Aparat de contentie dentara

Home » Servicii » Aparatul dentar de contentie

În urma folosirii aparatului dentar ortodontic, următoarea etapă a tratamentului este aparatul de contenție. Acest aparat este o continuare, o extensie a aparatului ortodontic, un pas peste care nu este recomandat să trecem.

Rolul aparatului de contenție este de a menține poziția dinților obținută după perioada în care a fost purtat aparatul ortodontic. Pentru un rezultat cât mai satisfăcător, este ideal ca aparatul să nu lipsească în perioada tratamentului.

Ce este aparatul dentar de contentie?

Aparatul de contenție, supranumit și retainer, este „înlocuitorul” aparatului dentar ortodontic. Acest aparat are rolul de a menține poziția danturii obținută după urmarea tratamentului, deoarece dinții au tendința să revină la poziția lor inițială.

Chiar dacă este mai comun acest lucru la copii și adolescenți, deoarece maxilarul nu este stabilizat, și adulții pot avea parte de modificări în cazul în care nu folosesc aparatul de contenție.

Cum functioneaza aparatul dentar de contentie?

În urma îndepărtării aparatului dentar ortodontic, dinții au o nouă poziție, sunt îndreptați. Însă, acest lucru este posibil să nu fie de lungă durată, deoarece dinții au tendința să se întoarcă la poziția lor de dinainte de tratament.

Aparatul dentar de contenție împiedică ligamentele care au legătură cu osul maxilarului să revină la poziția inițială, menținând astfel rezultatele tratamentului.

recomandari aparat contentie

Recomandari privind curatarea si intretinerea aparatului de contentie

Indiferent de tipul acestuia, aparatul de contenție trebuie curățat responsabil și corect. Retainer-ul este ca o sârmă aplicată pe partea din spate a dinților, ceea ce înseamnă că periajul și ața dentară nu vor curăța în totalitate dantura. De aceea, pe lângă periajul riguros, trebuie să existe periodic vizite la medicul stomatolog, pentru a verifica eventualele carii care se pot forma din acest motiv.

În cazul gutierei, fiind mobilă, curățarea acesteia poate fi mai ușoară. Aparatul se spală cu periuța de dinți și săpun lichid, nu pastă de dinți. De asemenea, se recomandă dezinfectarea periodică a gutierei, prin introducerea acesteia într-un pahar cu apă în care se dizolvă o tabletă efervescentă cu efect antibacterian.

Igiena orală nu trebuie neglijată niciodată, mai ales în cazul în care se urmează tratamentul ortodontic.

Tipuri de aparate dentare de contentie

În funcție de situație și de rezultatele obținute după perioada în care a fost purtat aparatul ortodontic, medicul stomatolog ia o decizie cu privire la aparatul de contenție potrivit. Cele două tipuri de aparate de contenție sunt: aparat de contenție fix și aparat de contenție mobil.

Aparat de contentie fix (retainer)

Aparatul de contenție fix, numit retainer, este alcătuit dintr-un aliaj metalic și se aplică pe partea din spate a danturii. Acesta seamănă cu un arc, ceea ce înseamnă că dinții vor fi păstrați în poziția obținută în urma tratamentului inițial. Un lucru foarte important de avut în vedere este igiena orală. Datorită faptului că aparatul este fix, trebuie să avem grijă și să curățăm corect atât aparatul, cât și dinții.

Aparat de contentie mobil/gutiera

Aparatul de contenție mobil, numit și gurieră de contenție, este alcătuit dintr-o placă de plastic, având arcuri din metal care susțin dinții. Fiind un aparat mobil, acesta se poate purta cel mai mult pe timpul nopții și trebuie îndepărtat în timpul mesei.

Bineînțeles, comparativ cu retainer-ul, gutiera poate fi mult mai ușor de curățat. Cu toate acestea, aparatul de contenție mobil poate fi mai puțin eficient, deoarece pacienții își pot pierde motivația de a-l purta.

Cand devine necesara purtarea aparatului de contentie?

S-a constatat faptul că este necesară purtarea aparatului de contenție încă din primele ore de la îndepărtarea aparatului ortodontic. Dinții tind să se întoarcă la poziția lor inițială destul de repede, acest lucru fiind oprit prin aplicarea aparatului de contenție.

Cat costa aparatul de contentie? Pret:

Prețul unui aparat de contenție diferă în funcție de tipul acestuia, dacă este fix sau mobil.

Avantajele purtarii corespunzatoare a aparatului de contentie

Aparatul de contenție este a doua etapă a tratamentului ortodontic, ceea ce înseamnă că purtarea acestuia este cât se poate de necesară. În mod evident, purtarea corespunzătoare a aparatului de contenție are mai multe avantaje:

 • completarea tratamentului ortodontic
 • menținerea dinților aliniați
 • ușor de purtat/utilizat
 • o șansă mai mare de a avea un rezultat final satisfăcător

Descopera cat timp trebuie sa fie purtat aparatul de contentie

Pentru rezultate cât mai satisfăcătoare, se recomandă purtarea aparatului de contenție cel puțin jumătate din perioada în care aparatul ortodontic a fost purtat. De cele mai multe ori, este recomandată purtarea aparatului de contenție chiar mai mult decât a fost purtat cel ortodontic.

Dacă medicul stomatolog consideră că se poate opta pentru o gutieră de contenție, aceasta trebuie folosită cel puțin 8 ore pe zi în primul an, deoarece primul an de la înlăturarea aparatului ortodontic este cel mai vulnerabil pentru dantură. Dacă aparatul de contenție nu este purtat suficient și corect, dantura va reveni ușor în poziția inițială.

Situatii in care aparatul de contentie trebuie inlocuit

Există anumite situații în care aparatul de contenție trebuie înlocuit. În cazul în care aparatul s-a rupt, dacă observăm o mișcare a dinților și aparatul nu mai este potrivit, dacă firele acestuia s-au slăbit și nu își mai pot îndeplini scopul, atunci este recomandată o vizită la medicul stomatolog, pentru înlocuirea acestuia.

alexandra sovaiala doctor specialist dentaplus

Medic specialist Ortodonție

Dr. Alexandra Șovăială răspunde la întrebări:

Exista restrictii privind purtarea aparatului de contentie?

În cazul purtării aparatului de contenție, chiar dacă nu mai există restricții alimentare, trebuie să ținem cont de faptul că acesta se poate rupe. Trebuie să respectăm recomandările medicului stomatolog și să avem vizite periodice pentru a ține sub observație tratamentul și evoluția danturii.

Exista riscul ca dintii sa se strambe fara aparat de contentie?

Este un risc foarte mare ca dinții să se strâmbe fără aparat de contenție. Dinții au propria lor memorie, lucru care duce la întoarcerea acestora în poziția în care au fost înainte de tratamentul inițial. În urma îndepărtării aparatului ortodontic, dinții sunt extrem de vulnerabili și trebuie să fie susținuți în continuare de aparatul de contenție.

Cat de importanta este purtarea aparatului de contentie dupa tratamentul ortodontic?

Purtarea aparatului de contenție după tratamentul ortodontic este la fel de importantă ca purtarea aparatului dentar obișnuit. Dacă aparatul de contenție nu este purtat, tratamentul nu are cum să fie finalizat și să aducă rezultatul dorit: dantura dreaptă. De aceea, orice medic stomatolog va opta pentru aplicarea aparatului de contenție fix sau mobil.

Cum am grijă de dintii mei daca am aparat dentar ceramic – igiena orala

 • Periere după fiecare masă
 • Utilizare ață dentară
 • Elimină alimentele și băuturile care pot păta sau decolora brackeții aparatului dentar ceramic
 • Nu fuma
 • Nu folosi pastă de dinți pentru albire deoarece zona aflată sub brackeți nu se va albi
 • Mergi regulat la medicul ortodont

Te poți programa acum la una din cele 2 locații

După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a va confirma ziua și ora programării.

  Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

  andrei constantinovici doctor stomatolog

  Ce spun clienții noștri

  Modalități de plată

  plata in rate cu cardul la stomatologie

  DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

  Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații