10 ian. Pete pe limbă: cauze, simptome și metode eficiente de tratament
Limba reprezintă un organ foarte important pentru organismul nostru și dezvoltarea acestuia, având un rol decisiv în procesul de alimentație. Acest mușchi ajută la formarea bolului alimentar, dar și la deglutiția acestuia, contribuind astfel în procesul de digestie a alimentelor. Atunci când limba este afectată sau prezintă unele leziuni, aceste etape digestive se desfășoară cu mari dificultăți, aspect care poate fi nefavorabil pentru fiecare persoană. În continuare, vom urmări care sunt afecțiunile care pot apărea la nivelul limbii, ce simptome prezintă acestea și care sunt metodele de tratament care pot fi aplicate.
Pete pe limbă: cum arată și de ce apar?
O culoare neobișnuită a limbii sub formă de pete de culori diferite poate sugera manifestarea unei boli, atunci când există și alte simptome, precum durere și dificultăți în respirație și deglutiție. În general, petele pe limbă sunt foarte ușor de observat, deoarece au culori specifice (albe, roșii, maronii, negre) și au o întindere mare pe suprafața limbii. Principalul motiv de apariție a acestor pete la nivelul limbii este acumularea reziduurilor celulare, a celulelor moarte și a bacteriilor pe suprafața limbii. Pe de altă parte, petele pe limbă pot apărea ca și consecință a fumatului sau a consumului de alte substanțe iritante
Cum arată o limbă normală și sănătoasă?
O limbă normală și sănătoasă se caracterizează printr-o suprafață umedă și o culoare roz, cu mici variații de nuanțe mai închise sau mai deschise. Tesuturile de pe suprafața limbii includ un număr foarte mare de papile gustative, cu rol în receptarea unor arome diferite și identificarea gusturilor (sărat, dulce, amar, acru). Aceste papile gustative sunt în număr de aproximativ 9000, iar fiecare grup format are rolul de a identifica o aromă diferită. Inflamarea sau schimbările majore de culoare a acestora pot reprezenta semne de manifestare a unei afectiuni.
Simptomele petelor pe limbă
Printre principalele simptome care atestă apariția petelor pe limbă se includ schimbarea aspectului de pe suprafața limbii, precum și disconfort în timpul alimentatiei. Pe de altă parte, pot apărea dificultăți de înghitire a alimentelor, dar și în procesul de masticație. Un alt simptom deosebit de important este schimbarea culorii normale a limbii în alb, roșu, negru sau maro. În unele cazuri, limba poate fi umflată și pot apărea dureri locale, de intensitate mare. De asemenea, senzația de arsură pe suprafața limbii poate indica, de asemenea, apariția unor complicații în cavitatea bucală.
Pete pe limbă: tipuri
Petele de va nivelul limbii sunt de mai multe tipuri, iar principalul criteriu de diferențiere este culoarea acestora. Acestea pot fi de culoare roșie, albă, maronie, neagră sau galbenă. Pe suprafața limbii, localizarea petelor poate să varieze foarte mult. Ele pot apărea pe vârful limbii, la rădăcina acesteia, pe părțile laterale sau în zona de sub limbă. În funcție de caz, petele pot exista în număr mai mare sau, dimpotrivă, poate apărea o singură pată pe suprafața limbii. De regulă, ele sunt de dimensiuni diferite, rotunde și punctate. Indiferent de forma, culoarea sau dimensiunea petelor de pe limbă, este important de știut că fiecare dintre ele reprezintă o abatere de la normă și necesită o examinare amănunțită.
Pete albe pe limbă
În majoritatea cazurilor, petele albe de la nivelul limbii sugerează apariția unor afectiuni. Din acest motiv, este recomandat un consult medical imediat după apariția petelor pe limba, pentru a se stabili un diagnostic și un plan de tratament. Printre afectiunile care se manifestă prin pete albe pe suprafața limbii se enumeră candida bucală, lichenul plan bucal, sifilisul, infectia cu Streptococcus Pyogenes, leucoplazia bucală și cancerul oral. În cazul candidei bucale, petele albe pot sângera atunci când se încearcă îndepărtarea acestora, fapt care poate avea consecințe mult mai grave.
Pete roșii pe limbă
Principalele cauze de apariție a petelor roșii pe limbă sunt consumul excesiv de alimente extrem de picante, fumatul excesiv sau consumul de alcool în cantități foarte mari. De asemenea, petele roșii pe limbă pot indica supraîncălzirea organismului sau apariția unor afectiuni mai grave. Spre exemplu, inflamarea papilelor este cauzată de mușcarea limbii sau de consumul unor alimente sau lichide foarte fierbinți sau picante. Pe de altă parte, limba cu aspect de căpșună se manifestă prin pete roșii, deoarece papilele gustative își măresc dimensiunea și se înroșesc. Aceste reacții sunt determinate de un deficit de acid folic și vitamina B12. Alte afectiuni care se manifestă prin pete roșii pe limbă sunt limba geografică, boala Kawasaki, precum și cancerul oral.
Pete maronii sau negre pe limbă
Motivele de apariție a petelor maronii pe suprafața limbii sunt fumatul, mâncarea bogată în coloranti, ciocolată sau existența unor boli ale tractului respirator superior. Petele maronii de nuantă galbenă pot indica deseori un consum excesiv de alcool, boli pulmonare, dar și intoxicatii cu medicamente. Petele negre pot apărea pe toată suprafața limbii sau doar pe părțile laterale ale acesteia. Acestea pot indica o reacție normală de pigmentare a limbii sau, dimpotrivă, pot reprezenta manifestarea unor afectiuni serioase. Printre aceste tipuri de afectiuni, sunt incluse anumite leziuni la nivelul limbii, expunerea la unele substanțe chimice, cancerul oral sau limba păroasă, cauzată de acumularea în exces a bacteriilor și a ciupercior.
Când este cazul să te îngrijorezi?
Există cazuri în care apar pete la nivelul limbii ca urmare a unor reacții normale care se produc în organism (pigmentarea naturală a limbii) sau în urma unei alimentații bogate în coloranți. Cu toate acestea, petele pe limbă însoțite de durere locală și inflamații pot reprezenta un motiv de îngrijorare. Atunci când aceste simptome își fac apariția, se recomandă un consult imediat la medicul specialist. Acesta va examina cu atenție limba și aspectul acesteia și va elabora un diagnostic corect, precum și un plan de tratament corespunzător.
Cauzele apariției petelor pe limbă
În cazul petelor pe limbă, cauzele care determină apariția acestora pot varia în funcție de caz:
- Candida bucală – infecție care se manifestă prin pete albe pe limbă și care se poate răspândi pe cerul gurii, amigdale și partea inferioară a obrajilor;
- Sifilis- primele leziuni apar după 10 zile de la contactarea bolii și au forma unor zone ulceroase de culoare alb-gălbuie;
- Cancer oral- leziunile pot apărea sub forma unor pete albe pe limbă, fiind asociate și cu alte simptome, precum pierderea în greutate, durere, sângerare;
- Inflamarea papilelor gustative- consecință a consumului de alimente foarte fierbinți sau picante;
- Boala Kawasaki- petele pe limbă se asociază cu febră, buze tumefiate, tălpi roșii;
- Alergii orale.
Factori de risc
Principalii factori de risc care contribuie la apariția petelor pe suprafața limbii derivă din alimentație, consumul de lichide și igiena cavitatii orale. Prin urmare, un consum de alimente care conțin foarte multe grăsimi sau zaharuri poate genera pete pe limbă, de culori diferite. De asemenea, alimentele condimentate în exces pot determina, de asemenea, apariția acestor tipuri de afecțiuni. Tutunul și alcoolul consumat în exces sunt doi factori care contribuie la modificarea aspectului și culorii de pe suprafața limbii. Nu în ultimul rând, o igienă necorespunzătoare a cavității orale are ca și consecință apariția petelor pe limbă.
Pete pe limbă: tratament
Printre metodele de tratament care se aplică în cazul petelor prezente pe suprafața limbii se enumera administrarea medicamentelor antiinflamatorii, dar și un aport limitat de grăsimi și alimente condimentate. Pe lângă acestea, se recomandă o igienă orală corectă, în care este inclus și periajul limbii. Hidratarea organismului printr-un consum ridicat de apă ajută, de asemenea, la tratarea sau prevenirea acestor afectiuni. Pe de altă parte, unii specialiști recomandă gargara cu sare și bicarbonat de sodiu ca și metodă de tratament în acest sens.
Pete pe limbă la copii și bebeluși
Petele pe limbă pot apărea și în cazul bebelușilor și a copiilor cu vârste mai mari. Petele albe apar, de cele mai multe ori în cazul sugarilor și pot sugera dezvoltarea unor infecții fungice. Cauza principală a acestor afectiuni este imunitatea fragilă pe care o au sugarii în primele luni de viață. Se recomandă evitarea îndepărtării acestor formațiuni de pe suprafața limbii, deoarece există riscul aparitiei durerii și a sângerărilor locale. Petele de culoare închisă pe limba copilului pot fi rezultatul depunerii pigmentilor din alimente. Cu toate acestea, dacă aceste pete persistă, este indicat un consult medical.
Pete pe limbă în sarcină
Chiar și în perioada de sarcină există posibilitatea apariției unor pete pe limbă. În general, în perioada de sarcină cazurile de pigmentare ale pielii sunt foarte comune și reprezintă reacții normale ale organismului. La nivelul feței, modificările de culoare sunt vizibile în zona obrajilor și a buzei superioare, unde pot apărea pete de culoare maronie. De asemenea, în perioada de sarcină își pot face apariția pe suprafața limbii anumite pete, a căror culoare poate varia.
Modalități de preventie a petelor pe limbă
În vederea menținerii unui organism sănătos, este foarte important să se aplice unele măsuri de prevenție a petelor pe limbă. De cele mai multe ori, acestea se asociază cu o igienă corespunzătoare a cavitatii orale, prin care se realizează inclusiv periajul limbii. Pe de altă parte, un factor care contribuie la prevenirea petelor pe limbă este evitarea consumului de alimente care conțin multe zaharuri. Evitarea sau consumul redus de tutun și alcool reprezintă, de asemenea, metode eficiente de prevenție în cazul acestor afectiuni. Specialiștii recomandă mersul la stomatolog de cel puțin 2 ori pe an, pentru a se menține astfel o bună funcționare a cavității orale.
No Comments