29 mai Sfaturi pentru părinți înainte de prezentarea în cabinetul stomatologic, la prima vizită:
Este recomandat conform AAPD ca prima vizită la medicul pedodont să aibă loc odată cu apariția primului dinte, sau, cel mai târziu, la prima aniversare, în jurul vârstei de 1 an.
- Odată cu apariția primilor dinți, pot apărea și primele carii
- Este indicat ca prima vizită să aibă loc în prima parte a zilei, atunci când copilul este odihnit
- Părintele setează așteptările copilului despre prima vizită, poate fi pregătit citindu-i povești despre prima vizită la stomatolog sau urmărind filmulețe educaționale
- Părintele îi va povesti copilului despre medic și asistentă aspecte pozitive, de exemplu că sunt acolo pentru a-i ajuta să aibă grijă mai bine de dinții lor
- Părintele va face o listă cu eventualele medicamente pe care i le administrează copilului pentru a oferi informații cât mai exacte
- Copilul este încurajat să aducă jucăria favorită la prima ședință pentru a utiliza puterea exemplului, pentru a-i fi familiar și pentru a reuși să relaționeze mai ușor în cabinet
- Copilul este încurajat de părinți să pună întrebări medicului despre igiena orală și obiceiurile sănătoase
- Părintele poate realiza o listă de întrebări de acasă pe care i le poate adresa medicului stomatolog pediatru în cadrul ședinței de primă vizită.
- Părintele poate crea un kit de îngrijire orală care va include produsele de îngrijire orală recomandate de medicul stomatolog pediatru (periuța, pasta, ața dentară, duș bucal, clepsidră, calendar) și le va oferi copilului ca recompensă după prima vizită.
INFORMAȚII pentru părinți pentru prima vizită :
Prima vizită are un rol informativ pentru părinte și se vor discuta aspecte despre
- Igiena orală a copilului
- Produse de îngrijire orală adecvate vârstei
- Obiceiurile vicioase (de exemplu utilizarea suzetei, succiunea degetului)
- Alimentația corectă și sănătoasă
- Tehnici corecte de periaj exemplificate pe model părintelui
- Posibilitatea părintelui de a pune întrebări medicului stomatolog pediatru
La prima vizită se poate realiza ședința de igienizare, consultația și realizarea planului de tratament, eventuale investigații radiologice.
În situația în care copilul este anxios și nu se simte confortabil, nu se va insita pentru realizarea unui tratament, se reprogramează ședința pentru acomodare. Citește aici mai multe despre frica de dentist.
În cazul unei urgențe stomatologice (traumatism), părintele trebuie să își păstreze calmul și echilibrul, pentru a nu transmite starea copilului.
No Comments