15 sept. Pivot Dentar: Ce este si cand este necesar?
Pivotul dentar, utilizat pentru reconstruirea dinților instabili, fracturați sau cariați, este un dispozitiv corono-radicular ce poate fi confecționat din diferite materiale și care se atașează de rădăcină dintelui, ulterior fiind acoperit de o coroană dentară artificială. Plasarea unui pivot dentar pentru susținerea unui dinte deteriorat poate prelungi perioada de viață a acelui dinte și poate preveni multiple complicații.
Ce este un pivot dentar?
Pivotul dentar este un dispozitiv proteic utilizat în stomatologie în general pentru înlocuirea țesutului dentar distrus, la pacienții cu leziuni dentare majore sau a căror coroană dentară prezintă carii în stare avansată. Pivotul, folosit ca structură de rezistență pentru o viitoare coroană dentară, poate fi utilizat atunci când rădăcina dintelui nu este afectată.
Când e nevoie de un pivot dentar?
Există mai multe situații în care medicul stomatolog poate recomanda utilizarea unui pivot dentar, cea mai comună dintre acestea fiind reprezentată de pierderea sau fracturarea coroanei unui dinte. Într-un astfel de caz, dacă rădăcina dintelui este intactă, pivotul dentar poate preveni multiple complicații asociate cu pierderea dinților. În plus, pivotul dentar va ajuta la recăpătarea aspectului normal al danturii.
Situațiile în care este necesar un pivot dentar includ, de asemenea:
– fragilitatea pereților unei coroane dentare (în cazul dinților plombați).
– deteriorarea avansată a coroanei dintelui (facilitată de existența unor carii avansate lăsate netratate, pe fondul unei igiene orale deficitare).
Reconstrucția corono-radiculară cu pivot se realizează întotdeauna după efectuarea unui tratament endodontic, scopul principal fiind acela de prevenire a unor potențiale infecții viitoare. În Clinica Dentaplus pot fi efectuate ambele tratamente, atât reconstrucția corono-radiculară, cât și tratamentul endodontic.
Cât rezistă un pivot dentar? Durata de viață:
Durata de viață a unui pivot dentar depinde în general de modul de realizare al tratamentului și de igiena dentară a pacientului. Astfel, dacă tratamentul este efectuat corect și nu există spații libere în canalului dintelui prin care să poată pătrunde bacterii, un pivot dentar poate rezista pe viață, nefiind necesară înlocuirea sa. Este esențial, însă, ca igiena orală să fie una optimă, pentru a preveni eventuale complicații.
Componentele unui pivot dentar
Pivotul dentar este alcătuit din două părți, o parte fixată în canalul radicular (pivot radicular) și o parte situată deasupra gingiei, care va ține locul dintelui propriu-zis (coroana dentară).
Partea radiculară
Pivot conceput din diferite materiale durabile care pătrunde în canalul radicular, acoperind până la trei sferturi din acesta. Pivotul este ulterior folosit pentru susținerea coroanei dentare, fiind structura de rezistență a dintelui.
Coroana dentară
Partea coronară a unui pivot dentar se află în prelungirea regiunii radiculare, fiind atașat de aceasta. Coroana este un element fix, care imită aspectul dintelui natural și care poate fi concepută din mai multe tipuri de materiale. Dimensiunile și forma unei coroane dentare diferă în funcție de poziția dintelui și de caracteristicile pacientului. Coroanele dentare refac aspectul estetic normal al danturii, ajută la masticația corectă a alimentelor și contribuie la păstrarea unei bune fonetici. Află mai multe despre acest tratament aici.
Tipuri de pivoți
Pivot dentar turnat
Pivotul dentar turnat este realizat în laboratorul de tehnică dentară pe baza amprentelor specifice ale canalului radicular al dintelui și fixat ulterior prin cimentare în interiorul canalului radicular. Utilizarea pivoților turnați este recomandată atunci când se dorește obținerea unei rezistențe superioare a pivotului, de regulă pentru refacerea în întregime a unei coroane dentare distrusă complet. Comparativ cu pivotul dentar prefabricat, cel turnat prezintă o flexibilitate mai redusă, riscul de fractură a rădăcinii dentare fiind semnificativ mai mare.
În funcție de preferințele pacientului, indicațiile medicului și de regiunea în care se găsește dintele care va beneficia de reconstrucție corono-radiculară, pivoții turnați pot fi:
– pivoți metalici (se utilizează preponderent aliaje de cobalt-crom, dar și aur sau titan);
– pivoți din zirconiu (dinții îmbrăcați în zirconiu sunt durabili și estetici, pivoții ceramici din zirconiu fiind recomandați indiferent de regiunea protezată).
Pivot dentar prefabricat
Pivotul dentar prefabricat este un tip de pivot standard, realizat în cabinetul stomatologic, fără a fi necesară obținerea unei amprente a canalului radicular. Comparativ cu pivotul turnat, cel prefabricat poate fi confecționat inclusiv din fibre de cuarț sau de sticlă. Pivotul din fibră de sticlă este foarte frecvent utilizat în practică, în special datorită esteticii sale și a rezistenței crescute. Comparativ cu un pivot dentar metalic, cel din fibră de sticlă nu își modifică culoarea în timp, astfel că nu poate deveni inestetic.
Avantaje, dezavantaje și contraindicații pivot dentar
Pivotul dentar, similar cu alte dispozitive utilizate în chirurgia dentară, prezintă o serie de avantaje și dezavantaje. Totodată, există situații în care utilizarea unui pivot dentar poate fi contraindicată.
Avantaje pivot dentar:
– conferă un aspect fiziologic normal;
– poate ajuta la conservarea dinților;
– costuri reduse, în comparație cu implantul dentar (folosit de regulă dacă tratamentul inițial de reconstrucție cu pivot este întârziat și dinții își pierd în totalitate mobilitatea);
– reprezintă o alternativă la extracția dinților.
Dezavantaje pivot dentar:
– posibilitatea unei reacții alergice la materialele utilizare;
– necesitatea îndepărtării nervului dentar, în cadrul unei intervenții endodontice;
– risc redus de fractură radiculară;
– tratamentul corono-radicular cu pivot necesită mai multe programări la cabinetul stomatologic;
Contraindicații pivot dentar
– mobilitatea dintelui este una accentuată;
– sunt evidențiate inflamații gingivale semnificative sau abcese dentare;
– pacientul prezintă dureri dentare la atingere;
– dintele este fracturat sub nivelul gingiei;
– dintele nu a beneficiat de un tratament endodontic.
Cât costă un pivot dentar?
Costurile reconstrucției corono-radiculare cu pivot diferă în funcție de complexitatea procedurii și de tipul pivotului și al coroanei utilizate. Din punct de vedere al costurilor, pivotul dentar este semnificativ mai ieftin decât implantul dentar, motiv pentru care amânarea tratamentului recomandat de către stomatolog în vederea plasării unui pivot este contraindicată. Dacă vă întrebați cât costă un dinte cu pivot, prețurile orientative pot fi găsite aici.
Cum decurge tratamentul?
Tratamentul de reconstrucție corono-radiculară cu pivot începe întotdeauna cu un tratament endodontic (în cazul în care acesta nu a fost efectuat anterior sau a fost efectuat eronat), care va include pregătirea canalului radicular și îndepărtarea nervului dintelui. Ulterior, canalul radicular este pregătit pentru amplasarea pivotului, care va fi cimentat în rădăcina dintelui, pentru a asigura stabilitatea sa. În cazul pivoților turnați, canalul radicular va fi amprentat în cabinetul stomatologic, urmând ca amprenta să fie transmisă la laboratorul de tehnică dentară. Aplicarea și fixarea pe pivot a porțiunii coronare este ultima etapă din tratament.
Nici tratamentul de canal și nici cel de reconstrucție corono-radiculară cu pivot nu sunt dureroase, fiind efectuate sub anestezie locală profundă. În schimb, poate fi de așteptat ca ambele tratamente să provoace o sensibilitate locală, care tinde să se amelioreze în decurs de câteva zile.
Diferența dintre pivot si implant dentar
Pivotul și implantul dentar provoacă adesea confuzii în rândul pacienților, ambele dispozitive fiind folosite pentru reconstruirea dentară. Cu toate acestea, există diferențe semnificative între un pivot și un implant dentar, atât în ceea ce privește tratamentul în sine, cât și al costurilor și durabilității lor.
Pivotul, comparativ cu implantul dentar, poate fi utilizat doar în situația în care rădăcina dintelui nu este deteriorată, după un tratament de canal efectuat de către un medic specialist endodont. În schimb, reconstrucția cu implant dentar este posibilă inclusiv atunci când rădăcina dintelui a fost deteriorată.
O altă diferență semnificativă este dată de modul de atașare al pivotului, comparativ cu implantul. În timp ce pivotul este plasat în rădăcina dintelui, implantul dentar este plasat intraosos (în maxilar și mandibulă), urmând să ia locul rădăcinii dintelui. Află TOT ce trebuie să știi despre implantul dentar aici.
No Comments