Aparat dentar mobil pentru copii si pentru adulti

costuri, avantaje si dezavantaje

Home » Servicii » Aparat dentar mobil

Zâmbetul îți poate schimba complet nu doar felul în care arăți, ci și felul în care te simți. Un zâmbet pe care îl porți cu mândrie e un zâmbet care îți amplifica încrederea în tine și respectul pe care ți-l porți, de aceea e accesoriul cel mai râvnit de către noi toți. Dincolo de latura sa estetică, un zâmbet frumos e rezultatul unui zâmbet sănătos, iar dacă dinții tăi nu au forma și poziționarea pe care ți-o dorești, un tratament ortodontic cu aparat dentar este lucrul de care ai nevoie.

La ce varsta se recomanda purtarea aparatului dentar mobil?

Cel mai potrivit moment în care ne putem gândi la un tratament ortdontic este vârsta de 7 ani, când primii molari definitivi și incisivii deja au apărut, dar și pentru că pacientul poate comunica vizavi de durerea pe care o simte (dacă e cazul) și poate comunica cu specialistul privind experiența sa. Copilăria e cel mai bun moment în care să ne corectăm dantura, pentru că tratamentul are o durată mult mai scurtă decât în cazul adulților, iar costurile sunt reduse.

Aparatul dentar mobil pentru copii

Zâmbetele copiilor ne cuceresc, însă dincolo de aspectul lor estetic, sănătatea dinților e la fel de importantă; suptul degetelor, al suzetei, eruperea defectuoasă a dinților, scrâșnirea dinților în timpul somnului sunt doar câteva dintre motivele pentru care vizitele la stomatolog trebuie să înceapă din copilărie.

 

Aparatul dentar mobil este recomandat îndeosebi pentru cei mici, pentru că ajută la modelarea elementelor osoase, dentare și musculare, este o variantă flexibilă și confortabilă, și, poate cel mai relevant, poate fi îndepărtat pentru ca cel mic să își igienizeze dinții corect.

Aparatul dentar mobil pentru adult

Tratamentul cu aparat dentar mobil nu vizează doar copiii, ci și adulții dornici să își îmbunătățească dantura. Odată cu vârsta, crește și paleta de aparate dentare pe care le avem la dispoziție. Inițial, aparatul dentar mobil era o soluție dedicată celor mici, însă evoluția tehnologiei face ca acest tratament să funcționeze și în cazul adulților, atunci când anomaliile sunt mai puțin severe. Atunci când vorbim de anomalii grave la nivelul danturii, un aparat dentar fix este nevoie pentru eficiența maximă.

Aparatul dentar mobil: avantaje si dezavantaje

Aparatul dentar mobil – avantaje

Dincolo de flexibilitatea și comoditatea sa, avantaje evidente, iată ce alte beneficii mai are aparatul dentar mobil:

 • aliniază dinții malpoziționați;
 • lărgește arcada dentară;
 • ușor de purtat;
 • ușor de igienizat;
 • estetic;
 • reduce probabilitatea degradării danturii permanente;
 • corectează obiceiuri precum suptul degetului;
 • corectează vorbirea;
 • contribuie la o înghițire mai bună;
 • corectează mușcătura;
 • durata tratamentului este una scurtă.

Aparatul dentar mobil – dezavantaje

 • nu poate fi aplicat în cazul anomaliilor severe;
 • gutierele pot fi pierdute;
 • implică responsabilitate, întrucât pacientul poate uita să le poarte.

Cat costa aparatul dentar mobil? Pret:

Aparatul dentar mobil are un preț semnificativ mai mic decât aparatelor dentare fixe, fie că vorbim de aparat dentar metalic, ceramic, safir sau invizibil, costurile pornind de la 1000 ron.

Cat timp trebuie sa fie purtat aparatul dentar mobil?

Aparatul dentar mobil trebuie purtat cel puțin 16 ore pe zi, pentru ca rezultatele să fie cele la care ne așteptăm. Durata în sine a tratamentului ortodontic cu aparat dentar mobil este mai mică decât în cazul aparatului dentar fix, mai ales dacă anomaliile tratate sunt minore și este aplicat în rândul copiilor sau adolescenților. Aparatul dentar mobil nu poate fi purtat mai mult de 1 an, pentru că după asta are doar rol de contenție, schimbarea sa fiind necesară.

Care sunt etapele de tratament pentru aparatul dentar mobil?

 • În prima fază au loc consultația și amprentarea dentară, după care se efectuează un dosar cu radiografii, fotografii, măsurători și planul efectiv de tratament;
 • Opțional, în funcție de caz, au loc extracțiile dentare necesare;
 • Are loc aplicarea aparatului dentar mobil, urmat de controale și activări lunare;
 • Odată cu finalizarea tratamentului, se aplică aparatul dentar de contenție (retainer), care să asigure menținerea poziției corecte a dinților.
aparat dentar mobil vs fix

Aparatele dentare mobile vs. aparat dentar fix

Aparatul dentar mobil este recomandat în cazul malpozițiilor ușoare, pentru că nu pot corecta anomaliile severe, aparatele dentare fixe fiind soluția optimă în acest caz. O altă diferență între cele două tipuri de aparate constă în activarea mai lentă a aparatului mobil, datorată faptului că nu este purtat constant, ci detașat în timpul mesei și pentru igienizare.

În ce privește durerea, niciunul dintre tipurile de aparat dentar nu generează durere în timpul purtării, ci doar o senzație firească de disconfort în primele zilei. Aparatul dentar mobil câștigă teren atunci când vine vorba de igienizarea orală, pentru că poate fi îndepărtat și dinții pot fi periați în mod normal, iar aparatul poate fi și el curățat; același lucru este valabil și în cazul alimentelor mai dure, interzise în timpul purtării unui aparat dentar fix.

Întocmai pentru că se ocupă de malpozițiile ușoare și nu tratează anomalii grave, aparatul dentar mobil are un cost mult mai redus decât aparatele dentare fixe.

Din ce sunt alcatuite aparatele dentare mobile?

Față de aparatul dentar invisalign, cu a cărei tehnologie se aseamănă, aparatul dentar are mai multe componente:

Placuta acrilica

Plăcuța acrilică reprezintă suportul pentru șurub și arcuri, fiind practic, baza aparatului dentar. Este realizat în laborator după amprentarea danturii și poate fi transparentă sau colorată, în funcție de preferințe.

Crosetul

Croșetul este componenta care se prinde de molari sau premolari, asigurând imobilizarea aparatului dentar.

Arcuri

Arcurile sunt cele care pun dinții în mișcare și îi îndreaptă înspre poziția ideală.

Surubul

Șurubul este componenta care necesită activare în cabinet, contribuind la expansiunea arcadelor.

alexandra sovaiala doctor specialist dentaplus

Medic specialist Ortodonție

Dr. Alexandra Șovăială. Intrebari frecvente si recomandari pentru parinti.

Ce are voie sa manance copilul in timpul tratamentului cu aparat dentar mobil?

Pentru că poate fi detașat, dieta nu suferă niciun fel de modificare; pot fi chiar consumate și alimente duri sau tari, precum nucile sau migdale, însă trebuie să ne asigurăm că igienizăm dinții înainte de re-atașarea aparatului.

 

Ce se schimba in igiena dentara in timpul tratamentului cu aparat dentar mobil?

Igiena orală cu aparat dentar mobil rămâne aceiași, cu mențiunea că e necesar să ne periem dinții înainte de re-atașarea aparatului dentar, pentru că acesta nu poate fi atașat pe dinții care încă au resturi de alimente. În afara de asta, periajul trebuie realizat de minimum două ori pe zi, însoțit obligatoriu de ață dentară și apă de gură.

 

Aparatul dentar mobil nu este la fel de eficient ca cel fix?

Aparatul dentar mobil este mai eficient pentru copii de până în 12 ani, pentru că oasele copiilor sunt în continuă formare, iar dinții pot fi repoziționați cu ușurință, ceea ce transformă acest tratament într-unul eficient și rapid. Când vine vorba de adulți cu afecțiuni mai severe, aparatul dentar mobil nu mai reprezintă schema de tratament optimă.

 

Aparatul dentar mobil nu poate fi folosit pentru malpozitii grave?

Aparatul dentar mobil corectează doar malpozițiile mai puțin severe, pentru că nu rotește dinții, ci realizează doar mișcări simple; atunci când adultul sau adolescentul are anomalii dentare severe, se optează pentru aparatele dentare fixe sau invisalign, care pot garanta rezultatele dorite în funcție de nevoile pacientului.

Te poți programa acum la una din cele 3 locații

După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a va confirma ziua și ora programării.

  Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

  andrei constantinovici doctor stomatolog

  Ce spun clienții noștri

  Modalități de plată

  plata in rate cu cardul la stomatologie

  DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

  Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații