Tratamentul ortodontic este, în general, destinat atât copiilor, cât și adulților care au o dantură cu o poziționare incorectă pe care vor să o corecteze. Există o mulțime de variante de aparat dentar, iar perioada pe care pacientul va trebui să poarte aparatul dentar variază între 6 și 24 luni în funcție de cât de grave sunt afecțiunile sale.
Aparatul dentar din safir este similar, în linii mari, aparatului dentar metalic. Singura deosebire o reprezintă brackeții săi construiți din safir – material discret, translucid, estetic. Acest material este folosit deoarece îi ajută pe pacienți să accepte mai ușor purtarea unui astfel de aparat. În special copiilor le este jenă să poarte aparat dentar deoarece le este teamă că se vor face glume pe seama lor la școală.
Arcul care trece prin brackeți este de o culoare albă pentru a se potrivi cât mai ușor cu dinții și a nu ieși atât de mult în evidență.
Datorită brackeților discreți acest aparat a devenit popular și în rândul adulților întrucat îmbină rezistența și eficacitatea cu esteticul.
În imaginile de mai jos aveți exemple de aparat dentar safir înainte și după.
Aparatul dentar metalic și cele din safir se diferențiază prin prisma materialului din care sunt confecționați brackeții. Materialul mai scump, dar și mai estetic este safirul. Acesta are o duritate aproape cât diamantul, cel mai rezistent material nemetalic din lume.
Cei mici, de exemplu, ar putea fi atrași mai mult de aparatul din safir deoarece nu este atât de vizibil. Din punct de vedere estetic, safirul câștigă detașat. Totuși, părinții se pot uita la preț și opțiunea mai accesibilă este aparatul metalic.
Din punct de vedere estetic, aparatele dentare sunt formate din aceleași componente: sârma din metal (arcuri) și brackeții.
Ambele aparate – metal & safir – sunt destul de rezistente. Aparatul dentar metalic este mai durabil decât safirul deoarece acesta se poate crăpa sau ciobi.
În ceea ce privește durata tratamentului cu aparat dentar safir vs. metalic, la safir durata este de regulă cuprinsă între 18-24 luni, pentru un tratament ortodontic complex, durata finală variind în funcție de problemele pe care pacientul le are.
Aparatul dentar metalic este mai ieftin decât aparatul dentar din safir. Dacă un aparat dentar din safir pentru o arcadă costă 4800 lei, aparatul dentar metalic pentru o arcadă costă 3200 lei.
Cele două aparate sunt formate din aceleași componente: arc (sârma metalică) și brackeții.
Aparatul dentar ceramic este de obicei mai ieftin decât cel din safir. Așadar, la întrebarea “aparat dentar safir sau ceramic” doar pacientul poate răspunde în funcție de ce își dorește.
Aparatul dentar din safir durează 18-24 luni, iar cel ceramic are aceeași perioadă. Ceramica este însă un material mai casant decât safirul și riscul fracturii bracketilor este mai mare.
Fractura unui bracket nu este un episod atât de grav, însă implică o staționare a tratamentului până când se înlocuiește bracketul deteriorat.
Prin urmare tratamentul prin aparate dentare din ceramică poate dura ceva mai mult.
Atât aparatul dentar ceramic, cât și cel din safir, rezistă destul de mult. Totuși dacă pacientul practică sporturi de contact, brackeții se pot crăpa sau ciobi.
În general aparatul dentar ceramic este mai ieftin decât safirul. De regulă prețul se situează undeva între 2500-3000 lei.
Medic specialist Ortodonție
În funcție de cât de gravă este situația dentară a pacientului, aparatul dentar este de obicei purtat 1-2 ani.
Controalele se fac lunar. În cazul în care intervalul dintre două vizite crește, pe perioada suplimentară aparatul devine pasiv și durata totală a tratamentului se prelungește cu durata întârzierii.
Brackeții aparatului dentar din safir nu se colorează indiferent ce mănânci sau bei.
Atât timp cât urmezi sfaturile medicului ortodont, rezultatul va fi pe viață.
După ce scapi de aparat dentar safir, vei fi nevoit să porți un aparat de contenție pentru a ține dinții în poziția corectă.
Prețul unui aparat dentar din safir diferă de la o clinică la alta, dar, în general, factorul decisiv îl reprezintă afecțiunea de care suferă pacientul. Cu cât este mai grav, cu atât aparatul din safir va costa mai mult. De asemenea, prețul per arcadă este mai mic decât cel pentru ambele arcade.
COD | APARAT DENTAR SAFIR | PREȚ |
---|---|---|
1223 | Aparat fix cu bracketi transparenti/safir/arcada | 4810 lei |
După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a va confirma ziua și ora programării.
Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă. Instrumentele ce intermediază această ofertă sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații