În urma folosirii aparatului dentar ortodontic, următoarea etapă a tratamentului este aparatul de contenție. Acest aparat este o continuare, o extensie a aparatului ortodontic, un pas peste care nu este recomandat să trecem.
Rolul aparatului de contenție este de a menține poziția dinților obținută după perioada în care a fost purtat aparatul ortodontic. Pentru un rezultat cât mai satisfăcător, este ideal ca aparatul să nu lipsească în perioada tratamentului.
Aparatul de contenție, supranumit și retainer, este „înlocuitorul” aparatului dentar ortodontic. Acest aparat are rolul de a menține poziția danturii obținută după urmarea tratamentului, deoarece dinții au tendința să revină la poziția lor inițială.
Chiar dacă este mai comun acest lucru la copii și adolescenți, deoarece maxilarul nu este stabilizat, și adulții pot avea parte de modificări în cazul în care nu folosesc aparatul de contenție.
În urma îndepărtării aparatului dentar ortodontic, dinții au o nouă poziție, sunt îndreptați. Însă, acest lucru este posibil să nu fie de lungă durată, deoarece dinții au tendința să se întoarcă la poziția lor de dinainte de tratament.
Aparatul dentar de contenție împiedică ligamentele care au legătură cu osul maxilarului să revină la poziția inițială, menținând astfel rezultatele tratamentului.
Indiferent de tipul acestuia, aparatul de contenție trebuie curățat responsabil și corect. Retainer-ul este ca o sârmă aplicată pe partea din spate a dinților, ceea ce înseamnă că periajul și ața dentară nu vor curăța în totalitate dantura. De aceea, pe lângă periajul riguros, trebuie să existe periodic vizite la medicul stomatolog, pentru a verifica eventualele carii care se pot forma din acest motiv.
În cazul gutierei, fiind mobilă, curățarea acesteia poate fi mai ușoară. Aparatul se spală cu periuța de dinți și săpun lichid, nu pastă de dinți. De asemenea, se recomandă dezinfectarea periodică a gutierei, prin introducerea acesteia într-un pahar cu apă în care se dizolvă o tabletă efervescentă cu efect antibacterian.
Igiena orală nu trebuie neglijată niciodată, mai ales în cazul în care se urmează tratamentul ortodontic.
În funcție de situație și de rezultatele obținute după perioada în care a fost purtat aparatul ortodontic, medicul stomatolog ia o decizie cu privire la aparatul de contenție potrivit. Cele două tipuri de aparate de contenție sunt: aparat de contenție fix și aparat de contenție mobil.
Aparatul de contenție fix, numit retainer, este alcătuit dintr-un aliaj metalic și se aplică pe partea din spate a danturii. Acesta seamănă cu un arc, ceea ce înseamnă că dinții vor fi păstrați în poziția obținută în urma tratamentului inițial. Un lucru foarte important de avut în vedere este igiena orală. Datorită faptului că aparatul este fix, trebuie să avem grijă și să curățăm corect atât aparatul, cât și dinții.
Aparatul de contenție mobil, numit și gurieră de contenție, este alcătuit dintr-o placă de plastic, având arcuri din metal care susțin dinții. Fiind un aparat mobil, acesta se poate purta cel mai mult pe timpul nopții și trebuie îndepărtat în timpul mesei.
Bineînțeles, comparativ cu retainer-ul, gutiera poate fi mult mai ușor de curățat. Cu toate acestea, aparatul de contenție mobil poate fi mai puțin eficient, deoarece pacienții își pot pierde motivația de a-l purta.
S-a constatat faptul că este necesară purtarea aparatului de contenție încă din primele ore de la îndepărtarea aparatului ortodontic. Dinții tind să se întoarcă la poziția lor inițială destul de repede, acest lucru fiind oprit prin aplicarea aparatului de contenție.
Prețul unui aparat de contenție diferă în funcție de tipul acestuia, dacă este fix sau mobil.
COD | ORTODONȚIE | PREȚ |
---|---|---|
1252 | Aparat mobil de contenție | 850 lei |
1255 | Gutieră ortodontică de contenție + îndepărtare aparat superior | 450 lei |
1256 | Gutieră cu corecții ușoare | 550 lei |
Aparatul de contenție este a doua etapă a tratamentului ortodontic, ceea ce înseamnă că purtarea acestuia este cât se poate de necesară. În mod evident, purtarea corespunzătoare a aparatului de contenție are mai multe avantaje:
Pentru rezultate cât mai satisfăcătoare, se recomandă purtarea aparatului de contenție cel puțin jumătate din perioada în care aparatul ortodontic a fost purtat. De cele mai multe ori, este recomandată purtarea aparatului de contenție chiar mai mult decât a fost purtat cel ortodontic.
Dacă medicul stomatolog consideră că se poate opta pentru o gutieră de contenție, aceasta trebuie folosită cel puțin 8 ore pe zi în primul an, deoarece primul an de la înlăturarea aparatului ortodontic este cel mai vulnerabil pentru dantură. Dacă aparatul de contenție nu este purtat suficient și corect, dantura va reveni ușor în poziția inițială.
Există anumite situații în care aparatul de contenție trebuie înlocuit. În cazul în care aparatul s-a rupt, dacă observăm o mișcare a dinților și aparatul nu mai este potrivit, dacă firele acestuia s-au slăbit și nu își mai pot îndeplini scopul, atunci este recomandată o vizită la medicul stomatolog, pentru înlocuirea acestuia.
Medic specialist Ortodonție
În cazul purtării aparatului de contenție, chiar dacă nu mai există restricții alimentare, trebuie să ținem cont de faptul că acesta se poate rupe. Trebuie să respectăm recomandările medicului stomatolog și să avem vizite periodice pentru a ține sub observație tratamentul și evoluția danturii.
Este un risc foarte mare ca dinții să se strâmbe fără aparat de contenție. Dinții au propria lor memorie, lucru care duce la întoarcerea acestora în poziția în care au fost înainte de tratamentul inițial. În urma îndepărtării aparatului ortodontic, dinții sunt extrem de vulnerabili și trebuie să fie susținuți în continuare de aparatul de contenție.
Purtarea aparatului de contenție după tratamentul ortodontic este la fel de importantă ca purtarea aparatului dentar obișnuit. Dacă aparatul de contenție nu este purtat, tratamentul nu are cum să fie finalizat și să aducă rezultatul dorit: dantura dreaptă. De aceea, orice medic stomatolog va opta pentru aplicarea aparatului de contenție fix sau mobil.
După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a va confirma ziua și ora programării.
Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă. Instrumentele ce intermediază această ofertă sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații