Aparat dentar ceramic

Home » Servicii » Aparat dentar ceramic

Ne dorim să zâmbim fără nicio reținere, să ne privim în oglindă și să vedem o dantură frumoasă, cu dinți perfecți aliniați. Soluția o reprezintă tratamentul ortodontic – adică medicul stomatolog specialist aplică un aparat dentar sub a cărui presiune dinții se vor alinia gradual. Aparatele dentare sunt de mai multe feluri – metalice, ceramice sau din safir sau sub formă unor gutiere special create care vor ajuta la alinierea dinților. Tratamentele ortodontice sunt, de obicei, de durată, cu o medie de 18-20 de luni. Avantajul este că obții zâmbetul mult dorit, protejezi dantura de posibile afecțiuni care apar de pe urma unei ocluzii (mușcături) greșite (cauzată, de multe ori, de dinții strâmbi): carii, retracții, gingivite și parodontite, bruxism. Aparatul ortodontic pe care îl vei purta îndreaptă dinții indiferent în ce poziție s-ar află.

 

E nevoie, însă, de răbdare :). Dar, ca să-ți fie mai ușor, află că în zilele noastre, 33% din populaţia globului a purtat sau poartă aparat dentar iar, deși aparatele dentare au apărut abia la începutul anilor 1800, preocuparea oamenilor pentru dinţii drepţi şi pentru ocluzia corectă a existat încă din vremea popoarelor antice. Metoda prin care încercau să îndrepte dinţii era diferită de la cultură la cultură, dar este clar faptul că toţi aveau acelaşi scop-de a avea un zâmbet perfect. Arheologii au găsit la mai multe mumii egiptene resturi ce păreau a fi părți din prima încercare de a apropia dinţii, închizând spaţiile dintre ei. Aceste resturi aveau părți din intestine de animale ce înconjurau dinţii, într-un mod similar celui în care în zilele de azi, ortodonţii folosesc arcul ortodontic pentru a închide spaţiile.

Numeric vorbind, aparatul dentar metalic reprezintă, în continuare, alegerea a milioane de pacienți din lumea întreagă. Iar ani de-a rândul s-a recurs la această configurare a tratamentelor ortodontice pentru că era singură variantă disponibilă. Aparatul metalic este popular și datorită costurilor sale reduse, variantele acestuia fiind mult rafinate față de variantele disponibile pe piață cu ani în urmă. Însă, din multe puncte de vedere, sunt încă vizibil inestetice și complicat de curățat.

 

Braketurile aparatelor metalice sunt fabricate din oțel inoxidabil, iar elasticele care leagă suporturile au o varietate de culori, o tușă amuzantă care permite pacienților să-și arate personalitatea și să accepte faptul că aparatele dentare sunt, pur și simplu, pentru o perioada, parte integrantă din fizionomie. Dacă la începutul anilor 1900, ortodontii foloseau aur, platină, oțel, argint, cauciuc (uneori și lemn, fildeș, zinc, cupru și alamă) pentru a confecționa ligaturile, carligele și buclele folosite pentru îndreptarea danturii, în anul 1929 a fost înființată prima comisie de specialitate, Comisia Americană a Ortodontilor, iar la sfârșitul anilor 1930, a fost inventată periuță de dinți cu peri din nylon (’38) și tot în anii ’40 oțelul inoxidabil a început să fie utilizat pe scară largă. Totuși, folosirea acestui aliaj pentru aparatele dentare a fost controversată, fiind pe deplin acceptată în anii 1960.

 

După anii 1990, evoluția a fost exponențială, ajungându-se până la aparatele de safir, de ceramica și invisalign, ce reprezintă gutiere de plastic ce determina alinierea dinţilor.
Însă, în materialul de față, vei găsi detalii despre aparatul dentar ceramic și despre modul în care acest tip de tratament se întâmplă în clinicile noastre.

Aparatul dentar ceramic: Avantaje si dezavantaje

Din fericire, de vreme ce ați ajuns la decizia de a urma un tratament ortodontic, sunteți pe calea cea bună și nu aveți cum să dați greș. Oricare tip de aparat dentar vă va ajuta. Însă, fiecare tipologie vine cu avantaje și dezavantaje, care, de cele mai multe ori, țin de partea estetică și mai puțin de parte de eficacitate, și își au rădăcinile în propriile preferințe ale pacienților și în modul în aceștia se simt mai confortabil.

 

În toate aceste alegeri, ce jonglează intre eficacitate și estetică, veți fi atent îndrumat de către specialistul care supraveghează tratamentul de îndreptare a dinților. Însă, este important ca și dumneavoastră, ca pacient, să fiți corect informat asupra detaliilor privind tratamentul pe care îl veți urma, pentru a lua cele mai bune decizii, în cunoștință de cauză.

 

Înainte de a alege tipul aparatului, împreună cu medicul ortodont trebuie să stabiliți foarte clar care este necesitatea și care urmează să fie planul de tratament. Apoi urmează decizia privind alegerea tipului potrivit de aparat dentar care poate conduce către cele mai bune rezultate în cazul dumneavoastră. În ceea ce privește aparatul ceramic, vă lăsăm mai jos comparația realizată de către echipa Dentaplus.

Avantajele aparatului dentar ceramic

 • Foarte puțin vizibil
 • Tratament ortodontic eficient și discret: puteți participa la majoritatea acelorași activități fizice ca înainte și puteți chiar să faceți lucruri precum să cântați, dacă vă place. Acest lucru este important, deoarece există prejudecata conform căreia este greu să menții același ritm atunci când porți aparat dentar vizibil. Acesta poate provoca stres emoțional sau îl poate face pe purtător prea conștient de sine pentru a-și continuă stilul de viață și de socializare.
 • Nu zgârie cavitatea bucală: potrivit persoanelor care au purtat atât aparate din metal, cât și din ceramică, aparatele din ceramică sunt mai puțin dureroase pe gingii și pe obraji, deoarece ceramica nu este la fel de dură.
 • Material rezistent
 • Brackeți de aceeași culoare cu dinții pacientului
 • Brackeții se pătează greu dar e nevoie de grija suplimentară în curățare
 • Brackeții se fracturează greu, dar mai ușor decat cei metalic, desigur
 • Eficiență în cazuri din cele mai complexe: îndreaptă dinții cu aceeași viteză ca aparatele dentare metalice. Acest lucru îl face o alegere populară pentru adolescenți și adulți care sunt îngrijorați de faptul că aparatele dentare vor avea un impact negativ asupra vieții lor profesionale sau personale. Rezolvă problemele cosmetice asociate cu braketurilor metalice, oferind în același timp aceeași funcționalitate și eficiență.
 • Mai ieftin decât aparatul din safir

Dezavantajele aparatului dentar ceramic

În funcție de așteptările și preferințele tale, aparatul dentar metalic poate avea și câteva dezavantaje:

 • Brackeții ceramici se pătează cu alimente care pătează: cafea, tutun, ceai, ketchup, muștar, băuturi acidulate. Cel mai mare dezavantaj al purtării aparatelor dentare din ceramică este că sunt mai greu de curățat. Deoarece sunt o nuanță de alb, se colorează, evident, mai ușor. Trebuie periati după fiecare masă – nu doar dimineața și înainte de culcare – și chiar după ce ați băut sau ați luat o mică gustare. Se recomandă evitarea anumitor alimente și băuturi despre care se știe că se colorează. Suporturile din ceramică necurățate pot deveni galbene, ceea ce învinge scopul de a avea acolade mai puțin vizibile./li>
 • Brackeții pot fi fracturați ușor sau chiar ciobiți în cazul unui sport de contact: ceramica este un material mai fragil decât oțelul. Purtătorii trebuie să acorde o atenție sporită curățării și îngrijirii acestora. Deoarece sunt mai ușor de spart, este posibil să aveți nevoie de vizite suplimentare la ortodont dacă nu sunteți atent. În plus, fragilitatea ceramicii îl obligă pe ortodont să folosească brakeți numai pe dinții frontali ai unui pacient, completand cu brakeț metalici folosite pe restul dinților.
 • Mai costisitor decât aparatul dentar metalic
ce este aparatul dentar ceramic

Ce este aparatul dentar ceramic?

Aparatul dentar ceramic este un tip de aparat fix pe care doar medicul ortodont îl poate regla și înlătura. Este considerat o soluție estetică de top iar brackeții, în loc să fie din metal, sunt policristalini de culoare albă și imită perfect culoarea dinților. Este, prin urmare, mai plăcut din punct de vedere estetic decât cel metalic, dar mai vizibil pe dinte decat aparatul din safir. Aparatul dentar ceramic este mai discret decât cel metalic, însă la fel de eficient. Scopul său este, desigur, să îndrepte dinții iar efectele tratamentului cu acest tip de aparat dentar se vad și după 18 ani de la înlăturarea aparatului și aplicarea contenției. Medicii ortodonți îl recomandă pacienţilor care urmăresc să aibă parte de rezultate maxime, în contextul unui plus estetic pe durata tratamentului.

Care sunt etapele tratamentului ortodontic cu aparat dentar fix ceramic?

1. Tratamentul ortodontic cu un aparat dentar fix ceramic includ mai multe etape și anume:
2. Vizita la cabinetul medicului ortodont care va examina situația dentară a pacientului și va recomanda un tratament adecvat.
3. Realizarea unor investigații și completarea fișei medicale.
4. Pacientul va primi un diagnostic și mai mult, alternative de tratament alături de detalii: financiare, 5. temporale, tehnice.
5. Montarea aparatului dentar ceramic după igienizarea dinților. Bracketul se montează pe dinții curați și uscați.
6. Controlul regulat la fiecare 4-6 săptămâni pentru activarea aparatului dentar.
7. Brackeții se îndepărtează la finalul tratamentului ortodont odată ce dinții au obținut poziția corectă.
7. Se va igieniza dantura.
8. Se va purta un aparat de contenție numit gutieră pe timpul nopții. Scopul este menținerea dinților în poziția corectă oferită de tratamentul ortodont.

Cat timp trebuie sa port aparatul dentar ceramic?

În funcție de complexitatea cazului, aparatul dentar se va purta pe o perioadă de 12-24 luni.

Cat costa aparatul dentar ceramic?

Aparatul dentar ceramic are un anumit preț în funcție de materialul din care este compus, tipul său: fix sau mobil, dacă acoperă o arcadă sau pe ambele. Câteva prețuri orientative în tabelul următor:

 

 

Diferenta dintre aparat dentar din ceramic vs. safir?

Din punct de vedere estetic, cele două aparate sunt similare datorită brackeților care preiau culoarea dinților.
Dacă ne întrebăm ce să alegem: aparat dentar ceramic sau safir, trebuie să știm că se diferențiază datorită materialului din care sunt confecționați brackeții.

 • Ambele pot fi purtate de adulți și copii, indiferent de complexitatea diagnosticului lor.
 • Aparatul dentar din safir nu se pătează și nici nu își schimbă forma sub factori exteriori.

În competiția aparat dentar ceramic vs. safir, safirul câștigă.

Trebuie sa port mai mult timp aparatul dentar ceramic?

În funcție de complexitatea cazului, aparatul dentar ceramic ar trebui purtat pentru 18-24 luni, iar cel de safir este de regulă purtat o perioadă de 18 luni.

Diferente de pret

În general, aparatul dentar din ceramică este mai ieftin decât aparatul din safir deoarece safirul este o piatră prețioasă costisitoare.

 

 • Prețul este de cele mai multe ori decisiv în ceea ce privește alegerea aparatului dentar.
 • Prețul unui aparat dentar ceramic pentru o singură arcadă poate începe de la 3000 lei.

Diferenta dintre aparatul dentar ceramic si cel metalic

Dacă ar fi să facem o diferenta aparat dentar ceramic si metalic, cea mai importantă este cea a materialului din care sunt confecționați brackeții: metal, ceramică.

 • Aparatul dentar ceramic vine cu avantajul că este mai puțin vizibil și mai comod pentru pacient. Eu nu va zgâria limba, obrajii cu ajutorul brackeților.
 • Brackeții aparatului dentar ceramic pot fi de culoare albă, foarte apropiați de dinții naturali sau pot veni cu diferite grade de transparență.

În competiția aparat dentar ceramic vs. metalic, aparatul dentar ceramic câștigă din punctul de vedere al esteticii, dar este mai costisitor si uneori poate prelungi perioada totala de tratament.

Care sunt diferentele intre cele doua?

Culoarea este cea care convinge diferiții pacienți să aleagă aparatul dentar ceramic în detrimentul celui metalic. Deși ambele aparate sunt fixe, ele prezintă diferențe.

 • Sunt ușor de îndepărtat de către medicul ortodont, dar nu și de pacient.
 • Aparatul dentar ceramic este mai ușor de purtat decât cel metalic și mai confortabil în aceeași măsură.
 • Spre deosebire de brackeții metalici, brackeții ceramici nu irită gingiile, obrajii.
 • Pacientul poate alege culoarea în cazul aparatului dentar ceramic, dar dacă alege aparatul dentar metalic nu are de ales.
 • Brackeții metalici pot aduce interferențe la radiografii, RMN, pe când cei ceramici produc o interferență redusă.
 • Aparatul dentar ceramic este mai puțin rezistent, brackeții fracturându-se mai des.

Tratamentul cu aparat dentar ceramic dureaza mai mult?

Dacă ne întrebăm cât durează răspunsul este mai dificil de oferit.

 • Fiecare caz este diferit și evoluția este la fel.
 • Tratamentul cu un aparat dentar ceramic durează între 18 și 36 luni și poate fi mai lung decât cel în cazul aparatului dentar metalic deoarece brackeții sunt înlocuiți mai des.

Diferente de pret

Aparatul dentar metalic costă de obicei 2100 lei, iar cel ceramic 3000 lei. Fiecare tip de aparat dentar vine cu avantaje și dezavantaje.

alexandra sovaiala doctor specialist dentaplus

Medic specialist Ortodonție

Dr. Alexandra Șovăială răspunde la întrebări:

Este adevarat ca aparatul dentar ceramic se pateaza?

Da, alimente precum roșiile, vinul, cafeaua, ceaiul, ketchup-ul, muștarul, băuturile acidulate pătează brackeții aparatului dentar ceramic. Este mai rar acest fenomen, dar este posibil.

Cat de des trebuie sa merg la control?

La fiecare 4-6 săptămâni în funcție de ce spune medicul ortodont.

Mi se vor stramba dintii dupa ce nu mai port aparatul dentar ceramic?

Nu. Rezultatul tratamentului ortodontic este permanent, dar pentru a te asigura că va fi astfel, vei purta o gutieră pe o perioadă scurtă de timp pentru a menține poziția dinților după înlăturarea aparatului.

Poti schimba culorile bracketilor?

Se pot schimba culorile modulelor( elasticelor) prin care arcul ortodontic este unit de bracketi, prin urmare intreg aspectul aparatului poate fi foarte variat de la o sedinta la alta.

Cum am grijă de dintii mei daca am aparat dentar ceramic – igiena orala

 • Periere după fiecare masă
 • Utilizare ață dentară
 • Elimină alimentele și băuturile care pot păta sau decolora brackeții aparatului dentar ceramic
 • Nu fuma
 • Nu folosi pastă de dinți pentru albire deoarece zona aflată sub brackeți nu se va albi
 • Mergi regulat la medicul ortodont

Te poți programa acum la una din cele 3 locații

După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a va confirma ziua și ora programării.

  Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

  andrei constantinovici doctor stomatolog

  Ce spun clienții noștri

  Modalități de plată

  plata in rate cu cardul la stomatologie

  DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

  Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații