19 oct. Profilaxia Dentară: ce înseamnă, în ce constă și de ce este importantă
Profilaxia dentară este un proces complex care cuprinde toate acțiunile care previn instalarea afecțiunilor dentare și gingivale. Aceasta este necesară pentru a preveni nu doar simptomele neplăcute ale acestor afecțiuni, dar și pentru a menține un aspect estetic plăcut și a reduce riscul complicațiilor. Profilaxia se efectuează atât acasă, prin reguli de igienă, dar și în cabinetul medicului stomatolog. De aceea, este recomandat a merge periodic la un consult.
Ce înseamnă profilaxia?
Profilaxia constă în totalitatea măsurilor și procedurilor care împiedică dezvoltarea afecțiunilor dentare și gingivale. Însăși, etimologia acestui termen face referire la sensul său. Astfel, cuvântul „profilaxie” provine din limba greacă, din „phylax”, care înseamnă pază. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au concluzionat că pentru a împiedica anumite boli să apară, este important a se păzi de factorii de risc ai acestora.
Este important de menționat că profilaxia este de dorit a se începe încă din copilărie și continuată pe toată durata vieții. Metodele de profilaxie contribuie semnificativ la prevenirea diferitelor afecțiuni. Însă, pentru aceasta ele necesită a fi respectate și aplicate consecvent.
De câte feluri este profilaxia?
Pe parcursul vieții, metodele de profilaxie se pot schimba. Dacă pentru un sugar, profilaxia constă în aplicarea regulilor de igienă, după fiecare masă, pentru un copil sau un adult, profilaxia înseamnă mult mai mult. Astfel, prevenirea afecțiunilor stomatologice cuprinde mai multe metode, iar fiecare dintre aceasta este recomandată de către medic, în funcție de starea de sănătate a fiecărui pacient.
Metodele de prevenire ale afecțiunilor cavității bucale sunt multiple. De asemenea, modul în care se efectuează este foarte important. Pentru aceasta, este util a cere sfatul specialistului. Printre cele mai frecvente metode de profilaxie care sunt recomandate în stomatologie, se află:
- perierea dinților de cel puțin două ori pe zi;
- utilizarea unei paste de dinți cu un conținut optim de fluor;
- folosirea aței dentare sau a dușului bucal;
- alegerea unei ape de gură cu proprietăți antibacteriene;
- renunțarea la fumat;
- consumarea redusă a băuturilor carbogazoase dulci;
- reducerea consumului de dulciuri;
- consultul periodic, la un interval de 6 luni, la medicul stomatolog;
- detartrajul dentar;
- tratamentele de fluorizare;
- efectuare radiografiilor dentare;
- realizarea procedurilor profesionale de curățare a danturii;
- sigilarea dentară;
- tratamentele ortodontice;
- intervenții chirurgicale, pentru corectarea anumitor anomalii.
Ce presupune profilaxia dentară?
Profilaxia dentară reprezintă toate metodele de prevenție ale afecțiunilor dentare. Aceasta este complexă și cuprinde multe măsuri ce necesită a fi aplicate constant pentru rezultate maxime. Este de dorit ca profilaxia să fie începută de acasă, din perioada de nou-născut. În această etapă a vieții, se recomandă curățarea gingiei cu glicerină, după fiecare masă. Ulterior, începând cu erupția primilor dinți, părinții sunt îndrumați spre a-i învăța pe cei mici să își perieze dinții cu periuța.
Profilaxia dentară în cabinet
Începând cu erupția dinților, sunt necesare vizitele periodice la medicul stomatolog. Medicul poate urmări evoluția dinților de lapte și poate recomanda cele mai potrivite metode pentru a asigura sănătatea dentară a celui mic.
Metodele de prevenire a bolilor stomatologice sunt multiple. O mare parte dintre acestea, pot fi realizate în cabinetul stomatolog. În funcție de particularitățile medicale ale fiecărui pacient, medicul stomatolog va recomanda procedurile care se potrivesc cel mai bine. Consultul unui medic specialist cu experiență este important, deoarece acesta poate evalua obiectiv starea pacientului și poate indica doar intervențiile care sunt adecvate pentru acesta.
Controale periodice
Controale periodice au rolul de a depista eventuale afecțiuni care se dezvoltă la nivelul danturii și al gingiei. În acest mod, acestea pot fi tratate încă din stadiile incipiente, iar riscul complicațiilor este redus semnificativ. Ideal, controlul stomatologic periodic se efectuează la un interval de 6 luni. În funcție de patologia fiecărui pacient, medicul poate indica un interval mai scurt. Astfel, se realizează o monitorizare mai atentă a pacientului.
De asemenea, în cadrul acestor controale, poți ruga medicul să îți răspundă la întrebările pe care ai sau să îți arate cele mai bune tehnici pentru igienizarea cavității bucale. Clinica DentaPlus beneficiază de unii dintre cei mai buni specialiști din domeniul îngrijirii dentare. Poți consulta lista serviciilor oferite de aceștia, dar și costul acestora aici.
Detartraj și Periaj Profesional
Detartrajul este o procedură stomatologică prin intermediul căreia este îndepărtat tartrul format la nivelul dinților. Aceasta nu este dureros și nu creează disconfort nici pe durata efectuării sale, nici ulterior. Este recomandat a efectua un detartraj de două ori pe an, la un interval de 6 luni. Bineînțeles, în funcție de stilul de viață al pacientului, tartrul se poate forma mai repede la unele persoane. Ca urmare, vorbește cu medicul stomatolog și stabiliți împreună intervalul optim la care să efectuezi detartrajul dentar.
Detartrajul implică utilizarea unui aparat, care prin intermediul ultrasunetelor îndepărtează plăcile de tartru de la nivelul dentiției. Ca urmarea a aparatului utilizat, structura dentară nu este alterată. În acest mod, se poate afirma că detartrajul este o procedură sigură, cu multiple beneficii.
De cele mai multe ori, după efectuarea unui detartraj se poate opta și pentru efectuarea unui periaj dentar profesional. Aceasta se realizează de către medicul stomatolog, folosind produse profesionale. Rolul periajului dentar este de a elimina placa bacteriană. Astfel, formarea tartrului este mult încetinită. Alte beneficii ale periajului dentar constau în:
- curățarea suprafeței dentare;
- îndepărtarea petelor cauzate de alimente sau de fumat;
- lustruirea suprafeței smalțului dentar, conferind un zâmbet strălucitor.
Air-Flow dentar
Procedura de air-flow constituie o metodă cu un rol foarte important în profilaxia bolilor stomatologice. Aceasta constă în curățarea suprafețelor dentare și a spațiilor interdentare cu un jet de apă sub presiune, ce are în componența sa aer și particule de bicarbonat de sodiu.
Presiunea apei și particulele de bicarbonat de sodiu, ce au proprietăți abrazive permit curățarea optimă a dinților și a spațiilor dintre aceștia. Cu toate acestea, jetul este reglat optim de către un aparat performant pentru a nu afecta smalțul dentar. Avantajele acestei tehnici sunt următoarele:
- elimină petele dentare;
- îndepărtează stratul superficial de tartru de la nivelul spațiilor interdentare;
- previne parodontoza;
- realizează o igienizare eficientă a cavității bucale;
- previne halena (mirosul neplăcut al cavității bucale);
- scade riscul de sângerări gingivale;
- reduce numărul pacienților care se confruntă cu pierderea dinților.
Procedura de air-flow se poate efectua în asociere cu detartrajul și periajul dentar sau separat de acestea. Este important a consulta medicul stomatolog și a afla care este momentul optim pentru efectuarea acesteia.
Sigilare și Fluorizare – Profilaxia Cariei Dentare
Cele mai multe dintre persoane prezintă șanțuri la nivelul suprafețelor superioare (ocluzale) ale molarilor. La nivelul acestor șanțuri pot pătrunde resturi alimentare, care sunt greu de îndepărtat. În timp, acestea pot conduce la formarea cariilor dentare. De aceea, o metodă profilactică eficientă pentru prevenirea cariilor este sigilarea dentară.
Sigilarea dentară este o tehnică care constă în acoperirea acestor șanțuri cu un material compozit. Acesta pătrunde în interiorul șanțurilor și le izolează de particulele alimentare și de bacterii. Sigilarea dentară este destul de des utilizată la copii, dar poate fi aplicată și la adulți.
La fel ca și sigilarea dentară, fluorizarea are un puternic rol în prevenirea apariției cariilor dentare. Fluorul este un mineral care contribuie semnificativ la păstrarea sănătății danturii. Printre rolurile pe care le are, se află:
- reduce sensibilitatea dentară;
- protejează dinții de substanțele abrazive din alimentație (acizi);
- crește calitatea vieții pacienților ce prezintă parodontopatii (au rădăcinile dinților expuse, nefiind acoperite de gingie);
- menține structura dinților.
Ingestia unei cantități crescute de fluor este toxică pentru organism. Ca urmare, pentru a te bucura de efectele acestui mineral, dar fără efectele sale secundare, acesta poate fi direct aplicat la nivelul suprafețelor dentare. Procedura necesită a fi realizată de către medicul stomatolog.
Profilaxia Ortodontică
Ortodonția este o ramură a medicinei care se ocupă cu studierea și corectarea malocluziilor dentare. Malocluzia constă în suprapunerea anormală a arcadei dentare superioară peste cea inferioară (mușcătura greșită). Cel mai frecvent, malocluzia este dată de modificări ale formei, ale poziției și ale numărului dinților.
Prima vizită la medicul ortodont este recomandat a se efectua în jurul vârstei de 7 ani. Astfel, corectarea eventualelor defecte de poziție sau formă poate fi realizată. Eficiența unui tratament ortodontic este mai crescută la copii, comparativ cu adulții, unde durata de tratament este mai lungă.
Profilaxia dentară acasă
Cea mai eficientă metodă de profilaxie a patologiilor dentare ce poate fi aplicată cu ușurință constă în implementarea regulilor de igienă. Acestea sunt extrem de utile pentru a menține sănătatea dinților, dar și pentru a preveni alte afecțiuni.
Astfel, sunt recomandate următoarele:
- spălarea dinților de două ori pe zi, dimineața și seară;
- utilizarea unei paste de dinți bogată în fluor și substanțe minerale;
- după perierea dinților, nu se clătește gura, pentru ca fluorul și mineralele din compoziția pastei să își exercite efectul la nivelul dinților;
- folosirea aței dentare sau a dușului bucal (contribuie la eliminarea resturilor alimentare dintre spațiile interdentare);
- folosirea unei ape de gură antibacteriană (pentru a preveni formarea plăcii bacteriene);
- clătirea cavității bucale cu apă de gură și utilizarea dușului bucal după consumul alimentelor dulci sau acide (ca urmare a interacțiunii acestora cu smalțul dentar, perierea dinților poate degrada structura acestuia, spălarea pe dinți este recomandată la aproximativ la o oră după consumul unor astfel de alimente).
Este important de menționat că nu doar regulile de igienă sunt importante, ci și anumite obiceiuri. Astfel, sunt indicate:
- renunțarea la fumat;
- evitarea sucurilor carbogazoase;
- consumarea dulciurilor cu moderație;
- introducerea în dietă a fructelor și a legumelor.
Beneficii – Ce afecțiuni poate preveni profilaxia?
Metodele profilactice orientate spre menținerea sănătății cavității bucale au un rol benefic dacă sunt realizate consecvent. Astfel, este important a respecta regulile de igienă în fiecare zi și a efectua controale periodice la medicul stomatolog.
Printre afecțiunile a căror risc este diminuat prin aplicarea metodelor profilactice se află:
- cariile dentare;
- gingivita;
- parodontoza;
- infecțiile;
- retracția gingivală;
- sângerările gingivale;
- pierderea dinților.
Factori de risc pentru apariția problemelor dentare
Măsurile profilactice contribuie semnificativ la sănătatea cavității bucale. Însă, este important și a evita factorii de risc care predispun la diferite afecțiuni stomatologice. Printre cei mai frecvenți factori de risc se află:
- placa bacteriană;
- tartrul;
- consumul alimentelor dulci în exces;
- băuturile dulci și carbogazoase;
- cafeaua și unele ceaiuri (pătează dinții);
- consumul în exces de alcool;
- fumatul.
Profilaxia afecțiunilor cavității bucale este compusă dintr-o serie de reguli de igienă și o paletă de proceduri ce se realizează în cabinetul medicului stomatolog. Aceasta este foarte importantă pentru a preveni diferite afecțiuni și a menține sănătatea cavității bucale. Consultă medicul stomatolog și află care sunt cele mai optime opțiuni profilactice pentru îngrijirea dinților tăi.
Sursa foto: Pexels
Bibliografie:
- www.verywellhealth.com, https://www.verywellhealth.com/dental-prophylaxis-4582989, accesat la data 22.09.2022;
- www.colgate.com, https://www.colgate.com/en-us/oral-health/dental-visits/what-happens-at-a-dental-prophylaxis-appointment#, accesat la data 22.09.2022;
- www.nashuadentist.com, https://www.nashuadentist.com/procedures/periodontics/prophylaxis-teeth-cleaning/, accesat la data 22.09.2022;
- www.merriam-webster.com, https://www.merriam-webster.com/dictionary/prophylaxis, accesat la data 22.09.2022.
No Comments