Aparat dentar fix metalic

Home » Servicii » Aparat dentar metalic

Zâmbetul îți poate schimba complet nu doar felul în care arăți, ci și felul în care te simți. Un zâmbet pe care îl porți cu mândrie e un zâmbet care îți amplifica încrederea în tine și respectul pe care ți-l porți, de aceea e accesoriul cel mai râvnit de către noi toți. Dincolo de latura sa estetică, un zâmbet frumos e rezultatul unui zâmbet sănătos, iar dacă dinții tăi nu au forma și poziționarea pe care ți-o dorești, un tratament ortodontic cu aparat dentar este lucrul de care ai nevoie.

Avantaje si dezavantaje ale aparatului dentar fix metalic

Aparat dentar metalic – avantaje

Un tratament ortodontic și eficient, aparatul dentar fix metalic are o mulțime de avantaje care atrag pacienții:

 • Un aparat dentar realizat doar din metal, ceea ce îl face rezistent și durabil în timp;
 • Una dintre cele mai eficiente opțiuni de pe piață, rezultatele sale fiind vizibile încă din primele luni;
 • O opțiune pe care copiii / adolescenții o văd ca pe un accesoriu, întrucât pot alege orice culoare pentru elastice;
 • Sunt eficiente indiferent de vârsta pacientului, fiind indicat atât pentru copiii, cât și pentru adulți;
 • Bracket-urile pot fi lipite cu ușurință la loc, dacă se desprind;
 • Aparatul dentar metalic îmbunătățește masticația;
 • Dispar disfuncțiile articulare;
 • Mușcătura este corectată;
 • Are cel mai accesibil preț de pe piață;
 • Medicii specialiști îl recomandă pentru o selecție foarte largă de anomalii dentare.

Aparatul dentar metalic – dezavantaje

În funcție de așteptările și preferințele tale, aparatul dentar metalic poate avea și câteva dezavantaje:

 • Este o opțiune mai puțin estetică, fiind vizibil pe dantură, iar dacă pui preț pe aspectul estetic, acest lucru s-ar putea să fie un dezavantaj în ceea ce privește aparatul dentar metalic;
 • Impune reguli de igienă foarte stricte: periajul dinților trebuie realizat după fiecare masă;
 • Începutul tratamentului cu aparat dentar metalic este mai dureros și poate duce la disconfort la nivelul obrajilor, însă acesta dispare în maximum 2 – 3 săptămâni de la purtare.
ce este aparatul dentar metalic

Ce este aparatul dentar metalic?

Aparatul dentar metalic este primul aparat ortodontic fix inventat, fiind încă una dintre cele mai populare alegeri în rândul pacienților. Format din brackeți / bracket-uri metalice care se lipesc pe suprafața din exterior a dinților, arcul care trece printre acestea și elastice, aparatul dentar imprimă o forță asupra dinților pe o durată de timp îndelungată; aflați sub presiune, dinții pacientului se mișcă, ajungând în final la poziția lor corectă și dorită încă de la început.

Care sunt etapele tratamentului cu aparat dentar fix metalic

Dacă ai discutat deja cu medicul stomatolog și ați decis împreună că vei opta pentru tratamentul ortodontic cu aparat dentar fix metalic, iată care sunt etapele pe care le vei urma:

 • După consultația în prealabil, în care medicul ortodont decide necesitatea aplicării unui tratament cu aparat dentar, urmează planul de tratament – ți se vor oferi opțiunile pe care le ai la dispoziție astfel încât să ți se respecte atât nevoile dentare, cât și cele financiare;
 • Urmează ședința de montare – în cadrul acesteia vei avea parte de o igienizare riguroasă, iar pe dinții curățați și uscați ți se vor aplica, unul câte unul, bracket-urile;
 • La intervale de 4 – 6 săptămâni vei merge la medicul ortodont la control, pentru activarea aparatului dentar;
 • Când ești mulțumit cu zâmbetul pe care l-ai obținut, iar problemele estetice și funcționale sunt reparate, va avea loc îndepărtarea aparatului dentar, alături cu urmele de colaj lăsate; această întâlnire se încheie cu o igienizare profesională, astfel încât dantura ta să arate impecabil;
 • Va trebui să porți un aparat de contenție pentru o scurtă perioadă de timp, pentru ca dinții tăi să nu revină în situația inițială.

Cat timp trebuie sa port aparatul metalic?

Durata tratamentului ortodontic va fi decisă împreună cu medicul ortodont, pentru că situațiile diferă în funcție de nevoile pacientului.

În medie, adulții sunt nevoiți să poarte un aparat dentar metalic între 6 luni și 2 ani și jumătate, în funcție de complexitatea problemelor pe care îți dorești să le rezolvi.

E bine să știi că aparatul dentar metalic fix are o eficiență ridicată în cel mai scurt timp posibil, față de alte variante disponibile pe piață; dinții tăi vor avea o poziție corectă într-un timp mai scurt decât ai crede, dacă respecți normele de igienizare orală.

Cat costa aparatul dentar metalic? – Pret

Când vorbim despre costul aparatului dentar metalic, trebuie să avem în vedere faptul că nu se plătește doar aparatul, ci și tratamentul ortodontic în sine, alături de toate consultațiile necesare.

Totuși, aparatul dentar metalic fix este cea mai accesibilă variantă existentă pe piață, costul său pornind de la 1000 – 1200 de lei, un preț redus pentru eficiența sa ridicată.

Igiena orala: cum am grija de dintii mei daca port aparat dentar metalic

Dacă îți este frică de tratamentul cu aparat dentar fix când vine vorba de igienizarea orală, trebuie să știi că nu e nimic de speriat, însă sunt câteva recomandări de care ar trebui să ții cont:

 • Va trebui ca în rutina ta zilnică să adaugi spălatul pe dinți după fiecare masă;
 • Trebuie să folosești în periajul zilnic ață dentară, apă de gură, eventual duș bucal (primele două sunt obligatorii, al treilea opțional);
 • Pasta de dinți pe care o folosești trebuie să conțină fluor, care contribuie la eliminarea plăcii bacteriene;
 • Periuța ta de dinți trebuie să aibă perii moi, iar când o folosești evită să aplici presiune prea mare; periuța de dinți trebuie schimbată o dată pe lună;
 • Nu uita să periezi și bracket-urile și firele;
 • Periuțele electrice nu sunt întocmai recomandate, însă vor funcționa la fel de bine dacă le folosești la cea mai mică viteză, ca să nu deteriorezi aparatul.
alexandra sovaiala doctor specialist dentaplus

Medic specialist Ortodonție

Dr. Alexandra Șovăială răspunde la întrebări:

Aparatul dentar metalic imi va indrepta dintii mai repede?

Aparatul dentar metalic va avea grijă ca dinții tăi să revină în poziția corectă în cel mai scurt timp, într-o perioadă cuprinsă între 6 luni și 2 ani; chiar dacă pare mult, celelalte opțiuni disponibile au nevoie de chiar mai mult de atât pentru a ajunge la eficiența aparatului dentar metalic.

Cat de des trebuie sa merg la control daca am optat pentru aparat dentar metalic?

Va trebui să mergi la medicul specialist lună de lună, fiind un proces desfășurat pe termen lung. Medicul ortodont trebuie să fie constant la curent cu evoluția mișcării dinților, de aceea în cazul aparatului dentar metalic fix controalele se fac o dată la două săptămâni.

 

Mi se vor stramba dintii dupa ce nu mai port aparatul dentar metalic?

Imediat după încheierea tratamentului ortodontic, dinții au tendința de a se deplasa către poziția inițială. Pentru a evita acest lucru, trebuie să porți un aparat temporar, de contenție, menit să împiedice deplasarea dinților spre starea inițială. După ce porți acest aparat de întreținere, dinții tăi nu se vor mai deplasa / strâmba în poziția în care erau la începutul tratamentului.

Aparatul dentar metalic fix câștigă în continuare teren, deși nu este cea mai estetică opțiune, pentru că este eficient și reușește să corecteze poziția dinților într-un timp relativ scurt. Tratamentul cu aparat dentar metalic este o călătorie desfășurată pe termen lung, în care trebuie să faci anumite sacrificii, cum ar fi renunțarea la unele alimente dure sau lipicioase (alune, migdale, acadele, popcorn). Însă, dacă la sfârșitul acestei călătorii vei ajunge la zâmbetul pe care l-ai visat (și garantat vei ajunge), impunerea unor astfel restricții cu siguranță va fi meritat.

Care este diferenta dintre aparat dentar din metalic vs. safir?

Aparatul dentar fix din safir este „concurentul” variantei metalice. Funcționează ambele pe aceleași principii, fiind la fel de eficiente și având aceeași durată de tratament. Cu toate acestea, aparatul dentar din safir este o opțiune mai fezabilă pentru cei care pun preț pe estetic și își doresc un aparat dentar care să arate cu adevărat bine. Bracket-urile din safir sunt transparente, fiind mult mai elegante decât cele din metal.

Totuși, aparatul dentar metalic câștigă atunci când vorbim de rezistență: aparatele dentare din safir, datorită componentelor sale, sunt mult mai ușor de spart. Mai mult decât atât, bracket-urile aparatelor dentare din safir au o rezistență în timp scăzută, comparativ cu omologul din metal. Prețul aparatelor dentare din safir este, de asemenea, mult mai ridicat decât în cazul aparatului dentar din metal.

Care este diferenta dintre aparatul dentar metalic si cel ceramic

O altă opțiune de aparat dentar fix este cea din ceramică: o opțiune elegantă și extrem de estetică, dacă pentru tine e important acest aspect. Aparatele dentare din ceramică au aceeași eficiență ca a unui aparat din metal, însă e totodată o opțiune mult mai confortabilă; aparatul dentar metalic poate cauza disconfort pe pereții bucali laterali, însă acest lucru nu se întâmplă când vorbim despre aparatul dentar ceramic.

În ceea ce privește prețul, aparatul dentar ceramic este o opțiune mai scumpă decât cel din metal, însă considerabil mai accesibilă față de varianta din safir. Bracket-urile aparatelor dentare ceramice sunt destul de pretențioase, pentru că se pot sparge foarte ușor, fiind opaci. De asemenea, rezistă mai puțin la fracturi comparativ cu brackeții aparatelor dentare metalice.

Te poți programa acum la una din cele 3 locații

După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a va confirma ziua și ora programării.

  Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

  andrei constantinovici doctor stomatolog

  Ce spun clienții noștri

  Modalități de plată

  plata in rate cu cardul la stomatologie

  DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

  Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații