acest caz pacientul este cel care dorește să apeleze la această intervenție;
  • Sensibilitate dentară: atunci când o parte a rădăcinii este expusă se poate dezvolta o sensibilitate la cald și rece;
  • Inflamația și sângerarea gingiilor;
  • Mobilitatea dintelui;
  • Recesiune severă a gingiilor;
  • Pierderea dinților;
  • Halitoza persistentă.

Avantajele operatiei cu lambou

Pe lângă faptul că provoacă puțin disconfort postoperator, așa cum arată o prezentare a Universității din Santo Amaro, unele cercetări sugerează, de asemenea, că această intervenție are succes în până la 96,7% din cazuri (2).

Printre avantajele acestui tip de intervenție se numără:

  • Curățarea profundă care distruge, de asemenea, buzunarele paradontale;
  • Intervenția precisă la nivelul unei anume zone gingivale, fapt ce scade riscul de alte țesuturi afectate și infectate;
  • Accesul direct la nivelul buzunarelor parodontale și al rădăcinilor;
  • Timp redus de vindecare.

Scopul Operatiei cu lambou

Parodonțiul acționează ca un aparat de susținere pentru dinți și este o structură complexă formată din țesuturi moi și dure. Printre principalele funcții ale parodonțiului se numără cea de a asigura atașarea corectă a dinților de oase. Țesutul moale include gingia, mucoasa și ligamentul parodontal, iar țesutul dur include cementul radicular și osul alveolar. (4)

Operația cu lambou se referă, în esență, la o secțiune de gingie sau mucoasă care este separată chirurgical de țesuturile subiacente, cum ar fi osul alveolar și țesutul conjunctiv. Această intervenție este recomandată în cazul pacienților care se confruntă cu recesiunea gingiilor. 

Un  scop principal al operației este de reduce sau chiar elimina buzunarul parodontal. Procedura ajută la curățarea bacteriilor dăunătoare prinse în spațiul dintre gingii și dinți.

Un alt scop este de a ajuta la regenerarea ligamentului parodontal. Astfel, în funcție de situația unică a pacientului, reducerea buzunarului poate fi realizată la unison cu alte proceduri, cum ar fi grefa osoasă. Printr-o astfel de abordare se asigură o ancorare puternică a dinților și o mai bună sănătate orală pentru pacient.

Pregatirea inainte de operatie

Înainte de operația propriu-zisă, pacientul va fi suspus unui examen oral. Astfel vor fi verificate orice posibile semne de infecții, abcese sau alte leziuni care ar putea  complica vindecarea după operație. De asemenea, vor fi analizate principalele aspecte din istoricul medical al pacientului. Este important ca acesta să menționeze orice modificări recente ale stării de sănătate. Vorbim de alergii sau medicamente care i-au fost prescrise recent.

Important de știu este și faptul că nu este indicat ca pacientul să conducă după operație, astfel încât ar trebui să se gândească în prealabil la o persoană care să-l poate însoți acasă după procedură.

Procedura propriu-zisa

Ca durată, operația nu durează mai mult de două ore. Pe parcursul intervenției, pacientul va fi anesteziat, iar asta înseamnă că gingiile vor fi amorțite. Cu ajutorul unui bisturiu, se va face o tăietură în formă de “U” de-a lungul liniei gingiei. Astfel se va crea o cale de acces direct, iar bacteriile care se află sub gingii vor fi curățate cu o unealtă de mână cu un vârf ascuțit și/sau un instrument de curățare cu ultrasunete cu un vârf vibrant. De asemenea, dacă se impune, orice os deteriorat, expus, va fi netezit și remodelat cu un burghiu mic și un instrument dentar ascuțit. Procedura va fi finalizată cu reatașarea gingiilor cu ajutorul firelor de sutură (cusături), care vor fi scoase apoi la aproximativ o săptămână după operație. De asemenea, zona tratată va fi acoperită cu un pansament.  

Recuperarea dupa operatia cu lambou

După operație este indicat să urmezi câțiva pași simpli care vor facilita vindecarea zonei abia tratate. În acest mod, te vei asigura că totul decurge bine și că te poți întoarce la rutina zilnică obișnuită în cel mai scurt timp.

Spre exemplu, nu este recomandat să mănânci imediat după intervenție, deoarece dacă efectul anesteziei nu a dispărut există riscul să-ți muști buzele, obrajii sau limba. Ar trebui să ai la îndemână alimente moi – precum pește, paste, iaurt – care să nu cauzeze răni atunci când mănânci. Tot de nivelul alimentației ține și evitarea alimentelor fierbinți în ziua în care ai avut operația. Precizăm că în următoarele trei zile după operație este indicat să nu bei lichide cu paiul, deoarece poți provoca sângerare.

Trebuie să știi că, după ce efectul anesteziei dispare, este normal să resimți disconfort – zona tratată va fi sensibilă pentru cel mult o săptămână, timp în care poți lua medicamente care să te ajute cu durerea. Și sângerarea este normală în primele 2-3 zile după operație.

Pentru cei care vor să știe cât de repede se pot întoarce la muncă, este recomandat ca în ziua operație să nu se depună efort fizic iar, ulterior, ne putem întoarce la rutina obișnuită.

Este recomandat să nu fumezi în prima săptămână după operație, deoarece poți întârzia vindecarea.

La o săptămână de la operație va trebui să te prezinți din nou la consult, astfel încât zona tratată să fie evaluată.

Grefa osoasa (aditie os) & operatia cu lambou

Dacă boala gingiilor a deteriorat osul din jurul rădăcinii dintelui, acesta va fi înlocuit cu o grefă de os. Această procedură va fi parte din operația cu lambou și va ajuta la prevenirea pierderii dinților.

Riscuri operatie

Pe lângă riscurile generale ale intervenției chirurgicale, inclusiv sângerarea și reacție la anestezie, riscurile specifice asociate cu intervenția chirurgicală la nivelul gingiilor includ:

  • Infecție;
  • Durere excesivă, umflare sau inflamație;
  • Creșterea mobilității dentare;
  • Modificări ale gustului;
  • Vindecarea întârziată a rănilor;
  • Recurența bolii gingiilor.

Cand sa contactezi medicul daca apar complicatii?

La fel ca în cazul oricărei proceduri chirurgicale la nivel dentar, este normal să resimți un anumit disconfort sau chiar sângerări la câteva zile de la operație. Este important să fii pregătit, astfel încât să ai la îndemână medicamente care să calmeze durerea, să consumi alimente moi și să te odihnești corespunzător

Poți contacta medicul atunci când prezinți oricare dintre simptomele de mai jos:

  • Febră;
  • Semne de infecție la nivelul zonei care tocmai a fost tratată (de exemplu, căldură, umflare sau roșeață);
  • Sângerare excesivă sau persistentă;
  • Durerea care nu dispare cu medicamente.

Operația cu lambou poate inversa efectele bolii parodontale și poate reduce șansele de pierdere a dinților sau de deteriorare a gingiilor. Cu toate acestea, riscul de a te confrunta din nou cu probleme de sănătate orală, precum recesiunea gingiilor și necesitatea unei intervenții chirugicale, poate fi prevenit prin controale stomatologice regulate și o îngrijire orală atentă la domiciliu.

Mai multe despre tratamentul bolii parodontale găsești și în acest video pe vlogul nostru:

Sursă foto: FreePik

Referințe:

1. https://www.preferreddentalcaresantarosa.com/gum-flap-surgery-for-periodontal-disease-procedure-and-recovery/

2.http://dspace.unisa.br/bitstream/handle/123456789/431/Denise%20Pereira%20Gomes.pdf?sequence=1&isAllowed=y

3. https://www.upwardsdental.com/articles/dear_doctor/509324-periodontal-flap-surgery

4. Cho, Y.-D.; Kim, K.-H.; Lee, Y.-M.; Ku, Y.; Seol, Y.-J. Periodontal Wound Healing and Tissue Regeneration: A Narrative Review. Pharmaceuticals 2021, 14, 456. https://doi.org/10.3390/ph14050456

5. https://www.vanwinkleperio.com/procedures/after-surgery-instructions/flap-surgery/

6. https://www.verywellhealth.com/how-to-prepare-for-oral-surgery-1059320

No Comments

Post A Comment