Sensibilitatea dinților

Sensibilitatea dinților – ce te face să zici „AU!” când mînânci înghețată?

Sensibilitatea dinților poate apărea la orice vârstă. De multe ori, factorii pe care îi putem influența sunt chiar cauza acestei sensibilități. Iată care sunt cele mai des întâlnite cauze pentru dinți sensibili:

Periaj greșit
Uneori sensibilitatea apare din cauza periajului. Daca aplicati prea multă presiune atunci când periați dinții sau dacă aveți o periuță cu peri prea tari/rigizi, atunci veți îndepărta straturile protectoare de pe dinți și veți expune canalele mici care duc la nervii dinților. Alimentele reci sau fierbinți pot ajunge apoi la nervii dinților, cauzând dureri.  De asemenea, un periaj în direcția greșită poate favoriza retracția gingivală, cu  expunerea succesivă a rădăcinii dentare sensibile. Folosiți o periuță mai moale, aplicați mai putțină presiune și periați mereu dinspre gingie înspre marginea liberă a dintelui.

Mâncare acidulată
În cazul în care aveți canalele nervilor expuse și consumați multe alimente cu acizi- cum ar fi sosul de roșii, grapefruit, kiwi sau murături, acestea pot cauza dureri. Soluția: nu le mai mâncați până când dintele își revine.

Scrâșniți din dinți
Un obicei foarte des întâlnit care are efect abraziv asupra suprafeței dinților. Acest obicei expune canalele nervilor, iar când varii alimente ajung la acești nervi, veți simți durere. Vorbiți cu dentistul dumneavoastră, acesta vă poate oferi o gutieră protectoare pe care o puteți purta noaptea.

Folosirea pastei de dinți pentru albire pe bază de bicarbonat sau alte particule abrazive
Pasta de dinți pentru albire poate  conține varii elemente abrazive. Acestea au ca scop îndepărtarea stratului pătat de pe dinți, dar de foarte multe ori se îndepărtează mai mult decât a fost dorit, lăsând canalele nervilor expuse. Dacă în urma folosirii pastei de dinți pentru albire simțiți o sensibilitate marită a dinților, nu o mai folosiți și schimbați-o cu una pentru dinți sensibili; folosiți-o pe aceasta cel puțin 3-4 săptămâni.

Apa de gură
Daca folosiți foarte des apa de gură pentru a vă păstra o respirație proaspătă, aceasta poate, mai ales dacă conține alcool, să dizolve straturile protectoare ale dinților. Folosiți o apă de gură neutră, dacă se poate cu fluor.

Parodontoza
Parodontoza se manifestă prin retragerea tesutului gingiei de pe dinți, lăsând astfel bazele dinților neprotejate. Vorbiți cu dentisul dumneavoastră! Paradontoza este o boală ce poate avea consecințe foarte grave și care necesită tratament.

Placa bacteriană și tartrul
Chiar și în cazul în care urmați toate indicațiile privind igena orală, se pot forma plăci bacteriene în locuri mai puțin accesibile. Acestea se vor întări și vor deveni tartru, distrugând smalțul și expunând nervii dinților la influențe care pot cauza dureri.

Probleme cu plombele vechi
Multe plombe vechi pot cauza probleme, întrucât uzura poate duce la margini slăbite, prin care să intre bacteriile și să distruga smalțul. În acest caz trebuie să mergeți la dentist pentru a vi se pune o plombă nouă.

Cauzele sensibilitatii dintilor desigur că nu se opresc aici; cel mai sigur – vizitați medicul stomatolog și vedeți care este situația în cazul dumneavoastră!

No Comments

Post A Comment